Βγάζει λάδι τους ιδιώτες με τα υπερκέρδη η κυβέρνηση

Η τροπολογία που έφερε στη Βουλή για τη φορολόγηση του 90% των ιδιωτών παρόχων ρεύματος δείχνει προσπάθεια για «μαγείρεμα».
MHTSOTAKHS_STAIKOURAS
  • Η τροπολογία που έφερε στη Βουλή για τη φορολόγηση του 90% των ιδιωτών παρόχων ρεύματος δείχνει προσπάθεια για «μαγείρεμα».

Στα μαλακά ρίχνει η κυβέρνηση τους ιδιώτες παρόχους ρεύματος με βάση την τροπολογία που έφερε στη Βουλή για τη φορολόγηση των υπερεσόδων.

Ως φαίνεται, προκύπτει μια υποκριτική υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των καθετοποιημένων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, με παρέμβαση η οποία στοχεύει να τα απομειώσει ακόμα περαιτέρω σε σχέση με το ήδη δημοσιευμένο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου, η έκτακτη εισφορά για το διάστημα Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022 υπολογίζεται ως: Έκτακτη Εισφορά=90%*.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι το πόρισμα της ΡΑΕ εκτίμησε τη διαφορά του μεικτού περιθωρίου κέρδους μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και αποτύπωσε τα σχετικά μεγέθη, όπως η αφαίρεση εκπτώσεων, πακέτων σταθερών τιμολογίων, κ.ά.

Το παραπάνω φαίνεται να αποτελεί ένα «μαγείρεμα» για να μειωθούν τα υπερκέρδη.

Το μόνο που με αστερίσκους φαίνεται να δέχεται η ΡΑΕ, ήταν η αφαίρεση των εκπτώσεων στην προμήθεια, ενώ για τις έμμεσες εκπτώσεις λόγω σταθερών τιμολογίων, το πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα εν λόγω τιμολόγια, όπως αποτυπώνεται από τις οικονομικές καταστάσεις τους, οδήγησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης σε ζημιές τους προμηθευτές, το οποίο ερμηνεύεται από τους προμηθευτές ως έμμεσες εκπτώσεις».

Εκτός Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021

Από εκεί και πέρα, με βάση την τροπολογία, αφαιρούνται οι μήνες Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021, αν και υπήρχαν υπερκέρδη, κάτι το οποίο έχει επισημανθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, υιοθετείται η προβληματική μεθοδολογία του πορίσματος της ΡΑΕ που υπολογίζει τη διαφορά μεικτού περιθωρίου κέρδους συγκρίνοντας…μήλα με πορτοκάλια.

Επικυρώνεται η μεθοδολογία εκτίμησης του ποσού στο οποίο θα επιβληθεί η «έκτακτη εισφορά του 90%», η οποία αντιβαίνει σε βασικές αρχές λειτουργίας των αγορών και του ανταγωνισμού, συμψηφίζοντας ζημιές και κέρδη μεταξύ παραγωγής και προμήθειας που αποτελούν διακριτές δραστηριότητες.

Προβλήματα στην ενίσχυση

Επιπλέον, στο άρθρο 1, η κυβέρνηση περιλαμβάνει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση λογαριασμών ρεύματος οικιακών καταναλωτών, καθώς…ανακάλυψε ότι τα νοικοκυριά έχουν λάβει υπέρογκους λογαριασμούς.

Η διάταξη περιγράφει το πλαίσιο εφαρμογής της αναδρομικής επιστροφής. Η κυβέρνηση μέσω πλατφόρμας του gov.gr επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Υπάρχει ανώτατο όριο 600 ευρώ επιστροφής για εισοδήματα έως και 45.000 ευρώ (οικογενειακό).

Για να λάβει κανείς ολόκληρο το έκτακτο επίδομα της επιστροφής, δηλαδή 600 ευρώ, θα πρέπει να έχει «πρόσθετες επιβαρύνσεις» 1.000 ευρώ αυξήσεις στους λογαριασμούς του εξαμήνου Δεκέμβριος-Μάιος. Δηλαδή οι ρήτρες μείον τις επιδοτήσεις να είναι τουλάχιστον 1.000 ευρώ.

Η ρύθμιση δεν προβλέπει τι θα γίνει με τα νοικοκυριά που αδυνατούν να καλύψουν το υπέρογκο κόστος, το οποίο και παραδέχεται, εφόσον αναδρομικά καλύπτει ένα ποσοστό του! Θα συνεχίσουν οι εντολές ρευματοκοπών;

Το μέτρο αφορά λογαριασμούς που εκδίδονται από Δεκέμβριο έως και Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται οι επιβαρύνσεις κάποιων χειμερινών μηνών να μείνουν εκτός επιδότησης λόγω των ημερομηνιών εκκαθάρισης των λογαριασμών.

*Θετική διαφορά του Μεικτού Περιθωρίου Κέρδους Χ (1-Ποσοστό των Συμβάσεων Προμήθειας Σταθερής Τιμής)-Εκπτώσεις-Επιστροφές Διμερών Συμβάσεων Αγοραπωλησίας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

πηγή: left.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood