Το «Μαζί για το Παιδί» δίπλα στα παιδιά της ακριτικής Θράκης

Στηρίζει 5.864 παιδιά των νομών Έβρου και Ροδόπης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».
MaziGiaToPaidi_2350

Το «Μαζί για το Παιδί» βρέθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στη Θράκη στηρίζοντας τα παιδιά και τους νέους των νομών Ροδόπης και Έβρου μέσω της δράσης «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».

Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τους τοπικούς Φορείς και τους Δήμους, εστίασε στην κάλυψη αναγκών για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση και περίθαλψη, στηρίζοντας 5.864 παιδιά και νέους, καθώς και τις οικογένειές τους.

Σε στενή συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα της Θράκης και με τη στήριξη των τοπικών φορέων το «Μαζί για το Παιδί» κατέγραψε ενδελεχώς τις ανάγκες δημόσιων σχολείων όλων των βαθμίδων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.  Έπειτα από επίσκεψη και αξιολόγηση των αιτημάτων και σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες δωρεές εκπαιδευτικού υλικού και εξοπλισμού που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις θεματικές στις οποίες επικεντρώνεται το κάθε σχολείο.

Με στόχο τη διαρκή ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, μέσω του προγράμματος, το «Μαζί για το Παιδί» διατηρεί καθημερινά ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις υποστηριζόμενες εκπαιδευτικές κοινότητες. Επιθυμώντας να συμβάλει στην εξωστρέφεια των σχολικών μονάδων, διευκολύνει τη διασύνδεση μεταξύ σχολείων και άλλων οργανισμών, και προωθεί την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας υποστηρίζοντας τους στόχους κάθε εκπαιδευτικού που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Το «Μαζί για το Παιδί» δίπλα στα παιδιά της ακριτικής Θράκης

Δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών χώρων

Με γνώμονα τη διασφάλιση του δικαιώματος κάθε παιδιού στις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, το «Μαζί για το Παιδί»  δημιούργησε σύγχρονους εκπαιδευτικούς χώρους με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στις σύγχρονες επιστήμες, την επαφή τους με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, και την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων ζωής.

Συγκεκριμένα, το αποτύπωμα των δράσεων του  «Μαζί για το Παιδί» για τη σχολική χρονιά 2022-2023 στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, συνοψίζεται στην:

  1. Δυνατότητα προσέγγισης της γνώσης με δημιουργικό τρόπο μέσω του εξοπλισμού σχολικών αιθουσών με διαδραστικούς πίνακες.

Εξοπλίστηκαν 53 σχολικές αίθουσες όλων των σχολικών βαθμίδων με διαδραστικούς πίνακες. Με τη χρήση των υπερσύγχρονων πινάκων παρατηρείται σημαντική μαθησιακή και γνωστική εξέλιξη των μαθητών και αύξηση της προσοχής τους. Η γνώση προσεγγίζεται με δημιουργικό τρόπο, με διδασκαλία μέσω οπτικοποίησης που συνδυάζει χρώματα, κίνηση, ηχητικά εφέ και χρήση παιχνιδιών. Η κατάκτηση της γνώσης μέσω των αισθήσεων μετατρέπει τη μάθηση σε εμπειρία ευχάριστη και εποικοδομητική. 

Το «Μαζί για το Παιδί» δίπλα στα παιδιά της ακριτικής Θράκης

 

2. Ενθάρρυνση των μαθητών για την επαφή τους με τις νέες τεχνολογίες μέσω του εξοπλισμού αιθουσών Ρομποτικής-Πληροφορικής.

Δημιουργήθηκε ένα νέο εργαστήριο Ρομποτικής-Πληροφορικής και αναβαθμίστηκαν τέσσερα εργαστήρια με kit ρομποτικής, υπολογιστές, laptop, διαδραστικούς πίνακες, βιντεοπροβολείς. Σκοπός αυτής της ενέργειας είναι η αύξηση των μαθητών που ασχολούνται με τη ρομποτική και τις νέες τεχνολογίες, και η προτροπή τους στην ανάπτυξη νέων πολυπλοκότερων project.

  1. Συμβολή στη διαδικασία της μάθησης για να γίνει πιο διασκεδαστική, μέσω της δημιουργίας Κέντρου Διερευνητικής Μάθησης και Αιθουσών Διαδραστικής Μάθησης, Παιχνιδιού & Φιλαναγνωσίας.

Οι μαθητές πλέον θα έρχονται σε επαφή με τη γνώση με έναν διαδραστικό και οπτικοποιημένο τρόπο, ενώ παράλληλα διευκολύνεται το έργο των εκπαιδευτικών στις πέντε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες με ηλεκτρονικό εξοπλισμό (σύγχρονους διαδραστικούς πίνακες, βιντεοπροβολείς, υπολογιστές, εκτυπωτές), καθώς και kit διερευνητικής μάθησης, βιβλία και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Μέσω του παιχνιδιού θα μπορούν να ανακαλύψουν τον κόσμο της φυσικής, των μαθηματικών, της χημείας, της αστρονομίας, της βιολογίας, του φυσικού περιβάλλοντος,  της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και η φιλαναγνωσία.

Το «Μαζί για το Παιδί» δίπλα στα παιδιά της ακριτικής Θράκης

  1. Εισαγωγή στην επιστήμη της Αστρονομίας μέσω της αξιοποίησης ενός σχολικού πλανητάριου.

Ενισχύθηκε η διερευνητική μάθηση των παιδιών στην επιστήμη της αστρονομίας με τη διαμόρφωση ειδικού χώρου που θα φιλοξενεί ένα σχολικό πλανητάριο. Ο χώρος εξοπλίστηκε με βιντεοπροβολέα για τις ειδικές προβολές του, καθώς και σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό όπως βιβλία και παιχνίδια. Σημειώνεται ότι μέσω της επιστήμης της αστρονομίας ενεργοποιούνται η περιέργεια, η  φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών, ενώ παρακινούνται και εμπλέκονται τα παιδιά του δημοτικού στη μαθησιακή διαδικασία μέσω της διερεύνησης. Το σχολικό πλανητάριο που έχει δημιουργηθεί από παιδιά για παιδιά, στοχεύει να αποτελέσει έναν κόμβο έρευνας, καινοτομίας και διάχυσης  της Αστρονομίας σε Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω της διαδικτυακής χρήσης των τηλεσκοπίων του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα, και θα είναι επισκέψιμο από μαθητές άλλων σχολείων και οικογένειες.

Το «Μαζί για το Παιδί» δίπλα στα παιδιά της ακριτικής Θράκης

  1. Εκμάθηση των Φυσικών Επιστημών μέσω αναβαθμισμένων αιθουσών

Οι μαθητές πλέον θα μπορούν να μαθαίνουν με πρακτικό και διασκεδαστικό τρόπο τις αρχές της φυσικής, της χημείας και της βιολογίας, μέσα από την προσφορά σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού σε τρία σχολεία για την πραγματοποίηση πειραμάτων φυσικών επιστημών.

  1. Δημιουργία προϋποθέσεων για ασφαλή άθληση και κοινωνικοποίηση των παιδιών με ανακατασκευή σχολικού γηπέδου.

Τα παιδιά μπορούν να παίζουν και να αθλούνται με ασφάλεια σε ένα ολοκαίνουργιο, ανακατασκευασμένο σχολικό γήπεδο μπάσκετ, στο οποίο επιστρώθηκε ειδικός επαγγελματικός τάπητας, δημιουργήθηκαν διαγραμμίσεις μπάσκετ, έγινε αντικατάσταση ταμπλό-στεφανιών, τοποθετήθηκαν προστατευτικά στρώματα για τις μπασκέτες, ενώ τοποθετήθηκαν και τα απαιτούμενα διχτάκια.

Στον τομέα της Υγείας & της Ψυχικής Υγείας

Το «Μαζί για το Παιδί» δώρισε απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για νεογνά και παιδιά στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» και στο Κέντρο Υγείας Σαπών. 

Συγκεκριμένα, στο Γ.Ν. Κομοτηνής-Σισμανόγλειο, προσφέρθηκε φορητή συσκευή Ωτοακουστικών Εκπομπών – Ακουστικών Προκλητών Δυναμικών και ASSR μέσω της οποίας μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον ακοολογικός έλεγχος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εξέταση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να πραγματοποιείται σε όλα τα νεογνά πριν την ηλικία των τριών μηνών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πρώιμης ανίχνευσης της παιδικής βαρηκοΐας που αν δεν ανιχνευθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα προκαλεί σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και σοβαρές διαταραχές στη διαδικασία της μάθησης. Σημειώνεται ότι η συσκευή αυτή θα καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού από τον Έβρο έως και την Ξάνθη.

Στο Κέντρο Υγείας Σαπών που εξυπηρετεί έναν πληθυσμό 30.000 κατοίκων των γύρω περιοχών, δωρήθηκαν παιδιατρικό οξύμετρο, παιδιατρικός ανιχνευτής φλεβών και παιδιατρικό πιεσόμετρο.

Το «Μαζί για το Παιδί» δίπλα στα παιδιά της ακριτικής Θράκης

Διεξαγωγή δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικών σεμιναρίων για γονείς και εκπαιδευτικούς

Η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 και του Συμβουλευτικού Κέντρου του «Μαζί για το Παιδί» υλοποίησε με επιτυχία τέσσερα ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια σε γονείς στην Κομοτηνή με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωσή τους για θέματα που αντιμετωπίζουν στο οικογενειακό πλαίσιο, καθώς και την ενδυνάμωση του γονικού τους ρόλου. Τα σεμινάρια είχαν ως θέμα: «Επικοινωνία στην οικογένεια» και «Διάβασμα και ρόλος/εμπλοκή των γονέων».

Σύμμαχοι στην πρωτοβουλία του «Μαζί για το Παιδί»

Ο Οργανισμός “Μαζί για το Παιδί” ευχαριστεί θερμά για την ευγενική υποστήριξη, τους: Trafigura Maritime Ventures & Trafigura Foundation, ΔΕΗ, Κυβέλη Αλεξίου, Skroutz, Τράπεζα Πειραιώς, bwin, Servier Hellas, Κάπα Σίγμα Βαμβακουργία ΑΒΕΕ, Kleemann.

Σταθεροί υποστηρικτές του «Μαζί για το Παιδί» στο οδοιπορικό στον νομό Ροδόπης και Έβρου, είναι οι εταιρείες Aegean και Hertz του Ομίλου Βασιλάκη για την κάλυψη της μεταφοράς της ομάδας από την Αθήνα.

Προτεινόμενα HASHTAG:  #mazigiatopaidi  #mazistisakritikes #togetherforchildren  #iseseukairies

Λίγα λόγια για την Ένωση «Μαζί για το Παιδί»:

Το «Μαζί για το Παιδί» και τα σωματεία-μέλη του εργάζονται εδώ και 27 χρόνια για την προστασία χιλιάδων παιδιών στη χώρα μας. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών με στόχο κάθε παιδί σε κάθε γωνιά της χώρας μας να έχει πρόσβαση σε βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης και σε ίσες ευκαιρίες. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά. Έχει αποσπάσει δύο φορές το βραβείο Bravo Sustainability Award,  το 2019 για το πρόγραμμα «Ίσες Ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας» και το  2022 για το πρόγραμμα  «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι». Το 2022 επίσης βραβεύθηκε στον θεσμό  Hellenic Responsible Business για την υπηρεσία της συμβουλευτικής-ψυχολογικής Γραμμής 115 25 μέσω της οποίας ψυχολόγοι & κοινωνικοί λειτουργοί απαντούν σε ερωτήματα παιδιών, εφήβων, γονέων & εκπαιδευτικών. 

Περισσότερα www.mazigiatopaidi.gr

Αγ. Θωμά 14, Αθήνα 115 27 | Τηλ.: 210 7482690 | E-mail: info@mazigiatopaidi.gr|www.mazigiatopaidi.gr| Facebook •Twitter•Instagram: @mazigiatopaidi

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood