Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χθες, 3 Ιανουαρίου του 2020, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα (briefing), εφαρμόστηκε η χρήση της νοηματικής γλώσσας.

“Στο πρώτο briefing της νέας δεκαετίας κάναμε ένα βήμα υποστήριξης των κωφών συμπολιτών μας. Καθιερώσαμε τη μόνιμη μετάδοση της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με διερμηνεία στη νοηματική”, σημείωσε σχετικά ο κ. Πέτσας, και πρόσθεσε: “Αυτό είναι ένα μικρό βήμα ενίσχυσης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, που οδηγεί στην ομαλή και ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή”. Όπως επεσήμανε, “η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης, σε συνεργασία και συνεχή διάλογο με την Ε.Σ.Α.μεΑ., για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Τόνισε, τέλος, οτι “στο ίδιο πνεύμα, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες στον τομέα της ενημέρωσης και επικοινωνίας”.

Όσον αφορά τα θέματα της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε:

Στις πολιτικές για τις συνθήκες καλύτερης ζωής για όλους τους Έλληνες-“Αισιοδοξούμε για την Πατρίδα μας”

Το 2019 βάλαμε τα θεμέλια για να κάνουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη. Το 2020 συνεχίζουμε με συνέπεια, τόλμη και αποφασιστικότητα. Με ρεαλιστική αυτοπεποίθηση, όλοι μαζί, ενωμένοι, κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με σύνεση, βγάζουμε βάρη από τους ώμους των Ελλήνων, μειώνοντας φόρους και εισφορές. Με ταχύτητα, αίρουμε γραφειοκρατικά εμπόδια και δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες ώστε τα νοικοκυριά να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και οι επιχειρήσεις τα σχέδιά τους. Με αλληλεγγύη, απλώνουμε δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας, ώστε να μη μείνει κανένας πίσω. Όλα αυτά δεν είναι ευχή για το νέος έτος και τη νέα δεκαετία που ξεκίνησε. Είναι στόχοι που γίνονται πράξη. Ξεκινάμε το 2020 με ρεαλιστική αισιοδοξία για την πατρίδα μας. Κι αυτό, γιατί στο δεύτερο μισό του 2019, μετά  τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και τη συγκρότηση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές. Αναγνωρίζονται οι θετικές προοπτικές της οικονομίας μας και αναγεννιούνται οι χαμένες προσδοκίες των Ελλήνων. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους:

  • Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στην κορυφή του παγκόσμιου χρηματιστηριακού χάρτη αποδόσεων, καθώς το 2019 έκλεισε με κέρδη 49,47% και με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει 101,34%, ενώ αντίθετα το 2018 είχε κλείσει με πτώση 25%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 16,4 δισ. ευρώ περίπου, ενώ το 2018  κατέγραψε μείωση κατά 11 δισ. ευρώ περίπου. Το 2019 ήταν η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων είκοσι ετών.
  • Την ίδια στιγμή, στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου σημείωσαν ιστορική πτώση. Για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν μηδενικό, ακόμη και αρνητικό επιτόκιο. Στο κλείσιμο της χρονιάς η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 1,4% από 4,20% που κυμαινόταν στις αρχές του χρόνου.
  • Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος ξεπέρασε τις 107 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας PMI® του Δεκεμβρίου για τον μεταποιητικό τομέα στην Ελλάδα, παρατηρούνται συνεχιζόμενες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει έντονα αισιόδοξη.
  • Καταγράφεται εντυπωσιακή υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών (όπως αποτυπώνεται στο Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών), έναντι του γερμανικού Δείκτη Dax-30 και του δείκτη Eurostoxx-50 (των μετοχών των μεγαλύτερων εταιρειών της Ευρωζώνης). Ακολουθούμε διαφορετική πορεία, πολύ υψηλότερης απόδοσης για τις ελληνικές μετοχές, απόδειξη της αποκατάστασης εμπιστοσύνης.

e9f5f434 grafima 1

  • Καταγράφεται ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στο δεκαετές ελληνικό ομόλογο, ιδίως από τον Μάιο και μετά, όταν φάνηκε ότι έρχεται στην Ελλάδα μια νέα μεταρρυθμιστική και αξιόπιστη κυβέρνηση. Η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων είναι ένδειξη αποκατάστασης εμπιστοσύνης.

e7c948ae grafima 2

Στον διπλωματικό μαραθώνιο της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού εν όψει των διεθνών εξελίξεων

Με την έναρξη της νέας χρονιάς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με γνώμονα μια ενεργητική εξωτερική πολιτική που φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα, συνεχίζει έναν καλά οργανωμένο πολιτικό-διπλωματικό μαραθώνιο. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, η αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, η ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών μας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. H αρχή έγινε με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του EastMed. Ενός έργου σημαντικής ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας. Ενός έργου που φέρνει τη σφραγίδα της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά που προετοιμάστηκε από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία επτά χρόνια. Παρέχει βάση αναβαθμισμένης συνεργασίας της Ελλάδας με όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ αναβαθμίζει τη γεωπολιτική μας θέση και επιφυλάσσει στη χώρα μας σημαντικά οικονομικά οφέλη. Μαζί με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, βάζει την Ελλάδα δυνατά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη συνεργασία μεταξύ κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, για την ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής. Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανείων και να συνομιλήσει με τους Έλληνες ομογενείς. Στη συνέχεια, κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον Αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς και τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας και τον πιο σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή μας. Θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά μας ζητήματα και το άκυρο «μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τη βούλησή μας για διμερή αμυντική συνεργασία και αναβάθμιση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Στις συναντήσεις αυτές θα τεθούν επίσης θέματα διμερούς συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς, από τις τηλεπικοινωνίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι τα θέματα παιδείας. Η ατζέντα περιλαμβάνει βεβαίως και τις επενδύσεις, από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό, και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα μέχρι τα ζητήματα των νέων τεχνολογιών. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με κάθε έναν από τους πολιτικούς αρχηγούς ξεχωριστά, για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Τέλος, στις 29 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Παρίσι για επίσημη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο νομοθετικό έργο

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή από τα αρμόδια Υπουργεία σημαντικά νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για την ενίσχυση της οικογένειας και του παιδιού με τη θεσμοθέτηση του επιδόματος γέννησης, το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα, το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, το νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει αφενός το δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται, να διαδηλώνουν και να διεκδικούν στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, και αφετέρου το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής ζωής, με σεβασμό στο δημόσιο χώρο. Εν συνεχεία, στον νομοθετικό προγραμματισμό περιλαμβάνονται τα νομοσχέδια για τα υδατοδρόμια και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.