Στους ιδιαίτερα θετικούς οιωνούς της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά το πρώτο briefing του νέου έτους, στο οποίο μάλιστα εφαρμόστηκε και για πρώτη φορά η χρήση της νοηματικής γλώσσας.

“Το 2019 βάλαμε τα θεμέλια για να κάνουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη. Το 2020 συνεχίζουμε με συνέπεια, τόλμη και αποφασιστικότητα. Με ρεαλιστική αυτοπεποίθηση, όλοι μαζί, ενωμένοι, κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με σύνεση, βγάζουμε βάρη από τους ώμους των Ελλήνων, μειώνοντας φόρους και εισφορές. Με ταχύτητα, αίρουμε γραφειοκρατικά εμπόδια και δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες ώστε τα νοικοκυριά να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και οι επιχειρήσεις τα σχέδιά τους. Με αλληλεγγύη, απλώνουμε δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας, ώστε να μη μείνει κανένας πίσω”, τόνισε κατ’ αρχήν ο κ. Πέτσας, και υπογραμμίζοντας πως “όλα αυτά δεν είναι ευχή για το νέος έτος και τη νέα δεκαετία που ξεκίνησε αλλά στόχοι που γίνονται πράξη”, συμπλήρωσε: “Ξεκινάμε το 2020 με ρεαλιστική αισιοδοξία για την πατρίδα μας. Κι αυτό, γιατί στο δεύτερο μισό του 2019, μετά  τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και τη συγκρότηση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές. Αναγνωρίζονται οι θετικές προοπτικές της οικονομίας μας και αναγεννιούνται οι χαμένες προσδοκίες των Ελλήνων”.

Προς επίρρωση των λεγομένων του, επικαλέστηκε τα στοιχεία:

  • Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στην κορυφή του παγκόσμιου χρηματιστηριακού χάρτη αποδόσεων, καθώς το 2019 έκλεισε με κέρδη 49,47% και με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει 101,34%, ενώ αντίθετα το 2018 είχε κλείσει με πτώση 25%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 16,4 δισ. ευρώ περίπου, ενώ το 2018  κατέγραψε μείωση κατά 11 δισ. ευρώ περίπου. Το 2019 ήταν η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων είκοσι ετών.
  • Την ίδια στιγμή, στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου σημείωσαν ιστορική πτώση. Για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν μηδενικό, ακόμη και αρνητικό επιτόκιο. Στο κλείσιμο της χρονιάς η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 1,4% από 4,20% που κυμαινόταν στις αρχές του χρόνου.
  • Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος ξεπέρασε τις 107 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας PMI® του Δεκεμβρίου για τον μεταποιητικό τομέα στην Ελλάδα, παρατηρούνται συνεχιζόμενες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει έντονα αισιόδοξη.
  • Καταγράφεται εντυπωσιακή υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών (όπως αποτυπώνεται στο Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών), έναντι του γερμανικού Δείκτη Dax-30 και του δείκτη Eurostoxx-50 (των μετοχών των μεγαλύτερων εταιρειών της Ευρωζώνης). Ακολουθούμε διαφορετική πορεία, πολύ υψηλότερης απόδοσης για τις ελληνικές μετοχές, απόδειξη της αποκατάστασης εμπιστοσύνης.

  • Καταγράφεται ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στο δεκαετές ελληνικό ομόλογο, ιδίως από τον Μάιο και μετά, όταν φάνηκε ότι έρχεται στην Ελλάδα μια νέα μεταρρυθμιστική και αξιόπιστη κυβέρνηση. Η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων είναι ένδειξη αποκατάστασης εμπιστοσύνης.