Σε όλο τον πλανήτη εμφανίζονται κατά καιρούς διάφοροι Μεσσίες, Προφήτες, Απόστολοι, αυτοπροσδιοριζόμενοι Άγιοι και αυτοβαφτισμένοι Σωτήρες, υποσχόμενοι αυτά που κάποιοι αδύναμοι άνθρωποι αναζητούν και επιζητούν στη ζωή τους. Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, ανεξαρτήτως θρησκειών, αιρέσεων, δογμάτων, σεκτών κ.λπ., αυτοί οι τύποι βρίσκουν πάντα “πελατεία” ανεξάρτητα από το είδος της μάσκας που φορούν. Εντοπίζουν τα ψυχικά κενά των οπαδών, που είτε διέρχονται κάποιες κρίσιμες περιόδους στη ζωή τους, είτε είναι βυθισμένοι σε κάποιο πνευματικό χάος και ψάχνουν χειρολαβές για να κρατηθούν όρθιοι μέσα στη κοινωνία που ζουν. Συνήθως είναι χαρισματικοί, πονηροί, και εξαιρετικά εμπορικοί. Γνωρίζουν να “πουλούν” αγάπη και αγιοσύνη. Λένε αυτό που θέλουν να ακούσουν τα αυτιά των οπαδών τους. Είναι ένα είδος αυτοδίδακτων ή σπουδαγμένων ψυχιάτρων με θρησκευτικό μανδύα. Κάποια από αυτά τα κινήματα γεννιούνται και χάνονται σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να αφήσουν σχεδόν κανένα κοινωνικό αποτύπωμα. Κάποια άλλα συντηρούνται λίγο περισσότερο, γκετοποιούνται και απομονώνονται χωρίς να ενοχλούν η να τραυματίζουν τις κοινωνίες. Κάποια όμως διατηρούνται, μεγεθύνονται, και απειλούν την κοινωνική συνοχή, διότι οι “Μεσσίες” τους καταφέρνουν να χειραγωγούν και να επηρεάζουν ένα κοινό το οποίο είναι χρήσιμο σε μεγαλύτερες και ισχυρότερες δυνάμεις του παρασκηνίου που εξυπηρετούν υψηλότερους σκοπούς και στόχους.
Μια τέτοια σέχτα δρα στη Θράκη τα τελευταία χρόνια και κατά καιρούς προκαλεί διαταραχές, όχι στομαχικές αλλά συνειδησιακές, διότι στοχεύει στην πίστη των ανθρώπων, και δυστυχώς εκμεταλλεύεται την αφέλεια, την έλλειψη γνώσης, και πολλές φορές τη δυστυχία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφοροι συνάνθρωποί μας με τις οικογένειες και το περιβάλλον τους. Ο εμπνευστής και “ηγέτης” αυτού του κινήματος διαθέτει διάφορες δεξιότητες. Κατά περίπτωση είναι δικηγόρος, ψυχολόγος, λόγιος, κοινωνιολόγος, ιερωμένος, στρατηγός, επιχειρηματίας, γόης, ηθοποιός. Αυτός ο “άγιος”, με οργανωμένες ανορθόδοξες ενέργειες, κατάφερε πριν λίγα χρόνια να προσηλυτίσει κάποιους Θρακιώτες με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε παραπάνω. Η Κοινωνία διαβλέποντας τον κίνδυνο, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της, και μέσω της πολιτικής και της θρησκευτικής δικαιοσύνης αποκάλυψε τον ρόλο και τα παράνομα σχέδιά του, φρενάροντας τις αυθαίρετες και παράνομες δράσεις του. Τελευταία όμως εμφανίζεται και πάλι, με ένα νέο, δυνατό “όπλο”: Μεγάλη οικονομική άνεση. Φυσικά δεν δούλεψε και δεν έχυσε ιδρώτα για να αποκτήσει αυτή την οικονομική ευχέρεια. Ούτε κινείται πλέον στηριζόμενος στον οβολό των “πιστών” του.
Ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια”
Αυτή η δράση αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως από την Ελληνική Πολιτεία θα προσθέσει ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα στους Θρακιώτες οι οποίοι βασανίζονται ήδη πολλά χρόνια με παρόμοια θέματα. Σήμερα θα περιοριστούμε μόνο σε δύο σοβαρά γεγονότα:
  1. Η επανεμφάνιση του φαινομένου συνοδεύεται από ισχυρή χρηματοδότηση.
  2. Στο “παιχνίδι” μπήκε η πολιτική διπλωματία.
Ο “πρωταγωνιστής” μας φαίνεται ότι είναι φανατικός θαυμαστής του Roger Moore, όχι για την τηλεοπτική σειρά “Ο άγιος” (Μόνο άγιος δεν είναι), αλλά για τις ταινίες James Bond-Πράκτωρ 007″.
Κλείνουμε εφιστώντας την προσοχή στους θεσμούς, διότι τώρα στη Θράκη “ο διάβολος φοράει ράσα…Prada”.

πηγή: pameevro.gr