Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, απαντώντας στις φήμες που διοχετεύονται από συγκεκριμένους κύκλους δημιουργώντας πανικό σε μαθητές και γονείς, ότι δήθεν σκοπεύει να καταργήσει τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, διευκρινίζει τα εξής:

«Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όχι μόνο δεν σκοπεύει να συγχωνεύσει, ή πολύ περισσότερο να καταργήσει τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, αλλά αντιθέτως έχει εμπράκτως αποδείξει με την ίδρυση νέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων την τελευταία διετία, ότι κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Συνεπώς θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους εκπληρώνοντας τον παιδαγωγικό και πολιτιστικό σκοπό τους».

Το Υπουργείο τονίζει ακόμη ότι:

  • σήμερα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 48 Μουσικά και 6 Καλλιτεχνικά Σχολεία.
  • τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ιδρυθεί τα Μουσικά Σχολεία Καστοριάς, Λειβαδιάς, Σάμου και Αθήνας, και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία Κερατσινίου, Περιστερίου και Κοζάνης.
  • έχει ιδρυθεί Μουσικό Σχολείο και στην Ελευσίνα το οποίο θα λειτουργήσει μόλις η τοπική δημοτική αρχή εξασφαλίσει κατάλληλο κτίριο για τη στέγασή του.
  • από το σχολικό έτος 2019-2020 θα λειτουργήσει και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Υπουργείο, οι πιστώσεις για αναπληρωτές για κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, έχουν αυξητική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για έγκαιρη πρόσληψη των αναπληρωτών από την αρχή του σχολικού έτους.

Επίσης, «το ωρολόγιο πρόγραμμα των μουσικών/καλλιτεχνικών μαθημάτων δεν έχει αλλάξει και δεν έχει συρρικνωθεί, ούτε υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός», υπογραμμίζει το Υπουργείο, και προσθέτει πως «για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας ακολουθείται το πρόγραμμα σπουδών των αντίστοιχων σχολείων Γενικής Παιδείας, με μικρές προσαρμογές για διευκόλυνση του ειδικού χαρακτήρα των Μουσικών και των Καλλιτεχνικών Σχολείων».

«Η μόνη αλλαγή που προωθείται είναι η κατάργηση των Καλλιτεχνικών Επιτροπών, καθώς οι αρμοδιότητές τους ανατίθενται στις επιστημονικές ομάδες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής», επισημαίνει τέλος το Υπουργείο Παιδείας.