[VID] Μητσοτάκης από Βουκουρέστι: “Έχουμε μήνυμα για το Κρεμλίνο: δεν θα φοβηθούμε, θα στηρίζουμε την Ουκρανία”

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο τελευταίος ομιλητής του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, γεγονός που καταδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της Νέας Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά.
Screenshot_949

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τόσο στα όσα έγιναν την προηγούμενη πενταετία – που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση – όσο και στις προκλήσεις του μέλλοντος που θα αντιμετωπίσει η νέα Κομισιόν και το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

«Πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι για όσα πετύχαμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν ήταν δεδομένο, παλέψαμε πολύ. Θέλω να συγχαρώ προσωπικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη συμβολή της σε αυτή την επιτυχία και για την ηγεσία της σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες: με την πανδημία, τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας, την ενεργειακή κρίση που έθεσε κινδύνους για τη σταθερότητα της οικονομίας», σημείωσε, και αναφορικά με την επόμενη μέρα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τον ρόλο του Ε.Λ.Κ., επεσήμανε: «Το Ε.Λ.Κ. είναι το κόμμα που μπορεί να ενισχύσει την οικονομία και να ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δεν θα γίνει στην Ευρώπη χωρίς την ενεργό συμμετοχή του Ε.Λ.Κ. Γι’ αυτό είναι σημαντικό το κόμμα μας να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη». 

[VID] Μητσοτάκης από Βουκουρέστι: "Έχουμε μήνυμα για το Κρεμλίνο: δεν θα φοβηθούμε, θα στηρίζουμε την Ουκρανία"

Οικονομία

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, διαβεβαιώνοντας ότι  «στην Ελλάδα τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιούνται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την πράσινη μετάβαση και για την κοινωνική συνοχή», ενώ έκανε ειδική αναφορά στην οικονομική πρόοδο της Ελλάδας τονίζοντας: «Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς την ευρωπαϊκή βοήθεια». 

[VID] Μητσοτάκης από Βουκουρέστι: "Έχουμε μήνυμα για το Κρεμλίνο: δεν θα φοβηθούμε, θα στηρίζουμε την Ουκρανία"

Μήνυμα προς τη Ρωσία

«Όλοι έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: δεν θα φοβηθούμε· θα παίξουμε τον ρόλο μας, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και παραμένουμε ενωμένοι σε αυτό το ζήτημα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα μετά τη ρωσική επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην Οδησσό την ώρα που ο ίδιος πραγματοποιούσε επίσκεψη και γινόταν δεκτός από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Και αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή στάση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε με έμφαση: «Δείξαμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία με αναπάντεχο για ορισμένους εχθρούς μας τρόπο. Ποτέ η Ευρώπη δεν έχει δείξει τέτοια απάντηση, με κυρώσεις στη Ρωσία, με την υποστήριξη της Ουκρανίας στρατιωτικά και οικονομικά. Καμία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσπάθεια αλλαγής συνόρων δια της βίας δεν θα γίνουν αποδεκτές από την πολιτική μας οικογένεια».

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

“Αγαπητέ Manfred, αγαπητή Ursula, αγαπητή Roberta, αγαπητοί συνάδελφοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κυρίες και κύριοι.
 
Δεν μπορώ να σου πω, αγαπητέ Donald, πόσο χαίρομαι που μπορώ να απευθυνθώ σε αυτό το συνέδριο μετά την ομιλία σου. Συγχαρητήρια και καλώς ήρθες και πάλι.
 
Όπως είπαν και πολλοί από τους προηγούμενους ομιλητές, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, σε αυτή την ιστορική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, πριν από μια σημαντική μάχη. Μια μάχη που θα διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης. Το μέλλον μας. Θα ήθελα στη σύντομη παρέμβασή μου να τονίσω τρία σημεία:
 
Πρώτον, θα πρέπει, ως ΕΛΚ, να είμαστε πραγματικά περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει τα πέντε τελευταία χρόνια. Δεν ήταν δεδομένο, χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να φέρουμε την Ευρώπη στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Και εμείς, το ΕΛΚ, ήμασταν στην πρώτη γραμμή όλων αυτών των προσπαθειών ώστε να προετοιμαστεί η Ευρωπαϊκή μας Ένωση απέναντι στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
 
Θέλω να συγχαρώ προσωπικά την Ursula για τη συμμετοχή της σε αυτή την επιτυχία και για την ακλόνητη ηγεσία της εν μέσω σοβαρών και πρωτοφανών παγκόσμιων προκλήσεων: μια πανδημία που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, έναν βάρβαρο και παράνομο επιθετικό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, μια ενεργειακή κρίση που απείλησε με αποσταθεροποίηση τις οικονομίες μας.
 
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε παραμένουν σοβαρές, αλλά πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο αντιδράσαμε. Αντιμετωπίσαμε την πανδημία με ενότητα και αλληλεγγύη.
 
Συνεργαστήκαμε για να κάνουμε πραγματικότητα τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, όπως είπε και ο Andrej. Για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κροατία, αυτή είναι μια ιστορική συμφωνία.
 
Οι πόροι του Ταμείου μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αξιοποιούνται σωστά: για την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη συνδρομή στην πράσινη μετάβαση.
 
Και βέβαια, στην πιο σκοτεινή ώρα της Ευρώπης, όταν ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας και την ακλόνητη στήριξή μας στην Ουκρανία με μια άνευ προηγουμένου -τολμώ να πω, αναπάντεχη για κάποιους εχθρούς μας- επίδειξη ενότητας. Ποτέ άλλοτε η ΕΕ δεν είχε αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο: επιβάλλοντας εκτεταμένες κυρώσεις στη Ρωσία, στηρίζοντας διαρκώς, στρατιωτικά και οικονομικά, την Ουκρανία.
 
Και στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι καμία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας ή η αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτές από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Ήμουν στην Οδησσό χθες με τον Πρόεδρο Zelenskyy όταν ένας ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε το λιμάνι κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας στις εγκαταστάσεις του.
 
Και, πιστεύω, όλοι στέλνουμε ένα μήνυμα στο Κρεμλίνο: Δεν πρόκειται να φοβηθούμε. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και βέβαια, παραμένουμε απόλυτα ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να το κάνουμε.
 
Σε αυτή τη συζήτηση για την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης, η Ελλάδα, η χώρα μου, έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Είμαστε ήδη μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και ενθαρρύνουμε όλες τις άλλες χώρες να αναλάβουν δράση ώστε τουλάχιστον να ανταποκριθούν στις ελάχιστες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ.
 
Το δεύτερο σημείο που θέλω να θίξω είναι για ποιον λόγο η ιστορία της αλλαγής της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα που κλήθηκα να κυβερνήσω, όταν εξελέγην για πρώτη φορά το 2019, θεωρούταν από πολλούς ο «ασθενής» της Ευρώπης.
 
Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ διαφορετική θέση και σε ευχαριστώ, Ursula, για τα ευγενικά σου λόγια σχετικά με τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχει νικήσει -και αυτό είναι σημαντικό για το κοινό ευρωπαϊκό μας εγχείρημα- τις κενές υποσχέσεις των λαϊκιστών, όχι μία αλλά δύο φορές. Συνεχίζει να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Και αποτελεί τη θετική έκπληξη της ευρωζώνης. Καταφέραμε να κατευθύνουμε την οικονομία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική υπευθυνότητα.
 
Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι σε διάστημα λίγο περισσότερο από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει από εκεί που ήταν, εκεί που είναι σήμερα; Η πιστοληπτική μας ικανότητα έχει αποκατασταθεί, οι επενδύσεις βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, ο «Economist» μας επαινεί ως χώρα της χρονιάς. Μπορώ να σας πω ότι δεν θα ήμασταν σε θέση να το πετύχουμε αυτό χωρίς τη σημαντική ευρωπαϊκή στήριξη.
 
Αυτό αποτελεί την καλύτερη δυνατή απόδειξη ότι το σχέδιο που ξεκινήσαμε στην Ελλάδα, μεταρρυθμίσεις που εστιάζουν στην οικονομία της αγοράς, ενώ διατηρούμε την υποχρέωση του κράτους να παρεμβαίνει όπου υπάρχουν αστοχίες στην αγορά, φιλελεύθερες πολιτικές στο εσωτερικό και αποτελεσματική υλοποίηση της πολιτικής του υπεύθυνου πατριωτισμού, αυτές οι πολιτικές πράγματι λειτουργούν.
 
Και αυτό με φέρνει στο τρίτο σημείο: τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και τις προτεραιότητές μας για το μέλλον. Θα προέτρεπα όλους μας να διαβάσουμε προσεκτικά τη διακήρυξη που ο Manfred και η ομάδα του συνέταξαν, γιατί παρουσιάζει πολύ καθαρά τις μεγάλες προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα και για ποιον λόγο είναι τόσο σημαντικό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να παραμείνει η «σταθερά της βαρύτητας», η φυσική σταθερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική ομάδα που μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και να υποστηρίξει μια Ευρώπη με ενισχυμένο γεωπολιτικό ρόλο.
 
Έχουμε μιλήσει πολύ για την ανάγκη να εστιάσουμε στρατηγικά στην οικονομία. Έχουμε  επικεντρωθεί πολύ στην ανάγκη να ενδυναμώσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Άκουσα προσεκτικά την ομιλία του Karl Nehammer για την ανάγκη να κάνουμε τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Και πράγματι αυτές είναι οι προκλήσεις που η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθούν να διαχειριστούν.
 
Πρέπει να διασφαλίσουμε πως σε ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη θα έχει ενεργό ρόλο η πολιτική μας οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και γι’ αυτό είναι σημαντικό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να είναι ξανά η κυρίαρχη δύναμη στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια όλων σας θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.
 
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood