Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ με θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης έτους 2018, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης παρουσίασε τα έργα που εκτελέστηκαν ή δρομολογήθηκαν στη Ροδόπη το έτος που πέρασε:

“Κατά το 2018, η πορεία μας συνεχίστηκε καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε πράξη σε όλα τα επίπεδα αλλαγές που δεσμευθήκαμε αλλά και να σταθούμε ακέραιοι απέναντι σε έκτακτες συνθήκες όπως αυτές προέκυψαν. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, την έλλειψη στήριξης και χρηματοδότησης από την κεντρική ηγεσία και την έλλειψη προσωπικού σε πολλές περιπτώσεις, τη δυσκίνητη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων, όπως αυτή διαμορφώθηκε με την εφαρμογή του σχετικού Νόμου και των νέων νομοθετικών δεδομένων, πιστεύουμε ότι αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει και επιτελούμε έργο, αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και καθημερινού κόπου. Σε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον προσπαθούμε σε σωστή διαχείριση, διεκδικήσεις με μελέτες και προγράμματα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες.
Η αυτοδιοικητική μας πορεία χαρακτηρίζεται από συντονισμένη δουλειά, αίσθημα αλληλεγγύης και συνεργασίας, όρεξη από τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και σωστή καθοδήγηση. Γνώμονας της δράσης μας, πιο ψηλά από οτιδήποτε άλλο, αποτελεί η ασφάλεια και το συμφέρον των συμπολιτών μας. Με αυτά για πυξίδα κατευθυνθήκαμε με σταθερά βήματα γύρω από άξονες που θωρακίζουν την περιοχή μας.
Ενδεικτικά αναφερόμαστε:
Στα αντιπλημμυρικά έργα (με καθαρισμούς ποταμιών, καναλιών, ρεμάτων και έργα υποδομής),
Στην καταπολέμηση του παραεμπορίου με καθολική συμμετοχή των φορέων της Ροδόπης με κοινή κατεύθυνση και στόχο
Σε δράσεις για την ενίσχυση του χαρακτήρα της περιοχής μας ως ενεργειακού κόμβου και την αποκομιδή οφέλους για την ΠΕ Ροδόπης, καθώς βρεθήκαμε σε στενή επαφή με τους υπεύθυνους σχεδιασμού και διαχείρισης του Αγωγού ΤΑΡ
Στην εξασφάλιση διόδου από την Εγνατία Οδό, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία για τα βαρέα οχήματα και λεωφορεία μετά την πτώση της Γέφυρας Κομψάτου πέριξ του Δήμου Ιάσμου.

Στους μαζικούς ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών ήδη από τα μέσα Μαρτίου μέσα σε έναν ήδη επιβαρυμένο περιβάλλοντα χώρο λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και άστατων κλιματολογικών φαινόμενων.
Στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Αγροτών και την ανάδειξη της σπουδαιότητας του Πρωτογενή Τομέα για την οικονομία της περιοχής μας, στηρίζοντας την καθημερινότητά τους και ενισχύοντάς τους με διαδικασίες εκσυγχρονισμού που καθιστούν δυνατή την συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση όπου χρειάστηκε ακραίων καιρικών φαινόμενων με τη διαρκή κα πολύτιμη συμβολή της Πολιτικής Προστασίας,
Στην διοργάνωση πρώτη φορά πολιτιστικών δρώμενων με θεματικές εκδηλώσεις γύρω από τους άξονες Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμός, Τουρισμός. Χαρακτηριστικά αναφέρω το 1ο παιδικό φεστιβάλ «ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ», όπως το 1ο «ΒΙΚΕ RODOPI RUN», που έτυχαν θερμής αναγνώρισης κα τα οποία δεσμευτήκαμε να καταστήσουμε θεσμό.
Στη στήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και κόσμημα για την ακριτική Θράκη
ΈΤΣΙ αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα προκειμένου να συνεχίσει η περιοχή μας να στηρίζει του βασικούς πυλώνες που διαθέτει, πολύ δε περισσότερο να τους αναδείξει, προκειμένου να απαγκιστρωθεί από τη δυσμενή θέση που βρίσκεται και εν τέλει να αναπτυχθεί.
ΕΡΓΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ Π.Δ.Ε. &
ΑΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ

74 έργα με πόρους ΚΑΠ Π/Υ ΠΡΟΓ. ΧΡΗΜ/ΣΗΣ 2.185.538,85€, και ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΙΣΤΩΣΗ 1.359.006,94 74 €

ΠΔΕ
Εντός του 2018 τα έργα και οι μελέτες που εντάχθηκαν παρουσιάζονται στους κάτωθι πίνακες:

Α/Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΟΔΟΠΟΙΙΑ
1.1 ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
1.2 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
1.3 ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ-ΣΗΜΑΝΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
1.4 ΣΤΗΘΑΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
1.5 ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΓΕΦΥΡΩΝ
1.6 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΕΡΓΑΣΙΕΣ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ)
1.7 ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
1.8 ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΣ
1.9 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΛΑΤΟΣ
1.10 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ & ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
1.11 ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΟΜΒΩΝ (ΛΟΓ/ΣΜΟΙ)
1.12 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ
2.1 ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ
2.2 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ
2.3 ΑΝΟΡΥΞΗ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ
2.4 ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ
2.5 ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
2.6 ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ
2.6 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ (ΛΟΓ/ΣΜΟΙ)

ΚΤΙΡΙΑΚΑ
3.1 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ & ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΔΑΣΙΚΑ
4.1 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΑΣΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ

ΔΙΑΦΟΡΑ
5.1 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΠΕ
5.4 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ
5.5 ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
5.6 ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ
5.7 ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
6.1 ΕΡΓΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

ΜΕΛΕΤΕΣ

Α/Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΛΕΤΕΣ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
1.1 ΕΡΓΩΝ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ
1.2 ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
1.3 ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
1.4 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ-ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
1.5 ΔΑΣΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
1.6 ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Αναλυτικά παρουσιάζονται οι τομείς που δραστηριοποιηθήκαμε ανά κατηγορία :
Α. ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ
Ένα από τα πιο κομβικά ζητήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε είναι αυτά των τεχνικών έργων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά για την εύρυθμη λειτουργία της ΠΕ Ροδόπης.
Στο τεχνικό πρόγραμμα της Π.Ε. Ροδόπης, που χρηματοδοτείται από τους ΚΑΠ, περιλαμβάνονται 16 πράξεις εκ των οποίων οι 8 αφορούν μελέτες. Εκ των 16 πράξεων οι 2 εξ αυτών χρηματοδοτούνται από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών ανέρχεται περίπου στο ποσό των € 1,25 εκ. και οι συναφθείσες συμβάσεις περίπου στο ποσό των € 0,89 εκ.
Επίσης στο τεχνικό πρόγραμμα της Π.Α.Μ.Θ. (20%) περιλαμβάνονται 2 πράξεις που αφορούν την Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 2, η μία (1) αφορά μελέτη. Εκ των 2 πράξεων η μία χρηματοδοτείται από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι περίπου €1,3εκ, και οι συναφθείσες συμβάσεις περίπου €1,2εκ.
Ενδεικτικά, για τα έργα και τις μελέτες που χρηματοδοτούνται από τους Κ.Α.Π. στην Π.Ε. Ροδόπης, θα μπορούσαν να αναφερθούν τα εξής:
Η μελέτη για την επιλογή και κατασκευή μικρών ταμιευτήρων – λιμνοδεξαμενών Π. Ε. , η οποία βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης. Ένα έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή μας διότι εξυπηρετεί τόσο αρδευτικούς σκοπούς όσο και αντιπλημμυρικούς.
Η μελέτη υδραυλικής διευθέτησης ευρύτερης περιοχής γέφυρας Κομψάτου στον επαρχιακό δρόμο Πολυάνθου – Ιάσμου για την οποία απαιτείται σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης.
Η διάνοιξη – καθαρισμός τάφρων στο Εθνικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Ροδόπης η οποία βρίσκεται στη φάση εκτέλεσης .
Η μελέτη βελτίωσης παραλιακής οδού Ιμέρου – Μαρώνειας, η οποία έχει εκπονηθεί και απομένει η αποπληρωμή της.
Η μελέτη γέφυρας στον ποταμό Λίσσο στην επαρχιακή οδό Ιμέρου – Γλυφάδας , η οποία είναι υπό εκπόνηση .
Η αποκατάσταση παραμορφώσεων – καθιζήσεων στο Εθνικό και επαρχιακό δίκτυο Π.Ε. Ροδόπης η οποία βρίσκεται στη φάση εκτέλεσης καθόσον η σχετική σύμβαση υπογράφηκε την 21-12-2018 .
Η μελέτη της οδού Μαρώνειας – Παραλίας Πετρωτών – Ορίων Ν. Έβρου, π/υ €1,25εκ., η οποία έχει εκπονηθεί και απομένει η αποπληρωμή της.
Στα σημαντικά έργα που χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές χρηματοδότησης (κυρίως ΕΣΠΑ), περιλαμβάνονται:
Το έργο «Κατασκευή Φράγματος Ιασίου», το οποίο είναι εντεταγμένο στο Ε.Π. «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και με παράλληλη χρηματοδότηση από Εθνικούς πόρους η ολοκλήρωση του οποίου δεν κατέστη δυνατή λόγω έκπτωσης αναδόχου του υποέργου «Ολοκλήρωση εργασιών φράγματος Ιασίου».
Από τα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕ031, ΣΑΕΠ031, ΣΑΕΠ531 και ΣΑΜΠ031) χρηματοδοτήθηκαν τα παρακάτω έργα / υποέργα :
Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΣΑΕΠ 031 χρηματοδοτήθηκαν τα παρακάτω έργα – υποέργα :
Αποκατάσταση βλαβών και εργασίες βελτίωσης της επαρχιακής οδού Ν. Καλυντηρίου – Οργάνης π/υ 0,18 εκ. € , το οποίο ολοκληρώθηκε .
Αποκατάσταση βλαβών οδού Ξυλαγανής – Ιμέρου π/υ 0,05 εκ. €, το οποίο ολοκληρώθηκε .
Κατασκευή έργων διέλευσης Βοσβόζη π/υ 0,50 εκ. € το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί στο 1ο τετράμηνο του 2019 .
Κατασκευή έργων διέλευσης Αμυγδαλορέματος π/υ 0,50 εκ. € το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί στο 1ο τετράμηνο του 2019.
Κατασκευή έργων διέλευσης Ποντικορέματος π/υ 1,25 εκ. € το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί στο 1ο τετράμηνο του 2019.
Εργασίες βελτίωσης Επαρχιακής Οδού Πανεπιστημιούπολη – Γρατινή – Αρριανά π/υ 2,50 εκ. € το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του 2019.
Αναβάθμιση και αποκατάσταση Μητροπολιτικού Μεγάρου Ιεράς Μητροπόλεως Μαρώνειας – Κομοτηνής π/υ 1,37 εκ. € , το οποίο βρίσκεται σε φάση κατασκευής .
Αποπεράτωση εργασιών φράγματος Ιασίου Β’ φάση π/υ 1,25 εκ. € , το οποίο βρίσκεται σε φάση κατασκευής .
Αποκατάσταση γέφυρας ποταμού Κομψάτου (πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο) π/υ 2,13 εκ. € , το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί .
Εργασίες σήμανσης και ασφάλειας οδού στο παλαιό τμήμα οδού Πολυάνθου – Ιάσμου και στατική επάρκεια παλαιάς γέφυρας π/υ 0,1 εκ. €, το οποίο δημοπρατήθηκε και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης .
Κατασκευή αναβαθμού και συνοδών έργων στον ποταμό Κομψάτο π/υ 2,0 εκ. € . το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί μετά τη σύνταξη μελέτης.
Κατασκευή μικρών ταμιευτήρων – λιμνοδεξαμενών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης π/υ 1,0 εκ. € . το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί μετά τη σύνταξη της μελέτης.
Βελτίωση έργων διέλευσης Λίσσου ποταμού στην περιοχή Ιμέρου π/υ 1,7 εκ. € . το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί μετά τη σύνταξη μελέτης.
Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΣΑΕΠ 531 χρηματοδοτήθηκαν τα παρακάτω έργα – υποέργα :
Συντήρηση αποκατάσταση ηλεκτροφωτισμού και φωτεινών σηματοδοτών οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Ροδόπης π/υ 0,24 εκ. €, το οποίο δημοπρατήθηκε και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης.
Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχής Βαθυρρύακος , π/υ 0,235 εκ. € , το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη .
Αποκατάσταση ζημιών και επείγουσες αντιπλημμυρικές εργασίες σε ποταμούς και ρέματα αρμοδιότητας Ν. Ροδόπης π/υ 0,5 εκ. € , το οποίο δημοπρατήθηκε και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης .
Εργασίες αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του 2017 στην ιρλανδική διάβαση του ποταμού Λίσσου στην περιοχή Ιμέρου π/υ 0,11 εκ. € και το οποίο περαιώθηκε .
Εργασίες συντήρησης βελτίωσης βατότητας του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Ροδόπης π/υ 0,8 εκ. €, το οποίο περαιώθηκε .
Προμήθεια καυσίμων για τη λειτουργία μηχανημάτων – οχημάτων αρμοδιότητας ΔΤΕ Π.Ε. Ροδόπης (στις δεξαμενές της Υπηρεσίας) έτους 2017-18 π/υ 0,026 εκ. €, το οποίο περαιώθηκε .
Στοιχειώδης συντήρηση του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Ροδόπης ετών 2017 – 2018 π/υ 0,35 εκ. €, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσω του οποίου η Υπηρεσία έχει προμηθευθεί υλικά διαγράμμισης, πινακίδες σήμανσης, ψυχρό ασφαλτόμιγμα, λαμπτήρες , οπτικές μονάδες κ.λ.π. .
Συντήρηση και επισκευή ηλεκτροφωτισμού Εθνικού και του Επαρχιακού Οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Ροδόπης π/υ 0,30 εκ. €, το οποίο περαιώθηκε.
Συντήρηση – βελτίωσης βατότητας του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Ροδόπης π/υ 1,2 εκ. €, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εργασίες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Ροδόπης π/υ 0,6 εκ. €, το οποίο δημοπρατήθηκε και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης
Στοιχειώδης συντήρηση του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Ροδόπης ετών 2019 – 2020 π/υ 0,35 εκ. € , το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσω του οποίου η Υπηρεσία θα προμηθευθεί υλικά διαγράμμισης, πινακίδες σήμανσης, ψυχρό ασφαλτόμιγμα, λαμπτήρες, οπτικές μονάδες κ.λ.π. .
Επισκευή και συντήρηση κτιρίων που στεγάζονται Υπηρεσίες της ΠΑΜΘ, αρμοδιότητας Π.Ε. Ροδόπης π/υ 0,1 εκ. €, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη .
Επεμβάσεις συντηρήσεων και βελτίωση προσβάσεων ΑΜΕΑ -Επισκευή σε κτίρια που στεγάζονται Υπηρεσίες της ΠΑΜΘ, αρμοδιότητας Π.Ε. Ροδόπης π/υ 0,35 εκ. €, το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί .

Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΣΑΜΠ οι χρηματοδοτούμενες για το έτος 2018 είναι οι παρακάτω μελέτες :
Ανάδειξη προστασία και βιώσιμη αξιοποίηση του σπηλαίου ΠΟΛΥΦΗΜΟΥ Μαρώνειας Ν. Ροδόπης π/υ 0,5 εκ € , η οποία αναμένεται να συνεχισθεί .
Οριστική μελέτη δικτύων διανομής νερού φράγματος Ιασίου π/υ 1,8 εκ €, η οποία έχει προκηρυχθεί και αναμένονται οι διαδικασίες ανάθεσής της .
Μελέτη ποδηλατοδρόμου στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Ροδόπης (προς οικισμό Κοσμίου και εγκαταστάσεις Δ.Π.Θ.) π/υ 0,19 εκ €, η οποία αναμένεται να προκηρυχθεί.
Μελέτη αποκατάστασης γέφυρας ποταμού Κομψάτου (πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο) π/υ 0,066 εκ €, η οποία έχει προκηρυχθεί και αναμένονται οι διαδικασίες ανάθεσής της .
Μελέτη σήμανσης και ασφάλειας στο παλαιό τμήμα οδού Πολυάνθου – Ιάσμου και στατική επάρκεια παλαιάς γέφυρας ποταμού (δευτερεύον επαρχιακό δίκτυο) π/υ 0,05 εκ € , η οποία αναμένεται να προκηρυχθεί .
Πραγματογνωμοσύνη – διερεύνηση αιτίων κατάρρευσης γέφυρας Κομψάτου και προτάσεις αποκατάστασής της π/υ 0,05 εκ € , η οποία αναμένεται να συνταχθεί από Τεχνικό Επιμελητήριο του Τμήματος Θράκης .

Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΣΑΕΠ0311 (ΕΣΠΑ 2014 -2020) χρηματοδοτήθηκαν τα παρακάτω έργα :
Βελτίωση οδικής ασφάλειας Π.Ε. Ροδόπης π/υ 2,50 εκ. € το οποίο δημοπρατήθηκε και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης.
Κατασκευή γέφυρας Λίσσου και προσβάσεων επί της επαρχιακής οδού Πανεπιστημιούπολη – Γρατινή – Αρριανά π/υ 5,0 εκ. € , το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί μετά τον καθορισμό τιμής μονάδας των απαλλοτριωθέντων ακινήτων.
Βελτίωση – Διιαμόρφωση οδού Μαρώνειας – παραλίας Πετρωτών – ορίων Ν. Εβρου π/υ 13,50 εκ. €, το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί μετά τον καθορισμό τιμής μονάδας των απαλλοτριωθέντων ακινήτων .

Από τον τακτικό προϋπολογισμό επίσης χρηματοδοτήθηκαν οι παρακάτω πράξεις:
Προμήθεια ανταλλακτικών και εργασίες συντήρησης και επισκευής μηχανημάτων – οχημάτων αρμοδιότητας Π. Ε. Ροδόπης π/υ 0,045 εκ. € η οποία περαιώθηκε.

Με τα συνεργεία και μηχανήματα της Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω κύριες παρεμβάσεις:
Αποχιονισμοί όλο το διάστημα της χειμερινής περιόδου.
Επούλωση λάκκων με ψυχρό ασφαλτόμιγμα.
Διαγραμμίσεις οδικού δικτύου αρμοδιότητάς Π. Ε. Ροδόπης.
Τοποθέτηση πινακίδων και αποκατάσταση στηθαίων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π. Ε. Ροδόπης.
Κοπή χόρτων και κλαδιών σε όλο το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Ροδόπης
Συντήρηση φωτεινών σηματοδοτών.
Άμεσες επεμβάσεις κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων προς άρση της επικινδυνότητας.
Αποκατάσταση βατότητας οδού Σώστου – Κερασιάς
Επεμβάσεις αποκατάστασης ζημιών στο Βοσβόζη ποταμό στο ύψος του οικισμού Φωλιάς, στο Καρυδόρεμα στο ύψος της Γέφυρας της επαρχιακής οδού, στον Τρελοχειμάρου στο ύψος της ιρλανδικής διάβασης, στον Μακροπόταμο στο ύψος της ιρλανδικής διάβασης, στο ύψος των οκισμών Βραγιάς, Αράτου κ.ο.κ
Αποκατάσταση ζημιών αναχώματος ποταμού Λίσσου στην περιοχή Ξυλαγανής – Ιμέρου.

Τα τεχνικά ζητήματα ανάγονται στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος διαβίωσης των κατοίκων της ΠΕ Ροδόπης. Θέλουμε ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον όπου ο πολίτης δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα. Το οδικό δίκτυο, τα αντιπλημμυρική έργα, οι διαγραμμίσεις, ο φωτισμός, η επέκταση του ποδηλατικού δικτύου είναι θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη αλλά που οφείλουμε ως Διοίκηση να επιλύουμε τα όποια προβλήματα προκύπτουν πάντα με τρόπο νόμιμο και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Β. ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Η Ροδόπη αποτελεί μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή και για το λόγο αυτό οι διεκδικήσεις των Αγροτών αποτελούν κορωνίδα του ενδιαφέροντος μας.
ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΗΣ – ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ – ΑΝΑΔΑΣΜΟΙ
ΑΝΑΔΑΣΜΟΙ
Πορεία αναδασμών στην ΠΕ Ροδοπης, κατά το έτος 2018:

Α/Α ΚΩΔ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΕΚΤΑΣΗ (στρ.) ΦΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
1 ΡΟ ΓΡΑΤΙΝΗ 10,000 Έχει σταλεί στο Δασαρχείο για έκδοση πράξης χαρακτηρισμού και αναμένεται η απάντηση. Έχει εκδοθεί η πράξη χαρακτηρισμού μόνο για το αγρόκτημα Θρυλορίου.
Συνεδρίαση επιτροπής Αναδασμού Θρυλορίου
2 ΡΟ ΑΝΘΟΧΩΡΙΟΥ 7,500
3 ΡΟ ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ 9,000
4 ΡΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 11,500

Με την ένταξη του έργου 2017ΜΠ03100000 “ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑΔΑΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΜΘ” προϋπολογισμού 2.920.000€ θα γίνει η χρηματοδότηση και προχωράει κανονικά η εκτέλεση των παρακάτω για την Π.Ε. Ροδόπης αναδασμών:

Α/Α ΚΩΔ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΕΚΤΑΣΗ (στρ.) ΦΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
1 ΡΟ ΓΡΑΤΙΝΗ Β’ ΦΑΣΗ 10,000 Βρίσκεται σε αρχικό στάδιο
2 ΡΟ ΑΝΘΟΧΩΡΙΟΥ 7,500
3 ΡΟ ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ 9,000
4 ΡΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 11,500

Ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον τομέα αυτό είναι η εκμίσθωση ακινήτων του δημοσίου. Κατά το έτος 2018 αυξήθηκε ο αριθμός των δημοπρασιών στην Π.Ε. Ροδόπης με τις διατάξεις του Ν.4061/2012 για αγροκτηνοτροφικές χρήσεις και για επενδυτικούς σκοπούς.
Λόγω αδυναμίας των υπηρεσιών μας από την έλλειψη τοπογράφων για τον εντοπισμό καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, εντάχθηκε πιλοτικό έργο και ανατέθηκε η μελέτη «Αποτύπωση – σύνταξη φακέλου καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων στο Ν.Ροδόπης» προϋπολογισμού 15.000 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εντοπισμού αγροτεμαχίων, αρχής γενομένης από τις καταγγελίες καταπάτησης ακινήτων, και στη συνέχεια να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Περιφέρεια
Εκδόθηκε από τις υπηρεσίες μας μεγάλος αριθμός τοπογραφικών διαγραμμάτων, οριστικών τίτλων κυριότητας για τις ανάγκες των πολιτών και τις δηλώσεις τους λόγω υπαγωγής στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Διενεργήθηκαν αυτοψίες κα έλεγχοι διανομών σε πολλά ακίνητα
Τέλος, ικανοποιήθηκε τεράστιος αριθμός αιτημάτων πολιτών που αφορούσαν βεβαιώσεις, σχεδιαγράμματα, διορθώσεις & ακυρώσεις τίτλων, διορθώσεις κτηματολογικών στοιχείων.
Τα ζητήματα των αγροτών είναι υπόθεση όλων μας και αυτό διότι:

Το τμήμα ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου που έχει στο αντικείμενό του τους ποιοτικούς ελέγχους που αφορούν την τήρηση ποιοτικών προδιαγραφών την καταλληλότητα και την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων φυτικής προέλευσης διενήργησε ελέγχους (ποιοτικοί, σήμανσης, υγιεινής) στο τελωνείο και στους αποθηκευτικούς χώρους, σε φορτία νωπών και μεταποιημένων προϊόντων φυτικής προέλευσης που εισαχθήκαν, εξαχθήκαν και διακινήθηκαν στην εσωτερική αγορά ενώ πραγματοποιήθηκαν και δειγματοληψίες για εργαστηριακούς ελέγχους.
Ειδικότερα:
Στο αντικείμενο των φυτοϋγειονομικών ελέγχων.
Διενεργήθηκαν φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι στα εκκοκιστήρια-διαλογητήρια σε φορτία που εξήχθηκαν σε τρίτες χώρες (Βαμβάκι, κεράσια κλπ).
Εγκαταστάθηκε δίκτυο φερομονικών παγίδων σε χωράφια καλλιεργούμενα με βαμβάκι και διεξήχθηκαν επιτόπιοι μακροσκοπικοί έλεγχοι στους πιο πάνω αγρούς κάθε εβδομάδα, στα πλαίσια του ετησίου προγράμματος επισκοπήσεων των καλλιεργειών για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.
Στο αντικείμενο της φυτοπροστασίας των καλλιεργειών και με σκοπό την έγκαιρη έκδοση δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων
Εγκαταστάθηκε δίκτυο φερομονικών παγίδων για την παρακολούθηση του πληθυσμού του πράσινου – ρόδινου σκουληκιού του βαμβακιού, και του εντόμου diabrotica virgifera στο καλαμπόκι στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, με επιτόπιους ελέγχους κάθε τρεις ημέρες για τον αριθμό των συλλήψεων και των προσβολών.
Στο αντικείμενο των γεωργικών φαρμάκων:
πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι καταστημάτων εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φ.π.), έλεγχοι και δειγματοληψίες σκευασμάτων καθώς και έλεγχοι χρηστών φ.π.
πραγματοποιηθήκαν δειγματοληψίες για εργαστηριακούς ελέγχους ύπαρξης υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων.
Στο αντικείμενο της αμπελοοϊνικής νομοθεσίας:
πραγματοποιήθηκαν διοικητικοί και επιτόπιοι έλεγχοι σε καλλιεργητές και οινοποιεία της περιοχής για την διαπίστωση εφαρμογής της ισχύουσας Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας.
Στο αντικείμενο των στατιστικών εκτιμήσεων:
πραγματοποιήθηκαν εκτιμήσεις στατιστικών στοιχείων που αφορούν όλα τα δεδομένα φυτικής και ζωικής παραγωγής της Π.Ε. Ροδόπης (δηλ. εκτάσεις και στρεμματικές αποδόσεις καλλιεργειών, πληθυσμοί ζωϊκού κεφαλαίου και αποδόσεις σε παραγόμενα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης κ.λ.π.)
Στο αντικείμενο ελέγχων των γεωργικών βιομηχανιών:
στα πλαίσια του Μέτρου 123, πραγματοποιήθηκαν παρακολουθήσεις και παραλαβές επενδύσεων γεωργικών βιομηχανιών.
πραγματοποιήθηκαν επιτόπιοι έλεγχοι με σκοπό την έκδοση βεβαιώσεων καταλληλότητας λειτουργίας αγροτικών μεταποιητικών μονάδων.
Στην καταπολέμηση των κουνουπιών:
Συμμετοχή σε επιτροπές παρακολούθησης-επίβλεψης του έργου της καταπολέμησης κουνουπιών στην ΠΕ Ροδόπης.

