Επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το διάστημα 5-8 Ιανουαρίου.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

  • Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα όπου θα έχει επαφές με μέλη της ελληνικής ομογένειας και θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο, Χρυσόστομο Αλαχούζο, και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Gus Bilirakis. Στη συνέχεια θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους απόδημους Έλληνες της Φλόριντα στο πλαίσιο εκδήλωσης της AHEPA στην οποία θα συμμετάσχει και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής.
  • Τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου θα συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς, και θα παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, ενώ κατόπιν θα έχει επαφές με ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή.
  • Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον. Θα συναντηθεί με την ηγεσία του Atlantic Council, και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon Wilson. Επίσης, θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Kristalina Georgieva, στην έδρα του Ταμείου, και ακολούθως θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών.
  • Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Θα επισκεφθεί τη Γερουσία και θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, θα συναντήσει τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις, θα συναντηθεί με Αμερικανούς επενδυτές, και θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Michael Pence και ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo.