Τους αναπτυξιακούς άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων και προτάσεων της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, ανέδειξε ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, τοποθετούμενος στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλή.

“Υπάρχει ήδη συγκροτημένο πλαίσιο αναπτυξιακών στόχων, που προέκυψε από το τελευταίο αναπτυξιακό συνέδριο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”

Κατ΄αρχήν, αναφερόμενος στον χαρακτήρα και στον ρόλο που πρέπει να έχει η Επιτροπή, σημείωσε: «Στη Θράκη υπάρχει ήδη ένα διαμορφωμένο πλαίσιο με τους αναπτυξιακούς στόχους, τις προτεραιότητες και τις ιεραρχήσεις, μέχρι σε επίπεδο δράσεων και συγκεκριμένων έργων, το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από  συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και ιδιαίτερα στο τελευταίο Αναπτυξιακό Συνέδριο που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή, όπου περιγράφηκαν αναπτυξιακοί στόχοι και έργα που μπορούν να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της περιοχής». Ο κ. Χαρίτου έκανε την παραπάνω επισήμανση, σημειώνοντας ότι «αν υποτιμήσουμε όλον αυτόν τον σχεδιασμό και άλλες μελέτες που υπάρχουν και δεν προσδιορίσουμε πολιτικές και πως ακριβώς θα τα αξιοποιήσουμε όλα αυτά, φοβάμαι ότι θα μείνει η αίσθηση ότι «θρακολογούμε», ένας χαρακτηρισμός φορτισμένος αρνητικά για την περιοχή».

Η αποβιομηχάνιση, οι ευθύνες του παρελθόντος, η ανάγκη επαναλειτουργίας της Shelman

Ο Βουλευτής αναφερόμενος στα ειδικά ζητήματα της Θράκης που υπαγορεύουν την αναγκαιότητα σύστασης και λειτουργίας της Διακομματικής Επιτροπής, και τα οποία πρέπει να απασχολήσουν τις εργασίες της, μίλησε για την πρωτόγνωρη αποβιομηχάνιση που συντελέστηκε στη Θράκη όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και, έθεσε το ερώτημα: «Θα αναγνωρίσουμε ότι υπήρξαν αναπτυξιακά σχέδια, ειδικό πρόγραμμα Θράκης, ισχυρά επενδυτικά κίνητρα, και παρ’ όλα αυτά φτάσαμε σε αυτό το σημείο σήμερα;». Ακόμη τόνισε πως «μπορεί σήμερα να υπάρχει μία ισχυρή επιχειρηματικότητα στην περιοχή που άντεξε τα χρόνια της κρίσης, όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια διαμορφώθηκε μία επιχειρηματικότητα με μειωμένη κοινωνική ευθύνη και αυτό προφανώς πρέπει να αξιολογηθεί για να μην επαναληφθεί». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «αργούσες, κλειστές βιομηχανικές μονάδες» και τόνισε την ανάγκη να εξεταστεί η επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelmam.

Η σπουδαιότητα του πρωτογενούς τομέα, οι δυσθεώρητοι πόροι του παρελθόντος, η υπεραξία του Φράγματος Κομψάτου

Μιλώντας ο κ. Χαρίτου για τον δεύτερο ειδικό λόγο συγκρότησης της Επιτροπής, στάθηκε με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στο βάρος που έχει αυτός ειδικά στη Θράκη, αφού καλύπτει το ¼ της απασχόλησης και σήμερα βρίσκεται σε κρίση και φθίνει. Έθεσε στην Επιτροπή την ανάγκη να αναζητήσει τις αιτίες αυτής της κρίσης και σημείωσε ότι «παρ’ ότι δόθηκαν δυσθεώρητοι πόροι μέσω διαδοχικών κοινοτικών προγραμμάτων, αυτοί δεν στάθηκαν ικανοί να ανακόψουν την κρίση στον αγροτικό τομέα, ούτε καν να υλοποιηθούν βασικά έργα αγροτικής υποδομής». Μάλιστα απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη και κάνοντας ειδική αναφορά στο Φράγμα Κομψάτου, επεσήμανε πως το εν λόγω έργο «δίνει προοπτική για 50 χρόνια και μπορεί να αρδεύσει 200.000 στρέμματα και ενώ είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί, αν το ανακοινώσουμε για άλλη μία φορά δεν θα μας πιστέψει κανείς».

Η Θράκη του μέλλοντος μέσα από τις αναξιοποίητες δυνατότητες που της παρέχει η γεωστρατηγική της θέση 

Αναφερόμενος στο παραγωγικό πρότυπο και τις νέες δυνατότητες στη Θράκη σημείωσε οτι «οι νέες δυνατότητες της περιοχής όπως η ισχυρή γεωγραφική της θέση, ο μετασχηματισμός της σε ενεργειακό κόμβο και κόμβο συνδυασμένων μεταφορών μπορούν και πρέπει να συναντηθούν με τις αναξιοποίητες παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της Θράκης, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της ανάπτυξης».

Η κοινωνία προσδοκά αποτελέσματα

Τέλος, για τον ρόλο της Επιτροπής, τόνισε: «Να ιεραρχήσουμε πολιτικές, έργα και δράσεις, να δούμε τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθούν, και κυρίως να υπάρξει η παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων. Αν αναλωθούμε σε μία γενικόλογη, συζήτηση δεν θα πείσουμε την κοινωνία που προσδοκά από εμάς, και δεν πρέπει για άλλη μία φορά να την διαψεύσουμε».