Στο πλέγμα των μέτρων που έχει λάβει και εφαρμόζει η Κυβέρνηση με σκοπό τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επαγγελματιών, την κάλυψη των εργαζομένων, και την στήριξη των ανέργων, εν όψει του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ταυτόχρονα ο κ. Στέλιος Πέτσας υπενθύμισε τα σχετικά οικονομικά μέτρα της Ε.Ε. τα οποία απολαμβάνει και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα:

“Όσον αφορά την οικονομία.
Είναι ήδη προφανές ότι η πανδημία προκαλεί βαθιά ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη, που αναπόφευκτα θα πλήξει και τη χώρα μας. Με αυτά τα δεδομένα λαμβάνονται ήδη έκτακτα μέτρα τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σε κοινοτικό επίπεδο μεθαύριο Πέμπτη 23 Απριλίου πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να δώσουν κοινές απαντήσεις στα κοινά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Ήδη έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα στη σωστή κατεύθυνση από τα οποία επωφελείται ισότιμα και η Ελλάδα:
 • Εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2020.
 • Δόθηκε ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε ταχύτερα και χωρίς εθνική συμμετοχή κοινοτικούς πόρους.
 • Συμμετέχουμε μετά από χρόνια αποκλεισμών στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας.
 • Τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver), με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.
 • Το Eurogroup της 9ης Απριλίου 2020 ενέκρινε μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την απόφαση αυτή καλούνται να ενισχύσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή επιστολή του με άλλους οκτώ ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα ενός κοινού ευρωπαϊκού εργαλείου, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο, το οποίο θα μπορέσει να πείσει τις αγορές αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει σήμερα στις τέσσερις παρά τέταρτο το απόγευμα, τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.
Σε εθνικό επίπεδο δίνουμε από την πρώτη στιγμή με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη τη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο «όπλο» για τη στήριξη όσων πλήττονται, και παράλληλα διατηρούμε εφεδρείες που θα πυροδοτήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Συγκεκριμένα:
 • Απλώνουμε «δίχτυ προστασίας» σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται, εφαρμόζοντας δημοσιονομικά μέτρα περίπου 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 • Ενισχύουμε τη ρευστότητα με περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενεργοποιώντας σημαντικούς μηχανισμούς, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια κεφαλαίου κίνησης, και η επιδότηση επιτοκίου για τα ενήμερα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 • Αναπτύσσουμε δράσεις  για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανέργους. Και ταυτόχρονα προωθούμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με σειρά προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. 
 • Συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι προχωράμε σε νέα διεύρυνση των μέτρων στήριξης που ήδη εφαρμόζονται. Ειδικότερα:
 • Επεκτείνεται η χορήγηση των 800 ευρώ και στον επιχειρηματικό κόσμο που απασχολεί από 5 έως 20 εργαζόμενους, ώστε να καλυφθούν επιπλέον περίπου 200.000 επιχειρήσεις.
 • Διευρύνονται οι δικαιούχοι των 800 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον 160.000 εργαζόμενοι που είναι εκτός μισθωτής απασχόλησης.
Υπενθυμίζεται ότι: 
 • Καταβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα  το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ σε 685.165 δικαιούχους. Όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση, είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούν να την υποβάλουν, έως και τα τέλη Απριλίου.
 • Καταβλήθηκε στους πρώτους 17.728 επιστήμονες η προκαταβολή  των 400 ευρώ για το πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
 • Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο myBusinessSupport για την υποβολή αιτήσεων από τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις που απασχολούν  μέχρι 5 εργαζόμενους – όριο που όπως σας είπα εν τω μεταξύ αυξήθηκε στα 20 άτομα – προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
 • Ξεκίνησε επίσης η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
 • Υπενθυμίζεται ότι λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, στον μηχανισμό της  επιστρεπτέας προκαταβολής.
Όσον αφορά τη στήριξη των ανέργων
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση δίνουμε άμεση προτεραιότητα τόσο στην ενίσχυση των ανέργων όσο και στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Υπενθυμίζεται ότι:
 • Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις στη διάρκεια της κρίσης.
 • Τέθηκε ως προϋπόθεση για την ενίσχυση επιχειρήσεων, η διατήρηση τουλάχιστον μέχρι τέλους του χρόνου των θέσεων εργασίας που είχαν κατά το ξέσπασμα της κρίσης.
 • Δόθηκε δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας που έληγαν τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ το ίδιο θα γίνει και για αυτά που λήγουν τον Απρίλιο.
 • Τον Μάιο θα ξεκινήσουν προσλήψεις για 45.000 θέσεις εργασίας μέσω δύο προγραμμάτων: Το πρώτο είναι ένα κοινωφελές Πρόγραμμα 36.500 θέσεων για ανέργους, διάρκειας 8 μηνών σε Δήμους και Περιφέρειες, με 100% επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους (βασικός μισθός), και πριμοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους και ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά 8.500 θέσεις για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55-67 ετών, διάρκειας 12+12 μηνών, σε Δήμους, Περιφέρειες και ΝΠΔΔ, με  75% επιδότηση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, έως τα 750 ευρώ μηνιαίως.
 • Με απόφαση του Πρωθυπουργού καταβάλλεται μέχρι τις 3 Μαΐου έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ σε 168.000 μακροχρόνια ανέργους.
 • Παράλληλα μπαίνουν σε εφαρμογή ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Ο ΟΑΕΔ προχωρά σε συνεργασία με την Google την εφαρμογή προγράμματος που στόχο έχει την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, και σε πρώτη φάση αφορά τη δωρεάν εξ αποστάσεως κατάρτιση 3.000 ανέργων στο ψηφιακό μάρκετινγκ.
 • Ο ΟΑΕΔ προωθεί άμεσα άλλα 8 πρόγραμμα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας που συνολικά θα καλύψουν 31.600 θέσεις εργασίας για μακροχρόνια ανέργους, για πτυχιούχους, για κατάρτιση σε επαγγελματικές ειδικότητες υψηλής ζήτησης, για νεανική επιχειρηματικότητα και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.
 • Παράλληλα τροποποιούνται υφιστάμενα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 24.550 αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων νέων και μακροχρόνια ανέργων”.