Ήρθε ο καιρός να σχεδιάσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής.

  • άρθρο της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη Kontra News.

Ο ελληνικός λαός, η μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία, παρά την κούραση από την πολυετή κρίση και τα βαθιά αποτυπώματα που άφησε στον κοινωνικό ιστό, παρά τα δικά μας λάθη και τις παραλείψεις, καλείται σε λίγες εβδομάδες να επιλέξει κυβέρνηση και πρωθυπουργό, αλλά πάνω από όλα με ποιες προοπτικές θέλει να ζήσει τα επόμενα χρόνια.

ΣΒΙΓΚΟΥ 1
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ράνια Σβίγκου.

Στις εκλογές που έρχονται ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη της αλήθειας, των επιχειρημάτων, του προγράμματος· για μια νέα Ελλάδα μακριά από την κρίση, τη λιτότητα, τη μνημονιακή επιτροπεία. Θα δώσει τον αγώνα με αισιοδοξία και πείσμα όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια καθημερινά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την υπεράσπιση των συμφερόντων της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Διότι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου θα κρίνουν το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας για τα επόμενα χρόνια. Θα κρίνουν αν θα προχωρήσουμε μπροστά, με δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με περαιτέρω μείωση της ανεργίας, με αξιοπρεπείς μισθούς, με καλύτερη και δημόσια Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Με προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, εργασιακά δικαιώματα, ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος προσανατολισμένο στις ανάγκες των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του είναι εγγύηση για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν.

Στην άλλη όχθη βρίσκεται η δεξιότερη ΝΔ των τελευταίων χρόνων. Με σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, με ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Ασφάλιση· με απολύσεις, με επταήμερη εργασία, με κατάργηση όλων όσων η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με μεγάλο αγώνα, κατάφερε να επιστρέψει στους πολίτες από τα πάρα πολλά που στερήθηκαν από τότε που άρχισε η κρίση.

Διότι τα προγράμματα των δύο μεγάλων πολιτικών πόλων, του προοδευτικού, αριστερού, δημοκρατικού· και μιας συντηρητικής, νεοφιλελεύθερης, ρεβανσιστικής δεξιάς, διαφέρουν ριζικά.

Όσο κι αν τις τελευταίες μέρες η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσπαθούν να υποκριθούν τους μετριοπαθείς, τους ήπιους και τους φιλολαϊκούς, το κυβερνητικό τους παρελθόν, το ήδη κατατεθειμένο τους πρόγραμμα, που τώρα πασχίζουν να το κρύψουν, αλλά και καθημερινές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, περιγράφουν ένα μέλλον ζοφερό για κάθε μικρομεσαίο, κάθε προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη. Η αντίδρασή της μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που ήδη μιλάνε για απολύσεις συμβασιούχων, αυξήσεις στη φορολογία, ακόμα και των φαρμάκων, κατάργηση των 120 δόσεων, μιλάει από μόνη της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, κατάφερε κι έβγαλε τη χώρα μας από τα μνημόνια και το ΔΝΤ. Κατόρθωσε σε λίγα χρόνια να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, να ξαναστήσει στα πόδια του ένα κοινωνικό κράτος το οποίο ήταν ισχνό, ακόμα και τα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης, να δημιουργήσει άμεσα ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Η ανεργία έπεσε, παρ’ ότι βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, με την έξοδο από τα μνημόνια οι συλλογικές συμβάσεις επέστρεψαν, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε, καταργήθηκε ο απαράδεκτος υποκατώτατος μισθός.

Δεν κάναμε όσα θα θέλαμε να κάνουμε, όσα ίσως περίμενε η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία να κάνουμε. Ιδίως τα μεσαία στρώματα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, αισθάνθηκαν, δικαίως πολλές φορές, παραγκωνισμένοι. Τώρα ήρθε η στιγμή να δρέψουν κι αυτοί τους καρπούς των θυσιών και των προσπαθειών τους.

Γιατί όλα όσα έγιναν για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας από το 2015, μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής επιτήρησης, είναι το πιο ισχυρό επιχείρημα για το μέλλον.

Τώρα που η οικονομία ανακάμπτει, που οι αποφάσεις για το μέλλον της χώρας λαμβάνονται πια από το ελληνικό κοινοβούλιο, τώρα είναι ο καιρός να σχεδιάσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής.