• “Fake προϋπολογισμός. Η εκτίμηση για την ύφεση αναθεωρήθηκε τρεις φορές!”
  • “Με τη Θράκη και τους 30.000 καπνοπαραγωγούς δεν μπορείτε να παίζετε κ. Βορίδη”.
  • “Η αγανάκτηση ξεριζώνει τους συμπολίτες μου και τους οδηγεί στο εξωτερικό ως μετανάστες”.

Καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2021 μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, ο  οποίος στην διάρκεια της ομιλίας του καυτηρίασε έντονα την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στη Θράκη.

Δριμύ κατηγορώ για την αγροτική πολιτική στη Θράκη

Ο βουλευτής στηλίτευσε την “πολιτική ανακολουθία που διακρίνει τον κ. Βορίδη σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των καπνοπαραγωγών για τις ζημιές του 2018 αλλά και για τους κτηνοτρόφους, τους κερασοπαραγωγούς, βαμβακοπαραγωγούς και πατατοπαραγωγούς”, και υπενθυμίζοντας ότι ο ΥπΑΑΤ “μόλις τον Φεβρουάριο του 2020, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, μίλησε για την σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής που θα διερευνούσε το ενδεχόμενο να δοθεί αποζημίωση ΠΣΕΑ στους καπνοπαραγωγούς της Θράκης για τις ζημιές από την νεκρωτική ίωση του 2018”, ρώτησε τον Μάκη Βορίδη “πού είναι το πόρισμα αυτής της ειδικής επιστημονικής επιτροπής; Πότε συνεστήθη; Από ποιους επιστήμονες αποτελούνταν; Ποιοι το υπέγραψαν; Ποια τα συμπεράσματά του; Με ποιο σκεπτικό κόπηκαν – αν κόπηκαν – οι αποζημιώσεις των καπνοπαραγωγών της Θράκης;”, και συνέχισε:  “Ακούστε, κύριε Υπουργέ. Με τη Θράκη και τους τριάντα χιλιάδες καπνοπαραγωγούς δεν μπορείτε να παίζετε. Δεν έχετε το δικαίωμα ούτε εσείς ούτε το κόμμα σας να τους κοροϊδέψει. Το παραμύθι ότι τα καπνά κόβονται γιατί είναι καλλιέργεια που δεν φέρνει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, δεν «πουλάει» και είναι ψέμα. Εσείς, κύριε Βορίδη, γιατί θέλετε να εξαφανίσετε τον καπνό από τη Θράκη; Γιατί δεν στηρίζετε τους κτηνοτρόφους, τους  κερασοπαραγωγούς, τους πατατοπαραγωγούς, τους βαμβακοπαραγωγούς στη Θράκη; Γιατί είναι αγρότες φτωχοί; Γιατί είναι μειονοτικοί; Γιατί νομίζετε ότι είναι τα εύκολα θύματα και δεν μπορούν να σας πιέσουν; Πλανάσθε κύριοι της Κυβέρνησης αν το πιστεύετε αυτό. Η απάντηση του κόσμου στη Θράκη θα είναι συντριπτική. Η αγανάκτηση ξεριζώνει τους συμπολίτες μου και τους οδηγεί στο εξωτερικό ως μετανάστες”.     

“Στασιμότητα σε όλα τα θέματα των μειονοτικών δικαιωμάτων”

Ο βουλευτής Ροδόπης που καταψήφισε τον προϋπολογισμό συντασσόμενος με την στάση της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενος “στα μειονοτικά δικαιώματα”, επεσήμανε: “Υπάρχει στασιμότητα παντού. Στα ζητήματα της εκπαίδευσης, των βακουφίων, του μουφτή, των συλλόγων. Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα, καμία πρωτοβουλία, καμία ουσιαστική συζήτηση περί αυτών των θεμάτων, χωρίς καμία προοπτική να αλλάξει τη ζοφερή πραγματικότητα της αρνητικής παρέμβασης σε όλα τα θέματα που αφορούν τον πυρήνα αυτών των  δικαιωμάτων”.   

“Ακριβό ίντερνετ και κινητή τηλεφωνία”

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή διακυβέρνηση, ο Ιλχάν Αχμέτ, και ως τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης του ΚΙΝΑΛ, επανήλθε στις πρόσφατες αιτιάσεις που διατυπώθηκαν με τις επίκαιρες ερωτήσεις που συζητήθηκαν στην Βουλή για τις ακριβές χρεώσεις των δεδομένων internet και κινητής τηλεφωνίας που κατατάσσουν την Ελλάδα ως την ακριβότερη χώρα χρέωσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών στην Ευρώπη. “Έχουμε χαμηλές ταχύτητες, υψηλές τιμές στα κινητά και στους λογαριασμούς, και οι καθημερινές πια βλάβες των δικτύων είναι δεδομένες, όπως και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης να παρακαλά τους πολίτες να μην μπαίνουν στο διαδίκτυο τις ώρες αιχμής για να μην καταρρεύσει η τηλεκπαίδευση”, τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι “ζούμε σε μία εποχή που η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι απλώς δικαίωμα, αλλά είναι προϋπόθεση για την υγιή άσκηση όλων των υπόλοιπων δικαιωμάτων των πολιτών”.

Ολόκληρη η ομιλία (σε βίντεο και από τα Πρακτικά της Βουλής):

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζούμε χωρίς αμφιβολία, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σε μια ζοφερή πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που την χαρακτηρίζει ο φόβος της ασθένειας, η μοναξιά που επιβάλλεται από την απαγόρευση μετακίνησης, την αναστολή δεδομένων, ελευθεριών και δικαιωμάτων. Κυρίως, όμως, ζούμε μια νέα οικονομική κρίση που φαίνεται να έρχεται και θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της νέας κανονικότητας.

Μαζί με όλα τα άλλα, φέρνετε σήμερα ενώπιόν μας και ένα fake προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό στον οποίο η εκτίμηση για την ύφεση αναθεωρήθηκε τρεις φορές. Βέβαια, μας λέτε πως η ύφεση είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και όχι των πολιτικών σας επιλογών. Αυτό δυστυχώς είναι τόσο αληθές όσο και το ότι, εξαιτίας της πανδημίας, η χώρα πέρασε με επιτυχία στην ψηφιακή εποχή. Η γραφειοκρατία στην ουσία αναβαθμίστηκε σε ηλεκτρονική και θα σας αναγνωρίσω πως καταφέρατε να καταργήσετε το fax στο δημόσιο.

Με την επιδημία του κορωνοϊού αποκαλύφθηκαν τα προβλήματα υποδομών και η κακή ποιότητα του δικτύου, ιδίως τώρα που επιβάλλεται η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση, αλλά και η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, σε αγορές, ακόμη και στη διασκέδαση αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου. Έχουμε χαμηλές ταχύτητες, υψηλές τιμές στα κινητά και στους λογαριασμούς και οι καθημερινές πια βλάβες των δικτύων είναι δεδομένες, όπως και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης να παρακαλά τους πολίτες να μην μπαίνουν στο διαδίκτυο τις ώρες αιχμής για να μην καταρρεύσει η τηλεκπαίδευση.

Άραγε, κατανοείτε πως ζούμε σε μία εποχή που η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι απλώς δικαίωμα, αλλά είναι προϋπόθεση για την υγιή άσκηση όλων των υπόλοιπων δικαιωμάτων των πολιτών; Μάλλον όχι. Γιατί αν το κατανοούσατε, θα κάνατε κάτι για την αγορά καρτέλ της κινητής τηλεφωνίας, που αναγκάζει τους Έλληνες καταναλωτές να χρυσοπληρώνουν τη χρήση ίντερνετ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να μιλήσω και για τη Θράκη, με την οποία ασχολήθηκε το πολιτικό μας σύστημα με αφορμή τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής, αλλά και για τους πολίτες της που έμαθαν τα τελευταία χρόνια να βλέπουν τα έργα να υπολείπονται των προσδοκιών. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι Θρακιώτες είναι έτοιμοι να αποδεχτούν με σκυμμένο το κεφάλι τη μοίρα τους, ούτε τη φτώχεια και τη χρόνια αναπτυξιακή υστέρηση, ούτε και να ανεχτούν την κοροϊδία και τις ψεύτικες υποσχέσεις αυτής της Κυβέρνησης.

Θα ήθελα εδώ να απευθυνθώ στον κ. Βορίδη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Από αυτό εδώ το Βήμα απαντήσατε δύο φορές σε επίκαιρες ερωτήσεις μου τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες -από τότε που γίνατε Κυβέρνηση, δηλαδή στις 19 Σεπτεμβρίου- για τις αποζημιώσεις του 2018 στα καπνά και στο βαμβάκι για τη Θράκη. Είναι ζημιές που έχουν πιστοποιηθεί ως ικανές να ενταχθούν στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων από τις ίδιες τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλαδή πιστοποιημένες  ad hoc ζημιές.

Κι επειδή τα γραπτά μένουν, κύριε Βορίδη, και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τα λεγόμενά του, λέγοντας απλά και μόνο «γράψτε λάθος», σας διαβάζω τα δικά σας λόγια, για να δούμε λίγο την αξιοπιστία σας σ’ αυτήν την Κυβέρνηση.

Λέει ο κ. Βορίδης: «Επειδή εγώ θεωρώ ότι η Επιτροπή -εννοεί την επιτροπή που θα ιδρύσει- αφήνει ένα παράθυρο, η θέση μου ως προς αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι θα συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή που απαιτεί ο νόμος, προκειμένου να διακριβώσει κατά πόσο θα μπορούσαν πράγματι τα καπνά να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό», δηλαδή στα ΠΣΕΑ. Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Βορίδης είχε πει για το βαμβάκι «δεν πρόκειται να δώσω τίποτα, γιατί δεν πληροί τις προϋποθέσεις». Τελικά έδωσε για το βαμβάκι -καλά έκανε και έδωσε- ενώ για τα καπνά, παρόλο που υποσχέθηκε και παρόλο που υπάρχει πιστοποίηση, δεν έχει δώσει.

Σας ερωτώ ευθέως. Πού είναι το πόρισμα αυτής της ειδικής επιστημονικής επιτροπής; Πότε συνεστήθη; Από ποιους επιστήμονες αποτελούνταν; Ποιοι το υπέγραψαν; Ποια τα συμπεράσματά του; Με ποιο σκεπτικό κόπηκαν -αν κόπηκαν- οι αποζημιώσεις των καπνοπαραγωγών της Θράκης;

Ακούστε, κύριε Υπουργέ. Με τη Θράκη και τους τριάντα χιλιάδες καπνοπαραγωγούς δεν μπορείτε να παίζετε. Δεν έχετε το δικαίωμα ούτε εσείς ούτε το κόμμα σας να τους κοροϊδέψει. Το παραμύθι ότι τα καπνά κόβονται γιατί είναι καλλιέργεια που δεν φέρνει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, δεν «πουλάει» και είναι ψέμα.

Μόλις προχθές η «British American Tobacco» παρήγγειλε σημαντικές  επενδύσεις, που θα φέρουν διακόσιες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και συνολικά θα πληρώνουν 3 δισεκατομμύρια ευρώ φόρους στην ελληνική οικονομία. Όπως ξέρετε πολύ καλά, οι εταιρείες αυτού του μεγέθους δουλεύουν χρησιμοποιώντας την ποικιλία του μπασμά, στα καλύτερα χαρμάνια τους, δηλαδή έχει και οικονομικό αντίκρισμα η στήριξη των καπνοπαραγωγών στην εθνική οικονομία είτε με φόρους είτε με νέες θέσεις εργασίας. Στην Ξάνθη έγινε επένδυση 15 εκατομμυρίων ευρώ μόλις πριν από τρεις μήνες από εταιρείες που προμηθεύονται καπνά από τη Θράκη.

Εσείς, κύριε Βορίδη, γιατί θέλετε να εξαφανίσετε τον καπνό από τη Θράκη; Γιατί δεν στηρίζετε, κύριε Βορίδη, τους κτηνοτρόφους, τους  κερασοπαραγωγούς, τους πατατοπαραγωγούς, τους βαμβακοπαραγωγούς στη Θράκη; Γιατί είναι αγρότες φτωχοί; Γιατί είναι μειονοτικοί; Γιατί νομίζετε ότι είναι τα εύκολα θύματα και δεν μπορούν να σας πιέσουν; Πλανάσθε, κύριοι της Κυβέρνησης, αν το πιστεύετε αυτό. Η απάντηση του κόσμου στη Θράκη θα είναι συντριπτική. Η αγανάκτηση τους ξεριζώνει τους συμπολίτες μου και τους οδηγεί στο εξωτερικό ως μετανάστες.

 Θα ήθελα, όμως, να αναφερθώ λίγο και σε άλλα θέματα. Είναι αυτονόητο ότι στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και τα μειονοτικά δικαιώματα, τα θεσμικά ζητήματα που συζητάμε στη Διακομματική Επιτροπή, τα οποία βρίσκονται σε στασιμότητα. Υπάρχει, δηλαδή, στασιμότητα παντού, στα ζητήματα της εκπαίδευσης, των βακουφίων, του μουφτή, των συλλόγων. Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα, καμία πρωτοβουλία, καμία ουσιαστική συζήτηση περί αυτών των θεμάτων, χωρίς καμία προοπτική να αλλάξει τη ζοφερή πραγματικότητα της αρνητικής παρέμβασης σε όλα τα θέματα που αφορούν τον πυρήνα αυτών των  δικαιωμάτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς ακόμα που θα εκθέσουν οι αξιόλογοι συνάδελφοι από το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό που φέρνετε σήμερα ενώπιον μας”.