Φωτίστηκε το σκότος και κάηκαν στην πυρά, και φέτος στους Ασκητές Ροδόπης, τα δαιμόνια και οι καλικάντζαροι…

Ο Σύλλογος Καππαδοκών & Μικρασιατών Νομού Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος», και ο τοπικός Λαογραφικός Σύλλογος, αναβίωσαν και απόψε, παραμονή των Θεοφανείων, το έθιμο του Σαγιά.

Μετά τον εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του χωριού, οι κάτοικοι συγκέντρωσαν έξω από την εκκλησία ξύλα και θάμνους και τα τοποθέτησαν σε σχήμα κώνου. Σταυρωτά, σε τέσσερα σημεία, τοποθετήθηκαν προσανάμματα. Ο ιερέας ευλόγησε τον σωρό και τον συγχωριανό που άναψε τη φωτιά. Οι μεγάλες φλόγες φώτισαν τον χώρο και γύρω από τη φωτιά στήθηκε κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός. Προσφέρθηκαν ακόμη, νηστίσιμα εδέσματα, όπως κουραμπιέδες και μπακλαβάς με σουσάμι, και συνταγές Καππαδοκίας.

“Πρόκειται για έθιμο που αναβιώνει και παρουσιάζεται όπως ακριβώς το ζούσαν οι πρόγονοί μας στις πατρογονικές τους εστίες. Το έφεραν από την πατρίδα στη νέα πατρίδα, οι 35 οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στους Ασκητές από το Αναργυράσιο (Αγιρνάς) και τον Ταξιάρχη (σημερινό Kayabag) της Καισάρειας”, αναφέρουν οι διοργανωτές.

Το δρώμενο αποσκοπεί στην εξυγίανση και την κάθαρση, στην επικράτηση του φωτός έναντι του σκότους, στη νίκη του καλού επί του κακού. Ο χορός συμβολίζει τα πανηγυρικά επινίκια.

Το παρών έδωσαν και ο Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Χαράλαμπος Καρύδης. Ο Δήμαρχος ευχήθηκε σε όλους να έχουν “μια χρονιά με υγεία, με προκοπή και με κοινωνική αλληλεγγύη”, και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της διοίκησής του “να εργαστούμε ενωτικά για την εξάλειψη των αδικιών και των προβλημάτων, και για τη δημιουργία προϋποθέσεων αναβάθμισης της τοπικής κοινωνίας σε όλους τους τομείς”. Τέλος, συνεχάρη τους διοργανωτές και επαναδιατύπωσε τη βούληση της δημοτικής αρχής να στηρίζει τον τοπικό πολιτισμό και τις παραδόσεις.

Δημοσιεύτηκε από Χαράλαμπος Καρύδης στις Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2020