[VID] Συνέντευξη Αυγενάκη στο Thessalia TV | Τι είπε για ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Διαχείριση Υδάτων, κινητοποιήσεις αγροτών

"Μοναδικός μας στόχος η στήριξη των αγροτών - Κανένα εμπόδιο δεν θα μας σταματήσει".
Screenshot_521

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στον στόχο που έχει θέσει για στήριξη των αγροτών, όποια δυσκολία ή όποιο εμπόδιο κι αν υπάρξει, διότι αυτό λέει η συνείδησή του και αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στο Thessalia tv και τον Γιάννη Κολλάτο.

Ο Υπουργός ανέπτυξε σειρά αποφάσεων που σκοπό έχουν όχι μόνο να διευκολύνουν τους αγρότες να παραμείνουν στη γη τους, αλλά και να προσελκύσουν νέους στον πρωτογενή τομέα.

Μεταξύ άλλων αναφέθηκε:

  • στην κατάργηση των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ.
  • στην επαναφορά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο | φέτος η κυβέρνηση επέστρεψε 76 εκατομμύρια ευρώ.
  • στα Προγράμματα Νέων Αγροτών, που είναι τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται στη χώρα | ύψους 605 εκατομμυρίων ευρώ το τρέχον, ενώ αντίστοιχα υψηλό θα είναι και το επόμενο που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο.
  • στην ένταξη, με επιπλέον 81 εκατομμύρια ευρώ, των 2.100 επιλαχόντων στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών.
  • στη μείωση του ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων, από το 24% στο 11%.
  • στη δημιουργία, από το νέο έτος, Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια, για ενίσχυση των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Αναφερόμενος στις τρεις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις, δηλαδή τη Διαχείριση Υδάτων, την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, και την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογράμμισε:

Για τη Διαχείριση των Υδάτων: Ήδη σε συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, στη Θεσσαλία, στην οποία λόγω των πλημμυρών έχει δοθεί προτεραιότητα, εκπονείται master plan, ενώ θα ακολουθήσουν οι Περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου. Σε κάθε Περιφέρεια προβλέπεται ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ που λειτουργούν με Βασιλικά Διατάγματα του 1958. Τα master plans θα επικεντρώνονται σε τρία επίπεδα: Της διαχείρισης του νερού, των εγγειοβελτιωτικών έργων και της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Για τον ΕΛΓΑ: Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Υπάρχουν παραγωγικοί τομείς όπως η πτηνοτροφία, η χοιροτροφία, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών, κ.ά., για τους οποίους δεν προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλισή τους, γεγονός που αντιμετώπισε η κυβέρνηση στην πλημμύρα της Θεσσαλίας με την εξεύρεση επιπλέον πόρων ύψους 16,5 εκατομμυρίων προκειμένου να αποζημιωθούν. Πρέπει να υπάρξει υποχρεωτική ασφάλιση για όλους τους παραγωγούς, ενώ θα υπάρξουν και δύο προαιρετικά επίπεδα ανάλογα με τους κινδύνους που επιλέγει ο κάθε παραγωγός. Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος φορέας με στόχο να προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία στους παραγωγούς.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ:  Υπήρξαν προβλήματα στις πληρωμές από μία αναξιόπιστη και αναποτελεσματική προεδρία, του κ. Σημανδράκου, που έχει ταμπουρωθεί πίσω από τον διορισμό του από το ΑΣΕΠ. Είμαι αποφασισμένος να σπάσω αυγά και να λειτουργήσει ο Οργανισμός με διαφάνεια, τηρώντας τις υποχρεώσεις του προς την Ε.Ε. και κυρίως προς τους Έλληνες αγρότες. Είναι θετικό βήμα η απόφαση για αλλαγή διευθυντών, για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να λειτουργήσει με διαφάνεια, αποκλειστικά προς όφελος των αγροτών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναθεώρησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την κατανομή των ενιαίων ενισχύσεων όπως αυτή είχε διαμορφωθεί από τη διαπραγμάτευση Λιβανού, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος είναι εμφανές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν. Αυτό το καταλαβαίνει και η Ε.Ε. Θέλουμε να βοηθήσουμε και αυτό κάνουμε.

Σε ερώτηση για τους παγετόπληκτους της άνοιξης του 2023, και της καταστροφής της ηρτημένης παραγωγής σε ροδάκινα και σταφύλια από τον Daniel στη Θεσσαλία, επεσήμανε ότι πρόκειται για ουρές και λάθη που θα διορθωθούν σύντομα. Όπως ανακοίνωσε, δε, ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει 150 ευρώ το στρέμμα στους παραγωγούς αμυγδάλων σε όλη τη Θεσσαλία για αίτιο, δηλαδή είτε παγετό, είτε Daniel. Υπενθύμισε ακόμη ότι σε χρόνο ρεκόρ, έχουν δοθεί συνολικά 150 εκατ. ως προκαταβολές αποζημιώσεων σε 33.000 γεωργούς και 2.400 κτηνοτρόφους, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 260 εκατ. για αποζημιώσεις σε ζωική και φυτική παραγωγή, τα οποία αν χρειαστεί θα αυξηθούν. Τόνισε επίσης ότι θα καλύψουμε κάθε λάθος και κάθε κενό που δημιουργήθηκε από την ταχύτητα πληρωμής των προκαταβολών. Επιπλέον πρόσθεσε ότι τα τελικά πορίσματα θα προχωρήσουν πιο γρήγορα αν και η Περιφέρεια προχωρήσει στις προσλήψεις Γεωπόνων που έχει εγκρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις αγροτών με περίπου 120 τρακτέρ στον Πλατύκαμπο, έκανε λόγο για αστειότητες και γραφικότητες, τονίζοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο και ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα βρίσκεται στη Θεσσαλία. «Δεν θα ασχοληθούμε με κάποιους που ως στόχο έχουν να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την περίπτωση αποστράγγισης των παρακάρλιων περιοχών, θύμισε ότι ο Πρωθυπουργός απάντησε επαρκέστατα στη Λάρισα και εξέφρασε την έκπληξή του για το πώς, Δήμαρχοι, που ενώπιον του Πρωθυπουργού τον ευχαριστούσαν για τη συνέπεια της κυβέρνησης, ενώπιον αγροτών έλεγαν τα αντίθετα…

Τέλος ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των παραγωγών:

  • Η νέα Περιφερειακή Διοίκηση πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες για την απορρόφηση των επιπλέον 20 εκατομμυρίων ευρώ μετά την ένταξη 601 επιλαχόντων στο Πρόγραμμα για τα Σχέδια Βελτίωσης.
  • Επαναπροκήρυξη της Πρόσκλησης 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη νιτρορύπανση για Θεσσαλία και Έβρο.
  • Δεύτερη Πρόσκληση, η οποία λήγει τον Φεβρουάριο, ύψους 50 εκατομμυρίων, θα γίνει παράταση της υφιστάμενης.
  • Υπογραφή της απόφασης για απαλλαγή της εισφοράς στον ΕΛΓΟ για τους πληγέντες σε Θεσσαλία και Έβρο.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood