[VID] Σποτ-«γροθιά στο στομάχι» για την καταπολέμηση του σχολικού bullying

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών και τα αυστηρότερα μέτρα στα σχολεία: | Τι θα ισχύει για κινητά και για τις φθορές που προκαλούν οι μαθητές.
Screenshot_1804

Την καταπολέμηση της μάστιγας του bullying στους κόλπους της μαθητιώσας νεολαίας, έχει ως στόχο σχετικό σποτ του Υπουργείου Παιδείας που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης Θεσσαλονίκης.

Το σποτ είναι ιδιαίτερα αναπαραστατικό και το μήνυμά του περιεκτικό και εύγλωττο:

 

Ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών για περιστατικά σχολικής βίας | «Μην ανέχεσαι το bulling. Mίλα. Μπορείς. Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στον σχολικό εκφοβισμό»

Η πλατφόρμα θα δέχεται επώνυμες αναφορές από μαθητές και γονείς για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν. Ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία. Η χρήση της πλατφόρμας θα είναι αρκετά απλή και θα υπάρχουν ερωτήσεις αλλά και πεδία που θα μπορούν οι καταγγέλλοντες να γράφουν αναλυτικά το περιστατικό στο οποίο ήταν μάρτυρες ή θύματα. Η διαχείριση θα γίνεται σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο, και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η Διεύθυνση Εκπαίδευσης δια μιας τετραμελούς επιτροπής η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν νέα αυστηρότερα μέτρα στα σχολεία

  • Αυστηροποιείται το πλαίσιο συνεπειών για το bullying: Αυστηροποιείται το πλαίσιο για τις συνέπειες που θα έχουν οι μαθητές που ασκούν σχολικό εκφοβισμό. Συγκεκριμένα, επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή (αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή).
  • Αυστηρότερες ποινές για τα κινητά: Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα έρχονται αντιμέτωποι με οριστική αποβολή. Ακόμη, στο εξής θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τμήματος και θα είναι πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
  • Οι γονείς θα πληρώνουν τις ζημιές: Στις περιπτώσεις μαθητών οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο, τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.
  • Τι θα ισχύει με τις απουσίες: Επανέρχεται ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες, σε αναλογία 40 – 75 αντιστοίχως.
  • Ψηφιοποίηση σχολικής λειτουργίας: Ψηφιοποιούνται, το απουσιολόγιοτο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.

[VID] Σποτ-«γροθιά στο στομάχι» για την καταπολέμηση του σχολικού bullying

Ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο το οποίο πρώτα απ’ όλα δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. Υπάρχει. Απασχολεί όλους μας, δεν απασχολεί μόνο την Πολιτεία. Απασχολεί όλους τους θεσμούς, απασχολεί την Εκκλησία, απασχολεί τους γονείς, τους συλλόγους των γονέων. Πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσουμε και μετά να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο. Πίσω από το bullying κρύβεται η μη ανοχή στη διαφορετικότητα. Η λέξη πρωτόκολλα είναι λίγο κακοποιημένη τελευταία. Όμως τα πρωτόκολλα δεν είναι τίποτε άλλο από συγκεκριμένες διαδικασίες με τις οποίες μας υποδεικνύουν οι ειδικοί τι πρέπει να κάνουμε εάν συμβεί αυτό το περιστατικό. Εγώ θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να σπάσουμε πραγματικά αυτή τη σιωπή. Και η σιωπή δεν αφορά μόνο το θύμα. Αφορά και τους παρατηρητές. Δεν είναι μαγκιά, ούτε να σπας τον άλλον στο ξύλο, ούτε να τον λοιδορείς δημόσια για τις όποιες επιλογές μπορεί να κάνει. Να καταφέρουμε αυτό να το περάσουμε στη σχολική κοινότητα, εκεί που γίνεται ένα περιστατικό, να πούμε “κάτσε, τι κάνεις εδώ πέρα“, ώστε ο θύτης να αισθάνεται ότι είναι ουσιαστικά απομονωμένος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε: «Έπρεπε να είναι πάρα πολύ σκληρό το σποτ, γιατί αυτό στο οποίο πιστεύουμε είναι ένα συμβόλαιο αλήθειας. Λέμε την αλήθεια. Δεν βάζουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα είναι να αποδεχθείς την ύπαρξή του και να ορίσεις ποιες είναι οι συντεταγμένες του. Το πρόβλημα λοιπόν είναι αυτό, και ακριβώς αυτό είναι το οποίο θα προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Αυτό είναι το απόστημα το οποίο πρέπει να σπάσουμε».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood