Ο “Λαβύρινθος της σιωπής” είναι ένα γερμανικό δραματικό φιλμ που το 2016 ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας ενώ το 2015 κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας”.
Πρόκειται για ένα νομικό θρίλερ με πρωτότυπο τίτλο “Labyrinth of Lies” που διαδραματίζεται στη Γερμανία του 1958. Τότε που κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στο Άουσβιτς και κανείς δεν ρωτά. Ένας νεαρός δικηγόρος, όμως, ο Γιόχαν Ράντμαν, ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν ναζί και δήμιοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πρώην μέλη των Ες-Ες είναι τώρα δάσκαλοι, αρτοποιοί, δημόσιοι υπάλληλοι. Κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανυποψίαστους συμπατριώτες τους, που νομίζουν ότι οι ιστορίες για τα ολοκαυτώματα και τα βασανιστήρια ήταν αστικοί μύθοι, ή, ακόμη περισσότερο, προπαγάνδα των συμμαχικών δυνάμεων.
Ο Αλεξάντερ Φέλινγκ που τον γνωρίσαμε ως “Άδοξο Μπάσταρδο” (2009) και τον ξανασυναντήσαμε ως “Νεαρό κύριο Γκαίτε” (2010), υποδύεται τον φιλόδοξο Γερμανό δικηγόρο που τολμά να οδηγήσει πρώην μέλη των Ες-Ες στην πρώτη τους δίκη από Γερμανούς, φέρνοντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια κοινωνία που έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το πιο φρικτό παρελθόν της.
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζούλιο Ρικιαρέλι ξετυλίγει τον μίτο της αλήθειας για την αποκατάσταση της Ιστορίας.
Έχοντας τα ίδια κινηματογραφικά συμπτώματα με άλλες μεγάλες γερμανικές ταινίες, όπως το “Goodbye Lenin” και “Οι Ζωές των Άλλων”, και μια ενδόμυχη πολιτική και κοινωνική σάτιρα, η ταινία παρουσιάζει με εμπεριστατωμένη έρευνα, μία ακόμη εντυπωσιακή καταγραφή των παθών και των παθημάτων της γερμανικής Ιστορίας.
- Παίζουν: Αλεξάντερ Φέλινγκ, Αντρέ Σιμάνσκι, Φριντερίκε Μπεχτ, Γιοχάνες Κρις, Χάνζι Γιόχμαν, Γκερτ Βος
- Σκηνοθεσία: Τζούλιο Ρικιαρέλι
- Σενάριο: Τζούλιο Ρικιαρέλι, Ελίζαμπεθ Μπάρτελ
Διάρκεια: 124′
Απόψε, Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου, στις 23:00