Συνάντηση με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ, και συγκεκριμένα με τους κ.κ. Κοχύλη Παναγιώτη, Τσαμίτα Νεκτάριο, Δάφνη Ρίτσα, Σπυροπούλου Μαρία και Ζιώζιο Κωνσταντίνο, είχαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, Τόνια Αντωνίου και Γιώργος Μουλκιώτης, κατά την οποία ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ΚΕΠ της χώρας.

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση των ΚΕΠ τονίζοντας πως οι 144 θέσεις που είχαν ήδη εγκριθεί από το 2019 και προκηρύχθηκαν τελικά  μέσω της 7Κ/2021 είναι σταγόνα στον ωκεανό και βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν, καθώς τα ΚΕΠ λειτουργούν σε διευρυμένο, απογευματινό ωράριο, και τα Σάββατα, διεκπεραιώνουν πλήθος διαδικασιών και παρέχουν εκτενή διοικητική πληροφόρηση, αφού αποτελούν το κυριότερο σημείο επαφής των πολιτών με τη Δημόσια Διοίκηση.

Επιπλέον καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του κοινού για ηλεκτρονική διεκπεραίωση των υποθέσεων που επέφερε ο ψηφιακός μετασχηματισμός, χωρίς μάλιστα να έχουν την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή ή επαρκή ενημέρωση.

Οι εργαζόμενοι των ΚΕΠ ανέδειξαν τον πλημμελή σχεδιασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όταν εισάγει νέες διαδικασίες. Ανέφεραν χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η εγκύκλιος για μια νέα διαδικασία εκδίδεται χωρίς καμία ενημέρωση και εκπαίδευση το προηγούμενο βράδυ, και το επόμενο πρωί οι υπάλληλοι καλούνται να την εφαρμόσουν με τους πολίτες να περιμένουν στα γκισέ. Χωρίς να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να τη διαβάσουν, χωρίς άμεση επικοινωνία με τη διοίκηση προς επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την εξυπηρέτηση, οι υπάλληλοι έχουν επωμιστεί το βάρος της ελλιπούς οργάνωσης του αρμόδιου Υπουργείου.

Τέλος, έγινε αναφορά στο υπερωριακό επίδομα των τριών μηνών που προβλέφθηκε προσωρινά στο άρθρο 69 του ν. 4.886/2022 για τους Υπαλλήλους των ΚΕΠ ως ελάχιστη ανταμοιβή για τη συμβολή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τονίζοντας πως μόνο ένας μικρός αριθμός εργαζομένων το έχει λάβει παρ’ ότι το δικαιούται το σύνολο των εργαζομένων.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Ιλχάν Αχμέτ, η Τόνια Αντωνίου και ο Γιώργος Μουλκιώτης τόνισαν πως τόσο μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, όσο και μέσω παρεμβάσεων στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση σχετικών νομοσχεδίων, θα συνεχίσουν να στηρίζουν με κάθε τρόπο τον επιτυχημένο θεσμό των ΚΕΠ καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά που μετά από 21 χρόνια συνεχούς προσφοράς στην πρώτη γραμμή της καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών αισθάνονται πως η κυβέρνηση τους απαξιώνει και τους εμπαίζει.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δίπλα στους εργαζόμενους των ΚΕΠ  Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δίπλα στους εργαζόμενους των ΚΕΠ