Στα πλαίσια της 5ης Προγραμματικής Περιοδου 2014-2020 έγιναν οι παρακατω δράσεις:

ΥΠΟΜΕΤΡΟ 4.1 ΔΡΑΣΗ 4.1.1 κατατέθηκαν 289 αιτήσεις που αφορούσαν σχέδια βελτίωσης.
ΥΠΟΜΕΤΡΟ 6.1 «Εγκατάσταση νέων γεωργών» κατατέθηκαν 425 αιτήσεις.
ΑΞΟΝΑΣ 1. ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ 4ης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2007 -2013
Στο μέτρο 112: Εγκατάσταση Νέων Αγροτών- Νέοι αγρότες- Κατατέθηκαν 318 αιτήσεις.
Μέτρο 121: Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Κατατέθηκαν 147 αιτήσεις Υποβολή φακέλων – ενημέρωση.
Κατατέθηκαν 150 αιτήσεις Παραλαβές και έλεγχοι επενδύσεων
Μέτρο 132: Συμμετοχή Γεωργών σε Συστήματα για την Ποιότητα Τροφίμων

ΑΞΟΝΑΣ 2. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Μέτρο 214: Γεωργό-περιβαλλοντικές ενισχύσεις
Δράση 1.1 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» Κατατέθηκαν 94 Αιτήσεις.
Δράση 1.2 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ» Κατατέθηκαν 2 Αιτήσει.
Δράση 2.3 «Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή καπνού & ζαχαρότευτλων» Κατατέθηκαν 109 Αιτήσεις.
Δράση 3.1«ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΦΥΛΩΝ» Κατατέθηκαν 3 Αιτήσεις.

Β. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (RICA) Κατατέθηκαν 62 Αιτήσεις.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ (καν.882/2004Ε.Κ) Εθνικό Πρόγραμμα ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ έγιναν 6 έλεγχοι.
ΑΔΕΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ (Ν.4056/2012):
Χορήγηση 120 προσωρινών αδειών:
Χορήγηση 52 οριστικών αδειών
38 Εισηγήσεις για παραχωρήσεις Δασικών εκτάσεων
4.  Στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ (Καν. 845/72 ΕΟΚ) κατατέθηκαν 2 αιτήσεις.
5. Αναφορικά με τη ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ έγιναν 124 εκδόσεις- θεωρήσεις βιβλιαρίων.
Δράση 3.1: Στο πρόγραμμα αντικατάστασης κυψελών κατατέθηκαν 47 αιτήσεις.
Δράση 3.2: Στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης νομαδικής μελισσοκομίας κατατέθηκαν 26 αιτήσεις.
6. Κατατέθηκαν 60 αιτήσεις καταχώρησης στα αμπελουργικά-ελαιοκομικά μητρώα.
7. Πραγματοποιήθηκαν 10 επιτόπιοι έλεγχοι στην Ελληνική αγορά κρέατος σε σχέση με την προέλευση καταγωγής του, τήρησης μηνιαίων ισοζυγίων.
8. Πραγματοποιήθηκαν 456 διοικητικοί έλεγχοι- πληρωμές σχετικά με τη ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ.
9.Κατατέθηκαν 117 αιτήσεις ΝΕΧΩΠ-ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ στην Υπηρεσία.
10α. Εκδόθηκαν 563 άδεις κυκλοφορίας- Γεωργικών Μηχανημάτων.
10β. Εκδόθηκαν 756 άδειες οδήγησης ελκυστήρων.
10γ. Εκδόθηκαν 59 πτυχία χειριστών
11. Συνεχίσαμε το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού που για τους ωφελούμενους αποτελεί έργο υποδομής, εξυπηρετώντας 702 ωφελούμενους.
12. Εκδόθηκαν 300 ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗΣ.
13. Κατατέθηκαν 3 αιτήσεις αναδιάρθρωσης αμπελώνων
14. Εκδόθηκαν 210 βεβαιώσεις ιδιότητας αγρότη.
15. Εκδόθηκαν 250 βεβαιώσεις καταλληλότητας αγροτεμαχίων.
16.Πραγματοποιήθηκαν 24 αποστολές φακέλων- πληρωμές στο ΜΕΤΡΟ 214.
17. Εκδόθηκαν 10 βεβαιώσεις καλλιέργειας Καπνού.
18. Έγιναν 22 γνωμοδοτήσεις για αγορά γης Ν. 2520/97.
19. Αιτήθηκαν 3 ΚΗΜΟ (ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ).
20. Επιπροσθέτως, με το τμήμα Φυτικής και Ζωικής παραγωγής πραγματοποιήσαμε ενημερωτικές ημερίδες για το υπομέτρο 6.1 &4.1 Νέοι αγρότες και Σχέδια βελτίωσης στις έδρες των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης
21. Έγινε αναγνώριση 13 Ομάδων Παραγωγών με έδρα την ΠΕ Ροδόπης

Τέλος για ακόμα μία χρονιά συνεχίστηκαν οι σχολές οδήγησης τρακτέρ και η χορήγηση διπλωμάτων, έτσι ώστε να αποκτήσουν οι Αγρότες των χωριών, μακριά από την Κομοτηνή, όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την συμμετοχή στα προγράμματα αλλά και φυσικά την εξασφάλιση της νομιμότητας στις δραστηριότητες τους.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που έχει να κάνει με την περιοχή μας και τον αγροτικό τομέα είναι αυτό της ενημέρωσης και προς αυτή την κατεύθυνση διοργανώσαμε ημερίδες που αφορούσαν την προώθηση των τοπικών προϊόντων και τη διαδικασία παραγωγής τους και αναδείξαμε ακόμη και ένα στοιχείο της Ροδόπης που είναι ο φτερωτός πλούτος και μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προϊόν. Προσπαθήσαμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στην Παγκρήτια έκθεση και στην έκθεση SIAL 2018, με σκοπό να επικοινωνήσουμε το γεγονός ότι ο Ν. Ροδόπης έχει έναν αγροδιατροφικό τομέα με προοπτικές, αλλά και για μπορέσουμε να διευρύνουμε τις γνώσεις μας μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών.

Επίσης συνεχίζουμε να κινούμαστε προς πάσα κατεύθυνση έτσι ώστε να πετύχουμε:
α) Τη διαχείριση και δήλωση των Δημοσίων εκτάσεων που διαχειριζόμαστε στο Εθνικό Κτηματολόγιο
β) Τις περιπτώσεις καταπατήσεων κοινοχρήστων εκτάσεων με την καταγραφή τους έτσι ώστε να επιλυθούν φιλονικίες και να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών σε ότι αφορά έργα υποδομής.
γ) Τις μεταβολές στα κτηματολογικά μας στοιχεία από τις θετικές Αποφάσεις της Επιτροπής Θεμάτων Γης & Επίλυσης Διαφορών (146 Αποφάσεις).
δ) Τις διορθώσεις κτηματολογικών στοιχείων Αναδασμών (15 υποθέσεις)
ε) Λοιπές υποθέσεις όπως παραχωρήσεις, απαντήσεις σε Υπουργεία και άλλες υπηρεσίες κλπ. (20 περιπτώσεις).
στ) τη διεκπεραίωση μελετών αναδασμών, κάτι που αφορά του περισσότερους αγρότες

ΑΛΙΕΙΑ
Ανήκουμε σε έναν παράκτιο νομό και δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να κάνουμε μνεία στο πόσο σημαντική είναι η Αλιεία για την περιοχή μας.
Διαμέσου του τμήματος Αλιείας που είναι πολύ σημαντικό για την περιοχής μας όσον αφορά τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη
εκδόθηκαν 15 αποφάσεις αντικατάστασης μηχανής επαγγελματικών σκαφών
εκδόθηκαν 50 αποφάσεις χορήγησης αλιευτικών εργαλείων στα σκάφη
εκδόθηκαν 25 αποφάσεις μετανηολόγησης –μεταλεμβολόγησης
εκδόθηκαν 70 αποφάσεις μεταβίβασης επαγγελματικών σκαφών
εκδόθηκαν 10 αποφάσεις για αλιεία στα διεθνή ύδατα
εκδόθηκαν 10 αποφάσεις αλλαγής ονόματος σκαφών (10)
εκδόθηκε μια «άδεια αλιείας μικρών πελαγικών ψαριών» με το αλιευτικό εργαλείο γρι-γρι στο πλαίσιο του «Σχεδίου διαχείρισης μικρών πελαγικών ειδών»
εκδόθηκε μία άδεια αλίευσης με το εργαλείο «Τράτα βυθού»
πραγματοποιούνται μηνιαίες καταχωρήσεις στο πρόγραμμα ΟΣΠΑ των αλιευτικών παραγωγών των μικρών επαγγελματικών σκαφών
Όσον αφορά τις αποφάσεις απαγόρευσης αλιείας εκδόθηκε απόφαση απαγόρευσης αλιείας στα εσωτερικά ύδατα της ΠΕ Ροδόπης και όσον αφορά τις υδατοκαλλιέργειες πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής δειγματοληψίες νερού και μυδιών, πραγματοποιήσαμε ελέγχους και αυτοψίες στης λιμνοθάλασσες συγκεντρώσαμε τα στοιχεία παραγωγής υδατοκαλλιεργειών τα οποία διαβιβάστηκαν στην Κεντρική Υπηρεσία.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ είναι η τέταρτη σε μέγεθος παγκοσμίως, με συνολικά αλιεύματα περίπου 6,4 εκατ. τόνους ετησίως. Η αλιεία και η μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων δίνουν εργασία σε περισσότερα από 350.000 άτομα.
Η ΕΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για μια βιώσιμη αλιεία, από οικονομική όσο και περιβαλλοντική άποψη, προστατεύοντας τα συμφέροντα των καταναλωτών και, παράλληλα, συνεκτιμώντας τις ανάγκες των αλιέων.
Η μεταρρύθμιση της κοινής αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2014 θέτει ακριβώς αυτούς τους στόχους: να εξασφαλίσει ικανοποιητικό επίπεδο εισοδημάτων για τους αλιείς, και παράλληλα να θέσει τέρμα στην υπεραλίευση και τη συνεπαγόμενη εξάντληση των ιχθυαποθεμάτων.
Η νέα νομοθεσία στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας. Για το διάστημα 2014-2020, το ταμείο αυτό χρηματοδοτεί έργα με στόχο
την εισαγωγή καινοτόμων αλιευτικών τεχνικών
τη δημιουργία νέων αγορών για τα προϊόντα αλιείας
τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις παράκτιες περιοχές.
Με τον τρόπο αυτό, θα βοηθηθούν οι αλιείς να στραφούν προς τη βιώσιμη αλιεία, και οι παράκτιες κοινότητες να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους.

Συνοψίζοντας, τα αγροτικά ζητήματα πολλές φορές εμπλέκονται με ζητήματα υγείας, ιδιοκτησίας, προστασίας περιβάλλοντος, διαχείρισης καλλιεργειών, διαχείρισης ζώων-κοπαδιών, ασθενειών κ.ο.κ.
Σε αυτή τη βάση πρέπει να έχουμε συνολική εικόνα για να έχουμε και συνολική αντιμετώπιση.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ
Στα πλαίσια, της δημόσιας υγείας διαμέσου του τμήματος κτηνιατρικής της ΠΕ Ροδόπης δραστηριοποιηθήκαμε στην υλοποίηση των στόχων των παρακάτω προγραμμάτων, τομέων και δράσεων που αφορούσαν: α) την προστασία της υγείας των ζώων, β) την προστασία της Δημόσιας Υγείας διαμέσου κτηνιατρικών ελέγχων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, γ) την προστασία της ευζωίας των ζώων και δ) τη διαχείριση του ζωικού πληθυσμού μέσω του προγράμματος Ο.Σ.Δ.Ε.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1. ΟΖΩΔΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΣ: Οι εμβολιασμοί κατά της Οζώδους Δερματίτιδας συνεχίστηκαν με επιτυχία και κατά το 2018 αν και ο αριθμός των εμβολιασθέντων ζώων είναι μικρότερος λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν και δεν επέτρεψαν στους κτηνοτρόφους να επιστρέψουν στους χώρους χειμερινής διαβίωσης. Τ
ΚΟΣΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ: Περίπου 28.502,27 €
ΕΚΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΑΝ : 574
ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΑΝ : Περίπου 13.897
2. ΛΥΣΣΑ: Την άνοιξη του 2018 άρχισε το πρόγραμμα της ενεργητικής επιτήρησης με εμβολιασμούς από αέρος των αλεπούδων. Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τους φορείς, ενημερωτικές ομιλίες και εκτυπώθηκε υλικό. Περισυλλέχθηκαν 3 νεκρά άγρια ζώα (2 αλεπούδες και 1 λύκος) και 26 θανατωμένες αλεπούδες.
3. ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ: Συλλέχθηκαν και στάλθηκαν για εξέταση στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών 293 δείγματα αίματος βοοειδών στα πλαίσια της παθητικής επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού.
4. ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ: Υπήρχαν κρούσματα σε ανθρώπους και σε σκύλο στην ΠΕ Ροδόπης οπότε εφαρμόστηκε το πρόγραμμα ενεργητικής επιτήρησης
5. ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ -ΣΠΟΓΓΩΔΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΕΣ: Το πρόγραμμα των ΜΣΕ εφαρμόστηκε κανονικά.
6. ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ (ΜΕΛΙΤΑΙΟΣ) ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ: Συνεργαστήκαμε με επιτυχία με ιδιώτες κτηνιάτρους. Τα ποσοστά εμβολιασμού αιγοπροβάτων που πετύχαμε δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικά λόγω έλλειψης εμβολίου. Στην Π.Ε. Ροδόπης οι εμβολιασμοί κατά του μελιταίου πυρετού των αιγοπροβάτων ανήλθαν στις 12-1-18 έως 31-12-2018.
7. ΛΟΙΠΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Ορισμένα προγράμματα μικρότερης έκτασης σε ελέγχους(Κατάλοιπα στα τρόφιμα, ΚΠΧ κλπ) εφαρμόστηκαν σε ποσοστό από 95% έως 100%
8. ΒΡOΥΚΕΛΛΩΣΗ- ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ- ΛΕΥΚΩΣΗ: Για τα προγράμματα Βρουκέλλωσης, Φυματίωσης, Λεύκωσης των Βοοειδών.
9. Έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιποί έλεγχοι.
10. ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ: Εξετάστηκαν 18 παραβάσεις του Νόμου 4039/2012.
Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί μάστιγα πλέον και καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε υποστελεχωμένοι. Παρόλα αυτά όμως προσπαθούμε ανά τομέα έχουμε στόχους σύμφωνα με τις δυνατότητές μας και αυτό πετυχαίνει.

Γ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Η υγεία είναι ένα αγαθό που είναι καθήκον μας να φροντίζουμε να το εξασφαλίζουμε σε όλους και για όλους μέσα από το πλαίσιο λειτουργίας του φορέα μας και ειδικότερα μέσα από κάθε πρόσφορο μέσο να παρέχουμε εγγυήσεις για αυτό.
Είναι σημαντικό να προλαμβάνουμε και να διενεργούμε τους απαραίτητους ελέγχους. Έτσι προβήκαμε στη διενέργεια συνολικά 91 υγειονομικών ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λαϊκών αγορών ,φυλακές , σχολικές μονάδες, νοσηλευτικά ιδρύματα.
Έγινε μία ακόμη προσπάθεια να εφαρμοστεί ο Ν. 3868/2010 για το κάπνισμα πραγματοποιώντας 57 ελέγχους.
Διενεργήθηκαν 40 δειγματοληψίες από πόσιμα νερά (γεωτρήσεις-δεξαμενές-δίκτυο), εμφιαλωμένα νερά, κολυμβητικές δεξαμενές, επεξεργασμένα λύματα ,Θαλασσίων νερών και νερών ποταμών)
Έγιναν 3 χαρακτηρισμοί των νερών κολύμβησης –ακτών και έκδοση σχετικής απόφασης Γνωμοδοτήσεις επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Χορηγήθηκαν 17 βεβαιώσεις καταλληλότητας αυτοκινήτων μεταφοράς τροφίμων και ποτών, στάσιμου και υπαίθριου εμπορίου, κινητών καταστημάτων (καντινών).
Διενεργήθηκαν 49 αυτοψίες σε ανθυγιεινές εστίες μετά από αιτήσεις πολιτών ή υπηρεσιών.
Πραγματοποιήθηκαν 115 έλεγχοι σταυλισμών ζώων -Γνωμοδοτήσεις για παραχώρηση έκτασης για ίδρυση και λειτουργία πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων.
Ένα πολύ σημαντικό έργο για τη δημόσια υγεία ήταν αυτό που αφορούσε την εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της ΠΑΜΘ΄- ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ που παρ’ όλες τις αντιξοότητες είχε αίσιο τέλος.
Κάποιες φορές οι αριθμοί λένε απλά την αλήθεια.
550 Παραλαβές και διαθέσεις βιβλιαρίων υγείας παιδιού σε πολίτες, ιδιώτες γιατρούς, σε νοσοκομεία και ιδιωτικά μαιευτήρια και κάρτες GUTHRIE 550
59 Επιδημιολογικές έρευνες λοιμωδών νοσημάτων
Ταξιδιωτική Ιατρική,
100 Συμβουλευτική και εμβολιασμοί
13 Αντιλυσσικές αγωγές από δήγματα κυνός-παρακολούθηση
181 χορηγήσεις διατροφικού επιδόματος Νεφροπαθών-Μεταμοσχευμένων
181 χορηγήσεις βεβαιώσεων Νεφροπαθών για την Εφορία 181
832 εισηγήσεις και αναλήψεις υποχρέωσης για συνδιοργάνωση εκδηλώσεων της ΠΕ 10 Δημιουργία και τήρηση Μητρώου Πολιτιστικών-Αθλητικών-Κοινωνικών- Φιλανθρωπικών Φορέων (ταξινόμηση με αύξοντα αριθμό) -αναγνώριση συλλόγων
6 Άδειες τέλεσης αγώνων αθλητικών σωματείων
59 Διαβίβαση δικαστικών συμπαραστάσεων στους αρμόδιους κοινωνικούς επιστήμονες
832 Έλεγχοι Αθλητικών-Πολιτιστικών Σωματείων & Αστικών Εταιριών (θεώρηση Βιβλίων & Στοιχείων Πολιτιστικών, Κοινωνικών και Αθλητικών Σωματείων, παραλαβή δικαιολογητικών για την υλοποίηση πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών δράσεων)
15 Ενέργειες στην Ειδική Πιστοποίηση Φορέων Παροχής Κοινωνικής Φροντίδας, ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Φιλανθρωπικά Σωματεία, Ιδρύματα, Ν.Π.Ι.Δ)
1 Εισαγωγή ανηλίκων σε ιδρύματα
9 εκθέσεις μετά από εισαγγελική παραγγελία, στο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής εργασίας και της κοινωνικής έρευνας (κακοποίηση παιδιών, θέματα επιμέλειας παιδιών, μοναχικά άτομα ή ΑΜΕΑ, διαζύγια, γονική μέριμνα, διατροφή τέκνων, ειδική διαδικασία γαμικών διαφορών, διορισμός Ειδικού Επιτρόπου στην επιμέλεια παιδιού κ.τ.λ.)
4 κοινωνικές έρευνες για την διεκπεραίωση αιτημάτων Ιδιωτικής υιοθεσίες-μέσω ιδρύματος ή διακρατικές.
4 κοινωνικές έρευνες για την διεκπεραίωση αιτημάτων αναδοχής, αναζήτησης ριζών και ατόμων με βαριές αναπηρίες με σκοπό την εισαγωγή σε ίδρυμα.
778 Εκδόσεις & Θεωρήσεις Αναπηρικών Καρτών Α.Μ.Ε.Α
10 Άδειες Άσκησης Επαγγέλματος Κοινωνικού Λειτουργού-Διαχείριση Αρχείου
34 Θεωρήσεις γραμματίων είσπραξης (μπλοκ) πολιτιστικών συλλόγων
68 άδειες τέλεσης αγώνων

Σε ζητήματα Δημόσιας Υγείας δε χωρούν διαπραγματεύσεις, εκπτώσεις και υπερρεαλισμοί. Τα δεδομένα μπορεί να μεταβάλλονται κυρίως λόγω έκτακτων περιστάσεων αλλά ως ένα βαθμό οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε και να βρίσκουμε λύσεις για το καλό όλων.

Συμμετοχή, σχεδιασμός, οργάνωση και διεξαγωγή εκδηλώσεων στην κοινότητα, με σκοπό την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του πληθυσμού για κοινωνικά θέματα (π.χ. αυτισμός, αιμοδοσία ,δωρεά οργάνων καρκίνος παιδική προστασία) ήταν ο σκοπός της εβδομάδας υγείας και είμαστε περήφανοι για αυτό.

Δ. ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Φυσικό Αέριο
Στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και να συζητήσω για τις προοπτικές της περιοχής μας με φορείς και σημαντικές προσωπικότητες που ήταν προσκεκλημένοι και παρευρισκόμενοι.
Μια από αυτές τις συναντήσεις ήταν με τους εκπροσώπους της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. και συγκεκριμένα με τους κ. Τερζόπουλο (διευθύνων σύμβουλο), κ. Διονυσόπουλο (διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου) και κ. Ρίζο (διευθυντή Λειτουργίας) με τους οποίους είχε την δυνατότητα να συζητήσει για την έναρξη του έργου, καθώς και τελευταίες λεπτομέρειες που χρειάστηκαν σε συνεννόηση με την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας πριν την δημοπράτηση και έναρξη.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο πνοής για την περιοχή μας, το οποίο αποτελεί από τα πιο σημαντικά και πρώτα σε προτεραιότητα έργα της περιφέρειας ΑΜΘ. Με αυτήν την εξέλιξη, χιλιάδες νοικοκυριά και εμπορικές επιχειρήσεις θα πάρουν οικονομική ανάσα και ώθηση για τα επόμενα χρόνια.

ΠΑΤΑΞΗ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ένα μείζον πρόβλημα της περιοχής και κυρίως των επιχειρήσεων αυτής αποτελεί η έξαρση του φαινομένου του Παραεμπορίου. Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε σε μία σειρά συναντήσεων με τους Αρμόδιους Φορείς με στόχο την παράθεση ιδεών για την καταπολέμηση του Παραεμπορίου.
Μέσα από τις συναντήσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στις 29 Μαρτίου και στις 14 Δεκεμβρίου, όπου όλοι παραθέσαμε προτάσεις και ιδέες για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο που πλήττει τους Επαγγελματίες της περιοχής μας. Παράλληλα, συναντήθηκα με την γενική διευθύντρια Τελωνείων κ. Γιαλούρη για την ανάγκης πάταξης του φαινομένου και την ανάγκη στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων. Τονίσθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός σύγχρονου μεθοριακού σταθμού στο συνοριακό σημείο Νυμφαίας-Μακάζα, έτσι ώστε να καθίσταται αποτελεσματικός ο έλεγχος όλων των προϊόντων.

Μετακινήσεις μαθητών
Κάθε χρόνο φροντίζουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες όλου του Νομού και οι μαθητές να παρακολουθούν τα μαθήματά τους εξασφαλίζοντας με κάθε τρόπο πρόσβαση για όλους προσαρμοζόμενοι στις απαιτήσεις της περιοχής και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των γονιών για να μπορούν να εργαστούν. Δεν νοείται ανάπτυξη σε μία περιοχή, εάν πρώτα δεν επέμβεις για να λύσεις βασικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Διελεύσεις βαρέων οχημάτων από επαρχιακό δίκτυο
Διεκδικήσαμε την απαγόρευση με απόφαση περιφερειακού συμβουλίου των βαρέων οχημάτων από το επαρχιακό δίκτυο εξασφαλίζοντας στον πολίτη ασφαλή και ποιοτική μετακίνηση και παράλληλα εκτρέποντας το παρεμπόριο. Ήταν μία λύση πνοής διότι αποσυμφορίστηκε το επαρχιακό δίκτυο απαλύνοντας της κίνησης αφενός και αφετέρου προστατεύοντας το ίδιο το δίκτυο από το βάρος αυτών των οχημάτων.

Διευθυνση μεταφορων & επικοινωνιων
Διεκδικήσαμε το σχεδιασμό και την ανάθεση της εκτέλεσης των υπεραστικών επιβατικών μεταφορών, την ταξινόμηση και τη χορήγηση των αδειών κυκλοφορίας επιβατικών – δικύκλων- λεωφορείων και φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης,
την χορήγηση αδειών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων (πρατηρίων – συνεργείων – πλυντηρίων – σταθμών αυτοκινήτων – Ιδιωτικών ΚΤΕΟ) ,
τη χορήγηση αδειών άσκησης Επαγγέλματος Οδικού Μεταφορέα – Τεχνιτών – Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών κ.λ.π. ,
τη χορήγηση αδειών οδήγησης ,
την συγκρότηση επιτροπών θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών
καθώς και την διενέργεια των αντίστοιχων εξετάσεων ,
τη χορήγηση αδειών λειτουργίας Σχολών Οδηγών – ΣΕΚΑΜ – ΣΕΚΟΜΕΕ,
τη ρύθμιση θεμάτων επικοινωνιών και τη χορήγηση των σχετικών αδειών,
τον τεχνικό έλεγχο οχημάτων από τα Δημόσια ΚΤΕΟ, τον έλεγχο νομιμότητας κυκλοφορίας καθώς και τον οδικό τεχνικό έλεγχο οχημάτων

Ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης στα υποβαλλόμενα αιτήματα από τους πολίτες, ήταν πολύ ικανοποιητικός και μέσα στα πλαίσια που προβλέπει ο νόμος, αν λάβει κανείς επιπλέον υπόψη και το γεγονός ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και μεγάλο αριθμό αρμοδιοτήτων.
Τέλος η λειτουργία και η αναβάθμιση του ΚΤΕΟ ΠΕ Ροδόπης θα πρέπει να σχεδιαστεί σε επίπεδο Περιφέρειας και σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, ύστερα από την αξιολόγηση της λειτουργίας και των υπολοίπων ΚΤΕΟ των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι: ο Αριθμός έκδοσης Αδειών κυκλοφορίας οχημάτων ανήλθε στα 8.862 έντυπα (Νέες Άδειες. – Ανανεώσεις – Αντίγραφα – έκδοση άδειες μετά από πράξη μεταβίβασης – έκδοση μετά από αλλαγή κύριων χαρακτηριστικών κ.λ.π.)

Καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτά που απασχολούν τον πολίτη. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε την καθημερινότητά του. Ωστόσο, η υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι ένα θέμα που καλούμαστε να επιλύσουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μείζον πρόβλημα που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι με την καθυστέρηση στην έκδοση των διπλωμάτων οδήγησης εξαιτίας ανύπαρκτου προσωπικού. Μετά από παρεμβάσεις επιλύθηκε προσωρινά και βρέθηκε μία φόρμουλα λειτουργίας ωστόσο, αναμένουμε σε καλύτερες λύσεις.

Ε. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Είναι σημαντικό σε ένα ασφαλές περιβάλλον να δημιουργούνται συνθήκες που ψυχαγωγούν τον πολίτη. Τα φεστιβάλ που επιλέξαμε να κάνουμε είχαν στόχο την ανάπτυξη της περιοχής και περαιτέρω την καθιέρωση τους έτσι ώστε να αποτελούν πόλο έλξης και επιλογής της Ροδόπης για αυτές τις δραστηριότητες.
Επιλέξαμε, στοχευμένα τρεις θεματικές εκδηλώσεις: η πρώτη είχε θέμα το παιδί, η δεύτερη είχε ως θέμα τον πολιτισμό και η Τρίτη τον αθλητισμό.
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
VIA EGNATIA
Οι εκδηλώσεις πρέπει να έχουν θέμα και κυρίως να παράγουν πολιτισμό γιατί κέντρο είναι ο άνθρωπος και αφετηρία ο νους.
Για ακόμα μία χρονιά προχωρήσαμε στην διεξαγωγή φεστιβάλ με στόχο την ανάδειξη της ομορφιάς της περιοχής, της τόνωσης της ενδοπεριφερειακής συνείδησης αλλά και της τόνωσης του ενδιαφέροντος του κόσμου για την Ροδόπη.
Via Egnatia: Με τριήμερο δράσεων πολιτιστικού και αθλητικού ενδιαφέροντος, πλαισιώθηκε η 4η διοργάνωση του «Φεστιβάλ VIA EGNATIA» στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, μεταξύ 28 και 30 Σεπτεμβρίου.
Στόχος του σημαντικού φεστιβαλικού θεσμού της Περιφέρειας ΑΜΘ, είναι να αποτελέσει πυλώνα τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, να συμβάλλει στην πολιτισμική συνένωση της ΠΑΜΘ μέσω της αρχαίας Εγνατίας οδού και στη διασύνδεση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής με την αρχαία Εγνατία και τη σημερινή τουριστική και πολιτιστική δραστηριότητα.
1ο παιδικό Φεστιβάλ “Καλώς ήρθες Καλοκαίρι”: Το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ “Καλώς ήρθες Καλοκαίρι” στο Άλσος Πάρκου Αγίας Παρασκευής ήταν μια ιδέα για την υλοποίηση της οποίας, συνέπραξαν ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης, ο Συνδεσμος Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Για δύο μέρες το πάρκο της Αγ. Παρασκευής μεταμορφώθηκε σε ένα πολυθεματικό πάρκο με δράσεις για το παιδί.
1ο Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους: Με επιτυχία υλοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους, στην Π.Ε. Ροδόπης, από τις 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων που εξελίχθηκε στη διάρκεια της πρώτης διοργάνωσης, ήταν απόλυτα εναρμονισμένο με τη στόχευσή της, η οποία είναι πολλαπλή κι αφορά στην ανάδειξη της παραθαλάσσιας ομορφιάς της περιοχής, μέσα από την ανάλυση την ιστορικότητας του Θρακικού Πελάγους, την πολιτιστικής του διαχρονικής παρουσίας, της οικονομικής προοπτικής και την εμπορικότητάς του, της αναπτυξιακής δυναμικής παράλληλα με την ανάδειξη του τοπικού τουριστικού προϊόντος.
Να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε όλους τους εθελοντές , τους απλούς πολίτες , Συλλόγους και Οργανώσεις , ιδιαίτερα το Σώμα Σαμαρειτών που στάθηκαν δίπλα στις προσπάθειες μας με γνώμονα το καλό των συνανθρώπων μας ,την ασφάλεια του και την υγεία, συμμετέχοντας στα κοινά και στέλνοντας ένα μήνυμα προς όλους μας για την ανιδιοτελή προσφορά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλους μας.

ΣΤ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΠΡΟΛΗΨΗ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας
Συγκλήθηκαν δύο τακτικά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας(ΣΟΠΠ) στις 26 Απριλίου 2018 με στόχο την πρόληψη και σχεδιασμό συντονιστικής δράσης για την αντιμετώπιση Κινδύνων λόγων Δασικών Πυρκαγιών περιόδου 2018 και στις 7 Δεκεμβρίου με στόχο την πρόληψη και σχεδιασμό συντονιστικής δράσης για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και κινδύνων από χιονοπτώσεις και Παγετό περιόδου 2018/19.
Πέραν, όμως των τακτικών ζητημάτων όμως πολλές φορές ήρθαμε αντιμέτωποι και με έκτακτα ζητήματα που αφορούσαν την ασφάλεια και τα συμφέροντα των πολιτών της Ροδόπης και όπου χρειάστηκε προβήκαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη εξασφάλιση αυτών τόσο θεσμικά όσο και εξωθεσμικά λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και προγραμματίζοντας τις απαραίτητες ενέργειες.

Για το λόγο αυτό συγκλήθηκαν 3 έκτακτα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας(ΣΟΠΠ) κατά τον μήνα Αύγουστο, για την αξιολόγηση των μέτρων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, τη λήψη πρόσθετων μέτρων του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης αντίστοιχα και με αφορμή τεχνολογικό ατύχημα στη μονάδα Sunlight στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Για πρώτη φορά συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΑΜΕΑ για μια δυνατή συνεργασία για ασφάλεια με θέματα πολιτικής προστασίας καθιερώνοντας την εκπροσώπηση και την συμμετοχή τους για την προσφορότερη επίλυση των όποιων ζητημάτων, στις συνεδριάσεις του ΣΟΠΠ.

Διαχείριση έκτακτων καταστάσεων
1.Γέφυρα Κομψάτου
Ένα μείζον θέμα είναι αυτό που συνέβη με την πτώση της γέφυρας του ποταμού Κομψάτου που αποτελούσε τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ. Την πτώση της γέφυρας ακολούθησε η απόρριψη της προγραμματικής σύμβασης με το ΤΕΕ για την επίλυση του ζητήματος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.
Η Περιφέρεια ΑΜΘ προχώρησε άμεσα σε προκήρυξη της μελέτης αποκατάστασης,
προϋπολογισμού 120.000€ και εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται η υπογραφή της
σύμβασης με το μελετητή.
Αναγκαστήκαμε λοιπόν, να εξεύρουμε λύση προσωρινή και πρόσφορη μέσω Εγνατίας Οδού για τους κατοίκους του Ιάσμου και των γύρω χωριών. Παραδόθηκε η έξοδος “Σώστης” της Εγνατίας Οδού από και προς Ξάνθη. Πρόκειται για μία έξοδο ιδιαίτερα χρήσιμη, ιδίως για τα βαρέα οχήματα καθώς καλύπτει το δρομολόγιο Σώστης-Ίασμος. Αυτή η σύνδεση έγινε για την εξυπηρέτηση κυρίως των κατοίκων του Δήμου Ιάσμου, μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Κομψάτου, για την εξυπηρέτηση των βαρέων οχημάτων κι επικουρικά για την πάταξη του παραεμπορίου.
Παράλληλα με αυτά ενσκήψαμε στο ζήτημα του κενού που δημιουργήθηκε στο οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα να εντάξουμε στο πρόγραμμα δράσης τις απαραίτητες μελέτες που πρέπει αν γίνουν για να μπορέσει να επιλυθεί καλύτερα το ζήτημα αυτό και παράλληλα διενεργώντας πραγματογνωμοσύνη των αιτιών κατάρρευσης γέφυρας Κομψάτου και προτάσεις αποκατάστασης της.
2. Πρόγραμμα “Δάσωσης Γεωργικών Γαιών”
Με επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναδείξαμε το ζήτημα της καθυστέρησης στις πληρωμές των καλλιεργητών, του προγράμματος “Δάσωσης Γεωργικών Γαιών”. Το εύρος συμμετοχής της ΑΜ-Θ στο πρόγραμμα της “Δάσωσης Γεωργικών Γαιών” αντιστοιχεί στο 40% του πανελλήνιου συνόλου, αφορά περίπου 2000 αγρότες με 6000 αιτήσεις-φακέλους που παραμένουν σε εκκρεμότητα και απλήρωτοι για την τριετία 2015 – 2018.
Για τους λόγους ζητήσαμε από το αρμόδιο υπουργείο την στήριξη των αγροτών της περιοχής μας, την προσθήκη κινήτρων και την ενίσχυσή τους με κάθε τρόπο για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες απαιτήσεις της καθημερινότητας. Αναζητήσαμε τα αίτια αυτής της καθυστέρησης των πληρωμών του μέτρου (ακακίες, λεύκες, μουριές κ.ά.) ζητώντας μια υπεύθυνη απάντηση για την ημερομηνία έναρξης των πληρωμών.
3. Καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με βασικό θέμα την καταστροφή σε καλλιέργειες καπνών, βάμβακος, σιτηρών κ.ά. και τα “παράθυρα” αντίδρασης και αποζημίωσης. Αναδείξαμε ότι οι καιρικές συνθήκες φέτος (χειμώνα και καλοκαίρι) είναι απρόβλεπτες κι έχουν επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια. Επίσης, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνέδραμε τα μέγιστα κάνοντας αυτοψίες στα αγροτεμάχια, και καταγράφοντας το ποσοστό ζημιάς άνω το 50%,το οποίο ζήτησε ο υπουργός, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι ενέργειες που απαιτούνταν, ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν άμεσα μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ. Στόχος ήταν η άμεση αποζημίωση και όχι η χρονοβόρος διαδικασία ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης).
Στο πλαίσιο της συζήτησης συντάχθηκε και κατόπιν εστάλη στον αρμόδιο υπουργό έγγραφο με θέμα “ανάγκη άμεσης επίλυσης προβλημάτων με καταβολή αποζημιώσεων αγροτών της ΠΑΜ-Θ”. Σε αυτό αναδείχθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από την φετινή κακοκαιρία (έντονες πλημμύρες και μετά μεγάλη ξηρασία) και τονίστηκε πως “μόνο από την καλλιέργεια του καπνού στην Περιφέρειά μας για το έτος 2017 υπήρξαν έσοδα της τάξης των 40 εκ. €”.
4. Θέμα άμεσης εφαρμογής του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ)
Αναδείξαμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου περί της άμεσης εφαρμογής του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ), που δεν άφηνε περιθώρια προσαρμογής. Αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του αγροτικού κόσμου, απέστειλα επιστολή προς τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, στην οποία επεξηγούσαμε τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει μία τέτοια εξέλιξη, εφόσον δεν γίνει η σταδιακή προσαρμογή στην εφαρμογή του μέτρου.
5. Διεκδίκηση Τηλεοπτικού και Τηλεφωνικού σήματος για τη Ροδόπη
Επιδιώξαμε να συμβάλλουμε στην ικανοποίηση του αιτήματος των κατοίκων απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της Ροδόπης, για παροχή τηλεοπτικού σήματος σε οικισμούς όπως ο Κέχρος, η Χλόη, το Χαμηλό, η Κερασιά, η Χαράδρα, η Κάτω Καμπή, ο Πετρόλοφος, η Εσοχή, η Άνω Βρυσίνη, η Βρυσίνη, η Μεγάλη Άδα. Ζητούμενο παράλληλα αποτελεί για συμπολίτες μας κι η πρόσβαση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.
Δυστυχώς, υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στην Ροδόπη που δεν υπάρχει κινητή τηλεφωνία. Ενδεικτικά, ακόμη και μία κοινότητα του Δήμου Κομοτηνής, δεν έχει καθόλου τηλεφωνικό σήμα. Η τοπική κοινότητα Σαρακηνής λοιπόν του Δήμου Κομοτηνής, δεν έχει σήμα καθόλου. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι έκθετοι σε ότι συμβεί. Και ενώ όλοι έχουν κινητά τηλέφωνα και συνδρομή με εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή τους δεν έχουν σήμα. Εκθέσαμε τα ίδια ζητήματα, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα ικανοποίησης τους, σε επικοινωνία με τον Γ.Γ Ψηφιακής Πολιτικής κ.Γιώργο Φλωρεντή.
6. Διεκδίκηση για την 4η Δ.Υ.Π.Ε. στην Κομοτηνή
Πεποίθηση μας συνιστά ότι η Κομοτηνή αποτελεί την καλύτερη λύση για να γίνει έδρα της Υγειονομικής Περιφέρειας. Η πόλη μας, κατά το παρελθόν αποτελούσε την έδρα της Υγειονομικής Περιφέρειας που ανήκε και διέθετε όλα τα απαραίτητα μέσα για να υποστηρίξει αυτή τη δομή. Ως εκ τούτου από πλευράς βέλτιστης άσκησης μια
μορφής Διοίκησης θα ήταν πιο σκόπιμο να εδραιωθεί πάλι και η Υγειονομική Περιφέρεια στην Κομοτηνή γιατί εκτός των άλλων, υπάρχουν υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ που εδράζονται στην πόλη και αφορούν και την Υ.Π.Ε.
Στο πλαίσιο της διεκδίκησης, απευθύναμε γραπτώς το σχετικό αίτημα στον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, επιχειρηματολογώντας υπέρ της εγκατάστασης της 4ης ΔΗΠΕ στην πόλη της Κομοτηνής .
7. Εναντίωση για την ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα
Με προβληματισμό διαβάσαμε την ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Δυτικής Ελλάδας, στην οποία εξέφρασε την πρόθεση να δημιουργηθεί τμήμα Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Εφόσον υλοποιηθεί αυτή η σκέψη, τότε θα επιβεβαιωθεί για ακόμα μία φορά πως το μόνο πλάνο που υπάρχει για την περιοχή μας, είναι αυτό της υποβάθμισης και αποδυνάμωσης, καθώς είναι γνωστός ο ρόλος του Πανεπιστημίου στην Θράκη γενικότερα και στη Ροδόπη ειδικότερα όπως και η δυναμική που επιφέρει στους κατοίκους της περιοχής μας.
Η σημασία και ο ρόλος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνδυασμό με την δυναμική που ασκούν οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης αποτελούν πολύ σημαντικά εχέγγυα και είναι χρέος μας να το διαφυλάξουμε.
Εκφράζουμε ανοιχτά την αντίθεση μας σε κάθε σχέδιο υπονόμευσης της δυναμικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και δηλώνουμε πως είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε κάθε πρωτοβουλία, προκειμένου να αποτρέψουμε ακόμα μία αδικία εις βάρος της Ροδόπης και των κατοίκων της.
Όλα τα παραπάνω αναφερόμενα αποτελούν μόνο ένα μέρος των δραστηριοτήτων της ΠΕ Ροδόπης. Επιφυλασσόμαστε πάντα για το καλύτερο! Εργαζόμαστε με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πολίτη της Ροδόπης.
Στοχεύουμε, προσχεδιάζουμε τις δράσεις μας μέσα από τη συνεργασία και κατόπιν των μηνυμάτων των πολιτών. Επιθυμία μας είναι όλοι οι τομείς να λειτουργούν.
Αναγνωρίζουμε και κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες για να επιτύχουμε όσα έχουμε προγραμματίσει. Με πολλή δουλειά υπομονή και επιμονή έχει αρχίσει να διαφαίνεται η προσπάθειά μας.
Οι επιλογές της Κεντρικής Κυβέρνησης δε μας βοηθούν, αντίθετα αποτελούν τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Η καθολική προσκόλληση στις νομοθετικές επιταγές οφείλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και να προσαρμόζεται σε αυτές
Διεκδικούμε όσα αξίζουν σε όλους μας και ειδικότερα στα παιδιά μας που αποτελούν το μέλλον του τόπου αυτού. Θέλουμε ο τόπος αυτός να έχει μέλλον και να ανταποκρίνεται σε σύγχρονα δεδομένα”.