Ξεκινούν σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Via Egnatia, ένα πολιτιστικό πολυγεγονός που μέχρι τα τέλη του μήνα θα λάβει χώρα πάνω στη διαδρομή και στα αποτυπώματα της Ιστορίας επί της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜ-Θ.

VIA EGNATIA EVROY 4 MNHMEIO XANASΤο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Έβρου:


Σήμερα στις 20:30, στα ερείπια της αρχαίας Τραϊανούπολης
, σημαντικού διοικητικού, στρατιωτικού και εκκλησιαστικού κέντρου της Θράκης από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και τα μέσα του 14ου αι., μπροστά στο μνημείο της Χάνας, θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση παραδοσιακού χαρακτήρα με συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, παρουσίαση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διδυμοτείχου της VIA EGNATIA EVROY 3 ARXIA ODOSιστορίας της ελληνικής ενδυμασίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, έκθεση τοπικών προϊόντων από γυναικείους συνεταιρισμούς, και φωτογραφική παρουσίαση σχετική με την αρχαία Εγνατία οδό και τα ευρήματά της, ενώ στον χώρο θα υπάρχει και περίπτερο της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου.


Αύριο Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, στις 11:00
, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Πολυξένη Τσατσοπούλου, θα ξεναγήσει και θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες σχετικά με την ιστορία της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, και την πορεία της έρευνας και ανάδειξής της στην περιοχή.

VIA EGNATIA EVROY 2 THGANOYRIAΑύριο Κυριακής 6 Σεπτεμβρίου, το βράδυ, στις 21:30, το σκηνικό θα μεταφερθεί μπροστά στον αύλειο χώρο του Νομαρχείου στην Αλεξανδρούπολη, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρου. Εκεί η Ζωή Τηγανούρια και οι εκλεκτοί συνεργάτες της, θα οδηγήσουν το κοινό στα χνάρια του παγκόσμιου πολιτισμού, συνδυάζοντας επιτυχημένα βυζαντινούς ψαλμούς, παραδοσιακά από τη Μικρά Ασία, τα Βαλκάνια, τη Θράκη, τον Πόντο, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τα νησιά του Αιγαίου, ethnic ήχους από όλο τον κόσμο, δικές της συνθέσεις, γνωστές μελωδίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Μία πανδαισία ηχοχρωμάτων που θα ολοκληρωθεί με αυθεντικούς Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς από τη Χορευτική Ομάδα Λακκώματος, από τη γενέτειρα της Ζωής, τη Σαμοθράκη. Στην παράσταση συμμετέχουν καλλιτέχνες από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες: Ψάλτες & Ακαδημαϊκοί, σπουδαίοι Ερμηνευτές & Μουσικοί, αξιόλογοι Διδασκάλοι & Μαθητές Ωδείων, εντυπωσιακοί Χορευτές.