Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής στο Θρυλόριο της Κομοτηνής επισκέφθηκε ο πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντερ Στσερμπακόφ, συνοδευόμενος από τον υποπρόξενο Βλαντιμίρ Ποτάπωφ.

rosos proksenos mouseio kalathoplektikis 1Ο πρόξενος εντυπωσιάστηκε από τη συλλογή, την ιστορία και την τεκμηρίωση που συνοδεύει κάθε έκθεμα, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση του προξένησαν τα εκθέματα που κατασκευάστηκαν στη Ρωσία και αποτελούν ανυπέρβλητα έργα τέχνης, πολύ πιο πέρα από τους ορίζοντες της ίδιας της καλαθοπλεκτικής: η Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως, η εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου Ουσακώφ, αλλά και ο Ρώσος αγρότης. Έκπληξη δε αποτέλεσε για τον κ. Στσερμπακόφ, το γεγονός ότι το ομοίωμα του Ρώσου αγρότη με τα πλεκτά είδη (σακίδιο, μπότες, κ.ά.), φέρει μετάλλιο σοβιετικής περιόδου της αεροπορίας, όμοιο με αυτό που έχει απονεμηθεί και στον ίδιο υπηρετώντας στη σοβιετική αεροπορία.

Από ότι φάνηκε ο Ρώσος πρόξενος είναι και λάτρης των γραμματοσήμων, καθώς είναι από τους λίγους επισκέπτες που έδωσαν ξεχωριστή προσοχή στη συλλογή γραμματοσήμων του Μουσείου με θέμα το καλάθι.

Επίσης τον εντυπωσίασε το βαγόνι του καλαθοπλέκτη με τις απίθανες λεπτομέρειες που πλαισιώνουν και αναπαριστούν τη ζωή της οικογένειας των καλαθοπλεκτών, και με την ασπρόμαυρη, εποχής, φωτογραφία γάμου του ζευγαριού.

Ο Ρώσος πρόξενος έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών ότι “ο κόσμος του καλαθιού είναι ένα ολόκληρο σύμπαν από μόνος του…”.