Μία μεγάλη δωρεά της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ» δέχτηκε το “Σισμανόγλειο” Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.
H Διοικήτρια του Νοσοκομείου, Μαγδαληνή Γιαμουστάρη, δήλωσε: “Είμαστε ευγνώμονες για τη δωρεά αυτή, που αναβαθμίζει την ποιότητα των συγκεκριμένων υπηρεσιών υγείας στον νομό μας, καθώς πρόκειται για τη μοναδική φορητή συσκευή Ωτοακουστικών Εκπομπών – Ακουστικών Προκλητών Δυναμικών και ASSR στα νοσοκομεία της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”.
Οι Ωτοακουστικές Εκπομπές αποτελούν μια σύγχρονη, μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδο, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία τριάντα χρόνια για τη μελέτη της λειτουργίας του κοχλία (έσω ους), ιδιαίτερα στο πρόγραμμα πρώιμης ανίχνευσης της παιδικής βαρηκοΐας, που αν δεν ανιχνευθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προκαλεί σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και σοβαρές διαταραχές στη διαδικασία της μάθησης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά πλέον τον έλεγχο της ακοής σε όλα τα νεογνά, πριν ακόμη εξέλθουν από το μαιευτήριο, και οπωσδήποτε πριν την ηλικία των τριών μηνών. Στόχος είναι να υπάρξει έγκαιρος εντοπισμός ενός πιθανού προβλήματος, ώστε εντός του πρώτου εξαμήνου της ζωής του βαρήκοου νεογνού να έχει ολοκληρωθεί ο απαραίτητος διαγνωστικός έλεγχος και να ακολουθήσει έγκαιρα η παρέμβαση αποκατάστασης της ακοής. Στην περίπτωση που εντοπισθεί πιθανότητα βαρηκοΐας τότε προγραμματίζεται η εξέταση των αυτόματων ακουστικών προκλητών δυναμικών.
Τα Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους καθώς και της σταθερής απόκρισης, αποτελούν ηλεκτροφυσιολογική μέθοδο. Χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της ακοής:
- σε ασθενείς που δεν μπορούν να συνεργαστούν για τη διενέργεια συμβατικής ακοομετρίας,
- σε ασθενείς που πιθανόν υποκρίνονται κατά την εκτέλεση του ακοογράμματος για προσωπικούς σκοπούς,
- σε όλα τα νεογνά που έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες για ανάπτυξη βαρηκοΐας, και σε αυτά που απέτυχαν στον αρχικό έλεγχο με Ωτοακουστικές Εκπομπές,
- και πλέον είναι απαιτητό από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ σε ασθενείς πάσχοντες από μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα, για την αντικειμενική επιβεβαίωση της ύπαρξης ή μη βαρηκοΐας ή/και κώφωσης.