Τέσσερα νέα μέτρα στήριξης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα:

  • Το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται με άλλα 200 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλη Ιουλίου θα καλύπτει έως το 60% των εργοδοτικών εισφορών. Αν χρειαστεί θα επεκταθεί και για Αύγουστο και Σεπτέμβριο. “Άκουσα τους φορείς και πείστηκα ότι το αίτημά τους να καλύψει το κράτος τις εισφορές, είναι δίκαιο”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
  • Οι οφειλές Μαρτίου έως Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί, θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου, και μάλιστα από το 2021. “Ερχόμαστε  να βοηθήσουμε και ως προς την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
  • “Σήμερα ανακοινώνω ότι αποφασίσαμε με τον υπουργό οικονομικών να αυξήσουμε και τον αριθμό των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να αποπληρώσουν σε 8 αντί 3 δόσεις, οι εταιρείες σε 8 αντί 6, και οι ιδιοκτήτες σε 6 αντί 5”, συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
  • Επιπλέον, συμπλήρωσε: “Επανερχόμαστε σε λογική επιβράβευσης φορολογουμένων. Όσοι αποπληρώνουν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους θα έχουν έκπτωση 2%. Στόχος, να πληρώνουν λιγότερο φόρο όλοι και να εξασφαλιστεί η ροή των δημόσιων ταμείων”.

Τι έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση

Κάνοντας απολογισμό των δράσεων της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε:

«Με το ξέσπασμα της κρίσης θωρακίσαμε με 280 εκατ. € το ΕΣΥ, δώσαμε έκτακτο επίδομα 90 εκατ. στο υγειονομικό προσωπικό, αξιοποιήσαμε δωρεές, κάναμε προσλήψεις ιατρών νοσηλευτών, διπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ ξεπερνώντας τις 1.000, και δρομολογήσαμε σχέδιο για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ εσείς (σ.σ. απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ) που διαφημίζατε το δήθεν ενδιαφέρον σας για το ΕΣΥ, μας παραδώσατε 565 (σ.σ. κλίνες ΜΕΘ). 850.000 επιχειρήσεις, 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι, τέθηκαν συνολικά υπό την προστασία της πολιτείας. Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και καθιερώθηκε αποζημίωση 800 ευρώ και 600 ευρώ σε επιστήμονες. Το κράτος κάλυψε εισφορές, προχώρησε σε επιδότηση ενοικίου, μετατέθηκε η πληρωμή υποχρεώσεων, παρατάθηκαν επιδόματα ανεργίας. Δόθηκαν 7 δισ. ευρώ από το ταμείο εγγυοδοσίας προς επιχειρήσεις με 80% εγγύηση του δημόσιου, ενώ το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες να βάλουν κριτήρια, και η αλήθεια είναι ότι ήταν αρκετά αυστηρές. Όμως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έτρεξε πιο γρήγορα. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τον τρόπο που οι τράπεζες θα ανταποκριθούν, και περιμένω να μη ζητήσουν τον ίδιο βαθμό εγγυήσεων, καθώς εγγυάται το κράτος. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι πρόγραμμα από το οποίο σήμερα έχουν ωφεληθεί πάνω από 50.000 επιχειρήσεις, και θα ενισχυθεί ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ».

H στήριξη των επιχειρήσεων δεν θα γίνεται χωρίς έλεγχο

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ακόμα ότι “η στήριξη προς επιχειρήσεις δεν είναι χωρίς ελέγχους για τη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες. Το τελευταίο τρίμηνο έγιναν περισσότεροι από 88.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας με πρώτο στόχο την προστασία εργαζόμενων και πελατών. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι αναγκαίες αποστάσεις, θα εποπτεύονται από όλους τους εποπτικούς μηχανισμούς. Αποτελούν δείγμα προστασίας και σεβασμού στους συνανθρώπους μας που εργάζονται. Τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται και η πολιτεία θα πραγματοποιήσει εξαντλητικούς ελέγχους”.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχει τις ρίζες του στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης: «Το βάρος κρίσης πρέπει να το επιμεριστούμε δίκαια: πρώτα κράτος, μετά επιχειρήσεις, και τελευταίοι οι εργαζόμενοι. Για να υπάρξει αποτέλεσμα, το σχέδιο πρέπει να είναι ρεαλιστικό και να εφαρμοστεί δυναμικά. Αυτό επιχειρεί να κάνει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Είναι σύμπραξη πολιτείας με δυνάμεις παραγωγής. Έχει ως προτεραιότητα να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Η εργασία είναι προϋπόθεση για ανάπτυξη οικονομίας και κοινωνική συνοχή. Όποιος σήμερα επικαλείται κοινωνική ευαισθησία οφείλει να δώσει μάχη για τη δουλειά και αυτό θα γίνει αν η εργασία σε αναστολή συνδυαστεί με την ενίσχυση της πραγματικής απασχόλησης. Δεν γίνεται ένα εστιατόριο και ξενοδοχείο να κρατά όλες τις ημέρες ενεργό όλο το προσωπικό ανεξάρτητα από την πληρότητά του. Θα λυγίσει και θα οδηγήσει όλους σε ανεργία. Αυτές οι πρωτόγνωρες συνθήκες απαιτούν ρεαλιστικές λύσεις και τονίζω προσωρινές για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης. Έως τέλη Οκτωβρίου επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να γκρεμίζεται θα μπορούν να προσαρμόζουν ανάλογα τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους. Οι εργαζόμενοι θα διατηρούν σχεδόν τον ίδιο μισθό και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, έστω και για το μισό χρόνο εργασίας. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE θα καλύπτει το υπόλοιπο του μισθού. Έχουμε την απαγόρευση των απολύσεων για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις έχουν δυνατότητα να ορθοποδήσουν και οι εργαζόμενοι να διατηρούν τις δουλειές τους. Απο τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση προκρίνει την επιδότηση εργασίας. Αυτή είναι η φιλοσοφική μας διαφορά. Αντί για λουκέτα επιλέγουμε τη στήριξη της απασχόλησης. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχει τις ρίζες του στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Εφαρμόστηκε στη Γερμανία με μεγάλη επιτυχία. Έχει έρθει η ώρα να καταλάβουν οι επικριτές μας ότι η κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πότε το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει και πότε να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δρουν δημιουργικά».

ΠΗΓΗ: protothema.gr