[VID] Ιλχάν Αχμέτ στη Βουλή για σιδηροδρομικό αποκλεισμό Θράκης: “Ντροπή!”

"Σύντομα στη Θράκη θα αντιμετωπίσουμε μια αναπότρεπτη πορεία προς ένα μέλλον χωρίς καμία προοπτική, αν η περιοχή δεν αποκτήσει άμεσα, όλα εκείνα τα αναπτυξιακά εργαλεία που θα αναστρέψουν τη σημερινή οικονομική της καχεξία, καθώς και τη δυνατότητα γρήγορης, οικονομικής, και ασφαλούς πρόσβασης των πολιτών της στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με έναν συνδυασμένο κύκλο μεταφορών που θα περιλαμβάνει και τον Σιδηρόδρομο".
ΙΛΧΑΝ ΟΚ

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή: “Αντικοινωνικός και αντιαναπτυξιακός ο σιδηροδρομικός αποκλεισμός της Θράκης – Είναι καιρός να πάψει να αποτελεί κενό γράμμα  το Πόρισμα της Διακομματικής – Καταθέτω στα Πρακτικά τις δηλώσεις Γιορδαμλή ότι ο σιδηρόδρομος στη Θράκη είναι ανέκδοτο”.

“Είναι καιρός να υλοποιηθεί το πόρισμα της Διακομματικής για τη Θράκη και να πάψει να αποτελεί κενό γράμμα”, επεσήμανε με την Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών Νίκο Ταχιάο ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η Θράκη παραμένει χωρίς σιδηροδρομική διασύνδεση εδώ και πολλά χρόνια!

Ο Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών & Βιοτεχνιών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστου Γιορδαμλή ο οποίος χαρακτήρισε ως…“ανέκδοτο” τον σιδηρόδρομο στη Θράκη, που ναρκοθετεί την οικονομική της προοπτική και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.

Παράλληλα ο Βουλευτής της Ροδόπης χαρακτήρισε ως “απαράδεκτο, αντικοινωνικό, αντιαναπτυξιακό, τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Θράκης από τον υπόλοιπο ηπειρωτικό χώρο, που αντιβαίνει στην κοινή λογική!”, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “μια Περιφέρεια όπως είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με επτά συνοριακές διόδους προς τη Βουλγαρία και την Τουρκία, με τεράστιες βαλκανικές αγορές δίπλα της, με διευρωπαϊκά δίκτυα να διαμορφώνουν τη στρατηγική των μεταφορών και το αναπτυξιακό μοντέλο της εξωστρέφειας των επόμενων δεκαετιών, δεν μπορεί να μην έχει τρένο. Είναι ντροπή, για το πολιτικό μας σύστημα πρωτίστως!”  

Επιπλέον ο Ιλχάν Αχμέτ υπογράμμισε εμφατικά: “Αν η Θράκη δεν αποκτήσει άμεσα όλα εκείνα τα αναπτυξιακά εργαλεία που θα αναστρέψουν τη σημερινή οικονομική της καχεξία και θα δώσουν κίνητρα για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στο έδαφός της, καθώς και τη δυνατότητα γρήγορης, οικονομικής, και ασφαλούς πρόσβασης των πολιτών της στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με έναν συνδυασμένο κύκλο μεταφορών που θα περιλαμβάνει και τον Σιδηρόδρομο, τότε σύντομα θα αντιμετωπίσουμε μια αναπότρεπτη πορεία προς ένα μέλλον χωρίς καμία προοπτική”.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών παραδέχθηκε ευθέως ότι θα μπορούσε να προσυπογράψει τον πυρήνα του ερωτήματος αν ήταν ο ίδιος Βουλευτής, αποδεχόμενος έτσι το πρόβλημα και τα ελλείμματα που διέπουν τις κυβερνητικές πολιτικές πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ωστόσο έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης, την προώθηση,  αναβάθμιση,  βελτίωση των χαρακτηριστικών, και την ηλεκτροδότηση της γραμμής από την Αλεξανδρούπολη προς το Ορμένιο. “Αυτό, σε συνδυασμό με ένα ακόμα έργο το οποίο είναι ώριμο για χρηματοδότηση και “τρέχει” αυτή τη στιγμή, το οποίο αφορά τη σύνδεση της Νέας Καρβάλης με τους Τοξότες, με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή, τη βελτίωσή της, καταλαβαίνετε ότι πραγματικά μπορεί να επιτρέψει να συνδεθεί η Θράκη με τους διαδρόμους εκείνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν την εξαγωγική δραστηριότητα”, επεσήμανε ο κ. Ταχιάος.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, ανέφερε ότι αυτή πρόκειται να αναταχθεί από τον Στρυμόνα μέχρι το τέλος της.                     

“Αυτά είναι έργα τα οποία αποτελούν πρώτες προτεραιότητες και είναι ρεαλιστικές για να επανέλθει ο σιδηρόδρομος στη Θράκη, που προφανώς δεν υποκαθίσταται από τα δρομολόγια των λεωφορείων τα οποία έχει βάλει η Hellenic Train για να αναπληρώνουν την απώλεια λόγω της διακοπής», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη Σιδηροδρομική Εγνατία, υποστήριξε ότι υπάρχει διαγωνιστική διαδικασία για το τμήμα από Θεσσαλονίκη έως Νέα Καρβάλη για να συνδεθεί με την υπόλοιπη γραμμή “που γίνεται στα πλαίσια ανταγωνιστικού διαλόγου”, χωρίς ωστόσο να είναι έτοιμος να ανακοινώσει το πώς θα προχωρήσει, αρκούμενος να πει ότι “αποτελεί κάτι το οποίο και η ίδια η αγορά θα έρθει να δώσει την απάντηση, γιατί είναι ένα έργο το οποίο θα μας δώσει στοιχεία για τη βιωσιμότητά του αυτή τη στιγμή σε σχέση με το πραγματικό του κόστος, μέσα από τις μελέτες που προκύπτουν από τον ανταγωνιστικό διάλογο”.

“Πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα και να φτιάξετε μια συνολική στρατηγική ανάπτυξης για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα για τη Θράκη, και περιμένουμε από εσάς συγκεκριμένες κινήσεις, συγκεκριμένες αποφάσεις με το επιτελείο σας και με τον Υπουργό, να δρομολογηθεί επιτέλους αυτή η υπόθεση των τρένων στη Θράκη”, αντέτεινε ο Ιλχάν Αχμέτ.

Εξάλλου, αποκαλυπτικό ως προς αυτή την κατεύθυνση, είναι το κείμενο του Πορίσματος της Διακομματικής που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μια διασυνδεδεμένη Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, χωρίς αποκλεισμούς, που αγκαλιάζει τον γεωγραφικό της ρόλο, προϋποθέτει την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, συνδέοντας την περιοχή με το δίκτυο των Βαλκανίων και της Νότιας Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται η επιτάχυνση των έργων για την αναβάθμιση και ολοκλήρωση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απουσία ηλεκτροκίνησης σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια του δικτύου αυξάνουν περαιτέρω την οικονομική στασιμότητα της περιοχής”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood