Τροπολογία του ΚΙΝΑΛ για μη καταβολή δικαστικού ενσήμου στις αγωγές αποζημιώσεων θυμάτων της κατοχικής περιόδου

Την τροπολογία συνυπογράφει και ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ.
ΙΛΧΑΝ ΟΚ

Τροπολογία με θέμα “Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου που σχετίζονται με αποζημιώσεις θυμάτων ολοκαυτωμάτων της κατοχικής περιόδου”, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις», κατέθεσε η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής.

Η τροπολογία, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, έχει ως εξής:

“ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις»

Θέμα: Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου που σχετίζονται με αποζημιώσεις θυμάτων ολοκαυτωμάτων της κατοχικής περιόδου.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με το άρθρο 42 ν. 4640/2019 προβλέφθηκε η υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Βάσει\ της συγκεκριμένης ρύθμισης δημιουργείται, μεταξύ άλλων, σειρά σοβαρών ζητημάτων -μεταξύ άλλων- σε ό,τι αφορά στην εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων, αναφορικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας για τα εγκλήματα της κατοχικής περιόδου (1940-1944).

Είναι δε άξιο λόγου ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τη διεκδίκηση των κατοχικών  αποζημιώσεων τέθηκε με σαφήνεια ζήτημα, σε σχέση με την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές των οικογενειών των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων, όπως π.χ. για την αγωγή και την αντίστοιχη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τις οικογένειες των θυμάτων του Δομένικου Δήμου Ελασσόνας, αλλά και πολλών άλλων παρόμοιων υποθέσεων σε όλη την Επικράτεια.

Με την προτεινόμενη τροπολογία, αντιμετωπίζεται η ως άνω ιδιαιτέρως προβληματική κατάσταση, με την εισαγωγή ρητής εξαίρεσης από την ως άνω υποχρέωση όλων των αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου που αφορούν σε αξιώσεις αποζημίωσης οικογενειών θυμάτων ολοκαυτωμάτων της κατοχικής περιόδου ανά την επικράτεια. Με αυτό το περιεχόμενο, η προτεινόμενη διάταξη ουσιαστικά διαφυλάσσει το δικαίωμα των εναγόντων στην παροχή δικαστικής προστασίας, χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλουν υπέρογκο δικαστικό ένσημο, που πάσχει όχι μόνο σε συνταγματικό αλλά και σε ηθικό, εν προκειμένω, επίπεδο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις» προστίθεται νέο άρθρο, ως εξής:

«Άρθρο …

Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του ν.δ. 1544/1942 (Α΄ 189), όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:

“Από την υποχρέωση της παρούσας παραγράφου εξαιρούνται οι αναγνωριστικές αγωγές που αφορούν σε αξιώσεις πολεμικών αποζημιώσεων ως συνέπεια των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής κατά την περίοδο των ετών 1940-1944”».

Οι προτείνοντες Βουλευτές

ΦΩΦΗ (ΦΩΤΕΙΝΗ) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ       

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ”.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood