[VID] Σαρακιώτης: “Εξασφαλίστε ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”

"Οι τράπεζες συνεχίζουν να μην παρέχουν δάνεια και να μη χρηματοδοτούν επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η ρευστότητά τους μέσα στο 2020 έχει αυξηθεί κατά 56 δισ. ευρώ - 5 δισ. € έχουν διοχετευθεί σε πέντε μόλις πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους".
sarakiotis

Την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζήτησε για μία ακόμη φορά με ομιλία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης.

“Θα περιμέναμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης σήμερα, όλοι, και κυρίως η αγορά και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ένα νομοσχέδιο και άλλες πρωτοβουλίες εναρμονισμένες με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες”, σημείωσε, και συμπλήρωσε: “Αβεβαιότητα, ανασφάλεια, και παντελής έλλειψη ρευστότητας, κυριαρχούν στην αγορά ως αποτέλεσμα της πολιτικής σας αδράνειας”.

Χαρακτήρισε “επικοινωνιακά πυροτεχνήματα” τις ενισχύσεις από το δεύτερο εγγυοδοτικό πρόγραμμα και από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, καθώς όπως επεσήμανε “η Κυβέρνηση έχει κατευθύνει το 97% των χρημάτων που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 100.000 ευρώ έχουν λάβει μόλις το 3% των ενισχύσεων, ξεκάθαρο δείγμα των «προτεραιοτήτων» και της μεροληψίας που χαρακτηρίζει την πολιτική της Κυβέρνησης”.

Και απηύθυνε τα ερωτήματα: “Ποιοι δίαυλοι επαρκούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων έχουν εξασφαλιστεί; Πως έχετε κατοχυρώσει τη συμμετοχή του τραπεζικού τομέα – του «πανίσχυρου» όπως λέτε τραπεζικού τομέα – στην προσπάθεια ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας;”.

Υπενθύμισε, δε, πως “ήδη από την άνοιξη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει όσον αφορά τις επιχειρήσεις, τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, πρόγραμμα για το οποίο ο κ. Πέτσας μας είχε λοιδορήσει αναφέροντας ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα». Ευτυχώς που δεν σας άκουσαν και οι Περιφερειάρχες, και ενστερνιζόμενοι την πρότασή μας υλοποιούν το αντίστοιχο πρόγραμμα με εμφανώς όμως ελλιπή χρηματοδότηση”.

Εστιάζοντας στις τράπεζες, υπογράμμισε: “Εφόσον οι τράπεζες είναι «σε πάρα πολύ καλή κατάσταση» όπως δηλώνατε κ. Υπουργέ, μήπως να άνοιγαν και τα ταμεία τους για καμία μικρομεσαία επιχείρηση; Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να μην παρέχουν δάνεια και να μη χρηματοδοτούν επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η ρευστότητά τους μέσα στο 2020 έχει αυξηθεί κατά 56 δισ. ευρώ. Από τα 56 δισ. ευρώ έχουν δοθεί στην πραγματική οικονομία μόλις 10 δισ. Και από αυτά τα 10 δισ., τα 5 έχουν διοχετευθεί σε πέντε μόλις πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους“.

Τέλος, αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις Κυριακές, ο κ. Σαρακιώτης έθεσε καίρια ερωτήματα: “Πραγματικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει ότι το πρόβλημα της αγοράς σήμερα είναι η έλλειψη χρόνου των καταναλωτών; Δεν προλαβαίνει ο κόσμος να ψωνίσει από τη Δευτέρα ως το Σάββατο και θα σπεύσει μαζικά την Κυριακή στα καταστήματα; Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνεστε ότι βάλλεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων, γιατί αυτά και μόνο εν τέλει μπορούν να λειτουργήσουν και τις Κυριακές; Δεν θα αποτελέσει κερκόπορτα για να μπορέσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις να μεταχειριστούν το μέτρο για να μπορέσουν να αυξήσουν την παρέμβασή τους και τα μερίδια του τζίρου τους στις τοπικές αγορές;”.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ:

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood