Την “ένεση της ελπίδας” κατά του κορωνοϊού ετοιμάζονται να κάνουν ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Rfizer και η γερμανική εταιρεία Biontech, αναμένοντας την έγκριση του εμβολίου τους κατά της νόσου Covid-19 από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το εμβόλιο θα πρέπει να αποθηκεύεται στους -70 βαθμούς Κελσίου, άρα καθίσταται αδύνατη η διάθεσή του στα φαρμακεία (το εμβόλιο γρίπης μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες συντήρησης κανονικού ψυγείου). Η μεταφορά του θα γίνεται με ειδικά φορτηγά ψυγεία και σε ειδικά βαλιτσάκια τα οποία θα είναι γεμάτα με ξηρό πάγο. Όταν τα κουτιά θα φτάνουν στον τελικό προορισμό τους, μπορούν να ανοίξουν μόνο για λίγο, και μόνο δύο φορές την ημέρα.

Παρενέργειες

Εθελοντές μιλούν για την εμπειρία τους αφότου δέχτηκαν να κάνουν το εμβόλιο. Ορισμένοι μίλησαν για…βαρύ hangover, όπως ο έντονος πονοκέφαλος, ο πυρετός και οι πόνοι στους μύες. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», μία 45χρονη εθελόντρια είπε ότι η πρώτη δόση της προκάλεσε παρενέργειες ίδιες με αυτές του εμβολίου της γρίπης, που εντάθηκαν μετά τη δεύτερη δόση. Ένας άλλος εθελοντής, 44 ετών, είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer του προκάλεσε ένα αίσθημα σαν «βαρύ hangover» αλλά γρήγορα τα συμπτώματα υποχώρησαν. Περισσότεροι από 43.500 άνθρωποι σε έξι χώρες συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης για την παρασκευή του εμβολίου, ενώ αναμένονται και νεότερα από δεύτερη ομάδα εθελοντών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις, ενώ οι εθελοντές δεν γνωρίζουν αν έλαβαν εικονικό εμβόλιο ή όχι.

πηγή: protothema.gr

επιμέλεια: inkomotini.news