Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσίασε το πρώτο – ηλεκτρικό – αυτοκίνητο που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στη γείτονα, με την επωνυμία TOGG, από την κοινοπραξία Turkey’s Automobile Initiative Group.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος οδήγησε όχημα, ξεκινώντας την προωθητική καμπάνια του ενόψει της κυκλοφορίας του το 2022 – η πρώτη μονάδα παραγωγής θα κατασκευαστεί σύντομα στην Προύσα.

43d7d0c9 togg 3Το μοντέλο παραγωγής είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό μικρομεσαίο SUV, σχεδιασμένο σε ιταλική γραμμή από τον γνωστό οίκο Pininfarina. Η πλήρης φόρτιση των μπαταριών του θα επιτυγχάνεται σε δέκα ώρες μέσω οικιακού δικτύου, ή εντός τριάντα λεπτών με ταχυφορτιστή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοπραξίας κατασκευής, Gurcan Karakas, το μοντέλο θα ενσωματώσει μια νέα, προηγμένη τεχνολογία πλοήγησης, με επαυξημένη πραγματικότητα, που έχει εξελιχθεί από μια τοπική startup εταιρεία. Συνολικά προγραμματίζεται να παραχθούν πέντε μοντέλα του αυτοκινήτου από 4.000 και πλέον εργαζόμενους.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν τόνισε ότι στόχος του TOGG είναι να αναδειχθεί σε διεθνές brand, αρχής γενομένης από την Ευρώπη.

Εξάλλου η Τουρκία θεωρείται ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη στην κατασκευή και εξαγωγή αυτοκινήτων γνωστών αυτοκινητοβιομηχανιών όπως οι Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota και Hyundai.