[VID] Ιλχάν Αχμέτ: Αποζημιώστε τώρα τους ελαιοπαραγωγούς και ροδοπαραγωγούς της Ροδόπης

Δεν σταματά να διεκδικεί και να αναδεικνύει ζητήματα στη Βουλή ο Ιλχάν Αχμέτ.   
Screenshot_100
  • Δεν σταματά να διεκδικεί και να αναδεικνύει ζητήματα στην Βουλή ο Ιλχάν Αχμέτ.

-Αποζημιώσεις 2 εκατομμυρίων ευρώ σε…αναμονή για 1.469 ελαιοπαραγωγούς- ροδοπαραγωγούς της Ροδόπης. 

-Αφορούν παγετό/χαλαζόπτωση και παρατεταμένες βροχοπτώσεις της άνοιξης του 2021.

-Στην Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των ΚΟΕ ο φάκελος.

-Ιλχάν Αχμέτ: «Καλώ την κυβέρνηση χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αμφισημίες να καταβάλει στο σύνολό τους τις αποζημιώσεις».

Σε αναμονή καταβολής των δίκαιων αποζημιώσεων που τους οφείλονται από τον παγετό, την χαλαζόπτωση και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου 2021, βρίσκονται ακόμα και σήμερα – 18 μήνες μετά – 1.469 δενδροκαλλιεργητές ελαιοπαραγωγοί και ροδοπαραγωγοί της Π.Ε. Ροδόπης.

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Ιλχάν Αχμέτ, και συζητήθηκε το στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Ροδόπης ζήτησε έγκυρη απάντηση για το πότε και από ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα αποζημιωθούν.

«Εμείς σήμερα υποβάλλουμε το εξής ερώτημα, στο οποίο θέλουμε να μας απαντήσετε με σαφήνεια: Τι λένε οι υπηρεσίες σας για τους ελαιοπαραγωγούς του Νομού Ροδόπης; Εμείς συνομιλήσαμε με τον ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης. Οι ελαιοπαραγωγοί και οι ροδοπαραγωγοί γιατί δεν καλύπτονται από το προανθικό στάδιο; Διότι αν δεν καλύπτονται από εκεί, που μάλλον δεν καλύπτονται, διότι δεν αποζημιώθηκαν, να μας πείτε για ποιον λόγο. Και κατά δεύτερον, αν δεν καλύπτονται από αυτόν τον νόμο, δηλαδή τις όψιμες καλλιέργειες, τότε είναι ο δρόμος των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων», τόνισε ο Ιλχάν Αχμέτ, απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στύλιος που προσήλθε να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση.

Απαντώντας ο κ. Στύλιος, αποκάλυψε τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • πρώτον, οτι «μέχρι τώρα η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) έχει εξετάσει τα αιτήματα που έχουν έρθει από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης»,
  • δεύτερον, ότι «τα αιτήματα αυτά αφορούν σε 1.469 αιτήσεις ζημιάς»,
  • τρίτον, ότι «γίνεται μια εκτίμηση ότι έχουμε ένα συνολικό ποσό γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ».  

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, και επειδή αφορούν και την αρωγή και έχει τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με τον υφυπουργό «αυτή την ώρα διεξάγεται μια μελέτη, μια εξέταση, ούτως ώστε μετά από αυτή τη μελέτη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας, να μπορεί η πολιτική ηγεσία να λάβει τις αποφάσεις και να ανακοινώσει τα θετικά ή μη αποτελέσματα στους παραγωγούς της Ροδόπης. Είμαστε συνεπώς στο τελικό στάδιο όπου θα υπάρξει η απάντηση και η ενημέρωση των παραγωγών της Ροδόπης».

Συνεπώς, η κυβέρνηση πλέον είναι εκείνη που θα αποφασίσει αν θα καταβάλει τις αποζημιώσεις στους 1.469 δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς και τους ροδοπαραγωγούς της Ροδόπης οι αιτήσεις των οποίων έχουν προωθηθεί στην Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των ΚΟΕ και το ύψος της αποζημίωσής τους ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ.

«Καλώ την κυβέρνηση χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αμφισημίες να επιδείξει την ενδεικνυόμενη πολιτική και κοινωνική ευθύνη έναντι των δενδροκαλλιεργητών της Ροδόπης που επλήγησαν από τον παγετό της άνοιξης του 2021 και να καταβάλει στο σύνολό τους τις αποζημιώσεις που δικαιούνται», δήλωσε ο Ιλχάν Αχμέτ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον Μάιο του 2022, σε απάντηση προηγούμενης ερώτησής του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, είχε δεσμευτεί ότι παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ζημία δεν περιλαμβανόταν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, εντούτοις θα καταβάλλονταν κανονικά οι αποζημιώσεις.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood