[VID] Δρομολογείται η παραχώρηση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής στον Δήμο Κομοτηνής

Η επίκαιρη ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ έβγαλε ειδήσεις.
ιλχαν δικαστικό μέγαρο

Η επίκαιρη ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ έβγαλε ειδήσεις:

Δρομολογείται η επιστροφή του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής στο Υπουργείο Οικονομικών και η παραχώρησή του στον Δήμο Κομοτηνής!

  • Κ. Τσιάρας: «Πρόθεσή μου είναι να αξιοποιηθεί το κτίριο από τον Δήμο Κομοτηνής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».
  • Ι. Αχμέτ: «Να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη με την οποία θα αναγνωρίζεται η επιστροφή της κυριότητας του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου στο Υπουργείο Οικονομικών».
  • Κ. Τσιάρας: «Μαζί με τον πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ ξεκινήσαμε τις διαδικασίες επιστροφής του στο Υπουργείο Οικονομικών».
  • Ι. Αχμέτ: «Είναι κοινή η θέση της τοπικής κοινωνίας, του δικηγορικού συλλόγου, μαζί με τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, να παραχωρηθεί το κτήριο στον Δήμο Κομοτηνής».
  • Κ. Τσιάρας: «Εγκρίθηκαν 70.000 ευρώ μέσω των Κτιριακών Υποδομών για ριζική ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του νέου Δικαστικού Μεγάρου. Τα κτίρια της δικαιοσύνης στην Κομοτηνή να αποτελέσουν κόσμημα για την πόλη και να γίνουν σημείο αναφοράς για τους πολίτες της Ροδόπης».

Μια ακόμη κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δρομολογεί την οριστική διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος για την δικαιοσύνη, την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης της Κομοτηνής, όπως είναι η διάσωση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου της πόλης.

Ένα κτίριο-κόσμημα που είναι συνυφασμένο με την ιστορία της Κομοτηνής και της Θράκης

Με τις συνθήκες Νεϊγύ και Σεβρών η Θράκη ενσωματώνεται στο ελληνικό κράτος και όταν στην Κομοτηνή εισέρχεται την 9η Μεραρχία Σερρών, ο Ζυμβρακάκης παραλαμβάνει την πόλη στο παλιό Δικαστικό Μέγαρο. Το κτίριο γίνεται η έδρα της διοίκησης Θράκης, η οποία συμπεριλαμβάνει τις επαρχίες Κομοτηνής, Σαπών και Ξάνθης.

Μετά την σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια όπου προσήλθε για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας, προέκυψε ότι ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης της κυριότητας του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής από το ΤΑΧΔΙΚ και το υπουργείο Δικαιοσύνης προς το υπουργείο Οικονομικών.

Και αυτό θα συμβεί γιατί η παραχώρηση του κτηρίου αυτού το 1989 από το ελληνικό δημόσιο προς το ΤΑΧΔΙΚ τελέστηκε υπό την αίρεση ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του εν λόγω Ν.Π.Δ.Δ. με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής. Στον προαναφερόμενο τίτλο κυριότητας αναφέρεται ρητά ότι η μη εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο παραχωρήθηκε ή η χρησιμοποίηση του ακινήτου αυτού κατά τρόπο διαφορετικό από αυτόν που συμφωνήθηκε θα έχει σαν αποτέλεσμα την αυτοδίκαιη ακύρωση της παρούσας παραχώρησης και την επάνοδο της κυριότητας του ακινήτου στο Δημόσιο. Ήδη, το συγκεκριμένο ακίνητο πλέον δεν χρησιμοποιείται για τον σκοπό για τον οποίο παραχωρήθηκε, ειδικότερα μετά την μεταστέγαση των δικαστικών υπηρεσιών στο νέο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής.

Συνεπώς, όπως τόνισε ο Ιλχάν Αχμέτ, έχει εκπληρωθεί η διαλυτική αίρεση με την οποία έγινε η παραχώρηση και πλέον απομένει η έκδοση διαπιστωτικής πράξης με την οποία θα αναγνωρίζεται η κυριότητα επί του ακινήτου από το υπουργείο Οικονομικών.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την οριστική αξιοποίησή του με την παραχώρηση από το υπουργείο Οικονομικών προς τον Δήμο Κομοτηνής, γεγονός που αποτελεί ομόθυμο και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του νομικού κόσμου της Ροδόπης.

«Σας ξεκαθαρίζω για άλλη μια φορά ότι η δική μου πρόθεση -βεβαίως δεν είναι δικό μας το κτίριο από τη στιγμή που επιστρέφεται στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά γι’ αυτό επιστρέφεται- είναι να αξιοποιηθεί από τον Δήμο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Είναι μια πρακτική την οποία νομίζω ότι την έχουμε εφαρμόσει πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα και σε άλλες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι φυλακές του Ωρωπού που δόθηκαν στον εκεί Δήμο προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά βεβαίως και μια σειρά πολιτικών επιλογών που ξεκαθαρίζουν ότι από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην απάντησή του προς τον βουλευτή Ροδόπης, ο κ. Τσιάρας.

Ο ίδιος απέδωσε την καθυστέρηση των σχετικών διαδικασιών στο ότι ζητήθηκε  από τις υπηρεσίες του υπουργείου του να προσδιορίσουν επακριβώς το τμήμα της οικοπεδικής έκτασης που αντιστοιχεί στο παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, για να μπορέσει το ακίνητο να επιστραφεί στον παραχωρήσαντα.

«Ο κύριος Δήμαρχος εξέδωσε μαζί με το δημοτικό συμβούλιο ένα ομόφωνο ψήφισμα και μάλιστα σας κάνει και προτάσεις οι όποιες προτάσεις βέβαια θα ισχύσουν για το υπουργείο Οικονομικών, όπως σας είπα, αυτοδικαίως αφού έχει πάει εκεί. Η τοπική κοινωνία θέλει να γίνει ένα μουσείο, να γίνει οτιδήποτε. Θα βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθεί και θα γίνει μια συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτά τα τριάντα χρόνια ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί να γίνει», κατάληξε από την πλευρά του ο Ιλχάν Αχμέτ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε την έγκριση του ποσού των 70.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της μελέτης μέσω Κτιριακών Υποδομών για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ριζική ανακαίνιση  του νέου Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood