[VID] Ατόπημα του εκπροσώπου του State Deparetment για τις πολεμικές απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας

Πώς ο Μιχάλης Ιγνατίου στρίμωξε τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ned Price.
Screenshot_13
 • “Πόλεμος” για τα F-16 στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο έδωσε ξανά απόλυτη κάλυψη στους Κούρδους, αλλά για την Ελλάδα είπε να…τα βρει με την Τουρκία!

 • Όλη η αλήθεια για τα F-16 που θέλει να αγοράσει ο ισλαμιστής Ερντογάν: Είναι τόσο απλό, όλα καταλήγουν στο βέτο ενός γερουσιαστή.

 • Το ομολογούν πλέον και στην Άγκυρα: Η Τουρκία βρέθηκε ξαφνικά απέναντι σε όλους τους συνασπισμούς του κόσμου!

Ο εκπρόσωπος του State Department, Νεντ Πράις, υπέπεσε σε ατόπημα χθες το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, όταν παρέμεινε οχυρωμένος στο γνωστό αφήγημα του: ότι δηλαδή η Τουρκία, που παραβιάζει όλους τους συμμαχικούς κανόνες, είναι δήθεν ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας βαθιά αντιαμερικανός και αντισημίτης πολιτικός, και ήδη διατηρεί καλύτερες σχέσεις συνεργασίας με τη Ρωσία και το Ιράν παρά με τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ προσπαθεί ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής να γίνει στρατηγικός εταίρος και της Κίνας η οποία αποτελεί τον βασικό εχθρό της Ουάσιγκτον. Άρα, σύμμαχος των Αμερικανών, με την έννοια του όρου, ο Ερντογάν, ΔΕΝ είναι.

Ο κ. Πράις δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων και είχε την ευκαιρία να διορθώσει – αλλά δεν το έκανε – αυτόν τον παραλογισμό του State Department, ότι για τις άνανδρες απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, λίγο-πολύ έχουν ευθύνη και οι δύο χώρες – όταν καλεί όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, αυτό εννοεί, ότι ευθύνονται και οι δύο.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος πολύ σωστά εγκαλεί την Τουρκία για τις απειλές της εναντίον των Κούρδων (YPG) της Συρίας. Και πράττει ορθά όταν επαναφέρει στην τάξη τον Ταγίπ Ερντογάν και του απαγορεύει την εισβολή στη βόρεια Συρία.

Όταν ερωτάται για τις απειλές εναντίον της Ελλάδας, η απάντηση είναι αποκαρδιωτική. Διότι εύκολα θα μπορούσε να εγκαλέσει την Τουρκία και για τις παράνομες απαιτήσεις της στο Αιγαίο, όχι μόνο για τις επιθέσεις κατά των Κούρδων.

[VID] Ατόπημα του εκπροσώπου του State Deparetment για τις πολεμικές απειλές της Τουρκίας εναντίον της ΕλλάδαςΣίγουρα στο State Department φοβούνται τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος προκαλεί και τον Λευκό Οίκο και τον Ερντογάν για το σημαντικό ζήτημα της αγοράς των F-16. Ο γερουσιαστής τους λέει κατάμουτρα ότι δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί αυτή η αγορά.

Στην Τουρκία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πανηγυρίζουν ως να έφτασαν τα αμερικανικά μαχητικά στην Τουρκία, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κρετίνος υπουργός Εξωτερικών, αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι αποφασίζει το Κογκρέσο – δηλαδή ο κ. Μενέντεζ με τους συναδέλφους του – και όχι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Και η απόφαση Μενέντεζ του είναι ήδη γνωστή. Ο γερουσιαστής προκάλεσε “έκρηξη” στην Τουρκία με τη νέα δήλωσή του. Είπε: Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, το NDAA (σ.σ.: ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου) δεν είναι νίκη για την Τουρκία. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας στη Γερουσία για να αντιμετωπίσουμε τις πωλήσεις όπλων. Θα το ξαναπώ. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ΔΕΝ θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες του σε όλη την περιοχή”.

Οι απαντήσεις του Νεντ Πράις στις ερωτήσεις Τούρκου δημοσιογράφου και του Μιχάλη Ιγνατίου:

 • Τούρκος δημοσιογράφος: Έχω μια ερώτηση αναφορικά με τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA). Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) είχε πει τον Απρίλιο ότι επιθυμεί την πώληση των F-16 στην Τουρκία γιατί είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, και μόλις χθες μάθαμε ότι οι περιορισμοί που είχαν προταθεί από κάποιον βουλευτή, αποσύρθηκαν από τον NDAA του 2023. Καλωσορίζετε τα νέα, και ποια η εκτίμησή σας για την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με την πώληση των μαχητικών;
 • NedPrice: Φυσικά η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για την ασφάλεια. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι αμυντικές μας δυνατότητες είναι ενσωματωμένες (our defense capabilities are integrated) και ότι η Τουρκία έχει ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την τρομερή (formidable) απειλή που δέχεται. Κανένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν έχει αντιμετωπίσει τόσες πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός της, από τους Τούρκους συμμάχους μας. Οπότε η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας είναι μεγίστης σημασίας για εμάς. Αυτό ήταν ένα θέμα που συζήτησαν οι δύο Πρόεδροι (σ.σ.: Μπάιντεν και Ερντογάν) όταν συναντήθηκαν το καλοκαίρι στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Έχει επίσης συζητηθεί και σε χαμηλότερο επίπεδο. Είναι μια συζήτηση που είχαμε με το Κογκρέσο και φυσικά έχουμε έναν συνεχιζόμενο διάλογο με το Κογκρέσο για αυτό το θέμα αλλά δεν έχω κάτι νεότερο (update) να πω δημοσίως.
 • Μ. Ιγνατίου: Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, όπως ίσως γνωρίζετε, έκανε μια δήλωση πριν από λίγο η οποία λέει τα εξής: «Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, το NDAA δεν συνιστά νίκη για την Τουρκία. Είναι απλώς ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσηή μας στη Γερουσία για να αντιμετωπίσουμε τις πωλήσεις όπλων. Θα το ξαναπώ. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, δεν θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Erdogan σταματήσει τις επιθετικές του ενέργειες (halts his abuses) στην περιοχή». Ποιο το σχόλιό σας επί της δήλωσης του Γερουσιαστή;
 • Ned Price: Μήπως να αφήσω τους δυο σας να τα βρείτε; (σ.σ. το σχόλιο του Ned Price έγινε περιπαιkτικά καθώς η πρώτη ερώτηση έγινε από Τούρκο δημοσιογράφο και η επόμενη από Έλληνα).
 • Μ. Ιγνατίου: Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε την γνώμη σας για αυτό.
 • Ned Price: Φυσικά. Και νομίζω ότι είπα τη γνώμη μου στην ερώτηση του συναδέλφου σου. Η Τουρκία φυσικά είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία φυσικά αντιμετωπίζει μια τρομερή απειλή – μια σοβαρή απειλή από οποιοnδήποτε άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ με την έννοια ότι η Τουρκία έχει υποστεί τις περισσότερες τρομοκρατικές απειλές στο έδαφός της από οποιοnδήποτε άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Φυσικά θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Τουρκία έχει τις αμυντικές δυνατότητες, ό,τι χρειάζεται ώστε να συνεχίσει να υπηρετεί τον ρόλο της ως ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Αυτές είναι οι συζητήσεις που έχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας αλλά αυτές είναι επίσης και οι συζητήσεις που έχουμε με το Κογκρέσο, και θα το αφήσω εδώ.
 • Μ. Ιγνατίου: Θα επιτρέψετε στους Τούρκους να χρησιμοποιήσουν τα F-16 εναντίων των συμμάχων σας στη Συρία, εναντίον των Κούρδων, και κατά της συμμάχου σας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας;
 • Ned Price: Όσον αφορά την Τουρκία και μια πιθανή κλιμάκωση κατά μήκος των συνόρων και πιθανόν πέρα από τα σύνορα μέσα στη Συρία, μιλήσαμε για αυτό χθες, μιλήσαμε για αυτό τις περασμένες εβδομάδες. Η θέση μας σε αυτό δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε δημόσια και ιδιωτικά ότι αντιτιθέμεθα σθεναρά σε μια στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής χερσαίας εισβολής η οποία θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τις ζωές των κοινοτήτων στη Συρία και θα έθετε σε κίνδυνο, σοβαρά, την πρόοδο που επιτεύχθηκε με κόπο εκ μέρους του παγκόσμιου συνασπισμού κατά του ISIS τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε ότι όλα τα μέρη πρέπει να αποκλιμακώσουν (σ.σ. την κατάσταση) άμεσα. Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση κατά μήκος των συνόρων ή μέσα στη Συρία ή μέσα στη βορειοανατολική Συρία. Όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που επιτεύχθηκε με κόπο από τον συνασπισμό κατά του ISIS, αλλά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και το δικό μας προσωπικό – αμερικανικό προσωπικό (US personnel).
 • Μ. Ιγνατίου: Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Τσαβούσογλου (Cavusoglu), είπε χθες ότι (οι Τούρκοι) θα επιτεθούν στην Ελλάδα. Θα το επιτρέψετε αυτό;
 • Ned Price: Φυσικά προτρέπουμε για τις όποιες διαφωνίες ανάμεσα στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να επιλύονται διπλωματικά μεταξύ τους. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με όλα τα μέρη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή όσον αφορά την Τουρκία, όσον αφορά τη Συρία, και όσον αφορά άλλες εντάσεις στην περιοχή.
 • Μ. Ιγνατίου: Μια τελευταία ερώτηση, παρακαλώ.
 • Ned Price: Εντάξει.
 • Μ. Ιγνατίου: Παρακαλώ. Η Τουρκία βρίσκεται υπό κυρώσεις CAATSA, σωστά;
 • Ned Price: Αυτό είναι σωστό.
 • Μ. Ιγνατίου: Επειδή αγόρασαν το σύστημα (S-400) από τη Ρωσία.
 • Ned Price: Αυτό είναι σωστό.
 • Μ. Ιγνατίου: Μπορείτε να μας πείτε πώς η πώληση των F-16 είναι συμβατή με την επιβολή των κυρώσεων (CAATSA εναντίον της Τουρκίας); Πώς μπορείς – πώς θα τους δώσεις – πως θα τους δώσετε, τα F-16; Θα άρετε τις κυρώσεις;
 • Ned Price: Λοιπόν, και πάλι δεν είμαι σε θέση να προχωρήσω πέρα από αυτό που είπα σε εσάς και τον συνάδελφό σας μόλις πριν από λίγα λεπτά. Η επιθυμία της Τουρκίας για τα F-16 είναι κάτι που έχουμε συζητήσει, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιπέδων, με τους Τούρκους συμμάχους μας, αλλά είναι επίσης κάτι που συζητάμε με το Κογκρέσο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες αποφάσεις, οποιεσδήποτε κινήσεις γίνονται, συνάδουν με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και συνάδουν με τους κοινούς στόχους ασφαλείας που έχουμε επίσης με τους Τούρκους συμμάχους μας. Δεν είμαστε λοιπόν σε θέση να προχωρήσουμε πέρα από αυτό που είπαμε, αλλά συνεχίζουμε να το συζητάμε.
 • Μ. Ιγνατίου: Ναι, αλλά οι κυρώσεις; Πρόκειται να άρετε τις κυρώσεις; Αυτό είναι το ερώτημα.
 • Ned Price: Κάνετε μια υποθετική ερώτηση και απλά δεν πρόκειται να το σχολιάσω.
 • Μ. Ιγνατίου: Εντάξει.
 • Ned Price: Ευχαριστώ.
 • Μ. Ιγνατίου: Ευχαριστώ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Μιχάλη Ιγνατίου: Ακούω σοβαρούς συναδέλφους να μιλάνε για το θέμα των F-16 που επιθυμεί να αγοράσει η Τουρκία. Κάνουν αναλύσεις χωρίς να γνωρίζουν τις διαδικασίες του Κογκρέσου. Η ψηφοφορία για τα F-16 αργεί πολύ. Με λίγα λόγια ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ, όπως ακούστηκε. Και μπορεί να μη γίνει ποτέ. Για να φτάσουμε σε ψηφοφορία: Πρώτον, πρέπει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να στείλει το τουρκικό αίτημα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας, και δεύτερον, πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο που θέτει ο κ. Μενέντεζ για να φτάσει το θέμα σε ψηφοφορία. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι συνάδελφοι, είναι ότι πίσω από τον φιλέλληνα γερουσιαστή ακολουθούν πολλοί συνάδελφοι του, νομοθέτες από τη Βουλή και τη Γερουσία. ΔΕΝ είναι μόνος του. Με τα σημερινά δεδομένα έχει την πλειοψηφία. Όταν λοιπόν λέει ότι ΔΕΝ θα δοθούν τα F-16 εάν η Τουρκία δεν δεχθεί τους όρους που έθεσε ο κ. Μενέντεζ, σημαίνει ότι ΔΕΝ θα δοθούν. Ο ίδιος λέει συχνά δύο λέξεις: Τελεία και παύλα. Ας σταματήσει λοιπόν η παραπληροφόρηση. Και πριν μιλάτε αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να μάθετε τουλάχιστον τις διαδικασίες.

πηγή: hellasjournal.com/Μιχάλης Ιγνατίου

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood