Σε μια κακή παράσταση τουρκισμού, και σε μια προσπάθεια να ανοίξουν εντός αιρετού συλλογικού οργάνου θέμα “τουρκικής μειονότητας”, επιδόθηκαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ιάσμου, στην τελευταία συνεδρίαση (13/10/2020) του δημοτικού συμβουλίου.

Αρχικά ο κ. Μεμέτ Οτζιάν, της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης “Δημοκρατική Συνεργασία”, και εν συνεχεία ο επικεφαλής της ίδιας παράταξης, τέως δήμαρχος, κ. Καδή Ισμέτ, στις τοποθετήσεις τους, που μεταδόθηκαν μάλιστα “ζωντανά” στο facebook από το live streaming των συνεδριάσεων του οργάνου, κατηγόρησαν τον δήμαρχο κ. Οντέρ Μουμίν για διγλωσσία στα εθνικά θέματα, και δήλωσαν με εμφατικό τρόπο πως αισθάνονται Τούρκοι και μέλη της “τουρκικής μειονότητας Θράκης” (sic), επιχειρώντας να εμφανίσουν τη Συνθήκη της Λωζάνης ως κενό γράμμα.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος, δήλωσε: “Ζούμε πιστεύω σε μία δημοκρατική χώρα, όπως η πατρίδα μας η Ελλάδα. Ο κύριος δήμαρχος είναι νομικός, ξέρει πολύ καλά, υπάρχει ελευθερία αυτοπροσδιορισμού. Εγώ προσωπικά κ. δήμαρχε νιώθω Τούρκος και ανήκω στην τουρκική μειονότητα της Θράκης. Εγώ είμαι αυτός που δεν έχετε την τιμή να είστε εσείς”.

Τη σκυτάλη πήρε ο Καδή Ισμέτ, δηλώνοντας: “Εάν δεν έχει ο δήμαρχος το θάρρος να βγει στα ελληνικά μέσα και να πει πως αισθάνεται Τούρκος, εγώ το λέω ξανά: αισθάνομαι Τούρκος. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Το τι αισθανόμαστε το ξέρουμε όλοι. Το να μην μπορείτε να το πείτε είναι δικό σας πρόβλημα, δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Μπορεί η Συνθήκη της Λωζάνης να λέει μουσουλμανική μειονότητα, αλλά τι αισθάνεται η μειονότητα το ξέρετε πολύ καλά“.

Μάλιστα, ο κ. Μεμέτ Οτζιάν, έσπευσε να διαμηνύσει στον δήμαρχο, πως “αν το αποφασίσω θα φύγετε από την καρέκλα σας”.

Εξάλλου, σημασία έχει ακόμη η χρονική στιγμή που επελέγη για το συγκεκριμένο σόου τουρκισμού των δύο δημοτικών συμβούλων. Ενόσω δηλαδή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, την ώρα που Τούρκοι αξιωματούχοι εν μέσω της συνεχιζόμενης παραβατικότητας της γείτονος στην Ανατολική Μεσόγειο αποκαλούν συνεχώς τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης “τουρκική”, και λίγα 24ωρα πριν ο Άρειος Πάγος αποφανθεί επί της αναγνωρίσεως ή μη της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” (σήμερα στο ανώτατο δικαστήριο εκδικάζεται η αίτηση αναίρεσης συλλόγων της μειονότητας μετά τις απορριπτικές αποφάσεις των Εφετείων).

Δείτε στο 29:57 του βίντεο τις τοποθετήσεις των κ.κ. Μεμέτ Οτζιάν και Καδή Ισμέτ.