[VID] Μητσοτάκης: “Το ζήτημά μας είναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί”

"Πιστεύω στη σοφία του ελληνικού λαού".
23-10-02_0025__DPD4170-696x464

Σε συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων:

 • “Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμεΚι αυτό με κάνει ταυτόχρονα να είμαι και προβληματισμένος, αλλά με έναν παράξενο τρόπο και ανακουφισμένος. Και αν σας αιφνιδιάζει το δεύτερο επίθετο, είναι γιατί πιστεύω πάντα στη σοφία του ελληνικού λαού. Αν ο ελληνικός λαός ήθελε με τον τρόπο του -και νομίζω θα το εξηγήσουμε και στη συνέχεια- να μας στείλει ένα μήνυμα, νομίζω ότι είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα. Γιατί έχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας, είμαστε στην αρχή της δεύτερης τετραετίας και νομίζω ότι χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και, προφανώς, να προβώ σε όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμά τους.
 • Μας είπαν οι πολίτες ξεκάθαρα ότι «η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά τα οποία κάνατε. Πρέπει να κάνετε περισσότερα»Αλλά, να το τονίσω, τα περισσότερα στα πλαίσια των αντοχών του Προϋπολογισμού. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πανικού, θα μειώσει τον ΦΠΑ, όταν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, μόνο και μόνο για να διαχειριστώ ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην ήταν το προσδοκώμενο, κάνουν λάθος. Θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί αυτό θα δημιουργούσε πολλαπλάσια προβλήματα στη συνέχεια.
 • (Φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών) αντιμετωπίσαμε μια πραγματικότητα. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτή την μεταρρύθμιση. Αν υπάρχουν σημειακές διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, μπορούμε να τις κάνουμε, αλλά ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει. Ίσως μερικές φορές αυτό το οποίο κάναμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε μια λάθος γλώσσα. Έπρεπε, ίσως, να το επικοινωνήσουμε με διαφορετικό τρόπο.
 • (Γάμος ομόφυλων ζευγαριώνΣίγουρα η Νέα Δημοκρατία υπέστη ζημιά πολιτική από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ξέρετε, είμαι ένας άνθρωπος βαθιά συμπεριληπτικός. Πιστεύω πολύ στα ανθρώπινα δικαιώματα και πιστεύω στην ισότητα. Το πιστεύω βαθιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που εισηγήθηκα αυτή την πρωτοβουλία. Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι ίσως είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό το οποίο άντεχε το κόμμα μας. … Αλλά, επειδή είχαν ανοίξει και πολλές συζητήσεις για άλλα ζητήματα, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη, όπως έχω δεσμευτεί, αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο.
 • Δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, αν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιάΕίναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αν θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε και γι’ αυτό θα λογοδοτήσουμε τελικά στον ελληνικό λαό μετά από τρία χρόνια, όταν θα γίνουν οι εθνικές εκλογές.
 • (Τέμπη, υποκλοπές, θέματα δημοκρατίας)  δεν τα υποτιμώ, δεν αισθάνθηκα όμως ότι ήταν καθοριστικά στην επιλογή των πολιτών. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τα θέματα αυτά. Αλλά πάλι εγώ κάνω τη δική μου ανάγνωση, τη δική μου εκτίμηση, με την εμπειρία μου και βλέποντας φυσικά και τα επιστημονικά δεδομένα.
 • Να σας πω και κάτι ακόμα: το 41% ήταν ένα ποσοστό το οποίο μας έδωσε ο ελληνικός λαός σε μία χρονική στιγμή. Το 41% είναι 158 έδρες, είναι η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία. Αυτό, το 41%, δεν υπάρχει πια σήμερα. Και αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό, ξέρετε. ( Άρα, τίθεται τέλος στο ζήτημα της αλαζονείας για το οποίο κατηγορούσαν την κυβέρνηση;) Για εμένα, οριστικά. Αλλά πρέπει να το αποδείξω και έμπρακτα, όχι, νομίζω, μόνο με τη δική μου συμπεριφορά, γιατί δεν νομίζω πραγματικά ότι μπορεί εύκολα να με κατηγορήσει κάποιος. Αλλά, πάλι, θα ακούσω κάθε κριτική για αλαζονική συμπεριφορά.
 • Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Θυμάστε ότι πολλές φορές και στη διάρκεια της πρώτης θητείας μου είχατε κάνει αντίστοιχα ερωτήματα και τελικά διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν πρόωρες εκλογές… Πιστεύω στους τετραετείς κύκλους και πιστεύω ότι η τετραετία είναι ένας ικανός χρόνος για να κριθεί ένα κυβερνητικό έργο, όπως το έκριναν οι πολίτες στην πρώτη τετραετία. Άρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών.
 • Το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με τη σημερινή σύνθεση της κυβέρνησης… Θα πω μόνο ότι σε κάθε κυβερνητική αλλαγή υπάρχουν δύο επιλογές. Ή να αλλάξει κάποιος αρμοδιότητα και θέση…. Ή να πάει σπίτι του. Σπίτι του, δεν πάει σπίτι του, συγγνώμη, γιατί έχω αποδείξει κιόλας σε ανασχηματισμούς ότι μπορεί κάποιος να… Να επιτελέσει κάποιος τα καθήκοντά του ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ουκ ολίγοι συνάδελφοι έχουν επανέλθει στο κυβερνητικό σχήμα. Άρα, δεν είναι η απομάκρυνση από την κυβέρνηση η τιμωρία ή η οριστική αποκοπή από οποιαδήποτε κυβερνητική φιλοδοξία. Όπως είναι επίσης σαφές ότι δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές μας να γίνουν Υπουργοί. Γιατί αλλιώς θα είχαμε 158, συν εμένα, 157 υπουργικές καρέκλες.
 • (Τι αλλάζει λοιπόν;)  Καταρχάς, έχουμε δύο επίπεδα στα οποία θέλω να κινηθούμε: το ένα είναι το εθνικό και το δεύτερο είναι το ευρωπαϊκό
  • Να ξεκινήσω, όμως, με τα δικά μας.
   • Σας ανέφερα την ανάγκη να εστιάσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στα ζητήματα της ακρίβειας, στον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων αγορών, σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια: τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ζητήματα των προϊόντων ταχείας κυκλοφορίας. Εκεί που μπορεί να ξέρουμε πραγματικά ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα στρεβλώσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό ως προς τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Αν και εκτιμώ, σας το επαναλαμβάνω, ότι είμαστε στο τέλος. Βλέπετε ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια -κι αυτό είναι μια πρώτη μικρή ανακούφιση για τους δανειολήπτες.
   • Θα δούμε πιο αποτελεσματικά ζητήματα για τα οποία μας μίλησαν οι πολίτεςΤο θέμα της στέγης, το ζήτημα, ας πούμε, του να έχουμε ένα καινούργιο πρόγραμμα «Σπίτι μου». Είναι προσωπικό στοίχημα για εμένα να βρούμε ακόμα ένα σημαντικό ποσό, για να τρέξουμε ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», όπως το πρώτο, για πολύ περισσότερους νέους, που είπαμε μάλιστα να το πάμε και μέχρι την ηλικία των 50, για να αποκτήσουν σπίτι.
   • Έχουμε σημαντικότατες δουλειές να κάνουμε στα θέματα του κράτους. Θέλω να δώσω ένα παράδειγμα: το ΑΣΕΠ. Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί. Δεν γίνεται να περιμένουμε τόσο χρόνο για να πάνε να διοριστούν οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας, πρέπει κάτι να κάνουμε. Είναι πρώτη προτεραιότητα για εμένα αυτό το ζήτημα.
   • Στα ζητήματα της υγείας: τμήματα επειγόντων περιστατικών, το πώς αυτή τη στιγμή δουλεύουμε να ολοκληρώσουμε τις σημαντικές επενδύσεις οι οποίες έχουν γίνει. Οι προληπτικές εξετάσεις είναι σε έναν καλό ρυθμό, συνεχίζονται με μεγάλη ταχύτητα.
   • Μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα της ασφάλειας. Έχει γίνει, πιστεύω, έχει αρχίσει να γίνεται μια καλύτερη δουλειά -τουλάχιστον φαίνεται αυτό το πράγμα, μας το λένε οι πολίτες-, με πιο ορατή αστυνόμευση.
   • Έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας και ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με πρώτη απάντηση τα λεωφορεία.
   • Και βέβαια, δεν άφησα στην άκρη τη μεγάλη εικόνα: όλα αυτά δεν γίνονται αν η οικονομία δεν έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αν δεν αυξάνονται οι μισθοί, αν δεν μειώνεται η ανεργία και αν δεν προσελκύουμε επενδύσεις.
   • Και κάτι ακόμα, που μπορεί λίγο να σας αιφνιδιάσει: επιδοματική μας πολιτική. Πρέπει να δούμε πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική. Δεν θέλω εγώ, για παράδειγμα, το επίδομα ανεργίας να είναι αντικίνητρο για την εργασία.
  • Στην Ευρώπη έχουμε πολλά να κάνουμε:
   • Κατ’ αρχάς θα είμαι ένας εκ των δύο διαπραγματευτών, μαζί με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, τον Donald Tusk, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να «κλειδώσουμε» τις θέσεις ευθύνης. Η προεδρία της Επιτροπής θεωρώ ότι έχει κλειδώσει, θα είναι η κα von der Leyen, Πρόεδρος του Συμβουλίου, Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτές είναι οι τέσσερις μεγάλες θέσεις. Θα τις διαπραγματευτούμε -ξεκινάμε από τη Δευτέρα- με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Μετά, φυσικά, θα ακολουθήσουν και οι ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο.
   • Άμυνα, μας αφορά άμεσα.
   • Ζητήματα τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν θα το ξεχάσω. Μου είπαν κάποιοι ότι έστειλα μία επιστολή προεκλογικά, τώρα πέρασαν οι εκλογές, αλλά θα με δείτε να επανέρχομαι στο ζήτημα, γιατί είναι μεγάλο, πραγματικό πρόβλημα. Και η Ευρώπη έχει κανονιστική δυνατότητα «να βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι» στις πολυεθνικές εκείνες που ουσιαστικά βγάζουν λεφτά στην πλάτη κάποιων μικρότερων αγορών. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε αυτό.
   • Αγροτικά ζητήματα. Κρίσιμο για την Ελλάδα το μέλλον της αγροτικής πολιτικής και πώς θα κάνουμε την πράσινη μετάβαση, αλλά με έναν τρόπο που δεν θα εξοντώσει τους αγρότες μας, τους κτηνοτρόφους μας, τους αλιείς μας.
   • Ευρύτερα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ινδία, εμείς πώς τοποθετούμαστε; Και πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις γίνονται πιο ανταγωνιστικές, επενδύουν στην έρευνα, στην καινοτομία, για να μπορούν να επιζήσουν σε αυτό το πολύ ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον; Και τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να διαφυλάξει τη θέση της;”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood