Εξελίξεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη και τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων (ΟΤΑ, Επιμελητηρίων, ΟΕΒΕΣ, Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Τελωνείου Κομοτηνής), και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη και των τοπικών φορέων για το φαινόμενο του παρεμπορίου, και κατά τη διάρκειά της εξετάστηκαν λύσεις και τρόποι αντιμετώπισης του πολυδιάστατου προβλήματος που πλήττει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της Ροδόπης.

sinantisi gia paraemporio“Οι συνέπειες του παρεμπορίου είναι πολυδιάστατες και αφορούν την οικονομία της περιοχής μας σε όλα τα επίπεδα. Για τον λόγο αυτό είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας και φροντίζουμε να λειτουργούμε συντονισμένα και αποφασιστικά για να το αντιμετωπίσουμε”, τόνισε εμφατικά ο κ. Τσαλικίδης, ο οποίος χαιρετίζοντας τη μαζική παρουσία των φορέων, παρέθεσε τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί έως σήμερα σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν στην τελευταία σύσκεψη στις 29 Μαρτίου 2018 που είχε πραγματοποιηθεί στο γραφείο του. Συναντήθηκα στις 10 Οκτωβρίου με την κ. Ειρήνη Γιαλούρη, Γενική Διευθύντρια των Τελωνείων της ΑΑΔΕ, όπου και παρέθεσα όλα τα στοιχεία για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και ανέλυσα την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών στην περιοχή μας. Με ικανοποίηση είδα πως υπήρχε θετική ανταπόκριση στο αίτημα μας από την ΑΑΔΕ, μέσα κι από την άμεση παραγγελία της για συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης προς επίτευξη του σκοπού αυτού. Παράλληλα επιτεύχθηκε το αίτημά μας για περαιτέρω στελέχωση του Τελωνείου Κομοτηνής κι ενισχύθηκε με δύο άτομα μέχρι στιγμής και άλλα δύο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2019, ενώ υπήρξε δέσμευση και για επιπλέον ενίσχυση δέκα ατόμων μέχρι το τέλους του 2019. Σε αυτή την κατεύθυνση, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου και τον καλύτερο συντονισμό δράσεων, εντάχθηκε η διοργάνωση συνεδρίου για το παρεμπόριο στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης του 2019″.

Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που έλαβαν μέρος στην συνάντηση, συμφώνησαν στη σύσταση επιτροπής η οποία θα συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής του καταλληλότερου χώρου για την κατασκευή Οικίσκου στον συνοριακό Σταθμό Νυμφαίας. Επιπλέον ορίστηκε ότι το  το Συνέδριο για το παρεμπόριο θα διεξαχθεί το φθινόπωρο του 2019.

Άπαντες δε οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, επισήμαναν την ανάγκη συνέχισης των τακτικών συναντήσεών τους και της ευρείας ενεργοποίησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου και των επιπτώσεών του στην τοπική επιχειρηματικότητα.