Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δια σχετικής δήλωσης του προέδρου του Γιώργου Στασινού, χαιρετίζει την έναρξη εφαρμογής του συστήματος e-poleodomia.

Συγκεκριμένα ο κ. Στασινός αναφέρει:

«Χαιρετίζω την υπογραφή από τον Γιώργο Σταθάκη και την επίσημη έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος e-poleodomia, που προσφέρει πολύτιμες γεωχωρικές πληροφορίες με λίγα κλικς, για τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης και τις άλλες διοικητικές πράξεις πολεοδομικού σχεδιασμού.

Παράλληλα δομεί νέες διαδικασίες ελέγχου, έγκρισης και δημοσίευσης των πολεοδομικών μελετών, που μένει να αποδειχθεί στην πράξη ότι θα προχωρήσουν με βάση το χρονοδιάγραμμα.

Το ΤΕΕ χαιρετίζει την έναρξη του συστήματος e-Πολεοδομία
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Στασινός.

Θα πρέπει ωστόσο να συμβάλλουμε όλοι, μηχανικοί και πολίτες, στο να γίνει παραγωγικό και πλήρως λειτουργικό αυτό το νέο σύστημα, στηρίζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους των  ΥΔΟΜ και των τεχνικών υπηρεσιών που αναλαμβάνουν την ευθύνη της λειτουργίας, και να τους στηρίξουμε σε αυτά τα πρώτα βήματα μέχρι να διορθωθούν τυχόν δυσλειτουργίες, ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Ακόμη και με τις ατέλειες που έχει, αποτελεί χρήσιμο και ουσιαστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και υλοποίηση ενός πολυτάραχου έργου.

Θυμίζουμε πάντως ότι η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, με κυριότερο σημείο τα νέα Τοπικά Χωρικά Σχέδια όλων των Δήμων της χώρας, αποτελεί το μεγάλο κρίσιμο στοίχημα των επόμενων ετών.

Σε κάθε περίπτωση το πέρασμα σε μια νέα ηλεκτρονική εποχή για όλα τα θέματα δομημένου περιβάλλοντος πρέπει να είναι προτεραιότητα για τη χώρα. Το ΤΕΕ συνδράμει την Πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με προτάσεις αλλά και ουσιαστικά μέτρα εφαρμογής, όπως τα πληροφοριακά συστήματα για τις οικοδομικές άδειες και τις δηλώσεις αυθαιρέτων.

Ωστόσο όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα μείνουν ανολοκλήρωτες και αποκομμένες, αν δεν προχωρήσει η πρόταση που δημοσίως έχω διατυπώσει και προωθεί σταθερά το ΤΕΕ: τη δημιουργία ενός και μόνο, ενιαίου και διαλειτουργικού, ψηφιακού χάρτη για όλα τα δημόσια γεωχωρικά δεδομένα με ενσωματωμένες όλες τις θεσμικές γραμμές. Δηλαδή να ενοποιηθούν σε έναν ενιαίο χάρτη τόσο το σύστημα e-poleodomia όσο και τα γεωχωρικά δεδομένα των δασικών χαρτών, των προστατευόμενων περιοχών, του αρχαιολογικού κτηματολογίου, του αιγιαλού και της παραλίας, των ρεμάτων και κάθε άλλη θεσμική γραμμή. Τα πολιτικά κόμματα και η Πολιτεία έχουν κατ’ αρχήν, πολιτικά, συμφωνήσει: απομένει η έμπρακτη δέσμευση και η υλοποίηση. Μπορούμε να το πετύχουμε και να προσφέρουμε στη χώρα ένα πολύτιμο εργαλείο και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».