[VID & PICS] Το πανόραμα της περιοδείας Μητσοτάκη στην ΑΜ-Θ

Η άφιξη στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης και...η πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα της Γ΄ εθνικής για την ομάδα του Νέστου (επί του Πανθρακικού), το πρωινό στο αγαπημένο μπουγατσατζίδικο του Πρωθυπουργού, η φανέλα δώρο από τον Πόντο Θρυλορίου, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μητσοτάκη στον Έβρο, το χρίσμα στον Χρήστο Μέτιο, η δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Κομοτηνή, και η παρουσίαση του "Αναπτυξιακού Σχεδίου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ 2030" με 360+ έργα προϋπολογισμού 7 δισεκατομμυρίων €. 
YORT7142 (1)

Το πανόραμα της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ:

 • Καβάλα: Η άφιξη στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης και…η πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα της Γ΄ εθνικής για την ομάδα του Νέστου (επί του Πανθρακικού), η επίσκεψη στη σχολή πιλότων που λειτουργεί στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα, και το βορειοελλαδίτικο πρωινό στο αγαπημένο μπουγατσατζίδικο του πρωθυπουργού.
 • Ξάνθη: Η θερμή υποδοχή και το μήνυμα εν όψει εκλογών.
 • Κομοτηνή: Η συνάντηση με τη νέα πρυτανική αρχή του ΔΠΘ και η παρουσίαση του Αναπτυξιακού Σχεδίου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ 2030, η δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, και η φανέλα δώρο από τον Πόντο Θρυλορίου.
 • Αλεξανδρούπολη: Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Πρωθυπουργού στον Έβρο, το χρίσμα στον Χρήστο Μέτιο, και η έναρξη της επένδυσης της “Ηλεκτροπαραγωγής”.
 • Τον Πρωθυπουργό στην περιοδεία του συνόδευσε το μισό υπουργικό συμβούλιο: ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Στέλιος Πέτσας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, και η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.
 • Ακόμη ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους “γαλάζιους” βουλευτές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, παρουσία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη και του Διευθυντή του Γραφείου Προέδρου της ΝΔ και Γραμματέα Οργανωτικού Στέλιου Κονταδάκη.
 • Το σχέδιο της αναπτυξιακής επιτάχυνσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ορίζοντα το 2030, παρουσίασε και περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κομοτηνή, πλαισιωμένος από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και πληθώρα μελών του υπουργικού συμβουλίου, στο πλαίσιο περιοδείας του στην ακριτική Περιφέρεια.
 • “Σε προτεραιότητα τα μεγάλα της ΑΜ-Θ”: “Ξεκλειδώνεται το αναπτυξιακό δυναμικό της Περιφέρειας ΑΜ-Θ”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας εμφατικά πως τα μεγάλα έργα υποδομών της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης καθίστανται πρώτη προτεραιότητα”, και υπενθυμίζοντας την τήρηση των υπεσχημένων εκ μέρους της κυβέρνησής του: Ήμασταν συνεπείς σε όσα δεσμευτήκαμε, αλλά έχουμε πολλά περισσότερα ακόμα να κάνουμε στο μέλλον”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
 • Συγχρόνως ο Πρωθυπουργός τόνισε με νόημα: “Τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα. Δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω στην προστασία των συνόρων και στην ασφάλεια των ακριτών”.

Ο Πρωθυπουργός αφίχθη την Παρασκευή 13 του μηνός στο αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος” Χρυσούπολης Καβάλας, γεγονός που μάλλον έφερε γούρι στην τοπική ομάδα του Νέστου, ο οποίος το Σάββατο πέτυχε την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα της Γ΄ εθνικής, με 3-1 επί του Πανθρακικού Κομοτηνής.

Πρώτη στάση του Πρωθυπουργού ήταν το αγαπημένο του μπουγατσατζίδικο στη Νέα Καρβάλη όπου ξεκίνησε τη μέρα του απολαμβάνοντας μια μερίδα μπουγάτσα κρέμας συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και την εκπρόσωπο Τύπου Περιφερειακών ΜΜΕ, Έλενα Σώκου.

 

 

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την ιδιωτική σχολή πιλότων “Egnatia Aviation” που λειτουργεί στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα το οποίο έχει μισθώσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με εκπαιδευτές και κάποιους από τους 250 σπουδαστές, καθώς και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Δημήτρη Λυμπεράκη, τον Γενικό Διευθυντή Γιώργο Ζωγραφάκη και τον Διευθυντή του Αεροδρομίου Κωνσταντίνο Βούζιο. “Το κράτος πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη και του επιχειρηματία. Νομίζω ότι ακριβώς αυτή η αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας βοήθησε πολύ στο να είναι η Ελλάδα σήμερα πρωταγωνίστρια – από εκεί που ήταν ουραγός – στην προσέλκυση ξένων και εγχώριων ταυτόχρονα επενδύσεων”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, και πρόσθεσε: “Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να δούμε κι άλλα ζητήματα – με απασχολούν κι εμένα – που έχουν να κάνουν με την περαιτέρω αξιοποίηση των μικρών περιφερειακών μας αεροδρομίων. Νομίζω ότι μπορούν να ανοιχτούν καινούργιες προοπτικές πέρα και πάνω από την κλασική δουλειά σας, της εκπαίδευσης”.

Εν συνεχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Ξάνθη όπου έτυχε θερμής υποδοχής από πολίτες που έσπευσαν να τον χαιρετίσουν και να του μιλήσουν. Στον χαιρετισμό του ο ίδιος ανέφερε: “Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ως χώρα μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και σας πω ότι αυτά τα οποία υποσχεθήκαμε τα κάναμε. Σας είπαμε ότι θα μειώσουμε τους φόρους και τους μειώσαμε. Σας είπαμε ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και τις δημιουργήσαμε. Σας είπαμε ότι θα μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα μεγάλο εργοτάξιο με μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα, και το κάνουμε. Αλλά κυρίως σας είπαμε ότι θα έχουμε μία μεγάλη και ισχυρή πατρίδα η οποία θα προστατεύει τα σύνορά της και θα κοιτάει με αυτοπεποίθηση το μέλλον, και το κάναμε. Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι ήταν το 2019 και εσείς εδώ, στη Θράκη γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο πόσες μεγάλες προκλήσεις κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Με αυτή την ίδια ενέργεια και με αυτήν την ίδια προσήλωση στον τελικό στόχο θα συνεχίσουμε, θα εργαστούμε μέχρι και την τελευταία μέρα για να βελτιώνουμε και να κάνουμε τη δική σας ζωή καλύτερη. Θα στηρίζουμε την κοινωνία, τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, το μέρισμα της ανάπτυξης επιστρέφει στην κοινωνία. Αυξάνουμε για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια συντάξεις, θα το δείτε στα τέλη του μήνα. Η προσωπική διαφορά και αυτή διορθώνεται. Στηρίζουμε τα νοικοκυριά με το “Market Pass”, το οποίο θα έρθει και θα τεθεί σε λειτουργία τον Φεβρουάριο που μας έρχεται. Και θα υπάρχει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου”. Εν όψει εκλογών, δε, διεμήνυσε: “Πετύχαμε πολλά, μπορούμε περισσότερα, με τη δική σας δύναμη, με τη δική σας στήριξη”.

Κατόπιν ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον νέο Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτη Μάρη και με τα υπόλοιπα μέλη της Πρυτανικής Αρχής, συνοδευόμενος από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Ακούγοντας από τη γενιά των παιδιών μου, που πολλά παιδιά σπουδάζουν στο Δημοκρίτειο, όλα έχουν τα καλύτερα να πούνε για τη συνολική φοιτητική τους εμπειρία και για τις σπουδές τους αλλά και για την ποιότητα ζωής. Οπότε αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα το οποίο πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: Είναι πάρα πολύ σημαντικό το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο να είναι όχι απλά ένας περιφερειακός, αλλά ένας εθνικός πρωταγωνιστής στο νέο μεγάλο άλμα το οποίο πρέπει να κάνει η τριτοβάθμια εκπαίδευσή μας στο μέλλον. Να καταρτίσει, να εκπαιδεύσει, την επόμενη γενιά των Ελληνίδων και των Ελλήνων, κυρίως όμως των νέων παιδιών που θα θελήσουν να παραμείνουν εδώ και να προκόψουν στον τόπο τους. Θα στηρίξουμε το Δημοκρίτειο. Επιτελεί, ειδικά εδώ στη Θράκη, έναν εθνικό ρόλο που τολμώ να πω ότι ξεφεύγει από τα στενά όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός σε ειδική εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής – αφού δέχτηκε ένα απρόσμενο δώρο, μια φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πόντου Θρυλορίου Κομοτηνής από τον πρόεδρο του συλλόγου Μιχάλη Κακουλίδη – παρουσίασε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 360 έργα, προϋπολογισμού 7 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει πράξη, θα υλοποιηθεί, βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και βάσει συγκεκριμένων πολιτικών δεσμεύσεων τις οποίες είμαστε σήμερα σε θέση να αναλάβουμε”.

[VID & PICS] Το πανόραμα της περιοδείας Μητσοτάκη στην ΑΜ-Θ

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε:

“Το τεύχος το οποίο κρατάτε στα χέρια σας δεν αποτυπώνει απλά το όραμά μας για την Περιφέρειά σας. Αποτυπώνει και μία ολόκληρη φιλοσοφία διακυβέρνησης για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον σχεδιασμό, την υλοποίηση σημαντικών έργων σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Αυτό το σχέδιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει πάνω από 360 έργα, σχεδόν 7 δισεκατομμύρια το ύψος των πόρων που πρέπει να απορροφηθούν, έχει εξασφαλισμένους πόρους. Η μεγάλη πρόκλησή μας δεν ήταν τόσο να βρούμε καινούριους πόρους, όσο να τους κινητοποιήσουμε, να τους οργανώσουμε, να τους προτεραιοποιήσουμε, πάντα σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, διότι οι τελικοί ιδιοκτήτες αυτού του σχεδίου δεν είμαστε εμείς, η κεντρική κυβέρνηση, είστε εσείς, οι δημότες, οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Μας δίνει μεγάλη γεωπολιτική δύναμη η δυνατότητα να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία γεωγραφία της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας σε αυτόν το σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε. Ήταν προσωπική μου απόφαση να μην προχωρήσουμε τώρα στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Και αυτό το έκανα για λόγους οι οποίοι είναι και γεωπολιτικοί αλλά και οικονομικοί. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει τόσο μεγάλη σημασία, που σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική συγκυρία δεν έπρεπε να φύγει από τα χέρια του ελληνικού κράτους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, όπως ειπώθηκε, ότι δεν θα επενδυθούν σημαντικοί πόροι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να αναβαθμιστεί. Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ωριμάζουμε τις σχετικές μελέτες. Και επειδή το λιμάνι αυτό έχει ενταχθεί πια στα διευρωπαϊκά δίκτυα, έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει και πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, σε μια πόλη με ξεχωριστά μεγάλη σημασία. Όχι μόνο γεωπολιτική αλλά και ενεργειακή. Η Αλεξανδρούπολη είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα ενός γίγαντα ο οποίος ουσιαστικά ήταν εν υπνώσει και ο οποίος τώρα ξυπνάει και μπορεί η ανάπτυξή της να συμπαρασύρει ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Αλεξανδρούπολη ως σταθμός εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της πατρίδας μας, των Βαλκανίων, της ανατολικής Ευρώπης. Ξεχωριστή σημασία αποδίδω στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είχα έρθει, και θυμάμαι ακόμα την επίσκεψη που είχα κάνει στο Δέλτα του Έβρου όταν ήμουν ακόμα Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Σωστά το είπε ο Γιώργος (σ.σ. Γεωργαντάς), μου άρεσε αυτή η φράση: είναι ένα “θησαυροφυλάκιο” η βιοποικιλότητά μας, ανοιχτό, αρκεί να μην μπούμε και το ρημάξουμε. Και γι΄ αυτό και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποκτά τόσο μεγάλη, τόσο ξεχωριστή σημασία. Αυτό αφορά την οργάνωση του χρόνου, τα τοπικά χωρικά σχέδια τα οποία για πρώτη φορά δρομολογούνται σε αυτήν την έκταση, αλλά και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Θέλω να ξέρετε ένα πράγμα: στην προστασία των συνόρων και στην ασφάλεια των ακριτών μας δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω. Ο φράχτης ο οποίος ήδη κατασκευάστηκε, ένα κομμάτι του θα συνεχίσει να κατασκευάζεται, θα ολοκληρωθεί με εθνικούς πόρους αν αυτό είναι απαραίτητο, διότι δυστυχώς η Ευρώπη – άλλος ένας μικρός ευρωπαϊκός παραλογισμός – δεν χρηματοδοτεί αυτό το οποίο αποκαλούμε τεχνητά εμπόδια. Δεν πειράζει, θα τον φτιάξουμε μόνοι μας. Έχει η οικονομία μας πια τη δυνατότητα να μας επιτρέπει να επενδύουμε στην ασφάλεια και στην άμυνα της χώρας. Είμαστε εδώ για να λύνουμε τα δικά σας προβλήματα πρώτα και πάνω από όλα. Και σε εσάς λογοδοτούμε. Και όταν θα έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, στο τέλος της τετραετίας, θα μπορούμε να σας κοιτάξουμε στα μάτια και να σας πούμε με ειλικρίνεια ότι αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε ήμασταν συνεπείς και τα πράξαμε. Αλλά έχουμε πολλά περισσότερα ακόμα να κάνουμε στο μέλλον. Αλλά για να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια από ψέματα και από υποσχέσεις που δεν έγιναν ποτέ πράξη, πρέπει να αφήνουμε το έργο μας να μιλάει. Το έργο μας είναι πολύ και σημαντικό· και εδώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα”.

[VID & PICS] Το πανόραμα της περιοδείας Μητσοτάκη στην ΑΜ-Θ

Οι βασικοί άξονες του Αναπτυξιακού Προγράμματος για την ΑΜ-Θ του 2030

Το Πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

 • την κατασκευή σύγχρονων δικτύων και υποδομών,
 • τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης,
 • την προώθηση και ενίσχυση καινοτόμων επενδύσεων στην περιοχή,
 • και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τα έργα προς υλοποίηση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις για τη βελτίωση των μεταφορών και τη διασυνδεσιμότητα, για τη βελτίωση της άρδευσης καλλιεργήσιμων περιοχών, για την ενέργεια, για την υγεία, για την παιδεία και για τον πολιτισμό, για τη βελτίωση συνοριακών διαβάσεων και για την ασφάλεια.

Στο χαρτοφυλάκιο των σιδηροδρομικών υποδομών περιλαμβάνονται:

 • η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο εγκαθιστώντας ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση και βελτιώνοντας τη σύνδεση με τον βουλγαρικό σιδηρόδρομο,
 • η κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής 206 χλμ στο Τμήμα Θεσσαλονίκη-Τοξότες η οποία θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα και ταυτόχρονα θα συνδέει το υπό ανάπτυξη λιμάνι της Νέας Καρβάλης µε το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή των Τοξοτών Ξάνθης,
 • και η συντήρηση και βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της βορείου Ελλάδας στα τμήματα Στρυμόνα-Αλεξανδρούπολης και Πλατέως-Φλώρινας, μέσω ΣΔΙΤ.

Για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας προβλέπονται, ανάμεσα σε άλλα η κατασκευή των τμημάτων: Σμίνθη-Εχίνος και Δημάριο-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα επί του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού, Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και Άγιος Αθανάσιος-Α/Κ Κρηνίδων επί του καθέτου άξονα της Εγνατίας Οδού Σέρρες-Δράμα-Καβάλα.

Για τη διοχέτευση της διερχόμενης κυκλοφορίας από και προς, το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την Κομοτηνή, την Εγνατία Οδό, χωρίς κυκλοφοριακή επιβάρυνση του αστικού ιστού, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού της πόλης, ενώ παράλληλα εκτελείται και το έργο για την αναβάθμιση της ανατολικής εισόδου της Δράμας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την αναβάθμιση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης μέσα από την υλοποίηση έργων αποκατάστασης βαθών και την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και του διαύλου. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού φορτοεκφόρτωσης και την οδική σύνδεση νέας Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης με τις λιμενικές εγκαταστάσεις.

Για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, στο σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του 2030 έχει ενταχθεί η κατασκευή του φράγματος Ιάσμου, για την οποία ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 223 εκατ. ευρώ, προκειμένου η υφιστάμενη χρήση υπόγειων υδάτων να αντικατασταθεί από τη διάθεση επιφανειακού νερού, δρομολογώντας την επίλυση των προβλημάτων άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της περιοχής.

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται εν τω μεταξύ το έργο για τη μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης σε πέντε περιοχές στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης, συνολικής έκτασης 250.000 στρεμμάτων.

Στο μέτωπο της ενέργειας, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος, αναπτύσσονται νέα δίκτυα φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην Περιφέρεια, τα οποία θα καλύψουν έξι πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα.

Για τη Δημόσια Υγεία έχουν προϋπολογιστεί 143,8 εκατ. ευρώ με στόχο την αναβάθμιση των νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμότειχου, και των Κέντρων Υγείας. Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα υλοποιηθεί η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, προϋπολογισμού 102 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα του Πολιτισμού προβλέπονται παρεμβάσεις ύψους 80,8 εκατ. ευρώ πρωτίστως για την αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών μνημείων.

Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, έχουν ενταχθεί παρεμβάσεις ύψους 71,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και την ανέγερση σχολικών μονάδων και κτιρίων του πανεπιστημίου, την ενίσχυση της έρευνας και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Στα έργα για την ασφάλεια των πολιτών περιλαμβάνονται η δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Κομοτηνή και η κατασκευή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης.

[VID & PICS] Το πανόραμα της περιοδείας Μητσοτάκη στην ΑΜ-Θ

Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε ανοιχτή πολιτική ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, όπου ανέφερε:

“Κυρία και κύριοι Υπουργοί, φίλε Περιφερειάρχα αγαπητέ Χρήστο, αγαπητοί Δήμαρχοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, ΔΑΠίτισσες και ΔΑΠίτες, σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτήν την τόσο θερμή υποδοχή, σας ευχαριστώ για το χειροκρότημά σας, σας ευχαριστώ για το χαμόγελό σας. Ανοίγω μία παρένθεση. Όταν ρώτησα πού θα κάνουμε τη συγκέντρωση μου λένε «υπάρχει το μέγαρο της Κομοτηνής, αλλά έχει έναν εξώστη και μάλλον δεν θα τον ανοίξουμε γιατί δεν θα μπορέσουμε να τον γεμίσουμε». Θα χρειαζόμασταν πολύ μεγαλύτερο χώρο, σήμερα, για να υποδεχθούμε όλους εσάς, συναγωνιστές σε αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι το οποίο ξεκίνησε πριν από 3,5 χρόνια. Αυτός ο ενθουσιασμός σας, τον οποίον βλέπω σήμερα στο πρόσωπό σας γίνεται δύναμη για την παράταξη και τα χαμόγελά σας μου δίνουν και μας δίνουν αισιοδοξία για την πορεία μας προς το αύριο. Είναι αυτή ακριβώς η πορεία ανάπτυξης και προκοπής που χαράξαμε εδώ και 3,5 χρόνια και στην ίδια γραμμή συνεχίζουμε, όλοι μαζί, για να χτίσουμε μία Ελλάδα που θα βαδίζει μπροστά και θα στοχεύει πάντα ψηλά. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για όσα πετύχαμε. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για όσα μας περιμένουν, καθώς σε λίγο κλείνει χρονικά η πρώτη κυβερνητική μας περίοδος. Ταυτόχρονα όμως, και είμαι σίγουρος για αυτό, με την ψήφο του ελληνικού λαού ανοίγει και η δεύτερη θητεία στη δημιουργία. Πετύχαμε πολλά, θα σας μιλήσω λίγο για αυτά. Μπορούμε όμως ακόμα περισσότερα. Με μια ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε με το ίδιο και ακόμα πιο γρήγορο σταθερό και τολμηρό βήμα. Με την έμφαση πάντα στα ίδια χειροπιαστά αποτελέσματα. Αλλά κυρίως με την ίδια αξιοπιστία. Αυτή την αξιοπιστία η οποία πλέον μας ενώνει άρρηκτα με την κοινωνία. Αυτή άλλωστε η αξιοπιστία είναι που διαψεύδει διαρκώς τους αντιπάλους μας. Μας έλεγαν συνέχεια ότι δεν θα εξαντλήσουμε την τετραετία και να που την ολοκληρώνουμε. Μας έλεγαν, θυμάμαι, “θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο για να χαμηλώσετε τον πήχη της αυτοδυναμίας”. Τον κρατήσαμε ως έχει. Όπως ακριβώς κάποιοι πόνταραν ότι θα μας λύγιζαν οι πολλές κρίσεις τις οποίες χρειάστηκε να διαχειριστούμε. Και όμως, όλοι μαζί τις ξεπεράσαμε. Και βέβαια ήταν οι ίδιοι οι οποίοι προέβλεπαν ότι δεν θα εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας. Οι οποίες ωστόσο έγιναν πραγματικότητα στο σύνολό τους. Θέλω να σας θυμίσω όταν βρέθηκα μαζί σας προεκλογικά εδώ στη Θράκη και στην Κομοτηνή, τι είχαμε υποσχεθεί το 2019 όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Είχαμε υποσχεθεί μια χώρα με λιγότερα βάρη στον πολίτη και τα καταφέραμε μειώνοντας 50 φόρους και εισφορές. Είχαμε υποσχεθεί μια πατρίδα πιο ισχυρή και πιο ασφαλή. Και την κάναμε πιο ισχυρή και πιο ασφαλή με τα Rafale, με τις Belharra και με τις συμμαχίες τις οποίες υπογράψαμε. Είχαμε υποσχεθεί έναν τόπο με περισσότερες δουλειές και τον έχουμε με σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία να έχει μειωθεί παραπάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες. Είχαμε υποσχεθεί μια πιο φιλική καθημερινότητα. Είναι ήδη εδώ. Είναι ήδη εδώ με το ψηφιακό κράτος: προσέξτε, 1,2 δισεκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές αντί για την ταλαιπωρία και τις ουρές στη γραφειοκρατία του Δημοσίου. Για να μιλήσουμε για αυτή τη νέα Ελλάδα είμαι σήμερα κοντά σας. Και επέλεξα συνειδητά την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη για την πρώτη περιοδεία μου τη νέα χρονιά. Το έκανα για δύο λόγους.

[VID & PICS] Το πανόραμα της περιοδείας Μητσοτάκη στην ΑΜ-Θ

Ο πρώτος είναι πιο προσωπικός, καθώς εδώ στη Θράκη, στην Ξάνθη, στη Ροδόπη, στον Έβρο, πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθιέρωσε στην πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία. Ένα στόχο τον οποίον και εγώ ασπάζομαι και για τον οποίον δεν θα σταματώ ποτέ να εργάζομαι. Ο δεύτερος λόγος που ήθελα να βρεθώ σήμερα μαζί σας και να ξεκινήσω το νέο έτος από τη Θράκη είναι εθνικός, αφού εδώ αυτή η ακριτική περιοχή στάθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση της πατρίδας. Η Θράκη είναι ένας ιστορικός τόπος, στον οποίο συνυπάρχουν διαφορετικές παραδόσεις και διαφορετικοί πολιτισμοί. Με κατοίκους άλλων θρησκευμάτων, άλλα με τη Μουσουλμανική μας μειονότητα για την οποία είμαστε υπερήφανοι όπως είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι εδώ στη Θράκη έχουμε πετύχει μια αρμονική συνύπαρξη Ελλήνων πολιτών διαφορετικών θρησκειών που θα πρέπει να είναι αντικείμενο μελέτης σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί αυτή η Μουσουλμανική μειονότητα ζει αρμονικά κάτω από την κοινή ιδιότητα του Έλληνα και του Ευρωπαίου πολίτη. Του πολίτη ο οποίος συμμετέχει και πρέπει να συμμετέχει ισότιμα και δυναμικά παντού, στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη και στην απασχόληση. Γι’ αυτό και αρνείται να γίνει άβουλο πιόνι στη σκακιέρα της διχόνοιας, όπως επιδιώκουν κάποιοι εκτός συνόρων. Η Κομοτηνή, η Ροδόπη, η Θράκη, ο Έβρος έστειλαν το δικό τους μήνυμα στους γείτονες ήδη από τον Μάρτιο του 2020. Θυμάμαι καλά -το θυμάστε κι εσείς- εκείνο το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας, όταν εκδηλώθηκε αυτή η μαζική προσπάθεια εργαλειοποίησης κατατρεγμένων ανθρώπων και η συνειδητή προώθησή τους προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τότε εμείς, εσείς κρατήσαμε απόρθητα τα σύνορά μας, απέναντι σε αυτές τις παράνομες μεταναστευτικές εισβολές, ορίζοντας στην πράξη και όχι στα λόγια τα εθνικά μας όρια ως το ανατολικότερο κομμάτι ευρωπαϊκής επικράτειας. Η εμπειρία εκείνη όμως ήταν και ένα παράλληλο μήνυμα προς όσους αντιτάχθηκαν στον αμυντικό φράχτη, που σε λίγο θα επεκτείνεται σε όλη τη μεθόριο του Έβρου. Είναι οι ίδιοι που άλλοτε δεν διέκριναν θαλάσσια σύνορα και δεν δίσταζαν μέχρι και πολύ πρόσφατα να συκοφαντούν την ίδια τους τη χώρα, ακόμα και με ψεύτικες κατηγορίες για δήθεν νεκρά μικρά παιδιά. Όταν στον Έβρο και στο Αιγαίο οι ελληνικές δυνάμεις, η ελληνική αστυνομία, ο ελληνικός στρατός, η ελληνική ακτοφυλακή, μάχονται καθημερινά για να σώσουν ζωές, αλλά και για να υπερασπιστούν την εθνική μας κυριαρχία. Αναλογίζομαι ειλικρινά πώς θα ήμασταν σήμερα, σκεφτείτε το και εσείς παρακαλώ, εάν εκείνοι χειρίζονταν μία τέτοια υβριδική επίθεση. Και αναρωτιέμαι αν και σήμερα ακόμα επιμένουν στα ανοιχτά σύνορα, όπως τότε διαλαλούσαν, με τους μετανάστες “να έρχονται και μετά να εξαφανίζονται”, όπως έλεγε τότε η αρμόδια Υπουργός τους. Και αναρωτιέμαι πραγματικά αν στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνεται ακόμα το αρχικό τους αίτημα να μην κατασκευαστεί καν ο φράχτης στον Έβρο, που τώρα επεκτείνουμε σε όλο το μήκος της μεθορίου. Αναλογιστείτε λοιπόν πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν κάποιος άλλος βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας σε αυτές τις κρίσιμες συγκυρίες. Και κάτι ακόμα. Από το 2019 έως το 2022 αυτή η κυβέρνηση έκανε 750 προσλήψεις συνοριοφυλάκων και μετέταξε στην περιοχή σχεδόν 200 αστυνομικούς. Σε λίγο αναλαμβάνουν υπηρεσία ακόμα 250 καινούργιοι συνοριοφύλακες. Και προκηρύσσονται αμέσως 150 πρόσθετες θέσεις ειδικά για την Περιφέρεια, αγαπητέ Περιφερειάρχα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για να το πω απλά, φίλες και φίλοι: δεν παζαρεύουμε την προστασία των συνόρων μας. Οι Εβρίτισσες και οι Εβρίτες, οι Θρακιώτισσες και οι Θρακιώτες να αισθάνονται ασφαλείς με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Φίλες και φίλοι, όλα τα παραπάνω αποκτούν μια ξεχωριστή σημασία, ειδικά αυτή την ταραγμένη περίοδο, όπου η κυβέρνηση της Τουρκίας κινείται δυστυχώς σε έναν παροξυσμό προκλήσεων, δηλητηριάζοντας κυρίως τους ίδιους τους πολίτες της. Όσο όμως η Άγκυρα υψώνει τους τόνους τόσο, σας διαβεβαιώνω, ότι βυθίζεται τελικά στη διεθνή απομόνωση. Κανείς, κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία, ούτε να επανασχεδιάσει τη γεωγραφία. Και από πλευράς μας οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, μένουμε πιστοί στο Διεθνές Δίκαιο, μένουμε πιστοί στο Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και στη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία φέτος, το 2023, συμπληρώνει έναν αιώνα ισχύος. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές. Αλλά τις έχουμε πάντα ανοιχτές σε γόνιμες επαφές. Με άλλα λόγια, είμαστε και θα είμαστε μια δύναμη ειρήνης, ευθύνης και νομιμότητας. Τα όποια ρητορικά σχήματα, οι εξάρσεις που ακούμε από την άλλη πλευρά επιστρέφονται  ως αντίλαλος, γιατί προσκρούουν σε ένα ελληνικό τρίγωνο εθνικής ασφάλειας και αυτοπεποίθησης: Είναι αυτό του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών συμμαχιών, αλλά και των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε έτοιμοι πάντα να κάνουμε διάλογο με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο αλλά, θα το ξαναπώ εδώ από τη Θράκη, από την Κομοτηνή: δεν υπάρχει διάλογος με το παράλογο. Και όσο φωνασκούν πως τάχα θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, ένα μονάχα να σκεφτούν, ότι κάποια νύχτα μπορεί εκείνοι να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στην σκληρή πραγματικότητα. Εδώ, λοιπόν, από τον ακλόνητο βορειοανατολικό ιστό της σημαίας μας, εκπέμπω το πρώτο μου μήνυμα: τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα. Εδώ, από τα βορειοανατολικά σύνορα, θα ήθελα όλοι μαζί να στείλουμε ένα χαιρετισμό εκεί που βρέθηκα πριν από ακριβώς μία εβδομάδα, στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας, εκεί όπου η Ελλάδα μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων αξιοποιεί για πρώτη φορά το φυσικό ενεργειακό της πλούτο. Να θυμάστε ένα πράγμα: ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή Θράκη και ισχυρή Θράκη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Κρατήστε αυτό το μήνυμα στην καρδιά σας. Έχοντας, όμως, πάντα και στο μυαλό σας ότι εκτός από ακρίτες είστε και ο καθρέφτης του τόπου και προς την ανατολή, αλλά και προς βορρά. Η δική σας πρόοδος, λοιπόν, αντανακλά και προβάλλει την πρόοδο ολόκληρης της πατρίδας. Γι’ αυτό και αποτελεί κρίσιμο βήμα το ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη των 360 έργων και των 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσιάσαμε σήμερα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα για την πολύ θετική ανταπόκριση που είχε. Γιατί πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει παράλληλα εδώ, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με εκείνο που αφορά ολόκληρη την επικράτεια ύστερα από τα τόσα πολλά που ζήσαμε σε ένα τόσο μικρό χρόνο.

[VID & PICS] Το πανόραμα της περιοδείας Μητσοτάκη στην ΑΜ-Θ

Ποτέ κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά δεν κλήθηκε να διαχειριστεί περισσότερες κρίσεις: από την «καταιγίδα» του Έβρου, την οποία διαδέχθηκε η “θύελλα” του κορονοϊού και αργότερα ξέσπασε η μεγάλη ενεργειακή αναστάτωση, η διεθνής ακρίβεια, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένας πόλεμος ο οποίος είναι πιο κοντά σε εμάς από ό,τι νομίζουμε, διαρκεί δυστυχώς ακόμα. Και βέβαια καθημερινά μας συνοδεύει η ένταση που προκαλεί η επιθετικότητα της Τουρκίας. Είμαι υπερήφανος, διότι σε όλες αυτές τις μεγάλες προκλήσεις όχι απλά δεν λυγίσαμε αλλά απαντήσαμε ενωμένοι και απαντήσαμε γρήγορα και αποφασιστικά. Όταν μας χτύπησε ο κορονοϊός σπεύσαμε να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία. Έχουμε σήμερα παραπάνω από διπλάσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με αυτές που είχαμε όταν ήρθαμε στην εξουσία το 2019. Έχουμε σχεδόν 20 χιλιάδες νέες προσλήψεις υγειονομικών. Καταφέραμε και υλοποιήσαμε μια ζηλευτή στην Ευρώπη εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά ταυτόχρονα δεν διστάσαμε να αξιοποιήσουμε τα δημοσιονομικά μας αποθέματα και να δαπανήσουμε 44 δισεκατομμύρια ευρώ που κράτησαν όρθιες και την οικονομία και την κοινωνία στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Εσείς, εδώ, στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία το ξέρετε καλά, οι επιχειρήσεις σας το γνωρίζουν καλά πόση στήριξη πήραν από τον κρατικό προϋπολογισμό και πώς τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, η ανεργία πολύ μεγαλύτερη, τα λουκέτα πολύ περισσότερα εάν δεν είχαμε προβεί σε αυτές τις τολμηρές κινήσεις. Και το ίδιο κάναμε όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή εισαγόμενη ακρίβεια, με πληθωρισμό ο οποίος έφτασε σε ύψη που είχαμε να δούμε εδώ και 40 χρόνια. Δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τα «αναχώματα» υπέρ του πολίτη ως άμυνα στις εισαγόμενες ανατιμήσεις. Και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία. Μπορούμε να το κάνουμε, γιατί όσο η οικονομία αναπτύσσεται πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τόσο δημιουργούμε τα αποθέματα εκείνα τα οποία μας επιτρέπουν να στηρίζουμε την κοινωνία, χωρίς να διαταράσσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα αναβάθμισε την αμυντική και διπλωματική της θέση. Μετά από πολλά χρόνια απραξίας, ενίοτε αδιαφορίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν πλέον νέα μαχητικά αεροσκάφη. Τα Rafale μας πετούν ήδη στον ουρανό του Αιγαίου. Οι πρώτες δύο Belharra ναυπηγούνται, ήδη, στα γαλλικά ναυπηγεία. Καινούργια ελικόπτερα έχουν παραγγελθεί και θα φτάσουν εντός του επόμενου έτους. Χρόνιες εκκρεμότητες τις οποίες θα έπρεπε οποιαδήποτε κυβέρνηση να είχε αντιμετωπίσει, ασχέτως των δημοσιονομικών περιορισμών, όπως τορπίλες βαρέως τύπου, επιτέλους έρχονται και εξοπλίζουν τα υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας. Και βέβαια επενδύσαμε και επενδύουμε πρώτα και πάνω από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” από καρδιάς σε όσες και σε όσους τιμούν το εθνόσημο και φυλούν τα σύνορά μας. Σε δύσκολες συγκυρίες και σε δύσκολες συνθήκες ξέρουμε ότι όσο και αν επενδύουμε σε εξοπλισμούς τελικά οι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Ειδικές Δυνάμεις, οι πιλότοι μας, ο στόλος μας γνωρίζουν ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας σταθήκαμε κοντά τους. Τους στηρίξαμε και έμπρακτα αναγνωρίσαμε αυτή την σπουδαία τους προσφορά στην πατρίδα. Δεν σταματήσαμε, όμως, μόνο εκεί. Ενισχύσαμε το διπλωματικό αποτύπωμα της πατρίδας μας και οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, κυρίως οι συμφωνίες με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελούν την άλλη όψη αυτής της ισχυρής εθνικής ασπίδας. Και στο μέτωπο της συνεργασίας αποδείξαμε, φίλες και φίλοι, ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κατανόηση για αμοιβαία επίλυση των προβλημάτων με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο τα προβλήματα πράγματι μπορούν να λυθούν. Διευθετήσαμε τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και κυρίως με την Αίγυπτο. Και αποδείξαμε ότι αυτές οι συμφωνίες μπορούν να υπογραφούν με αμοιβαία οφέλη για όλες τις χώρες υπό μια προϋπόθεση: ότι θα υπάρχει απαρέγκλιτος σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Με άλλα λόγια, η πατρίδα μας δεν είναι πια ουραγός αλλά πρωταγωνιστής σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη. Από το Ενιαίο Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, το οποίο υπήρξε ελληνική ιδέα και ήταν ουσιαστικά αντικείμενο ελληνικού σχεδιασμού, μέχρι την πολύ σημαντική δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόλις εγκρίθηκε χθες και η δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. Μιλάμε συνολικά, προσέξτε, για 31 δισεκατομμύρια ευρώ πέρα και πάνω από τα χρήματα που θα πάρουμε από το νέο ΕΣΠΑ και από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Πολλά από τα έργα τα οποία θα δείτε στο σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο μπορέσαμε και διαπραγματευτήκαμε. Και εξασφαλίσαμε για την πατρίδα μας, αυτή τη στιγμή, τη μεγαλύτερο ποσοστιαία απορρόφηση, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή  χώρα. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για την ανάγκη να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Αργήσαμε, δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον Υπουργό Ενέργειας, αλλά το πετύχαμε. Και ως δια μαγείας από τη στιγμή που μπήκε το πλαφόν οι τιμές φυσικού αερίου ουσιαστικά -και για αυτό το λόγο, όχι μόνο για αυτό λόγο- κατέρρευσαν. Ενώ ταυτόχρονα κάναμε τη μεγαλύτερη γεωπολιτική επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή της Θράκης, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε στρατηγικό κόμβο του νέου ευρωπαϊκού  ενεργειακού χάρτη. Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω πιο αναλυτικά γι’ αυτό αύριο, στη θεμελίωση μιας σημαντικής επένδυσης που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη. Γίνεται και μία αντίστοιχη στην Κομοτηνή. Δύο υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο που κατασκευάζονται όχι μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες της πατρίδας μας, αλλά για να μπορέσει η χώρα από εισαγωγέας να γίνει εξαγωγέας ενέργειας, να καλύψουμε και τις ανάγκες των Βαλκανίων. Εάν δεν υπήρχε η πατρίδα μας και η γρήγορη ολοκλήρωση του αγωγού IGB, από τη Ροδόπη στη Βουλγαρία, η Βουλγαρία δεν θα είχε σήμερα αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψει τις ανάγκες της. Αυτό σημαίνει στην πράξη σοβαρή γεωπολιτική στρατηγική για μία χώρα η οποία φιλοδοξεί να είναι πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια. Και ναι, μπορέσαμε επιτέλους, όπως είχαμε δεσμευτεί, να αποδεσμευτούμε από την Ευρωπαϊκή  εποπτεία στην οποία είχαμε τεθεί το 2018, αποτέλεσμα του τρίτου αχρείαστου μνημονίου το οποίο κάποιοι υπέγραψαν το 2015 και η πατρίδα μας σήμερα κάνει ρεκόρ σε ρυθμούς ανάπτυξης. Πόσοι θα πίστευαν αλήθεια -πόσοι από αυτούς οι οποίοι είχαν ταυτίσει την πατρίδα μας με μία χώρα διαρκούς υπανάπτυξης- το 2019 πόσοι θα πίστευαν ότι σήμερα η Ελλάδα θα είχε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο ρυθμό της ευρωζώνης και του χρόνου θα έχουμε τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης. Ότι το πετύχαμε αυτό όχι ξοδεύοντας στην κατανάλωση δανεικά τα οποία πρέπει να επιστρέψουμε, αλλά επενδύοντας στις εξαγωγές, στην καινοτομία, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας.

[VID & PICS] Το πανόραμα της περιοδείας Μητσοτάκη στην ΑΜ-Θ

Για πρώτη φορά οι απασχολούμενοι εργαζόμενοι στη χώρα μας ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια, ενώ, όπως το ξέρετε καλύτερα από όλους, αυτό δεν έγινε εις βάρος του δικού σας ατομικού προϋπολογισμού. Όλοι, σήμερα, πληρώνουν λιγότερο φόρο. Είπαμε ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 30% και τον μειώσαμε 35%. Μπορείτε σήμερα να μεταφέρετε την περιουσία σας στα παιδιά σας δωρεάν, μέχρι του ύψους των 800 χιλιάδων ευρώ. Και από φέτος, από την 1/1/2023, κανείς Έλληνας συνταξιούχος, εργαζόμενος στο Δημόσιο, δεν θα επιβαρύνεται πια από την εισφορά αλληλεγγύης. Πάει κι αυτή, καταργήθηκε. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί για τρίτη φορά, σημαντικά, την 1η Απριλίου, για να καλύψει και ολόκληρη την τουριστική περίοδο και τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Και ύστερα από 12 χρόνια οι συνταξιούχοι θα δουν για πρώτη φορά αύξηση, σημαντική, στις συντάξεις τους. Αρκετοί αύξηση που θα αγγίζει το 8%. Ενώ οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας εξακολουθούν να ενισχύονται με έκτακτα επιδόματα. Και τα νοικοκυριά στη χώρα μας στηρίζονται απέναντι στην ακρίβεια. Το ξέρετε καλά. Βλέπετε τους λογαριασμούς και βλέπετε δύο αριθμούς: αυτό το οποίο πρέπει να πληρώνετε και αυτό το οποίο θα πληρώνατε εάν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση. Λέμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν. Ναι και έπεσαν πολύ. Εξακολουθούν να είναι τρεις φορές όμως, υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν πριν από τρία χρόνια. Ήταν δέκα φορές υψηλότερες και τώρα είναι τρεις. Και βέβαια θα προχωρήσουμε και στην κάλυψη μέρους των βασικών εξόδων των νοικοκυριών μέσα από το νέο εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούμε, το «Market Pass». Σε λίγες εβδομάδες το 10% των αγορών πρώτης ανάγκης σχεδόν κάθε ελληνικής οικογένειας θα καλύπτεται από την πολιτεία με αυτήν την κάρτα αγορών. Ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, που εκτιμούμε ότι έχει μηνιαίες αγορές 520 ευρώ, θα έχει μηνιαία ενίσχυση 52 ευρώ. Απορροφούμε ουσιαστικά όλη την αύξηση του πληθωρισμού. Μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο εκτιμούμε ότι έχει δαπάνες 320 ευρώ και θα έχει έκπτωση 32 ευρώ. Είναι μια ακόμα συμπληρωματική παρέμβαση ουσίας, δίπλα στα πολλά άλλα μέτρα ανακούφισης. Και ξέρετε από πού έρχονται τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε αυτή την πρωτοβουλία; Όχι από δανεικά, όχι από φόρους στους πολλούς αλλά από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων. Δύο διυλιστήρια θα καλύψουν με την έκτακτη φορολόγηση ένα μέτρο το οποίο αφορά 8 εκατομμύρια πολίτες. Ποιοι είναι λοιπόν οι προοδευτικοί; Και ποιοι είναι αυτοί που τολμούν να κατηγορούν αυτή τη λαϊκή παράταξη για έλλειψη  κοινωνικής ευαισθησίας; Και βαδίζουμε λοιπόν, στις αρχές του 2023. Ζούμε πια μια νέα καθημερινότητα. Σας μίλησα ήδη για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά δεν είναι μόνο αυτές. Βλέπω ανάμεσά σας αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να περιμένατε δυο και τρία χρόνια για να πάρετε τη σύνταξή σας. Τελείωσε αυτή η ντροπή. Σε 60 μέρες ο κάθε συνταξιούχος θα παίρνει τη σύνταξή του. Βλέπω και νέα παιδιά τα οποία γνωρίζουν σήμερα, και οι γονείς, ότι πια στο σχολείο ξένες γλώσσες και δεξιότητες διδάσκονται πια από το νηπιαγωγείο. Νηπιαγωγείο από τα 4 για όλους, αγγλικά από τα 4 για κάθε νέο παιδί, με χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς. 25.000 διορισμοί, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Αν δεν κάνω λάθος γύρω στους 1.400 εδώ, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και βέβαια, με μεγάλη έμφαση στη δημόσια υγεία. Με πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τις γυναίκες που είναι μαζί μας. Σκεφτείτε μια γυναίκα σε ένα ορεινό χωριό η οποία δεν είχε ποτέ τη δυνατότητα να κάνει μια μαστογραφία. Μπορεί να μη γνώριζε καν γιατί είναι σημαντικό να κάνει μια μαστογραφία. Ξαφνικά λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό της το οποίο της λέει ότι μπορείς να πας σε μια δομή όχι μόνο δημόσια αλλά και ιδιωτική και να κάνεις μια μαστογραφία. Αυτή την τόσο σημαντική προληπτική εξέταση. Παραπάνω από 3.000 περιπτώσεις, ήδη στους πρώτους μήνες εφαρμογής του προγράμματος, καρκίνοι του μαστού οι οποίοι διαγνώστηκαν μέσα από τον προληπτικό έλεγχο με πολύ αυξημένες δυνατότητες και πιθανότητες οι γυναίκες αυτές να ζήσουν, να ζήσουν μια υγιή ζωή ακριβώς επειδή μπορέσαμε και εντοπίσαμε τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο. Θα μπορούσα να μιλώ, φίλες και φίλοι, πολλές ώρες για όσα έγιναν αυτά τα 3,5 χρόνια. Ήταν και είναι όντως πολλά, μεγάλα, μικρά. Είναι δύσκολο να τα συγκρατήσει η μνήμη και δεν θέλω σήμερα σε καμία περίπτωση να κάνω έναν πλήρη κυβερνητικό απολογισμό. Θα πω μόνο ότι όλα αυτά τα οποία έγιναν -σας διαβεβαιώνω- δεν ήταν ούτε εύκολα, δεν ήταν ούτε αυτονόητα. Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Έγιναν όμως χειροπιαστή πραγματικότητα χάρη στην αντοχή και στην υπευθυνότητα και στην εργατικότητα όλων των Ελλήνων πολιτών που στα δύσκολα έμειναν ενωμένοι και στήριξαν την πολιτεία και έχτισαν σιγά-σιγά -γιατί ξέρω ότι είναι δύσκολο αυτό- νέες σχέσεις εμπιστοσύνης με το κράτος, ώστε και αυτό με τη σειρά του να εργαστεί με σχέδιο και  με τόλμη, να ξεπεράσει τις κρίσεις και ταυτόχρονα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2019. Μίλησα γι’ αυτές στην αρχή και όπως σας είπα τις αναγνωρίζετε αυτές τις παρεμβάσεις όλοι στους προσωπικούς σας λογαριασμούς κάθε μήνα. Υπάρχουν δυσκολίες πολλές και δεν τις κρύψαμε ποτέ και δεν έχουμε σε καμία περίπτωση αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα, διότι η παγκόσμια πραγματικότητα είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Όμως μπορώ σήμερα να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω: ναι, αυτά που είπαμε τα κάναμε. Αλλά προσέξτε, αν κάναμε πολλά έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για την πατρίδα, αλλά και εδώ για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με οδικό χάρτη πια το αναπτυξιακό σχέδιο για το οποίο μιλήσαμε σήμερα. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δεν συντάχθηκε από εμάς. Συντάχθηκε ουσιαστικά από εσάς. Ενσωματώσαμε τα αιτήματα, τις αγωνίες, τις αναζητήσεις των φορέων της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, των Δημάρχων, του Περιφερειάρχη, τα πολλά αιτήματα φορέων, το εξαιρετικά χρήσιμο πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τα ζητήματα της περιοχής. Και έχω ένα όραμα και είμαι σίγουρος ότι το έχετε και εσείς αυτό: αυτή η τόσο όμορφη Περιφέρεια, η βορειοανατολική μας πύλη, να γίνει ένας φάρος ανάπτυξης, ένας υπερεθνικός κόμβος ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου. Με έναν ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα, με νέες δομές υγείας, με ένα πανεπιστήμιο το οποίο πραγματικά θα ξεπερνά τα όρια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και με μία νέα δυναμική που θα στηρίζεται σε εθνικές γεωστρατηγικές συνεργασίες, μέσα σε αυτό το νέο διεθνές περιβάλλον. [VID & PICS] Το πανόραμα της περιοδείας Μητσοτάκη στην ΑΜ-Θ

Και γι’ αυτό και τα μεγάλα έργα υποδομών καθίστανται εδώ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πρώτη προτεραιότητα. Σε αυτά τα έργα που ολοκληρώνονται, εξελίσσονται, κάποια σχεδιάζονται, αλλά και αυτά που σχεδιάζονται και που θα μελετήσετε στο σχέδιο που παρουσιάσαμε, έχουν όλα εξασφαλισμένους πόρους. Δεν θα μιλήσω για το πλήρες σχέδιο -παρουσιάστηκε αναλυτικά από τους αρμόδιους Υπουργούς ανά τομέα- θα μιλήσω ενδεικτικά για την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στα λιμάνια της Καβάλας -το οποίο ιδιωτικοποιείται- και της Αλεξανδρούπολης, το οποίο παραμένει στον έλεγχο του κράτους με προσωπική μου απόφαση, λόγω της τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας του. Προσέξτε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν επενδύσεις στο λιμάνι. Θα γίνουν πολύ σημαντικές επενδύσεις στο λιμάνι. Μάλιστα η ένταξή του στο δίκτυο των διευρωπαϊκών υποδομών μας δίνει νέες δυνατότητες χρηματοδότησης. Όμως σε αυτήν την συγκυρία είναι πολύ σημαντικό το στρατηγικό αυτό λιμάνι να παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους. Η Ανατολική Περιφερειακή Αλεξανδρούπολης που την έχουμε ήδη επισκεφτεί, κατασκευάζεται. Θα ενώνει το λιμάνι με την Εγνατία. Ο κάθετος άξονας του Έβρου αποκτά τόσο μεγάλη σημασία και φυσικά η οδική σύνδεση της Δράμας, της Καβάλας και της Αμφίπολης, είχα μιλήσει για πρώτη φορά για τη σημασία των καθέτων αξόνων, όλα αυτά τα έργα είναι έργα τα οποία είμαστε σίγουροι πια ότι δρομολογούνται. Θα επιμείνω, όμως, όχι τόσο στη σημασία των δρόμων. Εξάλλου εδώ έχετε έναν δρόμο ο οποίος και αυτός είναι κατά κάποιο τρόπο ταυτισμένος με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η Εγνατία οδός αποτέλεσε δικό του όραμα και σήμερα η ιδιωτικοποιημένη Εγνατία οδός θα μπορέσει να παρέχει ασφαλείς μετακινήσεις για πολλές δεκαετίες. Αλλά θέλω να επιμείνω λίγο περισσότερο στα σιδηροδρομικά έργα, τα οποία αποκτούν ξεχωριστή σημασία στα επόμενα δέκα χρόνια που έρχονται. Αυτή η Σιδηροδρομική Εγνατία που θα ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη στους Τοξότες και ειδικά το κομμάτι που σας αφορά, από την Αλεξανδρούπολη στο Ορμένιο, είναι ένα έργο κομβικής σημασίας. Θα πάρει χρόνια αυτό το έργο για να ολοκληρωθεί, είναι ένα έργο δισεκατομμυρίων. Για πρώτη φορά όμως πρέπει να σας πω ότι αυτή η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός, καταφέραμε κάτι το οποίο πράγματι ήταν πολύ δύσκολο: να ξεκολλήσουμε πολλά σιδηροδρομικά έργα στην πατρίδα μας, για τα οποία είχαμε χρήματα, ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά λόγω ενός περίπλοκου συστήματος εργολαβιών ήταν ουσιαστικά κολλημένα και καθυστερούσαν πάρα πολύ να υλοποιηθούν. Χρειαζόμαστε τραίνα και σιδηρόδρομο, χρειαζόμαστε λιμάνια, χρειαζόμαστε οδικές συνδέσεις για να μπορούμε ακριβώς να έχουμε συνδυαστικές αρτηρίες που θα μετασχηματίσουν την περιοχή σε κέντρο για μεταφορές και το εμπόριο, με εμβέλεια διαβαλκανική και πανευρωπαϊκή. Όλο αυτό θα έχει και τεράστια θετική επίδραση σε άλλους τομείς, όπως η αγροτική μεταποίηση και ο τουρισμός. Και αυτή ακριβώς λοιπόν η διασύνδεση, αγαπητέ μου Χρήστο, κυρίες και κύριοι, κύριοι δήμαρχοι, φίλες και φίλοι, αυτή η διασύνδεση λιμανιών με τις μεγάλες μητροπόλεις, με τις πύλες εισόδου, οι οποίες ναι πρέπει να αναβαθμιστούν -το είπα και σήμερα το μεσημέρι. Έχουμε καθυστερήσει λίγο στον τομέα αυτόν αλλά δεν γίνεται να υπάρχει αυτή η εικόνα που σήμερα στους Κήπους μας αδικεί ως χώρα και για τις βόρειες πύλες εισόδου- θα μπορέσουν να μετατρέψουν την Περιφέρεια πραγματικά σε ατμομηχανή ανάπτυξης. Γιατί μειώνοντας το μεταφορικό κόστος τα προϊόντα γίνονται πιο ανταγωνιστικά. Έχει  τεράστια σημασία αυτό για έναν τόπο ο οποίος φιλοξενεί σημαντικές μεταποιητικές μονάδες γάλακτος, αλλαντικών, ζυθοποιίας, αλευρόμυλους, βιομηχανίες πλαστικών, επεξεργασίας ξυλείας αλλά και πολύ καινοτόμες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, μπαταρίες, φάρμακα. Η ολοκλήρωση αυτών των σύνθετων έργων απαιτεί χρόνο. Αλλά δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε υπάρξει ποτέ ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο το οποίο να αντιμετωπίζει συνολικά το παραγωγικό προφίλ αυτής της Περιφέρειας. Τώρα το έχουμε. Τώρα υπάρχει και μπαίνει μπροστά. Αλλά επειδή, ξέρετε, οι ανάγκες δεν μπορούν πάντα να περιμένουν, χρειαζόμαστε και κάποιες γρήγορες λύσεις. Θα ήθελα να ανακοινώσω, σήμερα, ότι στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει άμεση επιδότηση τακτικών σιδηροδρομικών μεταφορών από την Περιφέρεια προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Θέλω μια παραγωγική μονάδα, παραδείγματος χάρη, στην Ορεστιάδα να μπορεί να εφοδιάζεται με πρώτες ύλες και να διανέμει έτοιμα προϊόντα στην Αθήνα με το ίδιο κόστος που θα εφοδιάζεται ένα εργοστάσιο στα Οινόφυτα Βοιωτίας ή στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Ένα, ουσιαστικά, χερσαίο μεταφορικό ισοδύναμο, όπως αυτό το οποίο ισχύει για τα νησιά μας. Και είναι ακόμα μια πρωτοβουλία ενίσχυσης του παραγωγικού ιστού της περιοχής μετά από κάτι σημαντικό, μας το έχετε πιστώσει, την οριστική λύση του προβλήματος του εργοδοτικού κόστους ύψους 12%, που χρόνιζε από το 2016. Από τον περασμένο χρόνο, λοιπόν, αυτές οι αναγνωρισμένες ανεξόφλητες απαιτήσεις των επιχειρήσεων της περιοχής επιστρέφονται αυτόματα και συμψηφίζονται με άλλες υποχρεώσεις. Η ειδική πλατφόρμα, το ξέρετε καλά, ήδη λειτουργεί. Δυο κουβέντες για ένα δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο που αφορά τις υποδομές: πρωτογενής τομέας, μεγάλα αρδευτικά έργα. Το νερό από τον Νέστο θα φτάσει στην κοιλάδα της Ξάνθης. Το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο το οποίο θα γίνει στην πατρίδα μας για πολλά χρόνια. Και ξέρω ότι έχουμε καθυστερήσει, όμως αυτή η δέσμευση ισχύει απόλυτα και για το φράγμα του Ιασίου και για το φράγμα του Ιάσμου. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στον τόπο. Μία αγροτική περιφέρεια χρειάζεται νερό -και σωστή διαχείριση βέβαια του νερού- και μεγάλες δυνατότητες σε καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία. Ο πρωτογενής τομέας θα ενισχυθεί και μέσα από δράσεις καινοτομίας. Μην ξεχνάτε ότι η μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της αγροδιατροφής που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας έχει γίνει στη Δράμα: υδροπονική καλλιέργεια τομάτας, το μέλλον των πολύ προχωρημένων θερμοκηπίων. Αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους παραδοσιακούς παραγωγούς οι οποίοι χρειάζονται περισσότερη επιμόρφωση, περισσότερη ενίσχυση, περισσότερα κίνητρα για να μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και έχουμε δώσει πολλά φορολογικά τέτοια κίνητρα. Και υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες εδώ στην Περιφέρεια ο πρωτογενής τομέας πραγματικά να κάνει θαύματα. Και βέβαια υπάρχουν έργα τα οποία αφορούν την καθημερινότητάς σας. Μίλησα ήδη για τον φράχτη.

[VID & PICS] Το πανόραμα της περιοδείας Μητσοτάκη στην ΑΜ-Θ

Το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής. Τις νέες εστίες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, προσέξτε, 130 εκατομμύρια ευρώ Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για να κατασκευάσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο υπερσύγχρονες φοιτητικές εστίες για να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της στέγασης για τα νέα παιδιά που έρχονται να σπουδάσουν εδώ. Και να μην ξεχνάτε ότι έχουμε ήδη υλοποιήσει τη δέσμευση την οποία έδωσα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για σημαντική αύξηση του επιδόματος στέγασης, από τα 1.000 στα 1.500 και υπό προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ. Ήδη, μου έλεγε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, τα χρήματα έχουν δοθεί στο Πανεπιστήμιο και εκταμιεύονται. Και από τα 3 εκατομμύρια και κάτι που δίναμε για επίδομα στέγασης, πήγαμε στα 6 εκατομμύρια. Σημαντικές παρεμβάσεις για να ενισχύσουμε τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Όπως σημαντικές, κ. Υπουργέ Πολιτισμού, είναι  και οι παρεμβάσεις για την ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών. Είναι τόσοι πολλοί, απλωμένοι παντού, στη Δράμα, στους Φιλίππους, στη Θάσο, στα Άβδηρα, στη Σαμοθράκη που είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ, στην Κομοτηνή, στο Διδυμότειχο και στην Ορεστιάδα. Και μία ακόμα ξεχωριστή αναφορά για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο επιτρέψτε μου να πω πόσο σημαντικό είναι να έχετε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο εδώ στην Περιφέρειά σας. Και θέλω να σας πω ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο εκμεταλλεύτηκε ίσως πιο γρήγορα από πολλά άλλα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος-πλαίσιο, για εκλογή καινούριων πρυτανικών οργάνων. Συγχαρητήρια στην καινούργια Διοίκηση. Αλλά κυρίως για την ανάληψη δράσεων εξωστρέφειας, που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το πανεπιστήμιο αυτό. Δεν το κρύβω, ο στόχος μας είναι να καταστεί το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη χώρα. Και ναι, θα λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και από τη μεθεπόμενη Τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή. Και βέβαια η Θράκη, το ξέρετε καλά, πρωταγωνιστεί στην ενέργεια. Εκτός από τον αγωγό IGB για τον οποίον σας μίλησα και τον αγωγό ΤΑΡ, πάρα-πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη είναι ότι στο τέλος του 2023 θα λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη ο πρώτος σταθμός υγροποιημένου αερίου, που θα καλύπτει -προσέξτε- όχι μόνο τις ανάγκες της βορείου Ελλάδος, αλλά και τις ανάγκες των Βαλκανίων. Σε μία εποχή όπου όλοι θέλουμε να απεξαρτηθούμε γρήγορα από το ρωσικό φυσικό αέριο το να είσαι πύλη εισόδου για υγροποιημένο φυσικό αέριο μας δίνει πολύ σημαντικά γεωπολιτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ενώ ταυτόχρονα -είναι κάτι το οποίο πάντα το πίστεψε ο Περιφερειάρχης και το στήριξε πολύ και μέσα από πόρους της Περιφέρειας- διευρύνουμε το δίκτυο φυσικού αερίου σε έξι πόλεις: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Και κάτι ακόμα, που το έχουμε καθυστερήσει λίγο αλλά πρέπει να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση: έχετε εξαιρετικά πλούσια γεωθερμικά πεδία στην περιοχή σας που πρέπει να τα αναπτύξουμε, σημαντικότατο συγκριτικό πλεονέκτημα, φθηνή ενέργεια, ειδικά για τον πρωτογενή τομέα. Θα κάνουμε βήματα και σε αυτήν την κατεύθυνση. Αντιλαμβάνεστε, φίλες και φίλοι, ότι όλα αυτά συνθέτουν μία διαφορετική Περιφέρεια από αυτή την οποία ξέρουμε. Μία Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του 2030. Μία Περιφέρεια που αποκτά όλο και μεγαλύτερη στρατηγική σημασία, αξιοποιώντας τις πολλές δυνάμεις που διαθέτει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μετά από πολλά χρόνια καθήλωσης καταγράφεται, σήμερα, σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας, αλλά δυστυχώς και δημογραφική συρρίκνωση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μεγαλύτερη εδώ, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και αυτό μας υποχρεώνει ως πολιτεία να στρέψουμε περισσότερους πόρους εδώ στην περιοχή σας, γιατί πρώτα και πάνω από όλα δεν πρόκειται να κάνω έκπτωση στη βασική μου αξία, στο βασικό μου αξίωμα το οποίο συμμερίζομαι, ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι ισόρροπη σε όλη την περιφέρεια και δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Και αυτό ακριβώς υπηρετεί αυτό το ειδικό Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που όπως σας είπα, με δέσμη κοστολογημένων μέτρων, κατανεμημένα σε όλους τους τομείς, 92 υποδομές και δίκτυα ύψους σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων, 100 αρδευτικά και ενεργειακά έργα ύψους 2,1 δισ. που υποστηρίζουν τις σύγχρονες καλλιέργειες και την πράσινη μετάβαση, 165 παρεμβάσεις ύψους 1 δισ. που αφορούν την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Και τέλος μην ξεχνάμε τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. Ιδιωτικές επενδύσεις που γίνονται εδώ με όλα τα κίνητρα τα οποία παρέχουμε. Είμαστε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, με βάση τον ευρωπαϊκό χάρτη, στη στήριξη που δίνουμε στις επενδύσεις στην περιοχή. Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικούς πόρους μπορούμε να κινητοποιήσουμε εδώ. Θα σας το ξαναπώ ότι δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω καταστάσεις. Και γνωρίζω καλά ότι εδώ και καιρό η εισαγόμενη ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών. Το υψηλό κόστος ενέργειας πολιορκεί κυρίως τις επιχειρήσεις. Θα υποστηρίξω, όμως, ότι η πολιτεία έκανε και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αμυνθεί απέναντι σε αναταράξεις που πλήττουν όλες τις χώρες. Γίνεται πολύς λόγος για το κόστος της ενέργειας. Πράγματι, η χονδρεμπορική αγορά μας έχει ακόμα περιθώρια εξορθολογισμού. Όσο περισσότερες διασυνδέσεις έχουμε με τις γειτονικές χώρες τόσο πιο φτηνή θα είναι και η ενέργεια στο χονδρεμπορικό επίπεδο. Όμως στη λιανική, που τελικά αυτό ενδιαφέρει το μέσο νοικοκυριό, έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

[VID & PICS] Το πανόραμα της περιοδείας Μητσοτάκη στην ΑΜ-Θ

Μας χλεύασαν κάποιοι για το “Καλάθι του Νοικοκυριού”. Ίσως δεν αφορά κάποιους κατέχοντες, αλλά σίγουρα αφορά τους μη έχοντες. Κάθε προσπάθεια που ενισχύει τον ανταγωνισμό και μειώνει τις τιμές είναι καλοδεχούμενη. Και αγρότες και κτηνοτρόφοι ξέρω ότι δυσκολεύονται. Αλλά στηρίζονται εδώ και μήνες με χαμηλό ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές και με έκτακτες ενισχύσεις τις οποίες έχουμε ήδη εκταμιεύσει. Με σημαντική, επίσης, κάλυψη των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές. Έβλεπα τα απολογιστικά στοιχεία του ΕΛΓΑ: τρία χρόνια, 2020-2022, 800 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις. Από αυτά τα 800 εκατομμύρια τα 400 εκατομμύρια προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών, τα υπόλοιπα 400 είναι κρατικός προϋπολογισμός. Ίσως γι’ αυτό βλέπω εδώ μία κενή θέση, ο κ. Σκυλακάκης μάλλον λιποθύμησε. Αλλά γιατί το λέω αυτό χαριτολογώντας; Θα το ξαναπώ: είμαστε σε θέση να μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στις έκτακτες κρίσεις, επειδή ακριβώς έχουμε πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Η στρατηγική μας να μειώσουμε τους φόρους, να πυροδοτήσουμε την ιδιωτική οικονομία, να δημιουργήσουμε πλούτο και στη συνέχεια να τον αναδιανείμουμε δίκαια είναι μία στρατηγική η οποία έχει πετύχει. Γι’ αυτό είμαστε σε θέση, σήμερα να μπορούν να δουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι, να μπορούν να δουν μετά από πολλά χρόνια μικρή αλλά όχι ευκαταφρόνητη αύξηση οι γιατροί του ΕΣΥ, οι οποίοι τόσα προσέφεραν, όχι μόνο στη διάρκεια της πανδημίας αλλά και πριν και μετά. Η ανακούφιση από την Εισφορά Αλληλεγγύης, η κάρτα αγορών, το «Market Pass», όλα αυτά μπορέσαμε και τα κάναμε ακριβώς επειδή μπορέσαμε και αναπτυχθήκαμε πιο γρήγορα από τις προσδοκίες. Όπως λοιπόν ξεπεράσαμε τα εμπόδια, έτσι και τώρα θέλω να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι θα μείνουμε όρθιοι στα κύματα και θα μετατρέψουμε ξανά τις πρόσκαιρες δυσκολίες σε μόνιμες επιτυχίες. Αρκεί να βλέπουμε πάντα κατάματα την αλήθεια, να κλείνουμε και να κλείνετε τα αυτιά σας στις εύκολες λύσεις. Θέλουμε να διεκδικούμε πάντα τους στόχους που θέλουμε να φτάσουμε, δεν θέλω να ξεχνάμε ποτέ όμως από πού ξεκινήσαμε. Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι κι αν έπρεπε να το πω σε μία πρόταση, εάν το σύνθημα της πρώτης θητείας μας -που το είπαμε και το κάναμε πράξη- ήταν “λιγότεροι φόροι”, η προοπτική της δεύτερης είναι “καλύτεροι μισθοί”, μισθοί που θα συγκλίνουν, επιτέλους, με τους ευρωπαϊκούς. Μεγάλη προτεραιότητα η φτηνότερη στέγη, ειδικά για τους νέους και τα νέα ζευγάρια. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να θες να ξεκινήσεις οικογένεια και να έχεις μεγάλη δυσκολία πολλές φορές να φύγεις από την οικογενειακή εστία ή να βρίσκεις ένα πολύ ακριβό ενοίκιο ή η ιδέα και μόνο ότι το να μπορείς να αγοράσεις ένα σπίτι είναι όνειρο θερινής νυκτός. Δεν θα πρέπει να είναι έτσι. Γι’ αυτό και μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων που θα αρχίζουν να υλοποιούνται ήδη από τον Μάρτιο, θέλουμε και μπορούμε οι νέοι να παίρνουν ένα δάνειο επιδοτούμενο, έτσι ώστε το κόστος εξυπηρέτησης του στεγαστικού δανείου να είναι περίπου το ίδιο με αυτό το οποίο θα πλήρωναν σε ένα ενοίκιο, αλλά τελικά να έχουν το δικό τους σπίτι. Διαθέτουμε δημόσια οικόπεδα για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών. Διαθέτουμε κίνητρα για να ανακαινιστούν παλιά σπίτια, ώστε να διατεθούν με φθηνό ενοίκιο τα πολλά κλειστά διαμερίσματα τα οποία ήδη υπάρχουν σε μεγάλες πόλεις. Και βέβαια, θα το ξαναπώ, κεντρικός στόχος για τη δεύτερη τετραετία είναι η δημόσια υγεία. Είναι το νέο Εθνικό Σύστημα, είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη η οποία ήδη τίθεται σε εφαρμογή με τον Προσωπικό Γιατρό. Είναι όλα τα μέτρα πρόληψης και οι προληπτικές εξετάσεις. Ξέρω καλά ότι κανένα μέτρο σε αυτόν τον τομέα δεν είναι αρκετό, εδώ όμως μόνο, στην Περιφέρεια διαθέτουμε 150 εκατομμύρια ευρώ. Αναβάθμιση όλων των κέντρων υγείας, πάλι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχω κουραστεί να ακούω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά λέει δήθεν κάποιους μεγάλους. Το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά όλους, όλους μας. Και βέβαια οι παρεμβάσεις θα γίνουν και στα νοσοκομεία μας. Το επόμενο βήμα θα είναι αυτά τα σύγχρονα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια. Ψηφιακός ιατρικός φάκελος, ήδη μπορείτε να παίρνετε τις εξετάσεις σας στο κινητό σας τηλέφωνο. Και φυσικά, θα επιμείνω, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Είναι πολύ σημαντικό να προλαμβάνουμε τις ασθένειες από το να τις θεραπεύουμε.

