[VID] Δημήτρης Χαρίτου: “Ετοιμάζονται να ξεσπιτώσουν τους δανειολήπτες ομογενείς, για πρώτη μάλιστα κατοικία!”

Δριμύ κατηγορώ από τον Βουλευτή της Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου για αναλγησία της κυβέρνησης που αφήνει τους δανειολήπτες στο έλεος των τραπεζών, στην εποχή της ακρίβειας και της φτώχειας.
Screenshot_91
  • Καμία δέσμευση δεν ανέλαβε η κυβέρνηση για να αποτραπεί να βγει στο σφυρί από τις τράπεζες η πρώτη κατοικία των ευάλωτων δανειοληπτών παλιννοστούντων ομογενών.
  • Τις αποτυχημένες ρυθμίσεις για τα χρέη που μεταφέρθηκαν στο δημόσιο, επανέλαβε στη Βουλή ο αν. υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.
  • Η κυβέρνηση δείχνει το πιο ανάλγητο πρόσωπό της σε χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν στη Θράκη.

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου για την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας των παλιννοστούντων ομογενών της Θράκης από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, και για την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία ενιαίας ρύθμισης των στεγαστικών τους δανείων.

Εκ μέρους της κυβέρνησης απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο Βουλευτής της Ροδόπης απευθυνόμενος στον Αναπληρωτή Υπουργό, τόνισε: «Είναι γνωστό ότι τα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν πριν σχεδόν τρεις δεκαετίες στους παλιννοστούντες ομογενείς, δόθηκαν πρωτίστως με κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια, και δευτερεύοντος με τραπεζικά. Γι’ αυτό και χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η πραγματική αδυναμία στην οποία βρέθηκε η μεγάλη πλειοψηφία τους να τα αποπληρώσει – άνεργοι, πολυμελείς οικογένειες και υπερήλικες – μέσα στην κρίση, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επιθετικότητα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, για να μην πω το έγκλημα, που συντελείται σε βάρος τους, από ένα τραπεζικό σύστημα που ήδη έχει εισπράξει μεγάλο μέρος αυτών των δανείων. Ούτε βέβαια να συγκαλύψει τις δικές σας ευθύνες στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Όσες κατά καιρούς δεσμεύσεις αναλάβατε, ή αθετηθήκαν ή δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. “Θα τα εξετάσουμε κατά προτεραιότητα από όλα τα κόκκινα δάνεια”, έλεγε από την Κομοτηνή ο Υπουργός Οικονομικών. Τι ακριβώς έχετε κάνει; Τίποτα! Όλα στο έλεος των τραπεζών! “Θα παρέμβουμε”, έλεγε, “για να ανασταλούν οι επιθετικές ενέργειες των τραπεζών”. Σε ποιους τα έλεγε; Ποιους κορόιδευε; Έχουν γίνει αφόρητες οι πιέσεις των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες. Από τις απειλές, αρχικά, για έκδοση διαταγών πληρωμής, σήμερα προχωρούν στη μαζική αποστολή διαταγών πληρωμής προς εκτέλεση κ. υπουργέ! Τι δεν καταλαβαίνετε; Οτι ετοιμάζονται να ξεσπιτώσουν τους δανειολήπτες ομογενείς για πρώτη μάλιστα κατοικία;! Οι ρυθμίσεις κ. υπουργέ που διαρκώς επικαλείστε, του άρθρου 293 στον Ν. 4.738 του 2020, για τα χρέη που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες στις Δ.Ο.Υ., εκ του αποτελέσματος από το πόσοι δανειολήπτες έχουν ενταχτεί σε αυτές, φαίνεται οτι δεν αντιστοιχούν στο οικονομικό προφίλ των ομογενών, στην εποχή της ακρίβειας και της φτώχειας που βιώνουν. Αλλά ακόμη και αυτές οι ρυθμίσεις σας καταστρατηγήθηκαν, δεν εφαρμόζονται από τη φορολογική διοίκηση στη Θράκη, και σήμερα πλέον έχουν καταστεί ανενεργές λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών που είχαν για ένταξη σε αυτές. Ο κόμπος έχει φτάσει και έχει ξεπεράσει το χτένι. Στο έκτακτο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλιννοστούντων Ομογενών, ξεχείλιζε η πικρία και η αγανάκτηση. “Θέλουμε μια δίκαιη ρύθμιση, μια βιώσιμη λύση”, ήταν και το κεντρικό σύνθημα”.

Ο Δημήτρης Χαρίτου έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στον Θόδωρο Σκυλακάκη:

“- Τι μέτρα σκέφτεστε να πάρετε για να προστατεύσετε τους ανθρώπους αυτούς από τον άμεσο κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους; Μιλάμε για πρώτη κατοικία!

– Θα προχωρήσετε σε ρυθμίσεις προς τις τράπεζες αλλά και προς το δημόσιο για ρύθμιση των χρεών που μεταβιβάστηκαν; Ρυθμίσεις προφανώς με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια; Με απομείωση όλων των χρεών που συσσωρευτήκαν από τις προσαυξήσεις, τους συνεχείς ανατοκισμούς του κεφαλαίου από τις τράπεζες, και βέβαια με διακανονισμό μεγάλης διαρκείας αποπληρωμής που θα λαμβάνει υπ’ όψη τις ανάγκες επιβίωσης των δανειοληπτών και των οικογενειών τους; Ιδιαίτερα για τα χρέη που μεταβιβάστηκαν στο δημόσιο, θα προχωρήσετε, εκτός της απομείωσης των προσαυξήσεων, και σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις πλέον των 120 δόσεων;”.

[VID] Δημήτρης Χαρίτου: "Ετοιμάζονται να ξεσπιτώσουν τους δανειολήπτες ομογενείς, για πρώτη μάλιστα κατοικία!"Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην απάντησή του ενώ παραδέχθηκε το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει με τα δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών, επανέλαβε ρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ που ήδη δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, όπως η ρύθμιση των 120 δόσεων μέσω των ΔΟΥ.

Μάλιστα, ενώ ρωτήθηκε από τον Βουλευτή της Ροδόπης, απέφυγε να δώσει στοιχεία σχετικά με το πόσοι παλιννοστούντες δανειολήπτες έχουν υπαχθεί σε αυτές τις ρυθμίσεις, επιβεβαιώνοντας την αποτυχία τους. Επιπλέον, στην απάντησή του ο κ. Σκυλακάκης, αναφέρθηκε αόριστα στη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων αυτών με εξωδικαστικό συμβιβασμό όπου δεν απαιτείται η συναίνεση της τράπεζας, με τον Βουλευτή όμως να του εξηγεί ότι δεν μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο, διότι για την ένταξη στον εξώδικο, προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να έχει τουλάχιστον δύο δάνεια σε εκκρεμότητα, και η πλειοψηφία των ευάλωτων αυτών δανειοληπτών έχει μόνο ένα δάνειο, το στεγαστικό δάνειο.

Στη δευτερολογία του ο κ. Χαρίτου τόνισε με έμφαση:

“Κύριε υπουργέ, σας άκουσα με προσοχή, αλλά δεν απαντήσατε στο κύριο ερώτημα που σας έθεσα για το τι θα γίνει τελικά με τα σπίτια των δανειοληπτών για τα οποία προχωρά από τις τράπεζες η διαδικασία εκποίησης. Ούτε οι ίδιοι δεν θα καταλάβουν, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ότι θα βρεθούν στον δρόμο. Λυπάμαι, γιατί δεν είπατε ούτε λέξη, ενώ ανακυκλώσατε ρυθμίσεις που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Πόσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του 2020; Στη Θράκη η φορολογική διοίκηση δεν εφαρμόζει τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Εσείς συνεχίζετε να ισχυρίζεστε ότι αυτή η ρύθμιση παράγει αποτελέσματα για να μπορέσουν να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες;

Μιλήσατε αόριστα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τον Πτωχευτικό Νόμο, ο οποίος όμως δεν ισχύει για την πλειοψηφία αυτών των δανειοληπτών αφού προϋποθέτει να έχεις τουλάχιστον δύο δάνεια για ρύθμιση. Όμως η πλειοψηφία αυτών των δανειοληπτών έχει ένα στεγαστικό δάνειο. Αυτό σημαίνει ότι είναι δώρο άδωρο.

Αποφεύγετε να αναλάβετε τις ευθύνες σας κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Μεταθέτοντας τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση κάνετε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Στα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ούτε μια έκδοση, ούτε καμία αποστολή διαταγών πληρωμής. Στις μέρες σας οι τράπεζες προχωρούν στην έκδοση διαταγών πληρωμής γιατί ενθαρρύνονται από τις εμμονές της κυβέρνησής σας να εντάσσει και να αξιολογεί τα δάνεια αυτά όχι με κοινωνικά αλλά τραπεζοκεντρικά κριτήρια.

Σε άλλες περιπτώσεις είστε γαλαντόμοι, όπως στα 19 δισ. όπου με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες από το πρόγραμμα “Ηρακλής” προχωρήσατε σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για μεγαλοσχήμονες. Καταπίνετε την κάμηλον με τα 19 δισ. από τα οποία θα επωφεληθούν οι κάθε λογής Πάτσηδες, και διυλίζετε τον κώνωπα για τα δάνεια των παλιννοστούντων δείχνοντας το πιο ανάλγητο πρόσωπο στους χιλιάδες ανθρώπους που ήρθαν στην πατρίδα και μεγάλο μέρος τους έχει εγκατασταθεί στη Θράκη όπου θέλουν να ζήσουν μαζί με τα παιδιά τους».

Ο Βουλευτής Ροδόπης κατέληξε υπογραμμίζοντας:

“Αν η κυβέρνησή σας δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ρύθμιση αυτών των δανείων, την ευθύνη θα αναλάβει μια άλλη, προοδευτική κυβέρνηση, σε άλλες συνθήκες, και όχι σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, οπότε θα έχει τη δυνατότητα και την πολιτική δύναμη να δώσει λύση με βάση το δημόσιο συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood