Επτά καταστήματα της Τραπεζούντας, όπως θα τα έβλεπε ο επισκέπτης το 1922, παρουσιάζονται στη μοναδική επετειακή έκθεση «Ανοιγάρ’ μνήμης» στον Πολυχώρο Πολιτισμού “Ισλαχανέ” στη Θεσσαλονίκη.
- την πλεκτή βαλίτσα η οποία με την οικογένεια Ερμόπουλου εκπατρίστηκε το 1922 από το λιμάνι της Τραπεζούντας στον Πειραιά – διασχίζοντας τον Βόσπορο, την Κωνσταντινούπολη και το Αιγαίο – για να καταλήξει πολλές δεκαετίες μετά στο Μουσείο. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο ιδρυτής του Μουσείου, Αντώνης Λιάπης, “ως άλλο κουτί της Πανδώρας, αν και από μέσα του ξεπήδησαν τόσα βάσανα και η προσφυγιά, φύλαξε την Ελπίδα, την οποία όλοι οι Πόντιοι διατηρούν βαθιά στην ψυχή τους”.
- το καλάθι της προσφυγιάς κατασκευάστηκε από τον εκ Πόντου καλαθοπλέκτη Ν. Κιαγχίδη, ο οποίος ακολουθώντας τη Βυζαντινή εκκλησιαστική παράδοση, «υπέγραφε» με πυρογραφική μέθοδο όλα τα καλάθια του με τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του, με τρόπο που παραπέμπει ευθέως στο Χριστόγραμμα (Χ και Ρ), οι ρίζες του οποίου φθάνουν στην περίοδο του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.

- την “εξαιρετική δουλειά της Μυροφόρας Ευσταθιάδου – που διδάσκει από πέρυσι λαογραφία στο Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας στην Κομοτηνή – τόσο στα κείμενα που ακούγονται μπροστά σε κάθε κατάστημα, όσο και στον τρόπο έκθεσης των αντικειμένων που εντυπωσιάζει”,
- την υπεύθυνη του Πολυχώρου, “την…ιέρεια του Ισλαχανέ, κοινωνική ανθρωπολόγο, Αρετή Κονδυλίδου, που με τις επιστημονικές γνώσεις της και με την έμφυτη ευγένεια που τη χαρακτηρίζει, δημιουργεί ένα μοναδικό κλίμα υποδοχής του επισκέπτη”, και
- “τον πολύπλευρο και πρωτοποριακό καλλιτέχνη και καραγκιοζοπαίχτη Χρήστο Στανίση, που φιλοτέχνησε τις υπέροχες ταμπέλες που κοσμούσαν τα μαγαζιά της Τραπεζούντας”.