Τρεις ασθενείς σεισμικές δονήσεις κούνησαν την Ξάνθη μέσα σε 27 περίπου ώρες.

Η πρώτη έγινε αισθητή στις 22:59 του Σαββάτου 9/2, με επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης, και ήταν έντασης 3,2 Ρίχτερ.

Η δεύτερη καταγράφηκε 5 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (ξημερώματα δηλαδή της Κυριακής 10/2), με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης, και ήταν μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η δεύτερη εκδηλώθηκε σήμερα τα ξημερώματα, στις 03:46, με επίκεντρο 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης, και ήταν μεγέθους 2,8 βαθμών Ρίχτερ.

Σεισμοί στην ευρύτερη θρακική περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα συχνοί, ωστόσο δεν είναι και σπάνιοι, ειδικά τέτοιας εντάσεως, και οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Πάντως, ρήγματα τα οποία δεν ήταν χαρτογραφημένα, αλλά και περιοχές στη βόρεια Ελλάδα όπως μια μεγάλη ρηξιγενής ζώνη μεταξύ Καβάλας-Ξάνθης-Κομοτηνής, οι οποίες δεν συνδέονται με κάποιον μεγάλο σεισμό, όμως τα γεωμορφολογικά τους στοιχεία εκτιμώνται ως ενδείξεις ότι μπορεί να ενεργοποιηθούν ρήγματα και πιθανά και με μεγάλα μεγέθη, αποτύπωσε η γεωλογική έρευνα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής μελέτης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP (δείτε ΕΔΩ).