[VID] Ηγετική η θέση της Ελλάδας όσον αφορά τη διείσδυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας

"Η Πράσινη Συμφωνία πρέπει να συνυπάρχει με άλλα επείγοντα ζητήματα".
0db5f55fc2295293bab4c578d0bed241_L

Μιλώντας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο Power Summit 2024 – Lights On, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

  • “Η Ελλάδα κατέχει πλέον ηγετική θέση παγκοσμίως όσον αφορά τη διείσδυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Είμαστε τέταρτοι στον κόσμο, αν συμπεριλάβετε τις μικρότερες χώρες που εισάγουν κυρίως ηλεκτρική ενέργεια. Δεύτεροι στον κόσμο, αν δεν τις συμπεριλάβετε, και μόνο η Δανία έχει μεγαλύτερη διείσδυση ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Αυτό είναι ένα αρκετά αξιοσημείωτο επίτευγμα και συνέβη μάλλον γρήγορα.
  • Αυτή η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μετασχηματισμού του συστήματος. Το 2023 διπλασιάσαμε τις επενδύσεις στα δίκτυά μας σε σχέση με τον μέσο όρο των ετών μεταξύ 2020 και 2022, ο οποίος με τη σειρά του ήταν 50% υψηλότερος από ό,τι ήταν την περίοδο μεταξύ 2012 και 2019. Επενδύουμε στην αντλησιοταμίευση. Πραγματοποιήσαμε δύο δημοπρασίες για μπαταρίες σε κλίμακα δικτύου. Εξετάζουμε, και πάλι, και η ΔΕΗ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό, τους υδροηλεκτρικούς μας πόρους, αναγνωρίζοντας ότι η συνετή διαχείριση του νερού μπορεί να βοηθήσει αφενός στην εξισορρόπηση του δικτύου, αλλά και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας έναντι της κλιματικής κρίση. Εγκαθιστούμε, επιτέλους, έξυπνους μετρητές.
  • Η Πράσινη Συμφωνία πρέπει να συνυπάρχει με άλλα επείγοντα ζητήματα. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης εδώ. Στην Ελλάδα, πέρυσι, δεν βιώσαμε μόνο καύσωνες και πυρκαγιές -είμαστε συνηθισμένοι στις πυρκαγιές- αλλά για πρώτη φορά βιώσαμε σε αυτή την κλίμακα και ιδιαίτερα καταστροφικές πλημμύρες. Όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Υπάρχει επίσης μια θεμελιώδης ασυνέχεια στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, μεταξύ των κονδυλίων που διατίθενται για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής -και δικαίως, δεδομένων των πολύ μεγάλων φιλοδοξιών μας να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι έως το 2050-, και των πόρων που έχουν δεσμευτεί για την προσαρμογή. Διότι όταν λαμβάνουν χώρα φυσικές καταστροφές, δεν μπορώ απλώς να πάω στους αγρότες και να τους μιλήσω για την προοπτική της γεωργίας ακριβείας και την αντικατάσταση των τρακτέρ τους με ηλεκτρικά τρακτέρ. Χρειάζονται στήριξη. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα απαιτήσει επίσης σημαντική προσαρμογή της χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια”.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood