Η υγεία είναι αναγκαίο αγαθό για όλους τους ανθρώπους. Από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο, είτε ζει σε μια κεντρική πόλη είτε στο πιο απομακρυσμένο νησί. Υγεία δεν είναι μόνο νοσοκομεία και εξοπλισμός, είναι κάτι ακόμη πιο ουσιαστικό, είναι σεβασμός, αξιοπρέπεια και ελπίδα.

Αυτό είναι το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τον τομέα της υγείας στην Ελλάδα. Να συνεισφέρει όσο μπορεί ώστε να μπορεί το κράτος να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες υγείας για μια καλύτερη ζωή.

Με αυτό το σκεπτικό έχει στηρίξει σειρά δωρεών από την ίδρυσή του το 1996, και αυτό ακριβώς συνεχίζει να κάνει, εδώ και δύο χρόνια, με την Πρωτοβουλία για την Υγεία, σε συνεργασία με το εκάστοτε Υπουργείο Υγείας. Μια πρωτοβουλία συνολικού ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΣΝ την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου με οικοδεσπότη τον Πρόεδρό του Ανδρέα Δρακόπουλο στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η συζήτηση αφιερώθηκε στην Πρωτοβουλία για την Υγεία, με παρεμβάσεις από το κοινό αλλά και από συνεργάτες του Ιδρύματος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο τέως Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, και ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano.

Η Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων υπερσύγχρονων νοσοκομείων. Των γενικών νοσοκομείων στην Κομοτηνή και τη Σπάρτη, καθώς και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ο αρχιτέκτονας Renzo Piano, ένας από τους βασικούς συνεργάτες της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, παρουσίασε σχέδια των τριών νοσοκομείων, και από κοινού με τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο, ανέπτυξαν τη φιλοσοφία του ΙΣΝ για τον σχεδιασμό των νοσοκομείων.

Με το φυσικό φως και την επαφή με τη φύση να αποτελούν σημαντικές παραμέτρους του σχεδιασμού, τα νοσοκομεία θα προσφέρουν σε ασθενείς κάθε ηλικίας, τις καλύτερες δυνατές και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας. Επίσης, σε λίγα χρόνια, οι γονείς που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη, τη βόρεια Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές, δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύουν τόσο πολύ για να νοσηλευτούν τα παιδιά τους, αφού λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται το πρώτο δημόσιο παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Έτσι θα είναι το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής-Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια μόνο

Ειδικότερα, για το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής, ο πρόεδρος του ΙΣΝ σημείωσε ότι έχει προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ, ενώ θα είναι το πρώτο από τα τρία νοσοκομεία που θα παραδοθεί, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του να τοποθετείται στον Ιούνιο του 2024. Ο κ. Δρακόπουλος επεσήμανε ότι το υπάρχον Νοσοκομείο της Κομοτηνής «είναι ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία της χώρας, που ξεκίνησε το 1937 με δωρεά του Κωνσταντίνου Σισμάνογλου».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Ζερβάκης, Υπεύθυνος Διαχείρισης Μεγάλων Δωρεών του ΙΣΝ, περιέγραψε τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου: «Το Νοσοκομείο της Κομοτηνής θα έχει 181 κλινικές θέσεις – μόνο μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια. Το συνολικό του εμβαδόν, σε σχέση με το υφιστάμενο, είναι αυξημένο κατά περίπου 50%. Θα είναι ένα «πράσινο» κτίριο. Θα είναι άρτια εξοπλισμένο μέσα από τη δωρεά. Θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένο το περιβάλλον εργασίας και θα δώσει και τη δυνατότητα στους χρήστες να λειτουργούν βάσει των βέλτιστων πρακτικών. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι το κτίριο από μόνο του δε θα μπορεί να κάνει τίποτα αν ο ανθρώπινος παράγοντας δεν το αξιοποιήσει σωστά. Κι εδώ είναι η συνεργασία μας με το Ελληνικό Δημόσιο. Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ; Για να καθορίσουμε τις ανάγκες της Κομοτηνής, επισκεφτήκαμε συχνά – πυκνά τον χώρο, προκειμένου να κατανοήσουμε τι πρέπει να είναι αυτό το καινούργιο νοσοκομείο. Η Κομοτηνή είναι δίπλα στην Αλεξανδρούπολη και δίπλα στην Καβάλα. Όμως ένα νοσοκομείο, ειδικά σε έναν τόσο σημαντικό χώρο είναι πάντα απαραίτητο. Τι κάναμε όμως; Πήγαμε και καταλάβαμε καλά τι προσφέρει η Αλεξανδρούπολη και τι προσφέρει η Καβάλα. Δε θέλαμε να υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις στα νοσοκομεία. Θέλαμε αυτό το νοσοκομείο να προσφέρει αυτό που πρέπει να προσφέρει και να μην ανταγωνιστεί και τα υπόλοιπα. Έτσι, λοιπόν, δημιουργείται ένα νοσοκομείο, του οποίου οι υπηρεσίες είναι συμπληρωματικές στα άλλα δύο».

Τον λόγο έλαβε και ο κ. Γιάννης Φαρόπουλος, επιστημονικός σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας, ο οποίος σημείωσε: «Το Νοσοκομείο της Κομοτηνής για εμάς αποτελεί ένα καινούργιο κύτταρο. Είναι ένα νεανικό κύτταρο στο σύστημα των νοσοκομείων της Θράκης και ένα νοσοκομείο πολύ ανθρωποκεντρικό».

Τέλος, ο καταξιωμένος αρχιτέκτονας Renzo Piano περιέγραψε τα σχέδια των τριών νέων νοσοκομείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να φτιάξουμε τα καλύτερα νοσοκομεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Ειδικά για το Νοσοκομείο της Κομοτηνής ανέφερε στην εισαγωγή του ότι έχει σχεδιαστεί κατάλληλα, για να αντιμετωπιστούν τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στην Κομοτηνή θα φυτευτούν πάνω από 1.000 δέντρα πέριξ του νέου νοσοκομείου. «Αυτό που είναι σημαντικό σε ένα νοσοκομείο δεν είναι μόνο να έχουμε άριστες παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, αλλά χρειάζεται να έχουμε και τη φύση, που βοηθάει τον ασθενή», σχολίασε σε αυτό το σημείο. Επεσήμανε δε, ότι «δεν θα είναι “τυφλά” τα δωμάτια, δε θα είναι στο σκοτάδι», και προσέθεσε ότι ακόμα και τα χειρουργεία θα έχουν θέα στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ο Renzo Piano παρουσιάζει τα σχέδια για τα χειρουργεία του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής

«Το γεγονός ότι όλα είναι ανοιχτά και το ότι υπάρχει προσβασιμότητα, όλα αυτά είναι σημαντικά. Βεβαίως, τα νοσοκομεία δεν είναι παιδικές χαρές, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό, πέρα από τις εξαιρετικές ιατρικές υπηρεσίες, να έχουμε και την αίσθηση της ευεξίας και να μπορεί κανείς να έχει αυτή τη σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους. Και το θέμα είναι να παίζει κανείς με το φως. Το φως αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά υλικά στην αρχιτεκτονική. Είναι η ποίηση του φωτός, είναι το κάλλος του φωτός», τόνισε ο κ. Piano σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

Επιστρέφοντας εκ νέου στο παράδειγμα του Νοσοκομείου Κομοτηνής, εστίασε στο γεγονός ότι η οροφή θα είναι φτιαγμένη από φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία. «Στόχος μας είναι να είμαστε ουδέτεροι σε σχέση με το αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε ηλεκτρική ενέργεια από αλλού. Βεβαίως, θα έχουμε για λόγους ασφαλείας, όμως θέλουμε να έχουμε μηδενικές εκπομπές. Το ξέρω ότι δεν έχουμε φτάσει εκεί, αλλά το προσπαθούμε. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αυτά τα φωτοβολταϊκά κάνουν δύο πράγματα: Πρώτον, συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και, δεύτερον, δημιουργούν καλύτερες συνθήκες, διότι δεν θερμαίνεται το κτίριο από την ακτινοβολία. Έτσι, εξοικονομούμε ενέργεια, γιατί δεν χρησιμοποιούμε τόσο πολύ τα κλιματιστικά».

“Πρωτοβουλία για την Υγεία” σημαίνει ακόμη, Προμήθεια Τομογράφων και ενίσχυση του ΕΚΑΒ

Τα τρία νοσοκομεία αποτελούν, ωστόσο, ένα μόνο κομμάτι της Πρωτοβουλίας για την Υγεία. Τα έργα υποδομών έρχεται να συμπληρώσει η προμήθεια τεσσάρων PET/CT τομογράφων σε τέσσερα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαθεσιμότητα των τομογράφων σε όλη την Ελλάδα και μειώνοντας την αναμονή των ασθενών. Με νέα μηχανήματα θα εξοπλιστεί και το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα, βελτιώνοντας τη διάγνωση και θεραπεία για χιλιάδες ασθενείς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, εξέφρασε την πρόθεσή του, να συμμετάσχει το ΙΣΝ σε μια επιπλέον και συλλογική προσπάθεια μαζί με δύο άλλους δωρητές: την κα. Αλίκη Περρωτή και τους κυρίους Θανάση και Μαρίνα Μαρτίνου, για την υποστήριξη της αναμόρφωσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και του Τμήματος Επειγόντων του Ευαγγελισμού, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ οργανισμών, ιδιωτών και δημοσίου.

Μέσω της Πρωτοβουλίας για την Υγεία θα ενισχυθεί επίσης και το ΕΚΑΒ, με δύο νέα ελικόπτερα και δύο νέα αεροπλάνα, καλύπτοντας τις ανάγκες αεροδιακομιδής ασθενών σε όλη την Ελλάδα και προς την Ευρώπη. Εξασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς και τραυματίες θα μεταφέρονται άμεσα από απομακρυσμένες περιοχές, από αποκλεισμένα νησιά χωρίς βασικές υποδομές περίθαλψης, σε κεντρικά νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εκπαίδευση φοιτητών νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Όπως επίσης, και στην εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής και νοσηλευτικής, διασωστών του ΕΚΑΒ, γιατρών και χειρουργών για την αντιμετώπιση του τραύματος. Και τέλος στην εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού για την πρόληψη των ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων. Με την πεποίθηση ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, νέοι και πιο έμπειροι, θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό αλλά και την πιο ενημερωμένη γνώση.

Υγεία για κάθε άνθρωπο

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη 17η συνεδρίαση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρωτοβουλία για την Υγεία, παρουσία κοινού, στο πνεύμα διαφάνειας που χαρακτηρίζει όλη την προσπάθεια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων Υπουργείων και των εμπλεκόμενων μερών. Η Επιτροπή συνεδριάζει σε μηνιαία βάση για τον συντονισμό και υλοποίηση των έργων.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε: «Από την Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη, και από τη Σπάρτη μέχρι την Ανάφη, οι δωρεές μας μέχρι σήμερα στον τομέα της υγείας, με επιστέγασμα την Πρωτοβουλία για την Υγεία, γίνονται για έναν μόνο λόγο: τον άνθρωπο, κάθε άνθρωπο. Είναι μια ολιστική προσπάθεια που έρχεται να συμπληρώσει το έργο του Υπουργείου Υγείας, «κυκλώνοντας» όλη τη χώρα, με σκοπό να καλύψει μια σειρά αναγκών σε πολλά και ξεχωριστά επίπεδα, διαφορετικές δράσεις που «χτίζουν» και συμπληρώνουν η μια την άλλη, διευρύνοντας τον συνολικό αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: να συνεισφέρουμε ώστε να διασφαλιστούν καλύτερες υπηρεσίες υγείας, με σεβασμό στον άνθρωπο».