[VID & PICS] Το πανόραμα της περιοδείας Μητσοτάκη στην ΑΜ-Θ

Και βέβαια εδώ στην Κομοτηνή το 2025 θα έχετε το πιο σύγχρονο νοσοκομείο στη χώρα. Αυτή η σημαντική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι μία πολύ σημαντική προίκα για την Κομοτηνή, για τη Ροδόπη, για όλη την Περιφέρεια. Είναι το μοντέλο πάνω στο οποίο θα θέλουμε να χτιστούν όλα τα νοσοκομεία. Όχι μόνο να χτιστούν, αλλά και να λειτουργήσουν. Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, όλοι αναγνωρίζουν ότι από το καλοκαίρι του 2019 αυτή η κυβέρνηση έδωσε μία νέα ισχύ και μία νέα φωνή στην Ελλάδα. Από κουρασμένο συνοδοιπόρο την έκανε δυναμικό πρωτοπόρο. Έδειξε σε εσάς τους πολίτες ότι οι κόποι τους, οι κόποι σας, δεν πάνε χαμένοι, ότι πιάνουν τόπο και έχουν αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και σε όλες τις δυσκολίες η κυβέρνησή μας βρήκε την κοινωνία σύμμαχο. Και με αυτήν την πολύτιμη εμπειρία βαδίζουμε πια προς τις εκλογές του 2023. Ήταν μία διαδρομή η οποία είχε και λάθη, ποτέ δεν τα έκρυψα, τα αναγνώρισα με θάρρος, αλλά είπα ότι τα λάθη γίνονται σφάλματα μόνο όταν επαναλαμβάνονται. Διδαχθήκαμε από τα λάθη μας. Είχαμε αστοχίες, αυτές θα μας κάνουν αύριο πιο εύστοχους. Αλλά μόνο ο κακός εαυτός, ο δικός μας, είναι ο βασικός μας αντίπαλος. Δεν είναι αυτοί που αρνήθηκαν τις διεθνείς συμφωνίες και τους εθνικούς μας εξοπλισμούς. Δεν είναι αυτοί που στην πανδημία έκαναν υγειονομικό σαμποτάζ. Δεν είναι αυτοί. Οι ίδιοι είναι εξάλλου που λένε “όχι” στα πάντα και “ναι” στο τίποτα. Για αυτό και τους μήνες που έρχονται λίγα θα πούμε με τους εκπροσώπους του χθες. Γιατί όλα πλέον είναι καθαρά. Οι πολίτες βλέπουν και συγκρίνουν. Έχουν βιώσει μια τετραετία ψεμάτων και φόρων και πιστεύω ότι εκτιμούν την τετραετία που ακολούθησε. Μια τετραετία οικονομικής ανάπτυξης, σιγουριάς, εθνικής αξιοπρέπειας. Οι πολίτες έζησαν τρικυμίες, ανασφάλειες, περιπέτειες, δημοψηφίσματα, κλειστές τράπεζες, πειραματισμούς στα εθνικά μας θέματα. Και ξέρουν πια ότι ναι, μπορούμε να ξεπερνούμε τις κρίσεις και μπορούμε να οδηγήσουμε την πατρίδα σε ήρεμα νερά. Οι πολίτες, λοιπόν, βλέπουν καθαρά, σκέφτονται συνετά και είμαι σίγουρο, καθώς προετοιμαζόμαστε για τις εκλογές, συγκρίνουν και κρίνουν. Ποια σχέση έχουν τελικά αυτοί που έκλεισαν τις τράπεζες και αύξησαν τους φόρους με όσους μείωσαν τα βάρη και έφεραν νέες δουλειές. Και τι συνάφεια μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε ένα κόμμα το οποίο φώναζε και ακόμα με τον τρόπο του φωνάζει «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» με μια παράταξη η οποία ζητά ανάπτυξη για όλους. Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά  ανάμεσα στις δύο επιλογές της άνοιξης: ή δεύτερη φορά στη συμφορά ή δεύτερη εντολή στην προκοπή. Και πράγματι αυτές οι εκλογές, το λέμε για όλες τις εκλογές αλλά αυτή τη φορά το εννοώ, είναι από τις κρισιμότερες της μεταπολίτευσης. Γιατί το λέω αυτό; Η παγίδα της απλής αναλογικής την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε πίσω του -φυσικά ο ίδιος έκανε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική όχι με απλή, την ψήφισε όταν ήταν σίγουρος ότι θα έχανε- απειλεί τη χώρα μας με ακυβερνησία και με πρωτόγνωρες περιπέτειες. Θέλω να σας ζητήσω, λοιπόν, να μην μιλάμε για διπλές εκλογές. Να μιλάμε μόνο για εθνικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι εξ αρχής δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαλαρές ψήφους, ούτε για μηνύματα εύκολης και ανέξοδης διαμαρτυρίας. Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη μέρα. Σε αυτήν, συνεπώς, θα εκφραστεί η πραγματική μας βούληση. Και αν χρειαστεί, τότε η δεύτερη κάλπη θα έρθει απλά να κάνει πιο ισχυρή αυτή την επιλογή. Ένα και σταθερό είναι συνεπώς το ψηφοδέλτιο του παραταξιακού χρέους αλλά και της εθνικής αναγκαιότητας. Εκείνο που θα κάνει ξανά αυτοδύναμη την Ελλάδα και κυβέρνηση ξανά τη Νέα Δημοκρατία. Ειλικρινά σκεφτείτε το. Ο τόπος δεν έχει την πολυτέλεια ούτε πολύχρωμων πειραμάτων, ούτε μιας πολιτικής Βαβέλ, ούτε σχημάτων -όπως τα έχω χαρακτηρίσει- πολιτικής τερατογένεσης, ούτε συμμαχίες  ασυνεννοησίας και παρατεταμένης αστάθειας. Και σίγουρα δεν μπορεί και δεν πρέπει οι αυριανές δράσεις μιας κυβέρνησης να χάνονται μέσα στους διαδρόμους των κομματικών παζαριών. Σε αυτή την τόσο ταραγμένη διεθνή συγκυρία, όσο οι εθνικές συνθήκες είναι τόσο κρίσιμες, απαιτούν καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες. Υψώνουμε, λοιπόν, ξανά όλοι μαζί τη σημαία του υπεύθυνου πατριωτισμού και του δημιουργικού εκσυγχρονισμού κάτω από την οποία συσπειρώνονται οι αληθινά προοδευτικοί πολίτες. Και τα διλήμματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σαφή: πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Ποιος γνωρίζει τελικά να ξεπερνά κρίσεις αναπτύσσοντας την οικονομία και φροντίζοντας την κοινωνία; Και ποιος τελικά είναι άξιος εκπρόσωπος της ισότιμης και υπερήφανης Ελλάδας στις πρωτεύουσες του κόσμου; Αυτά είναι τα διλήμματα και τα ερωτήματα στα οποία θα απαντήσουν σε λίγο οι πολίτες. Και το ερώτημα το οποίο είχα θέσει και δεν θέλω να το εκλαμβάνετε ως ένα αλαζονικό ερώτημα: “αν όχι εμείς τότε ποιος;”, ισχύει απόλυτα. Διότι δεν έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής καμία εναλλακτική πρόταση. Ακούμε κάτι αοριστολογίες περί προοδευτικής διακυβέρνησης που κανείς δεν μας λέει ποιος θα κυβερνήσει με ποιον. Εδώ ξέρουμε και ισχύει απόλυτα η πεποίθησή μου πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα απαντήσουν τελικά με μία ψήφο που θα κρύβει τρεις λέξεις με τεράστιο εθνικό βάρος: σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια. Είναι όλα αυτά που χρειάζεται η πατρίδα, είναι αυτά που τελικά θα κατακτήσουμε ενωμένοι. Και σε αυτήν την προσπάθεια θέση και ρόλο δεν έχουν μόνο τα εκατομμύρια Νεοδημοκράτες, αλλά θέση σε αυτήν την προσπάθεια έχει κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνας που θέλει χωρίς «κομματικά γυαλιά» να κοιτά μπροστά. Πρωτοπόροι, όμως, στους νέους αγώνες δεν μπορεί να είναι άλλοι από εσάς. Οι μαχητές της παράταξης, οι Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες που στάθηκαν κοντά μας όχι μόνο στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα. Σταθείτε, λοιπόν, δίπλα μας και να κρατήσουμε μαζί τη χώρα στην τροχιά της ανάπτυξης. Και επιτρέψτε μου εδώ, στην Κομοτηνή, στη Θράκη, να κλείσω με τη συμβουλή του Δημόκριτου, αυτού του μεγάλου φιλόσοφου που γεννήθηκε σε αυτά τα χώματα, το όνομα του οποίου φέρει και το πανεπιστήμιό σας. Τι έλεγε ο Δημόκριτος; “Να σκέφτεσαι σωστά, να μιλάς σωστά και τελικά να κάνεις αυτά που πρέπει”. Αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό είναι το μήνυμα που οφείλουμε να μεταφέρουμε σε όλους τους συμπολίτες μας. Και αν σκεφτούμε σωστά και κάνουμε αυτό που πρέπει, τότε η νίκη της αλήθειας, της σιγουριάς και της προόδου είναι  βέβαιη. Με άλλα λόγια, όλα είναι στο χέρι μας. Η ίδια η πατρίδα και το μέλλον της είναι  στο χέρι μας και μαζί το αύριο των παιδιών μας. Εμπρός, λοιπόν, να εξασφαλίσουμε σταθερότητα και σιγουριά. Να εργαστούμε με συνέπεια για ατομική και συλλογική προκοπή. Να δώσουμε θετική συνέχεια. Να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα. Ενωμένοι μπορούμε για μία πατρίδα που θα βαδίζει πάντα ψηλά και θα στοχεύει και θα κοιτά πάντα μπροστά. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή χρονιά. Σας ευχαριστώ για την εντυπωσιακή υποδοχή και ξανά εδώ στη Θράκη για τη μεγάλη προεκλογική μας συγκέντρωση με ακόμα περισσότερο κόσμο. Να είστε καλά. Καλή χρονιά”.

[VID & PICS] Το πανόραμα της περιοδείας Μητσοτάκη στην ΑΜ-Θ

Στη δική του ομιλία κατά την παρουσίαση του Αναπυυξιακού Σχεδίου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ 2030, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος τόνισε:

“Κυρίες και κύριοι, λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είχε πάντα στην ιστορία της έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο: ήταν πέρασμα και σταυροδρόμι στην κίνηση ανθρώπων, εμπορευμάτων, ιδεών και πολιτισμών από και προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, το Αιγαίο Πέλαγος, την Ασία. Από εδώ περνούσε η αρχαία Εγνατία Οδός που για αιώνες ήταν ο βασικός χερσαίος άξονας που ένωνε τη Δύση με την Ανατολή, τη Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη. Εδώ υπήρχαν σημαντικές πόλεις-λιμάνια, όπως τα Άβδηρα, η Μαρώνεια, η Ζώνη, η Νεάπολη, που εξυπηρετούσαν τον θαλάσσιο δρόμο που ένωνε τα μικρασιατικά παράλια με το Αιγαίο και τις ακτές του Θρακικού Πελάγους.

Τον ίδιο αυτόν ρόλο του περάσματος και της γέφυρας, η περιοχή μας καλείται να παίξει και σήμερα. Σημαντικά έργα υποδομών δρομολογούνται στους τομείς των οδικών μεταφορών, του σιδηροδρομικού δικτύου, της ανάπτυξης των λιμανιών μας, της αναβάθμισης των αεροδρομίων μας, της παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας. Όλα αυτά τα έργα αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και την καθιστούν πέρασμα και κόμβο στην ενέργεια, στις μεταφορές, στο εμπόριο, για την Πατρίδα μας και την ευρύτερη περιοχή.

Και βέβαια, είμαστε ικανοποιημένοι που η περιοχή μας αποκτά ξανά τον ρόλο του περάσματος. Θέλουμε όμως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να αποτελεί και προορισμό. Προορισμό στον τουρισμό, στην επιχειρηματικότητα, στην εκπαίδευση. Θέλουμε η Περιφέρειά μας να είναι ένας τόπος που παράγει, που αναπτύσσεται και ευημερεί.

Για αυτόν τον λόγο, με συστηματική δουλειά επεξεργαστήκαμε και παρουσιάσαμε στην κοινωνία της Περιφέρειάς μας ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ένα Σχέδιο για μια ανοιχτή, δυναμική και ανθρώπινη Περιφέρεια. Ένα Σχέδιο με εκατοντάδες έργα και δράσεις σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ένα Σχέδιο που είναι ανοιχτό και το εμπλουτίζουμε συνεχώς.

