Το τατουάζ και το μέλλον του στην Ε.Ε.

Το 90% των μελανιών περιέχει εξασθενές χρώμιο, γνωστό καρκινογόνο.
19558552_101

Γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς*

Το μέλλον του έγχρωμου τατουάζ φαίνεται να δυσκολεύει. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 4 Ιανουαρίου 2022 δεν θα είναι πλέον δυνατή η χρήση έγχρωμων μελανιών για τη δημιουργία σχεδίων στο δέρμα. Θα επιτρέπονται μόνο ασπρόμαυρα, τα οποία δεν περιέχουν ισοπροπανόλη (μια ουσία που προστίθεται στο χρώμα για να το αποστειρώσει), και μερικές άλλες εξαιρέσεις.

Η είδηση, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά όσων δεν αποδέχονται μια τέτοια απόφαση. Η Ε.Ε. ωστόσο ήταν πολύ σαφής: η ισοπροπανόλη είναι απαγορευμένη, όπως και όλα εκείνα τα χρώματα που την περιέχουν. Η μόνη εναλλακτική είναι η εύρεση χρωστικών αντικατάστασης.

Από τον Ιανουάριο 2022 θα τεθεί σε ισχύ η οδηγία που προβλέπεται από τον Κανονισμό REACH, σημείο 75, παράρτημα 12: λίγα χρώματα θα παραμείνουν διαθέσιμα στους καλλιτέχνες τατουάζ. Αλλά και στους καλλιτέχνες του μόνιμου μακιγιάζ.

Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη, διότι πολλοί φορείς του κλάδου βλέπουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως πραγματική απειλή για το επάγγελμά τους. Προφανώς οι προμηθευτές των προϊόντων είχαν πάνω από έναν χρόνο να προσαρμοστούν, βρίσκοντας χρωστικές αντικατάστασης με λεπτομερείς συσκευασίες, αλλά αυτό δεν έγινε και τώρα οι καλλιτέχνες τατουάζ βρίσκονται χωρίς τα κατάλληλα υλικά.

Το τατουάζ και το μέλλον του στην Ε.Ε.
Βαγγέλης Χωραφάς

Θα πρέπει να είναι γνωστά τα πάντα για τις μελλοντικές χρωστικές, την προέλευση, τη σύνθεση, την ημερομηνία λήξης, τις αλλεργικές αντιδράσεις. Για να αποκτήσουν οι καλλιτέχνες τατουάζ παρόμοια προϊόντα, θα χρειαστεί χρόνος. Εν τω μεταξύ, οι πελάτες τους θα πρέπει να αρκεστούν στο ασπρόμαυρο, το οποίο για άλλη μια χρονιά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με το «μπλε15» και το «πράσινο7». Χρώματα για τα οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη αντικατάσταση και τα οποία θα απαγορευτούν από τον Ιανουάριο 2023.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο, γιατί σήμερα περίπου το 12% των Ευρωπαίων πολιτών έχει τουλάχιστον ένα τατουάζ. Με λίγα λόγια, είναι ένα πολύ δημοφιλές προϊόν.

Οι κίνδυνοι ωστόσο υπάρχουν: το 60% όσων έχουν τατουάζ, όπως αναφέρει η Corriere della Sera, είχαν μια ανεπιθύμητη αντίδραση, ενώ το 10% των μελανιών ήταν μολυσμένα με βακτήρια. Τέλος, το 90% των μελανιών περιέχει εξασθενές χρώμιο, γνωστό καρκινογόνο. Πολλά από τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν από το Istituto Superiore di Sanità, ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια ασφαλείας.

Η Νατάσα Τσινγκότι της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Health and Environment Alliance, δήλωσε ότι χαιρετίζει γενικά τον «ισορροπημένο» περιορισμό, αλλά αναρωτιέται σε ποιον βαθμό οι εθνικές αρχές θα είναι σε θέση να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση – ειδικά καθώς η νομοθεσία στοχεύει έναν τομέα που αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η πρόθεση δεν είναι να διαλυθεί η επιχείρηση του τατουάζ, αλλά να γίνει πιο ασφαλής, δήλωσε στο POLITICO ο Μαρκ Μπλέινι, ειδικός στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) που συνέβαλε στην πρόταση για την απαγόρευση.

Πηγή: https://www.facebook.com/vangelis.chorafas

*O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/, δημοσιεύει καθημερινά πρωτότυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood