ΕΛΜΕ Ροδόπης: “Το ΥΠΑΙΘ ανοίγει τα σχολεία με πολύ χειρότερους όρους από αυτούς που οδήγησαν στο κλείσιμό τους πριν λίγους μήνες”

ΕΛΜΕ Ροδόπης: "Το ΥΠΑΙΘ ανοίγει τα σχολεία με πολύ χειρότερους όρους από αυτούς που οδήγησαν στο κλείσιμό τους πριν λίγους μήνες".
ΕΛΜΕ

“Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στο άνοιγμα των σχολείων με πολύ χειρότερους όρους  από αυτούς που οδήγησαν στο κλείσιμό τους πριν από λίγους μήνες”, τονίζει μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ Ροδόπης σε ανακοίνωσή της η οποία έχει ως εξής:

“Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το άνοιγμα των σχολείων και η διατήρηση  της δια ζώσης διδακτικής –παιδαγωγικής  λειτουργίας είναι επιτακτική ανάγκη. Οι εκπαιδευτικοί θέλαμε και θέλουμε σχολεία ανοιχτά. Βρεθήκαμε και θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των μαθητών μας στηρίζοντας την παρουσία τους μέσα στο ζωντανό και δυναμικό περιβάλλον του σχολείου. Του σχολείου που είναι η ζωή μας. Το άνοιγμα των σχολείων όμως πρέπει  να γίνει μέσα σε συνθήκες που θα παρέχουν τις ελάχιστες εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκομένων.

Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας και άγχους που εντείνεται από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στο άνοιγμα των σχολείων με πολύ χειρότερους όρους  από αυτούς που οδήγησαν στο κλείσιμό τους  πριν από λίγους μήνες. Χωρίς κανένα ουσιαστικά νέο μέτρο, καμία ουσιαστική μέριμνα, κανένα σοβαρό σχεδιασμό.

Η αύξηση των self test – που αποδεδειγμένα δεν παράγουν αξιόπιστα αποτελέσματα – από δύο σε τρία την πρώτη μόνο εβδομάδα για τους μαθητές, πέρα από αποσπασματικό και ανεπαρκές μέτρο, δεδομένου πως από τη δεύτερη εβδομάδα τα τεστ θα ξαναγίνουν και πάλι δύο, το μόνο που δημιουργεί είναι περισσότερο γραφειοκρατικό φόρτο σε σχολεία που είναι ήδη εξαντλημένα από τις υπερβολικές διοικητικές διαδικασίες. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το Υπουργείο έχει ως  βασικό  του μέλημα  να περάσει στην κοινωνία μία επίπλαστη εικόνα κανονικότητας, αδιαφορώντας στην ουσία για τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών στη υγεία και την ασφάλεια των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οφείλουμε όμως να εξασφαλίσουμε  και  την ασφαλή επαναλειτουργία  τους με την λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων που θα εγγυούνται την προστασία της υγείας  για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα!!!!

Μέτρα όπως η αραίωση των πολυπληθών τμημάτων, η πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, τα δωρεάν rapid τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με ευθύνη του ΕΟΔΥ, η προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, η αποσυμφόρηση στα σχολικά λεωφορεία και γενικά στα ΜΜΜ, με τα οποία μετακινούνται δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες και η δωρεάν χορήγηση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες υψηλής προστασίας και αντισηπτικά) είναι το μοναδικό όπλο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων. Αντίθετα, το ΥΠΑΙΘ προχώρησε σε εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων που αυξάνουν τον συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες και επιμένει να εφαρμόζει το επικίνδυνο πρωτόκολλο που προβλέπει κλείσιμο τμήματος μόνο εφόσον νοσήσει το 50%+1 των μαθητών/τριών!!! Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω με ανακοίνωση των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας μετατίθεται το πρόβλημα της διανομής των self test στα σχολεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση όσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν τα προμηθεύτηκαν, μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα σχολεία τη Δευτέρα 10/1. Οι εκπαιδευτικοί λοιπόν από αύριο και πάλι θα πρέπει να επωμισθούν και να ανταποκριθούν στις δυνανάλογες ευθύνες που τους ανατίθενται στην ουσία όχι για να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, αλλά για να μεταθέσει τις ευθύνες σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό. Παρόλα αυτά είμαστε βέβαιοι πως οι συνάδελφοι και συναδέλφισες εκπαιδευτικοί με αίσθημα κοινωνικής και συλλογικής ευθύνης θα επιτελέσουν στο έπακρο το λειτούργημά τους για μια ακόμη φορά μέσα στην δύσκολη αυτή υγειονομικά συγκυρία.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έστω και την τελευταία στιγμή:

  • Να αναβάλει την επανέναρξη των μαθημάτων ώστε να δοθεί η δυνατότητα ελέγχου εκπαιδευτικών και μαθητών και σωστής εκτίμησης της κατάστασης.
  • Να αλλάξει το πρωτόκολλο για το κλείσιμο τμήματος με τη μείωση του ποσοστού των κρουσμάτων (από το 50%+1  των μαθητών).
  • Να οργανωθεί η διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων στα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και να γίνονται δωρεάν όλα τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ Rapid και PCR για όλους: μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.
  • Να προχωρήσει σε σοβαρό σχεδιασμό για την εκ περιτροπής λειτουργία των τμημάτων και τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα
  • Να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για την υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood