Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Κομοτηνής στην επετειακή έκθεση «Ανοιγάρ’ μνήμης»

Ταξίδι στον χρόνο και στη μνήμη! Ταξίδι στην Τραπεζούντα του '22!
Screenshot_2482
Επτά καταστήματα της Τραπεζούντας, όπως θα τα έβλεπε ο επισκέπτης το 1922, παρουσιάζονται στη μοναδική επετειακή έκθεση «Ανοιγάρ’ μνήμης» στον Πολυχώρο Πολιτισμού “Ισλαχανέ” στη Θεσσαλονίκη.
Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Κομοτηνής στην επετειακή έκθεση «Ανοιγάρ’ μνήμης»Τα 100 συμβολικά εκθέματα, όσα και τα χρόνια που πέρασαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ανήκουν στη σπουδαία συλλογή του ηθοποιού Κώστα Αλεξανδρίδη, προϊόν  μεθοδικής αναζήτησης 46 χρόνων.
Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Κομοτηνής στην επετειακή έκθεση «Ανοιγάρ’ μνήμης»Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Θρυλορίου Κομοτηνής, συμμετέχει με δύο ξεχωριστά εκθέματα:
  • την πλεκτή βαλίτσα η οποία με την οικογένεια Ερμόπουλου εκπατρίστηκε το 1922 από το λιμάνι της Τραπεζούντας στον Πειραιά – διασχίζοντας τον Βόσπορο, την Κωνσταντινούπολη και το Αιγαίο – για να καταλήξει πολλές δεκαετίες μετά στο Μουσείο. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο ιδρυτής του Μουσείου, Αντώνης Λιάπης, “ως άλλο κουτί της Πανδώρας, αν και από μέσα του ξεπήδησαν τόσα βάσανα και η προσφυγιά, φύλαξε την Ελπίδα, την οποία όλοι οι Πόντιοι διατηρούν βαθιά στην ψυχή τους”.
  • το καλάθι της προσφυγιάς κατασκευάστηκε από τον εκ Πόντου καλαθοπλέκτη Ν. Κιαγχίδη, ο οποίος ακολουθώντας τη Βυζαντινή εκκλησιαστική παράδοση, «υπέγραφε» με πυρογραφική μέθοδο όλα τα καλάθια του με τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του, με τρόπο που παραπέμπει ευθέως στο Χριστόγραμμα (Χ και Ρ), οι ρίζες του οποίου φθάνουν στην περίοδο του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.
Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Κομοτηνής στην επετειακή έκθεση «Ανοιγάρ’ μνήμης»“Η επίσκεψη στην έκθεση είναι μια έκπληξη, τόσο για τη μοναδικότητά της όσο και για τα βαθιά συναισθήματα που προκαλεί”, σημειώνει ο κ. Λιάπης, εξαίροντας:
  • την “εξαιρετική δουλειά της Μυροφόρας Ευσταθιάδου – που διδάσκει από πέρυσι λαογραφία στο Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας στην Κομοτηνή – τόσο στα κείμενα που ακούγονται μπροστά σε κάθε κατάστημα, όσο και στον τρόπο έκθεσης των αντικειμένων που εντυπωσιάζει”,
  • την υπεύθυνη του Πολυχώρου, “την…ιέρεια του Ισλαχανέ, κοινωνική ανθρωπολόγο, Αρετή Κονδυλίδου, που με τις επιστημονικές γνώσεις της και με την έμφυτη ευγένεια που τη χαρακτηρίζει, δημιουργεί ένα μοναδικό κλίμα υποδοχής του επισκέπτη”, και
  • “τον πολύπλευρο και πρωτοποριακό καλλιτέχνη και καραγκιοζοπαίχτη Χρήστο Στανίση, που φιλοτέχνησε τις υπέροχες ταμπέλες που κοσμούσαν τα μαγαζιά της Τραπεζούντας”.

Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Κομοτηνής στην επετειακή έκθεση «Ανοιγάρ’ μνήμης»Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2022, από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 10:00-14:00 και κάθε Τετάρτη ως τις 20:00.

Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Κομοτηνής στην επετειακή έκθεση «Ανοιγάρ’ μνήμης» Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Κομοτηνής στην επετειακή έκθεση «Ανοιγάρ’ μνήμης»

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood