Το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο παρέλαβε χθες το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για περιπολικό σκάφος διαμορφωμένο με υγειονομικό εξοπλισμό, που θα έχει ως βάση το νησί της Νάξου.
Σε πρώτη φάση και έως το τέλος του Αυγούστου, στον στόλο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα ενταχθούν συνολικά τρία τέτοια σκάφη, συνολικού κόστους 1.398.000 ευρώ, στο πλαίσιο ανοικτού διεθνή διαγωνισμού που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».
Τα σκάφη έχουν ναυπηγηθεί στην Ελλάδα με προδιαγραφές που εκπονήθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος και του ΕΚΑΒ.
Όπως μάλιστα γνωστοποίησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο σχεδιασμός του υπουργείου, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τον ΕΟΔΥ, είναι να προχωρήσει και η προμήθεια τουλάχιστον τεσσάρων επιπλέον σκαφών, προκειμένου να καλυφθούν οι διαπιστωμένες ανάγκες σε Ιόνια Νησιά, Σποράδες, Αργοσαρωνικό και Σαμοθράκη. “Μέσω της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ, και σε στενή συνεργασία με το υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων έχουμε ήδη δρομολογήσει ενέργειες για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων από το ΕΣΠΑ 2014-2020”, σημείωσε ο υπουργός, και υπογράμμισε: “Το Λιμενικό Σώμα εδώ και πολλά χρόνια, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, αναλαμβάνει καθημερινά σχεδόν τη διακομιδή ασθενών εκεί όπου άλλα μέσα αδυνατούν να προφέρουν την πολύτιμη γέφυρα μεταφοράς, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για να σωθούν ζωές”.
Ο
υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξήρε την προσφορά του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Λιμενικού Σώματος, σημειώνοντας:
“Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο συμβάλλετε έμπρακτα με τον πιο καθοριστικό τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι προφανές ότι στα συμπλέγματα των νησιών μας και στα ακριτικά νησιά, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των κατοίκων, αυτά τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος – που ουσιαστικά είναι πλωτά ασθενοφόρα αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες επιχειρήσεις του Λ.Σ. – με στελέχωση προσωπικού του ΕΚΑΒ, θα συμβάλλουν καθοριστικά στη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής που για εμάς είναι ό,τι ανώτερο υπάρχει. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που κάναμε για το φετινό καλοκαίρι σε ό,τι έχει να κάνει με τα νησιά μας, και ο οποίος «ξεδιπλώνεται» αυτούς τους μήνες και μέχρι σήμερα στέφεται με επιτυχία, προφανώς περιλαμβάνει το Λιμενικό Σώμα και τα σκάφη αυτά. Η συμβολή θα είναι πολύ μεγάλη και καθοριστική”.
Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, τόνισε: “Το Λιμενικό Σώμα, διαχρονικά και από την ίδρυσή του, επιτελεί, παρ’ ότι δεν είναι ευρέως γνωστό, ένα αξιοθαύμαστο κοινωνικό έργο στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται και οι διακομιδές ασθενών από νησιωτικές περιοχές που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε μεγαλύτερες νοσοκομειακές μονάδες. Είμαι ευγνώμων προς όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που αναλαμβάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη τη μεγάλη ευθύνη της προσωπικής συμβολής στη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού: της Υγείας“.
Ο
Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, δεν ευχήθηκε μόνο
“καλές θάλασσες”, αλλά και
“λίγη δουλειά”, διότι
“αν είναι λίγη η δουλειά σημαίνει ότι είναι λιγότερα τα προβλήματα”, όπως είπε, και πρόσθεσε:
“Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους Έλληνες της Κύπρου όταν μέσα από συνέργειες Ελλαδικού και Κυπριακού Ελληνισμού αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και την κατάσταση στην περιοχή που ζούμε αλλά και τον τρόπο που βλέπουμε και αντικρίζουμε την ανθρώπινη ζωή. Είναι αυτή η διακριτή διαφορά μας, δυστυχώς με γείτονες μας, οι οποίοι την ώρα που εμείς αναδεικνύουμε συνέργειες με στόχο την κοινωνική προσφορά και την παροχή ασφάλειας, την ίδια ώρα αυτοί εκτρέφουν συνεχώς και διαμορφώνουν συνεχώς συνθήκες αναταραχής στη περιοχή. Είναι παράλληλοι δρόμοι και απ’ότι φαίνεται δεν ενώνονται σε κανένα σημείο. Ας ελπίσουμε κάποτε να αλλάξουν τα πράγματα. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι την ώρα που στην περιοχή αντιμετωπίζουμε συνθήκες παραβίασης κυριαρχικών και άλλων δικαιωμάτων, Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος, μαζί, αναδεικνύουν ξανά και ξανά τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα στη περιοχή μας. Έναν τρόπο συνέργειας, δημιουργικότητας, με στόχο το απλό και αυτονόητο, την ειρήνη, την ευημερία, την ασφάλεια για την ανθρώπινη ζωή“.