Βασίλης Καντές: Με το βλέμμα στραμμένο στην υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα

"Ο κόσμος είναι ώριμος και αξιολογεί με λεπτομέρεια τις επιλογές του. Θέλει ανθρώπους αποτελεσματικούς που θα μπορεί να εμπιστευθεί, ανθρώπους των πράξεων και όχι των λόγων".
ΚΑΝΤΕΣ

Ο 45χρονος Βασίλης Καντές, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την “Κοινωνία Πολιτών” του υποψηφίου Δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, πτυχιούχος γεωπόνος με master στην αγροτική οικονομία και υποψήφιος μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών του γεωπονικού πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης, “εκπροσωπεί” το ντόπιο επιστημονικό δυναμικό του πρωτογενούς τομέα· ενός κλάδου ο οποίος προτάσσεται από όλους ανεξαιρέτως ως “πυλώνας ανάπτυξης”.

Παντρεμένος με τη Δερματολόγο Ζωή Κωστάκη με την οποία έχουν αποκτήσει μία κόρη, από το 2002 εργάζεται ως γεωτεχνικός σε διάφορες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, και παράλληλα δραστηριοποιείται εμπορικά με ατομικές επιχειρήσεις αλλά και ως εκπρόσωπος ξένων εταιριών στον κτηνοτροφικό τομέα. Μεταξύ άλλων έχει εργαστεί στην κοινοπραξία καπνοπαραγωγών Ροδόπης-Έβρου και σε εταιρία λιπασμάτων, ενώ συμμετείχε ως γεωτεχνικός στο έργο πιστοποίησης 7.200 καπνοπαραγωγών στους νομούς Ροδόπης-Έβρου στο σύστημα πιστοποίησης AGRO 2.1-2.2. από την εταιρία TUV HELLAS σε συνεργασία με την εταιρία NOVACERT. Σήμερα εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος στην εταιρία GLOBAL AGRI-αγροτικά εφόδια και ως υπεύθυνος γεωπόνος στο πρόγραμμα ανάπτυξης και τεχνικής υποστήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας στη νοτιοανατολική και κεντρική Βουλγαρία της εταιρίας GLOBAL AGRI, ενώ συγχρόνως είναι διαχειριστής εμπορικής εταιρίας εισαγωγής φυσικών πετρωμάτων ζεόλιθου, μπετονίτη, περλίτη, καθώς και εμπορικός αντιπρόσωπος ξένων εταιριών στον κτηνοτροφικό τομέα. Ταυτόχρονα είναι ο ίδιος παραγωγός αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών μέσω συμβολαιακής γεωργίας.

Ζητήσαμε από τον κ. Καντέ τις απόψεις του ενόψει των εκλογών αλλά και αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα της περιοχής.

  • Σε μια εποχή που γενικώς η αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών έχει πληγεί, τι είναι αυτό που σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα;
Το είδα κυρίως ως αντίδραση στην αδράνεια που άρχισε να μας διακατέχει. Η συμμετοχή μου ξεπερνά κομματικές, ιδεολογικές και προσωπικές φιλοδοξίες. Καταλύτης της θετικής μου ανταπόκρισης ήταν και η απόφαση του Γιάννη Γκαράνη να ηγηθεί της παράταξης “Κοινωνία Πολιτών”.
  • Εκτός από τον στόχο της εκλογής, που είναι δεδομένος και θεμιτός για όλους τους υποψηφίους, τι στόχους θέτετε για την επόμενη μέρα των εκλογών εφόσον οι δημότες σας στείλουν στο δημοτικό συμβούλιο;
Οι ανοιχτοί δίαυλοι με τον κόσμο και η επικοινωνία θα είναι αδιάλειπτη· αυτό είναι ένας στόχος πάγιος όχι μόνο σε περίπτωση εκλογής μου αλλά και ως τρόπος στην καθημερινότητα, γιατί μόνο έτσι μπορείς να δίνεις λύσεις πολύ κοντά σ αυτό που επιθυμεί ο καθένας. Ένας άλλος στόχος θα είναι αυτό που λέω πάντα, ότι ο Δήμος πρέπει να έχει πολιτική αυτονομία, διαφάνεια, και να λογοδοτεί στους δημότες του μακριά από κόμματα, γιατί πρέπει να δρα καθημερινά αντιμετωπίζοντας άμεσα ζητήματα των πολιτών χωρίς διαχωρισμούς κομματικούς και θρησκευτικούς.
  • Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα των ερχόμενων εκλογών για τον Δήμο Κομοτηνής, και ποιο μήνυμα στέλνετε στους εκλογείς;

Λόγω της αδυναμίας του κράτους να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει αναπτυξιακές πολιτικές, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τα οικονομικά του Δήμου. Οι Δήμοι στα χρόνια των επερχόμενων κρίσεων αλλά και αυτών που διανύσαμε, είναι επιτακτική ανάγκη να έχουν οικονομική αυτάρκεια και αυτοτέλεια που θα τους επιτρέψει να ανταποκρίνονται με ταχύτητα στις ανάγκες των οικισμών και της πόλης.

  • Αν σας ζητούσα να τιτλοφορήσετε και να περιγράψετε την «Κοινωνία Πολιτών», τι θα μου απαντούσατε;

Ακούραστοι εργάτες που οραματιζόμαστε μια πόλη που θα απαντά στις ανάγκες όλων μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.

  • Λόγω των επαγγελματικών δραστηριοτήτων σας συναναστρέφεστε με πολλούς συμπολίτες μας. Τι εισπράττετε όταν συζητάτε για τα τοπικά πολιτικά πράγματα;

Ο κόσμος είναι ώριμος και αξιολογεί με λεπτομέρεια τις επιλογές του. Θέλει ανθρώπους αποτελεσματικούς που θα μπορεί να εμπιστευθεί, ανθρώπους των πράξεων και όχι των λόγων. Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να αναδειχτούν οι πολιτικές και όχι τα πολιτικά πρόσωπα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η συμμετοχή είναι αναγκαία, είναι εργαλείο στα χέρια μας που μπορεί να διαμορφώσει την καθημερινότητα μας. Η υπέρμετρη πολιτικοποίηση των δημοτικών εκλογών με όρους κεντρικής πολιτικής σκηνής ζημιώνει τις τοπικές κοινωνίες, είναι αναποτελεσματικές και αναδεικνύουν μόνο πολιτικά πρόσωπα και όχι πολιτικές ωφέλιμες για την κοινή γνώμη.

  • Παρατηρούμε πως γενικώς, νέοι άνθρωποι, θέτουν υποψηφιότητα και εμπλέκονται στα πολιτικά κοινά πράγματα. Ποιο είναι το σχόλιό σας για τη συμμετοχή των νέων;
Κάθε μηχανισμός για να είναι υγιής πρέπει να ανανεώνεται. Οι νέοι είναι χρήσιμοι παντού γιατί κυρίως είναι δεκτικοί σε καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, και διακρίνονται πλέον για την ωριμότητα τους.
  • Και κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, δεδομένου οτι ο Δήμος Κομοτηνής σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του είναι αγροτικός. Ποια είναι η θέση σας ως ειδικός όσον αφορά την προστασία και την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα;

Το 40% περίπου του τοπικού πληθυσμού του είναι επαγγελματίες αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, με συνέπεια ο πρωτογενής τομέας να αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός του. Οι εισροές από τις επιδοτήσεις και τις εμπορικές τιμές των προϊόντων ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ και πλησιάζουν τα 100 εκατομμύρια με τον κύκλο εργασιών που δημιουργούν. Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται υποστηρικτικούς μηχανισμούς, ώθηση και δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και επίλυσης των δομικών του προβλημάτων. Λόγω της αδυναμίας της πολιτείας να στηρίξει αναπτυξιακές πολιτικές, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν συνεργατικούς σχηματισμούς μέσα από θεσμοθετημένες δράσεις που να δίνουν το έναυσμα για ανάπτυξη και στήριξη μιας καινοτόμου αγροτικής τοπικής επιχειρηματικότητας.

*Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Βασίλη Καντέ στο e-mail: vkantes@yahoo.gr
**Περισσότερες πληροφορίες, στο facebook: vasiliskantes
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood