Το υψηλό επιστημονικό status του ΔΠΘ διαπίστωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής, Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης

Επίσκεψη στο Δημοκρίτειο  Πανεπιστήμιο Θράκης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής, Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, με στόχο την ανάδειξη του έργου της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας και την καταγραφή προτάσεων για την επιχειρηματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Tarantilis_THraceINCubator

Στην Αλεξανδρούπολη, από όπου άρχισε την περιοδεία του o κ. Ταραντίλης, έγινε δεκτός από τον  Πρύτανη του ΔΠΘ, Καθηγητή Φώτιη  Μάρη, τον Αντιπρύτανη Έρευνας & Καινοτομίας, Καθηγητή Γιώργο Μπρούφα, την Aντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικής Μέριμνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγήτρια Μαρία Γρηγορίου, και την Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος.

Ο κ. Ταραντίλης επισκέφθηκε το Τμήμα Ιατρικής και το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής όπου συναντήθηκε με τους Προέδρους των δύο Τμημάτων, Καθηγητές, Κωνσταντίνο Βαδικόλια και Ιωάννη Τοκατλίδη αντίστοιχα, με μέλη του διδακτικού προσωπικού και ερευνητές. Ενημερώθηκε για την έρευνα η οποία επιφέρει υψηλού επιπέδου αποτελέσματα που μπορούν να μετασχηματιστούν σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Εξάλλου η έντονη ερευνητική δραστηριότητα του ΔΠΘ έως σήμερα προσέφερε τη δυνατότητα υπερσύγχρονου εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στοχεύοντας στο κοινωνικό όφελος.

Το υψηλό επιστημονικό status του ΔΠΘ διαπίστωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής, Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν εν συνεχεία και στην Ξάνθη όπου ο κ. Ταραντίλης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δράσεις της πανεπιστημιακής θερμοκοιτίδας “Thinc”, που ιδρύθηκε πρόσφατα με σκοπό την ανάπτυξη και επιτυχία εκκολαπτόμενων εταιρειών καινοτομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρέχοντας συμβουλευτική, νομική και χρηματοοικονομική υποστήριξη, δικτύωση και προώθηση για την επίτευξη των επιχειρηματικών τους στόχων.

Παράλληλα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από την κ. Μιχαλοπούλου για τον ευρωπαϊκό ψηφιακό κόμβο καινοτομίας “DiGi AgriFood” στον οποίο το Πανεπιστήμιο συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος και συντονιστής στο θεματικό πεδίο της αγροδιατροφής. Στόχος του κόμβου αποτελεί άλλωστε η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας και η πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες σε έναν τομέα ζωτικής σημασίας για τη στοχευμένη περιφερειακή ανάπτυξη και τη διατήρηση της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή.

Το υψηλό επιστημονικό status του ΔΠΘ διαπίστωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής, Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής είχε ακόμη συνομιλίες με ερευνητές και Καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρο του Τμήματος ΗΜΜΥ, Καθηγητή Γεώργιο Συρακούλη, την Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Ιφιγένεια Κάγκαλου, τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Ιωάννη Δόκα και τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος ΗΜΜΥ Φίλιππο Φαρμάκη, που παρουσίασαν σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και με ιδρυτές εταιρειών τεχνοβλαστών του ΔΠΘ (spin-off).

Τα παραδείγματα αυτά αναδεικνύουν τις αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια, ιδίως μετά την ψήφιση των διατάξεων που καθόρισαν το θεσμικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς, δηλαδή τις εταιρείες επιχειρηματικής αξιοποίησης της πνευματικής ιδιοκτησίας που αναπτύχθηκε εντός ενός ερευνητικού ιδρύματος.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι η αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως η «Περιφερειακή Αριστεία» και το «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», συνέβαλε στη διατήρηση και την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης στη Θράκη – μια περιοχή με έντονο δημογραφικό πρόβλημα – πιστοποιώντας ότι η έρευνα και η καινοτομία δείχνουν τον δρόμο για το μέλλον του πανεπιστημίου αλλά και συνολικά για βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood