• Μια λυγερή μας άφησε… Οι Ασβεστάδες Έβρου και η Θράκη, πενθούν…

Η Αθανασία Καραγιάννη-Λιγούδη απεβίωσε, αφήνοντας παρακαταθήκη-θησαυρό στις επόμενες γενιές.

Στα χνάρια της, και σε αυτά της οικογένειάς της, των θρυλικών αδελφών Λιγούδη, βαδίζουν οι νέες γενιές που υπηρετούν τη Θρακιώτικη δημοτική παράδοση.

Τα αδέρφια Λιγούδη (Αποστολία, Δέσποινα, Πασχάλης, Αθανασία, Σουλτάνα και Κώστας), από τους Ασβεστάδες Έβρου (ένα από τα δεκατρία χωριά των Μάρηδων με τοπικές χορευτικές ιδιαιτερότητες), γεννηθέντες τη δεκαετία του ΄40, κράτησαν ζωντανή την παράδοση των Ασβεστάδων. Ταξίδεψαν το χωριό τους και τη Θράκη στα πέρατα του κόσμου και συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να αγαπήσουν το αυθεντικό Θρακιώτικο τραγούδι νέοι και νέες σε όλο τον κόσμο.

Η Αθανασία Καραγιάννη-Λιγούδη, με τη χαρακτηριστική και ατόφια φωνή που θα μείνει παντοτινά χαραγμένη στην ιστορία της Θρακιώτικης παράδοσης, δεν είναι πια μαζί μας.

Στην Κομοτηνή, τη γνωρίσαμε μέσα από την εκδήλωση “Σεργιάνι στην Παράδοση” που διοργάνωσε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο θερινό δημοτικό θέατρο, ο Πολιτιστικός-Χορευτικός Σύλλογος Θρακών.

Δείτε την αείμνηστη (με το σιέλ φόρεμα) να τραγουδάει με τις αδελφές της.

Τα αδέρφια Λιγούδη είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θρακών, Χρήστος Τζερνικούδης.

Συγκινημένος είχε προλογίσει τα αδέρφια Λιγούδη, ο αρχιχοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής, Γιάννης Τζερνικούδης, ο οποίος συνδέεται μαζί τους στενά, αφού όπως και ο ίδιος είπε, του δίδαξαν πολλά.

Απόσπασμα από την ίδια εκδήλωση, με τα αδέλφια Λιγούδη και τον Γιάννη Τζερνικούδη ο οποίος και θα παραστεί στην κηδεία της εκλιπούσας αύριο Κυριακή 15/3.

Η εκδήλωση περιελάμβανε και συνοπτικό αφιέρωμα στη γενέτειρα της οικογένειας Λιγούδη, κοιτίδα της Θρακιώτικης δημοτικής παράδοσης, το χωριό των Ασβεστάδες Έβρου.

Καλό ταξίδι αηδόνι της Θράκης, καλό παράδεισο λεβέντισσα Εβρίτισσα. Σε ευχαριστούμε για την ανεκτίμητη κληρονομιά που μας αφήνεις.

Το inkomotini.news εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένειά της εκλιπούσας και στους οικείους της.