Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενόψει των Ευρωεκλογών, έκρουσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – PES στις Βρυξέλλες. 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας διακρίνοντας την πιθανότητα μετεκλογικής συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την Ακροδεξιά, τόνισε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να απαντηθεί με τη στρατηγική σύγκλιση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και στον εθνικισμό που τροφοδοτούν την ακροδεξιά.

tsipras pes andra bonetti 1Όπως υποστήριξε, την επόμενη μέρα θα πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουμε την εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού, Βαυαρού πολιτικού Βέμπερ, στην Προεδρία της Κομισιόν, καθώς όπως προειδοποίησε, μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της Δεξιάς και την Ακροδεξιά και αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης. Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ανέδειξε τον αναγκαίο πολιτικό προσανατολισμό, αφενός απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές της λιτότητας που γεννούν τις ανισότητες και θρέφουν την Ακροδεξιά, αφετέρου υπέρ των πράσινων πολιτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η πιο ελπιδοφόρα είδηση τις τελευταίες ημέρες ήταν οι κινητοποιήσεις των νέων για την κλιματική αλλαγή, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μια ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, και καταλήγοντας ανέφερε εμφατικά: Η αντίθεσή μας στον εθνικισμό και η προτεραιότητά μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Η άρνηση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά τα όσα πετύχαμε με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, θα ήταν απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και σε βάρος της πολιτικής της προόδου, της ειρήνης και της φιλίας των λαών.

*Φωτογραφίες: Andrea Bonetti-Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού