“Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που μετά από δώδεκα χρόνια όχι μόνο δεν επιβάλλει καμία μείωση στις συντάξεις αλλά προβλέπει και σημαντικές αυξήσεις”.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα, και εξήγησε:

“Συνιστά βασική νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης για την άρση των αδικιών του παρελθόντος και τη θεμελίωση ενός στέρεου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. Αντιμετωπίζει πρώτ’ απ’ όλα τις δύο κραυγαλέες αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου οι οποίες άλλωστε κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Πρώτον, την αδικία σε ό,τι αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, και δεύτερον, την αδικία σε βάρος συνταξιούχων και εργαζόμενων με περισσότερα από τριάντα χρόνια εργασίας. Αίρει δηλαδή τις αδικίες των νόμων του ΣΥΡΙΖΑ στα θεμελιώδη ζητήματα του ύψους των εισφορών και της ανταποδοτικότητας του συστήματος. Και παρέχει επιπλέον ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους, τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, τις εργαζόμενες μητέρες, τους αγρότες, τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας. Τόσο οι νέοι συνταξιούχοι – αυτοί δηλαδή που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου – όσο και οι σημερινοί εργαζόμενοι, που συμπληρώνουν τριάντα και πλέον χρόνια εργάσιμου βίου, θα έχουν αυξήσεις”. Περαιτέρω διασαφήνισε: “Το νομοσχέδιο καλλιεργεί έτσι την ασφαλιστική συνείδηση σε όλους και εμπνέει εμπιστοσύνη στους σημερινούς εργαζόμενους, στις νέες και τους νέους μας. Στους σημερινούς και αυριανούς εργαζόμενους που θα ξέρουν ότι όσο δουλεύουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξή τους. Άλλωστε, οι ισοπεδωτικές και τελικά αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου, ήταν όχι μόνο άδικες για όσους εργάστηκαν περισσότερο, αλλά και βλαπτικές για το ασφαλιστικό σύστημα, αφού αντί να επιβραβεύουν, απαξίωναν τα περισσότερα χρόνια εργασίας, και κινητροδοτούσαν έτσι την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία. Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, διαμορφώνεται μια κλίμακα με έξι σκαλοπάτια, από τα οποία ο καθένας από αυτούς μπορεί να επιλέξει με αίτησή του εκείνο που επιθυμεί. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι καθιερώνεται και μία άλλη κατηγορία, χαμηλών εισφορών, που αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους για τα πρώτα πέντε έτη από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματός τους. Παράλληλα καταργείται η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που βάφτιζε την έκπτωση στις εισφορές των νέων επαγγελματιών «ασφαλιστική οφειλή» και που αναζητούταν από τον ασφαλισμένο στο μέλλον. Με το νομοσχέδιο αυτό καλύπτεται επίσης το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου σε βάρος της εργαζόμενης γυναίκας που αποκτά παιδί. Με συγκεκριμένη διάταξη δίνεται έκπτωση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές για τις εργαζόμενες μητέρες. Παράλληλα, με άλλη διάταξη, στηρίζονται οι συνταξιούχοι που θέλουν να συνεχίσουν νόμιμα τον εργασιακό τους βίο. Οι πολύτεκνοι και οι γεωργοί συνταξιούχοι, εφόσον συνεχίσουν να εργάζονται, θα λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους“.