Τον Απρίλιο του 2019 όταν το παρουσιάσαμε, περιλάμβανε 334 έργα και δράσεις. Σήμερα, το Σχέδιό μας αποτελείται πλέον από περισσότερα από 600 έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς. Το οποίο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το επόμενο διάστημα.

Λίγα λόγια για τους βασικούς άξονές του.

1: Υποδομές στις Μεταφορές

Το στοίχημά μας είναι η σύνδεση των δύο μεγάλων λιμανιών και των δύο αεροδρομίων μας στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα, με τους οδικούς άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο, και η περαιτέρω σύνδεση όλων αυτών με τις πύλες εισόδου στην Περιφέρειά μας που είναι ταυτόχρονα και πύλες εισόδου στη χώρα.

2: Πρωτογενής Τομέας

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είμαστε μια κατά βάση αγροτική Περιφέρεια. Εδώ παράγονται σημαντικές ποσότητες αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε επίπεδο χώρας. Για τη στήριξη των παραγωγών μας χρηματοδοτούμε βασικές υποδομές όπως αναδασμούς, αρδευτικά δίκτυα, γεωτρήσεις, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές, κ.τ.λ. Πριν λίγες μέρες ξεκινήσαμε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ένα ειδικό πρόγραμμα για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να βοηθήσουμε τους παραγωγούς μας να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής τους εφαρμόζοντας νέες τεχνικές, να στραφούν ενδεχομένως και σε νέες καλλιέργειες, αλλά και να προωθήσουν τα προϊόντα τους πιο αποτελεσματικά σε νέες αγορές. Στην ίδια κατεύθυνση, ιδρύσαμε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη φέρνοντας κοντά την Περιφέρεια με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Πριν από έναν χρόνο περίπου με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας ακούσαμε κύριε Πρωθυπουργέ να ανακοινώνετε τη δρομολόγηση του έργου μεταφοράς νερού από τον ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης. Ένα πραγματικά μεγάλο έργο που διεκδικούσαμε συστηματικά για τους αγρότες της Ξάνθης. Και το ίδιο συνεχίζουμε να διεκδικούμε και για τους αγρότες της Ροδόπης, ζητώντας την κατασκευή του φράγματος Ιάσμου. Ένα έργο απολύτως απαραίτητο για τη Ροδόπη που θα επιτρέψει την άρδευση 200.000 στρεμμάτων.

3: Ενέργεια

Χρηματοδοτούμε από πόρους του ΕΣΠΑ την κατασκευή ενός νέου δικτύου φυσικού αερίου μήκους 500 χιλιομέτρων το οποίο θα παρέχει αέριο σε έξι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειάς μας. Παράλληλα δίνουμε έμφαση στην αξιοποίηση της γεωθερμίας. Η περιοχή μας είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, με συνολικά οκτώ. Ήδη διαθέτουμε σημαντικούς πόρους που θα προσελκύσουν επενδύσεις στους Δήμους Νέστου και Αλεξανδρούπολης. Το ίδιο σχεδιάζουμε και για το Δήμο Παγγαίου.

4 Τουρισμός-Πολιτισμός

Η περιοχή μας διαθέτει όλα τα στοιχεία για να χτίσουμε μια ελκυστική τουριστική ταυτότητα: Πλούσια ιστορία και σημαντικά μνημεία, παρθένο φυσικό περιβάλλον με προστατευόμενα εθνικά πάρκα και όμορφες παραλίες, εξαιρετικά πιάτα και μοναδικά προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, και μια προνομιακή γεωγραφική θέση που δίνει στους κατοίκους των γειτονικών μας χωρών εύκολη πρόσβαση στην περιοχή μας: τρεις ώρες οδικής πορείας από την Κωνσταντινούπολη και τη Σόφια, πέντε ώρες από το Βουκουρέστι. Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στην ΟΧΕ Πολιτισμού όπου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ έργα προστασίας και ανάδειξης σε σημαντικά μνημεία που βρίσκονται κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού, δημιουργώντας μια πολιτιστική διαδρομή που διατρέχει  ολόκληρη την Περιφέρειά μας. Για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου εκπονούμε Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων. Πολύ σημαντική είναι επίσης η οδική σύνδεση της παραλιακής ζώνης Ροδόπης και Έβρου που υλοποιούμε.

5. Επιχειρείν

Πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα που επενδύει στη γνώση και στην καινοτομία, που παράγει πλούτο και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με σεβασμό στο περιβάλλον. Για αυτό διαθέτουμε πολύ σημαντικούς πόρους για Επενδυτικά Σχέδια Έρευνας και Καινοτομίας, Ενίσχυση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων, Ίδρυση Νέων Επιχειρήσεων. Συνεργαζόμαστε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Διοργανώνουμε και συμμετέχουμε σε Εκθέσεις και βοηθάμε τις επιχειρήσεις μας να προβάλουν τα προϊόντα τους. Ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, εκπονήσαμε ένα πρόγραμμα στήριξης για πάνω από 23.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας.

6. Υγεία

Και σε αυτόν τον τομέα, την περίοδο της πανδημίας διαθέσαμε πολύ σημαντικούς πόρους από το ΕΣΠΑ για εξοπλισμό και προσωπικό σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας.

7. Κοινωνική Πολιτική

Παράλληλα, αξιοποιούμε πόρους για τους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο ανάγκη:

 • Οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας
 • Άτομα με αναπηρία
 • Γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση
 • Ηλικιωμένοι
 • Άτομα με εξαρτήσεις
 • Άνεργοι 

8. Εκπαίδευση

Στην Περιφέρειά μας λειτουργούν δύο ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης: το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Πιστεύουμε πραγματικά ότι τα δύο αυτά ιδρύματα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας με τρόπο ουσιαστικό. Και θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την ανάπτυξή τους πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά αν ενοποιούνταν και αποτελούσαν ένα Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, στηρίζουμε τις υποδομές και στις υπόλοιπες βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

9. Περιβάλλον

Χρηματοδοτούμε έργα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Για την ύδρευση και την αποχέτευση. Τη διαχείριση των απορριμμάτων. Την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

10. Ψηφιακός εκσυγχρονισμός

Επενδύουμε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας και συμβάλλουμε ώστε η δημόσια διοίκηση να είναι πιο κοντά και πιο φιλική προς τον πολίτη.

Όλα τα έργα του Σχεδίου μας θέλω να διευκρινίσω ότι δεν αποτελούν προτάσεις. Είναι έργα που είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε υλοποιούνται τώρα, είτε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, είτε έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους.

Παράλληλα με τα έργα και τις δράσεις του Σχεδίου μας, έχουμε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό μας και για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Προτεραιότητές μας είναι η ολοκλήρωση έργων υποδομής στις μεταφορές και στην ενέργεια, η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης μας, και η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με καθαρές μορφές ενέργειας, ενίσχυση της απασχόλησης, στήριξη των κοινωνικών δομών, καταπολέμηση των διακρίσεων, προώθηση ίσων ευκαιριών.

Τα τελευταία χρόνια ήταν μια περίοδος συνεχών, απανωτών κρίσεων: οικονομική, μεταναστευτική, υγειονομική, ενεργειακή, κρίση ακρίβειας.

Οι δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία ήταν πρωτοφανείς. Κι όμως, παρά τα προβλήματα, τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στην κοινωνία μας συνολικά. Πιστώνεται όμως και στην Κυβέρνηση και σε εσάς προσωπικά κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί επιδείξατε σοβαρότητα, υπευθυνότητα, και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπισή τους.

Το ίδιο ισχύει και για όλα τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί στην Περιφέρειά μας. Έργα που Διοικήσεις της Περιφέρειάς μας διεκδικούσαμε για χρόνια. Και είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια που δρομολογούνται τόσα πολλά και σημαντικά έργα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Και σας ευχαριστώ για αυτό.

Κυρίες και κύριοι, έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα από την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση στην Πατρίδα μας, της Ανατολικής Μακεδονίας αρχικά, και της Θράκης αργότερα, και ακριβώς εκατό χρόνια από τον ερχομό στην περιοχή μας χιλιάδων προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία, η Περιφέρειά μας βρίσκεται σήμερα σε ένα κομβικό σημείο της μακραίωνης ιστορίας της. Από τη μια έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε όλα εκείνα που δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές. Από την άλλη, οφείλουμε να χαράξουμε νέες κατευθύνσεις για το μέλλον.

Στην αναπτυξιακή μας προσπάθεια διαθέτουμε δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα:

 • Το πρώτο είναι οι άνθρωποί μας. Οι πολίτες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι άνθρωποι που ζουν, που μοχθούν και παράγουν εδώ, και έτσι ο τόπος μας αναπτύχθηκε. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δημιούργησαν ένα μοντέλο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών μοναδικό στην Ευρώπη. Ένα μοντέλο που θεωρεί την πολυπολιτισμικότητα πλούτο και το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε.
 • Το δεύτερο, είναι ο τόπος μας, με την προνομιακή γεωγραφική του θέση, με τη διασυνοριακότητά του και με την εύκολη πρόσβαση που δίνει στον κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Ένας τόπος με φυσική ομορφιά, με δυναμική ανάπτυξης, με όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να του εξασφαλίσουν ένα σταθερό μέλλον με ευημερία και προοπτική. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας σωστά και να πάρουμε σήμερα τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον”.

[VID & PICS] Το πανόραμα της περιοδείας Μητσοτάκη στην ΑΜ-Θ

Το Σάββατο 14 του μηνός, ο Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη.

Μεταξύ άλλων γνωστοποίησε οτι θα είναι υποψήφιος στον Νομό Έβρου στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, έδωσε χρίσμα και στήριξη ξανά στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο.

Η περιοδεία του Πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε με την παρουσία του στην εκδήλωση για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης στη Βιομηχανική Περιοχή της πόλης.

[VID & PICS] Το πανόραμα της περιοδείας Μητσοτάκη στην ΑΜ-ΘΠρόκειται για το πιο σύγχρονο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα, το οποίο θα τροφοδοτείται από τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μαζί με τον νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται και αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2024, αποτελεί “ένα δίδυμο δυναμικό βήμα προς την ενεργειακή εποχή του αύριο με διάσταση η οποία είναι γεωπολιτική και οικονομική, αναπτυξιακή αλλά και περιβαλλοντική”, όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επένδυση ύψους 420 εκ. ευρώ που θα αναπτύξουν από κοινού η ΔΕΗ με 51%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 29% και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου με 20%, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Η νέα μονάδα θα έχει τη δυνατότητα συνδυασμένης καύσης φυσικού αερίου και υδρογόνου κάτι που σημαίνει ότι σε επόμενη φάση θα μπορεί να παράγει ακόμα πιο καθαρή ενέργεια. “Μιλάμε, συνεπώς, για μία επένδυση η οποία υπηρετεί πλήρως τον στόχο της πράσινης μετάβασης. Και αυτό με δυναμικότητα ίση με τρία λιγνιτικά εργοστάσια παλαιού τύπου”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής θα εργαστούν παραπάνω από οκτακίσιοι εργαζόμενοι, και εκατό θα προσληφθούν αργότερα και σταδιακά για τη λειτουργία του νέου εργοστασίου. “Πρόκειται, συνεπώς, για ένα ακόμα έργο το οποίο αναμφισβήτητα θα κινητοποιήσει την τοπική οικονομία και προστίθεται στη μεγάλη αλυσίδα των σημαντικών υποδομών που δημιουργούνται εδώ και τριάμισι χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι “η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται ήδη σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, με διάσταση όχι μόνο εθνική αλλά και ευρωπαϊκή”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood