[VID] Ιλχάν Αχμέτ: “Η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει για ειδικό καθεστώς καυσίμων στη Ροδόπη”

"Αν και η κυβέρνηση μιλάει εσχάτως για μεταφορικό ισοδύναμο στην Θράκη, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τα νησιά (!) δείχνοντας έτσι ότι μεταξύ των κυβερνητικών παραγόντων δεν υπάρχει η ελάχιστη συνεννόηση για θέματα Θράκης".
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΒΟΥΛΗ (4)
Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, για την θέσπιση ειδικού καθεστώτος καυσίμων στη Ροδόπη στα πρότυπα της Τεργέστης της Ιταλίας για για συνορεύουσες περιοχές με χώρες με πολύ χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης, όπως είναι η γειτονική Βουλγαρία στην περίπτωση της Ροδόπης.
 
Ενώπιον του κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου που ως αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών προσήλθε στην Βουλή για να απαντήσει, ετέθησαν από τον βουλευτή Ροδόπης τα ζήτημα της τεράστιας εκροής συναλλάγματος, της απώλειας φόρων για το κράτος, της γενικότερης επίπτωσης σε πολλά επαγγέλματα και στην τοπική οικονομία.
Πρόκειται για την κορύφωση της προσπάθειας ανάδειξης του θέματος από τον Ιλχάν Αχμέτ, που ξεκίνησε πρώτος κοινοβουλευτικά πριν από τρία χρόνια.
 
Μείζον ζήτημα και η μεγάλη μείωση στις πωλήσεις καυσίμων των επαγγελματιών του χώρου, που έχει ως συνέπεια το κλείσιμο των μισών περίπου πρατηρίων τα τελευταία χρόνια.
 
Ο Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε παράλληλα με την επίκαιρη ερώτησή του, την δημιουργία μιας εφαρμογής στα πρότυπα της κάρτας πολίτη, ειδικά για μόνιμους κατοίκους της Ροδόπης, ενώ κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τα στοιχεία από τις πωλήσεις καυσίμων στην διάρκεια της εικοσαετίας 2000-2021, που δείχνουν την μεγάλη καθίζηση που αυτές έχουν υποστεί, καθώς και τα υπομνήματα της ΠΟΠΕΚ και του συλλόγου Βενζινοπωλών Ροδόπης προς τον κ. Σταϊκούρα.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης φάνηκε ότι δεν θέλει να ακούσει το αίτημα της Ροδόπης, αψηφώντας το προηγούμενο με την ευρωπαϊκή οδηγία για την Ιταλία.
 
Τέλος, αν και η κυβέρνηση μιλάει εσχάτως για μεταφορικό ισοδύναμο στην Θράκη, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τα νησιά (!) δείχνοντας έτσι ότι μεταξύ των κυβερνητικών παραγόντων δεν υπάρχει η ελάχιστη συνεννόηση για θέματα Θράκης.
 
“Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση μιας πρότασης που μοιάζει να είναι δίκαιη και αυτονόητη”, δήλωσε μετά το πέρας της συζήτησης ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.
 
  • Παρακολουθήστε και διαβάστε την παρέμβαση του Ιλχάν Αχμέτ και την απάντηση του κ. Βεσυρόπουλου:

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ OΖ΄

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.

Καλή συνέχεια και στους τρεις.

Θα συζητηθεί η έκτη με αριθμό 412/9-2-2023 επίκαιρη ερώτηση του  δεύτερου κύκλου του Βουλευτή  Ροδόπης  του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα: «Θέσπιση ειδικού καθεστώτος στις τιμές καυσίμων στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Ροδόπης».

Καλησπέρα, καλή εβδομάδα. Έχετε δύο λεπτά για το ξεκίνημά σας.

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί πάρα πολύ τις περιφέρειες, τους νομούς και είναι οι τιμές καυσίμων στο γειτονικό, σε μια άλλη χώρα, πολύ χαμηλότερες.

Συγκεκριμένα στη Ροδόπη σε απόσταση 17 χιλιομέτρων, αφού έγινε και ο κάθετος άξονας, έχουμε τη γειτονική χώρα, τη Βουλγαρία. Σε αυτήν την περιοχή, οι τιμές των καυσίμων είναι κατά 40% μειωμένες. Βέβαια αυτό είχε ως αποτέλεσμα στο Νομό Ροδόπης από τα 110 περίπου πρατήρια υγρών καυσίμων που είχαμε από το 2010 μέχρι σήμερα, δηλαδή αυτήν τη δεκαετία που άνοιξε ο κάθετος άξονας, να έχουν μειωθεί στα 65. Αυτό όμως δεν θα ήταν ίσως μεγάλο πρόβλημα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι θέμα ανταγωνισμού αν δεν είχαμε τεράστια μείωση στα κρατικά έσοδα. Η μείωση εσόδων στα κρατικά έσοδα, όπως αναφέρει και στην επιστολή του ο σύνδεσμος των καταστηματαρχών είναι περίπου ετησίως 700 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή 700 χιλιάδες ευρώ χάνει το ελληνικό δημόσιο στο Νομό Ροδόπης από αυτή την υπόθεση, από τη μείωση κατανάλωσης καυσίμου, από ΦΠΑ και έσοδα.

Υπάρχει μια νομοθετική ρύθμιση, μια οδηγία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία δίνεται η δυνατότητα ώστε το Υπουργείο πιλοτικά να προχωρήσει σε μία μείωση κατανάλωσης του φόρου, ούτως ώστε να μειωθεί στους μόνιμους κατοίκους της Κομοτηνής του Νομού Ροδόπης και στην Ορεστιάδα. Όμως αυτό μπορεί να γίνει με σύγχρονα μέσα. Στη δευτερολογία μου θα πω πώς μπορεί να γίνει. Μπορεί να γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να πιστοποιηθεί δηλαδή ότι είναι μόνιμος κάτοικος και η μείωση στον ειδικό φόρο να του επιστραφεί του ανθρώπου ανά τρίμηνο ή στο τέλος της χρονιάς και να συμψηφιστεί και με τη φορολογική του δήλωση. Δηλαδή θα αφορά αποκλειστικά τους κατοίκους του νομού Ροδόπης, της Κομοτηνής και θα πιστοποιείται. Γιατί τώρα αυτό; Πρώτον για να μην το κράτος φορολογικά έσοδα. Να το δούμε αυτό πιλοτικά και αν δούμε ότι στο τρίμηνο δεν αυξάνονται τα έσοδα του κράτους, να το καταργήσετε.

Άρα ποιο είναι το ερώτημα ώστε να το δούμε στη δευτερολογία μας; Προτίθεστε να προχωρήσετε, βάσει και των αποφάσεων της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη; Συζητήθηκε με την Πρόεδρο, Ντόρα Μπακογιάννη, και μέσα στο πόρισμα υπάρχει αυτή η πρόταση την οποία είχαν καταθέσει όλοι αυτοί οι φορείς. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός και το Υπουργείο Οικονομικών. Τι προτίθεστε να κάνετε; Αν θέλετε με μια εφαρμογή πιλοτικά να το εφαρμόσετε στη Θράκη, στην Κομοτηνή και στην Ορεστιάδα βέβαια που είναι κοντινά.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστώ.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος έχει τον λόγο.

Καλησπέρα σας, καλή εβδομάδα. Έχετε τρία λεπτά.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης συνιστούν εναρμονισμένες φόρους σε ενωσιακό επίπεδο.

Όπως ίσως γνωρίζετε η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/96/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2003 έχει θεσπίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη φορολογία των ενεργειακών προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, καθώς και τους ελάχιστους συντελεστές σε ό,τι αφορά τη φορολογία τους. Η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία μεταφέρθηκε στο εθνικό μας δίκαιο με ενσωμάτωση των προβλέψεων της στο ν.2960/2001 για τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα. Αντιλαμβάνεστε ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από την Οδηγία σε σχέση με τους ελάχιστους συντελεστές του φόρου θα σήμαινε παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου η οποία επιφέρει κυρώσεις.

Υπάρχουν ορισμένοι που επικαλούνται το άρθρο 5 της εν λόγω Ευρωπαϊκής Οδηγίας, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να επιβάλουν διαφοροποιημένους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας που ορίζει η Οδηγία. Η δυνατότητα αυτή, όμως δίνεται για συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα επιβολής διαφοροποιημένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εσωτερικό ενός κράτους μέλους με γεωγραφικά κριτήρια.

Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπει τη θέσπιση διαφοροποιημένης φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα. Υπενθυμίζω ότι αποτελεί πάγια πρακτική οι αποφάσεις μας σε ό,τι έχει σχέση με τη φορολογική και οικονομική πολιτική να λαμβάνονται με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ομαλή δημοσιονομική πορεία της χώρας και τη συμβατότητα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Είναι δεδομένο ότι αυτή η Κυβέρνηση έλαβε και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα στήριξης των Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να είναι σε θέση να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες από τα οποία ενισχύονται ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις του κλάδου των καυσίμων.

Παράλληλα, σε επιχειρησιακό επίπεδο στην περιοχή του Έβρου διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή του λαθρεμπορίου προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης και ειδικότερα του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο από την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείου Θεσσαλονίκης της ΑΑΔΕ διεξήχθησαν για το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2022 διακόσιοι σαράντα επτά έλεγχοι στην περιοχή, από τους οποίους διαπιστώθηκαν εξήντα πέντε παραβάσεις. Επίσης, το επόμενο διάστημα επίκειται η αναβάθμιση των συνοριακών σταθμών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Τελωνείου του Έβρου προκειμένου να διευκολύνεται, μεταξύ άλλων, και η διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε.

Τον λόγο έχει ο κ. Αχμέτ.

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε στην οδηγία του 2003 και είπατε ότι δεν υπάρχει νομική δυνατότητα εφόσον υπάρχει η νομική δέσμευση της χώρας μας και ότι οι φόροι δεν μπορούν να μειωθούν. Σας υπενθυμίζω όμως ότι στην οδηγία αναφέρεται μεν στο άρθρο 5 ότι τα κράτη-μέλη επιθυμούν να καθιερώσουν ή να διατηρήσουν διαφορετικά είδη φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας και προς τον σκοπό αυτό επιτρέπεται τα κράτη-μέλη να συμμορφώνονται προς το κοινοτικό ελάχιστο επίπεδο φορολογίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο των εισπρακτέων επιβαρύνσεων εκτός του ΦΠΑ. Όμως, στο επόμενο άρθρο της οδηγίας για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή που καταναλώθηκαν στις περιφέρειες Udine και Trieste –αναφέρεται στην Ιταλία, βεβαίως- υπό τον όρο ότι οι συντελεστές αυτοί είναι σύμφωνοι με τις υποχρεώσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία. Άρα, η οδηγία δίνει συγκεκριμένα αυτή τη δυνατότητα σε αυτές τις περιφέρειες της Ιταλίας.

Σε κάθε περίπτωση, μπορούσε το Υπουργείο Οικονομικών να αρχίσει μια εργασία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην αρμόδια επιτροπή, προκειμένου, λόγω των ειδικών συνθηκών και στην Ελλάδα όπου λόγω της γειτνίασης, όπως είπαμε, της Ροδόπης με τη Βουλγαρία, απόσταση δεκαεπτά χιλιόμετρα, ή στην Ορεστιάδα ή και αλλού, να δοθεί με μια νέα οδηγία αυτή η δυνατότητα, ούτως ώστε να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο. Από κει και μετά, η κατάσταση είναι τραγική και δεν αναφέρομαι μόνο στον δικό μου νομό. Αφορά -και το ξαναλέω- αποκλειστικά στα έσοδα που χάνει το κράτος μας. Δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών και το Ελληνικό Δημόσιο, αν θέλει να εισπράξει περισσότερα χρήματα, πρέπει να κάνει αυτό που έκαναν οι Ιταλοί και αυτό το έκαναν οι Ιταλοί πριν από δέκα χρόνια.

Θέλω να προσκομίσω στα Πρακτικά της Βουλής, για να τα δείτε, κύριε Υπουργέ, τα εξής έγγραφα που αφορούν στην κατανάλωση περιόδων ανά περιφέρεια στον νομό. Είναι τα επίσημα στοιχεία από το 2000 μέχρι και σήμερα, μέχρι δηλαδή το 2021, όπου βλέπουμε κατακόρυφη πτώση κατανάλωσης κατά 50%. Ενδεικτικά αναφέρω, επειδή δεν θέλω να κουράσω το Σώμα, το 2010 η κατανάλωση στη Ροδόπη ήταν εξήντα πέντε χιλιάδες εκατόν εβδομήντα επτά. Αργότερα κατέβηκε μέχρι και τριάντα χιλιάδες, ενώ άρχισε από εκατό χιλιάδες, με αποτέλεσμα να χάνουμε λεφτά.

Θα τα προσκομίσω.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιλχάν Αχμέτ καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Έχουμε και το υπόμνημα που προσκομίστηκε στον κ. Σταϊκούρα και ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός. Εφόσον λέτε ότι υπάρχει νομοθετικό πρόβλημα και δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, γιατί δεν είναι σύννομο, τότε τουλάχιστον να δεσμευτείτε στη δευτερολογία σας να αρχίσει επιτέλους και στη χώρα μας μια διεργασία γι’ αυτές τις ειδικές περιφέρειες, αφού το γενικό άρθρο της οδηγίας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Συγκεκριμένα βέβαια και το πώς θα γίνει. Το πώς θα γίνει είναι εύκολο σήμερα με την τεχνολογία. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα κάνει μια εφαρμογή. Ερχόμενος ο καταναλωτής στην αντλία, βάσει της εφαρμογής και του taxisnet, με το οποίο θα πιστοποιείται -όπως και στην Ιταλία- ότι είναι μόνιμος κάτοικος Ροδόπης, Σουφλίου ή όποιας περιοχής, θα αγοράζει το πετρέλαιό του στην κανονική τιμή, δηλαδή δεν θα έχει καμία μείωση. Αργότερα το Υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας ότι αυτός αγόρασε το πετρέλαιο σε αυτή την περιοχή, θα πάει σε αυτή την ειδική έκπτωση, λόγω της συγκεκριμένης οδηγίας, και στο τέλος της χρονιάς αν ας πούμε έχει να πάρει 300 ευρώ και η φορολογία του είναι 500, θα μπορεί να συμψηφιστεί ή αν δεν έχει να αποδώσει φόρο, θα του επιστραφεί.

Αυτό θα είναι ένα τεράστιο κίνητρο, διότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα προστατευτούν μόνο τα έσοδα του κράτους, αλλά θα προστατευθούν και άλλοι επαγγελματίες, διότι αυτός που πάει να πάρει πετρέλαιο δεν παίρνει μόνο πετρέλαιο, δυστυχώς, στα δεκαεπτά χιλιόμετρα. Αγοράζει και τσιγάρα, παίρνει και παντελόνια και το ένα και το άλλο. Δηλαδή είναι θέμα της τοπικής αγοράς. Αφορά ένα μεγάλο μέρος και δεν λέμε για πόλεις που απέχουν σαράντα ή ογδόντα χιλιόμετρα από μια γειτονική χώρα, αλλά για πόλεις που απέχουν μέχρι είκοσι χιλιόμετρα όπως είναι η Τεργέστη, η Κομοτηνή που απέχει δεκαεπτά, το Σουφλί που απέχει από την Τουρκία δέκα χιλιόμετρα. Δεν έχει λόγο ο άλλος να αγοράσει πετρέλαιο ή να κάνει αγορές στη χώρα του.

Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι πρέπει να διατάξετε μια μελέτη, και τελειώνω, στο Υπουργείο σας για να δείτε σε ποιους νομούς μειώθηκαν πραγματικά τα έσοδα, ποιοι νομοί είναι κοντά στις περιοχές και να κάνετε μια εμπεριστατωμένη έκθεση για να τη στείλετε στην Ευρώπη, προκειμένου να συμπεριληφθεί και η χώρα μας σε αυτή την οδηγία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ.

Κύριε Βεσυρόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ.

Κύριε συνάδελφε, στην πρωτολογία μου σας εξήγησα τι περιλαμβάνουν οι διατάξεις του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φορολογία των προϊόντων που υπόκεινται στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αλλά και τους περιορισμούς που υπάρχουν.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζει πλήρως το ζήτημα που έχει ανακύψει και στηρίζει με ουσιαστικά μέτρα τους πολίτες, προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Από τον Απρίλιο του 2022 έχουν ληφθεί δημοσιονομικά και άλλα οικονομικά μέτρα για την προμήθεια καυσίμων από την εσωτερική αγορά τα οποία στο σύνολό τους υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Συγκεκριμένα, διανεμήθηκε ποσό συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη χορήγηση του Fuel Pass στους πολίτες για την κάλυψη των αναγκών σε καύσιμα για την κίνηση των οχημάτων τους κατά τους μήνες Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο του 2022. Διατέθηκαν συνολικά 217 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση κατά 15 συνολικά λεπτά ανά λίτρο του κόστους του πετρελαίου κίνησης στην αντλία την οποία ο τελικός καταναλωτής ελάμβανε ως έκπτωση στην τελική αξία του καυσίμου για τους μήνες Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο του 2022. Ταυτόχρονα, κατά την περίοδο διακυβέρνησής μας ελήφθησαν στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των αναγκών θέρμανσης των νοικοκυριών κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας δηλαδή, από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα, επταπλασιάστηκε και πλέον το ποσό των 70 εκατομμυρίων που διέθετε η προηγούμενη κυβέρνηση για τις ανάγκες θέρμανσης των πολιτών κατά τη χειμερινή περίοδο 2018-2019.

Συγκεκριμένα, διατίθενται συνολικά 200 περίπου εκατομμύρια για την επιδότηση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία η οποία καθορίστηκε στα 25 λεπτά ανά λίτρο από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022 και σε 15 λεπτά ανά λίτρο για τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο του 2023. Οφείλω να τονίσω ότι και σε αυτή την περίπτωση από την επιδότηση επωφελείται ο τελικός καταναλωτής ο οποίος αγοράζει το καύσιμο σε μειωμένη τιμή ανά λίτρο.

Ειδικά για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 προϋπολογίστηκε και διατίθεται ήδη για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Να υπενθυμίσω επίσης ότι διευρύνθηκαν τα κριτήρια ώστε να ενταχθούν στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης περισσότεροι δικαιούχοι. Έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά το ανώτατο ύψος του επιδόματος το οποίο μπορεί να ανέλθει πλέον έως και τα 1.600 ευρώ.

Από το σύνολο όλων όσων μόλις ανέφερα αντιλαμβάνεστε ότι μιλώ πάντα με στοιχεία τα οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Με δεδομένο επίσης ότι η περιοχή του Έβρου αποτελεί ένα από τα βορειότερα σημεία της χώρας το οποίο σε πρακτικό επίπεδο σημαίνει ότι για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης εφαρμόζονται υψηλοί κλιματολογικοί συντελεστές, χορηγούνται στον Έβρο υψηλότερα ποσά σε σχέση με άλλες περιοχές και προσαυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους.

Τονίζω επίσης ότι το επίδομα θέρμανσης χορηγείται μόνο για καύσιμα τα οποία έχουν αγοραστεί νομίμως από την εγχώρια αγορά, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγησή του είναι η υποβολή όλων των νόμιμων παραστατικών αγοράς.

Η προϋπόθεση αυτή σε συνδυασμό με την επιδότηση του κόστους των καυσίμων στην αντλία αλλά και τη χορήγηση του Fuel Pass για την προμήθεια καυσίμων κίνησης οχημάτων αποτελούν μέτρα διασφάλισης της προμήθειας των καυσίμων από εγχώρια πρατήρια.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, οφείλω να σημειώσω ότι το μεταφορικό ισοδύναμο καθαυτό δεν είναι εφαρμοστέο σε άλλες περιοχές, πλην νησιών, όπως προβλέπει και το άρθρο 1 του ν.4551/2018. Σημειώστε δε ότι εξ ορισμού το μεταφορικό ισοδύναμο και κατ’ επέκταση το ισοδύναμο κόστος καυσίμων δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ηπειρωτικούς νομούς δεδομένου ότι με το μέτρο αυτό επιδιώκεται να εξισωθεί το κόστος μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς προς και από μεταξύ των νησιών.

Επαναλαμβάνω όμως για μία ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξαντλεί υφιστάμενα κάθε φορά δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξει τους πολίτες και τα νοικοκυριά, ιδίως στις ευαίσθητες γεωγραφικές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό μελετάμε διαρκώς βελτιώσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους για την επίλυση των ζητημάτων που ανακύπτουν.

Θα ήθελα λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και στο ίδιο πνεύμα θα συνεχίσουμε να κινούμαστε για τη στήριξη όλης της περιοχής του ακριτικού Έβρου, την Ξάνθη, τη Ροδόπη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood