[VID] Ανοίγουν κατά σειρά: Κομμωτήρια, λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση, ξενοδοχεία

Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας για τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο.
Screenshot_23
Την επιτυχή μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ιδίως εν συγκρίσει με άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών· και επισημαίνοντας πως “δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι, τα καταφέρνουμε”, τόνισε την αναγκαιότητα “να προχωρήσουμε το ίδιο ενωμένοι στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα”, προκειμένου “να μην υπάρξει πισωγύρισμα”.
Ο Στέλιος Πέτσας υπενθυμίζοντας με έμφαση οτι “τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαΐου”, περιέγραψε τον κυβερνητικό προγραμματισμό για την επαναφορά σε λειτουργικό καθεστώς της οικονομίας και της κοινωνίας, κάνοντας λόγο για “στοχευμένες φάσεις, διαδοχικά, μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο“.
Συγκεκριμένα, ανέφερε:

“Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, βιώνει τους τελευταίους μήνες μια πρωτοφανή κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού. Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης οι  Έλληνες επέδειξαν ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα. Η μέχρι σήμερα επιτυχία του σχεδίου μας, ιδίως σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού, δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής για το αρχείο. Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα:
  • Για να μη νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα.
  • Για να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών.
  • Για να μη φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, δηλαδή να πρέπει με απόγνωση να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει…
  • Για να μη χάσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα.
Σκοπός των αυστηρών μέτρων δεν ήταν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας. Σκοπός είναι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό όπως η πανδημία του κορωνοϊού. Είναι ξεκάθαρο βέβαια ότι θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες και συμπεριφορές που θα μας συντροφεύουν από ‘δω και πέρα, ιδίως στην τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας, και των όποιων επιπλέον μέτρων μας υποδείξουν οι ειδικοί, όπως ενδεχομένως η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι, τα καταφέρνουμε. Και το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη «νέα κανονικότητα».
Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν έως τις 4 Μαΐου, το συγκροτημένο σχέδιο της Κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις, διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.
  • Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού.
  • Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.
  • Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας για τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο.
  • Εν συνεχεία θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας, και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών, τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.
Η φιλοσοφία και οι διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη «νέα κανονικότητα» θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο Τρίτη 28 Απριλίου στις 6 το απόγευμα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει κοινή παρουσίαση των πτυχών του σχεδίου από τους συναρμόδιους Υπουργούς.
Υπενθυμίζεται ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαΐου 2020. Μέχρι να αρθούν τηρούνται ευλαβικά για την προστασία της υγείας μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και για το κοινό καλό”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood